Skip to main content

Ce spune notificarea trimisă de TVR lui Pătraru. Textul, integral. "Afirmațiile dvs încalcă clauzele contractuale"

 
Ce spune notificarea trimisă de TVR lui Pătraru. Textul, integral. "Afirmațiile dvs încalcă clauzele contractuale"

Ce spune TVR în notificarea trimisă lui Dragoș Pătraru, prin care îl anunță că reziliază contractul cu realizatorul?

Publicitate

Paginademedia.ro a intrat în posesia documentului și îl prezintă integral. Fragmente din notificare au fost făcute publice de Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură și massmedia din Camera Deputaților.

În notificarea de reziliere - semnată de președintele TVR, Doina Gradea și de departamentul juridic - sunt trecute în revistă motivele.

Pe scurt, sunt legate de afirmațiile făcute de Dragoș Pătraru despre TVR (citate în document), dar și despre faptul că realizatorul trebuia "să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfășurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni".

Notificarea punctează că TVR are dreptul să rupă contractul dacă se fac "aprecieri defăimătoare privind SRTV, acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTV sau al activității sale cu excepția situației în care prevalează interesul public" sau dacă se "dezvăluie orice informații referitoare la politicile TVR (comerciale, de programe, de management, de personal etc)".

Lui Dragoș Pătraru i se amintește că trebuie "să respecte relațiile ierarhice și de colaborare din SRTV în raporturile inter și intradepartamentale"

"Afirmațiile dumneavoastră făcute în spațiul public, precum și cele din cadrul emisiunii "Starea Nației" reprezintă încălcarea clauzelor contractuale", notează documentul TVR, înainte de a da verdictul:

"Vă rugăm să luați act de denunțarea unilaterală a contractului."

Decizia TVR a fost luată pe 21 iunie, precizează azi TVR într-un punct de vedere:

"Comitetul Director al SRTv a votat, în data de 21 iunie 2018, denunţarea unilaterală a contractului de cesiune încheiat în luna septembrie 2017 între SRTv şi Dragoş Pătraru, realizator şi prezentator al emisiunii „Starea Naţiei”.

Decizia a avut la bază încălcarea, în mod repetat, de către domnul Dragoş Pătraru a clauzelor contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii publice şi prin fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTv.

Precizăm că dl. Dragoş Pătraru a fost notificat de SRTv, încă din luna aprilie a.c., cu privire la consecinţele încălcării repetate a prevederilor contractuale. Notificarea SRTv a rămas fără răspuns.

Chiar şi în aceste condiţii, emisiunea „Starea Naţiei” a fost difuzată în continuare pe TVR 1 până la momentul denunţării contractului, respectiv în data de 26 iunie 2018. "
 

Notificarea intrată în posesia Paginademedia.ro, integral:

Notificare

Stimate domn,

Prin prezenta, vă aducem la cunoștință faptul că, Societatea Română de Televiziune (SRTV), a decis denunțarea unilaterală a Contractului de cesiune nr. A1063/27.09.2017, astfel cum acesta a fost modificat și completat prin Actele adiționale nr. 1/16 ianuarie 2018 și nr. 2/martie 2018.

Conform contractului anterior menționat, modificat și completat prin actele adiționale ulterioare, calitatea de producător al emisiunii Starea Nației aparține SRTV, cu toate drepturile și obligațiile legale și convenționale care rezultă din această calitate.

Dintre acestea, le menționăm pe cele prevăzute la art. 8 lit. a), d) pct. i, ii:

"Art. 8 - SRTV are următoarele drepturi și obligații:

a) să verifice ori de câte ori consideră necesar modalitățile/măsura în care este adus la îndeplinire prezentul contract;

(...)

d) să suspende/înceteze difuzarea emisiunii și, implicit, derularea prezentului contract dacă Cedentul:

i. face aprecieri defăimătoare privind SRTV, acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTV sau al activității sale cu excepția situației în care prevalează interesul public;

ii. dezvăluie orice informații referitoare la politicile (comerciale, de programe, de management, de personal etc) ori activitățile desfășurate de SRTV;"

"Art. 9 - Cedentul are următoarele drepturi și obligații: (...)

g) să nu facă acte sau fapte de natură să prejudicieze executarea cu bună-credință și întocmai a contractului, bunului renume al SRTV sau al activității sale, cu excepția situației în care prevalează interesul public;"

(...)

n) să respecte relațiile ierarhice și de colaborare din SRTV în raporturile inter și intradepartamentale;

(...)

u) va păstra legătura și va colabora din punct de vedere editorial cu conducerea editorială a postului TVR 1. Conducerea editorială a postului își rezervă dreptul ca, în funcție de propria sa apreciere, să-și prezinte propria opinie.

(...)

w) se obligă să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfășurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni.

Ținând seama de faptul că afirmațiile dumneavoastră făcute în spațiul public, precum și cele din cadrul emisiunii "Starea Nației" reprezintă încălcarea clauzelor contractuale.

Dintre acestea amintim:

- "Date fiind componența noului CA, din care fac parte persoane care au exercitat în trecut presiuni editoriale la adresa noastră, comportamentul noului PDG, Doina Gradea, față de angajați, măsurile editoriale luate împotriva interesului public în privința mai multor producții, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni - noi, cei de la Starea Nației, NU vom mai accepta să producem această emisiune aici, după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba.

Nu facem muncă patriotică, departe de noi asta, dar spre deosebire de conducerea asta numită politic, noi am venit cu bani de acasă la TVR, am investit aici aproape 50.000 de euro, împreună cu prieteni și fani ai emisiunii, în decor, birouri, amenajări, tehnică, facem emisiunea zilnică cu cea mai mare audiență la postul public și nu mai putem gira, prin prezența noastră aici, o echipă de conducere care nu dă doi bani pe interesul public.";

- "În perioada următoare, veți afla - atenție, nu de aici, de pe post, TVR și oamenii senzaționali de aici, față de care am greșit acum un an, asimilându-i tot cu o conducere politică, nu merită așa ceva - rezultatele unei anchete de presă făcută, timp de mai bine de 6 luni, din interiorul unei instituții. Cu probe, mărturii, acte, tot ce trebuie. De acest timp am avut nevoie ca să adunăm probe. Ancheta vizează subordonarea politică a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, cheltuirea fără discernământ și cu rea-credință a banului public și altele.";

- "Am zis ceva despre un membru CA proaspăt numit: că nu mi se pare normal să fie în CA o persoană care a făcut în trecut presiuni editoriale la adresa noastră. Despre cine este vorba? Despre domnul Cătălin Bleblea, fost reprezentant UNPR în CA-ul de la TVR. Nu am găsit alte imagini în afară de acestea, de la ieșirea din pușcărie a lui Adrian Năstase.";

- "Cu intervenții, cu pile, am dat și șpagă, am aflat și noi ce s-a discutat la întâlnirea dintre Iohannis și Isărescu".

În consecință, având în vedere cele de mai sus, în pofida transmiterii Notificării nr. 71704 din data de 19.04.2018 prin care v-am atenționat cu privire la consecințele nerespectării întocmai a tuturor dispozițiilor Contractului, ați continuat să încălcați în mod repetat și grav clauzele contractuale.

În aceste condiții, începând cu data comunicării prezentei, vă rugăm să luați act de denunțarea unilaterală a Contractului de cesiune nr A1063/27.09.2017, cu modificările și completările ulterioare, încheiat între dumneavoastră și Societatea Română de Televiziune, prezenta notificare fiind de asemenea aplicabilă și valabilă pentru orice Anexe sau Acte Adiționale la Contractul mai sus menționat.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Cine a redactat si semnat notificarea sa-si dea doua palme, iar urmatorul document intocmit sa fie propria demisie, pentru violarea virgulelor in primul paragraf.
  • Nu-i bai Dragos, iti dorim succes si suntem alaturi de voi. Emisiunea e reala, prezentata umoristic sa si placa dar, trebuie spuse si adevaruri di zona politica, altfel cum/
  • Foarte bine. O emsiune comerciala cu interese private nu are ce cautata la postul public de televiziune. Oricat s-ar victimiza comediantul satiric, isi poate atinge interesele personale si cele pe unitate la orice televiziune comerciala doreste. Se vaita de mama focului pentru ca la tvr a avut profitul cel mai mare. E profitabil sa faci afaceri cu statul cand tu nu platesti nimic pentru resursele pe care le folosesti in realizarea emisiunii. Cum scris cineva, patraru a facut in 5 ani de starea natiei, cu o emisiune fara umor si inutila mai mult de jumatate de milion de euro pe spatele intelectualilor care il asculta si il cred. Afacere, nu gluma.

Trimite un comentariu