Skip to main content

TVR difuzează astăzi un documentar despre viața ultramaratonistului Tibi Ușeriu: „Când nu mai poți, mai poți un pas"

 
TVR difuzează astăzi un documentar despre viața ultramaratonistului Tibi Ușeriu: „Când nu mai poți, mai poți un pas"
Tibi Ușeriu - Foto | Mircea Gherase

Televiziunea Română va difuza documentarul Pe cale cu Tibi Uşeriu, bazat pe viața ultramaratonistului român. Producția regizată de Ana Preda va fi transmisă astăzi, 8 iunie, de la ora 21:00.

Filmul spune povestea sportivului Tibi Ușeriu, de la copilăria sa zbuciumată, la anii în care lucra pentru mafia sârbă și până în momentul în care devine triplu campion al ultramaratonului 6633 Arctic, de la Cercul Polar.

Documentarul urmărește modul în care Ușeriu și-a schimbat viața, în timpul și după ispășirea unei condamnări, de 10 ani, într-o închisoare de maximă securitate din Germania.

Publicitate

Potrivit realizatorilor, producția îmbină cadre reale cu cadre animate. Ioana Florea Nutz semnează ilustrația și prelucrarea computerizată a respectivelor secvențe.

„Când nu mai poţi, mai poţi un pas” este principul după care Ușeriu spune că se ghidează în timpul competițiilor.  

La aproximativ 10 ani după ieșirea din închisoare, în luna martie 2018, românul a reușit să câștige pentru a treia oară la rând una dintre cele mai dificile competiții de pe planetă, 6633 Arctic Ultra. Astfel, bistrițeanul a stabilit un record mondial în cadrul cursei de 600 de km, unde a înfruntat temperaturi de -40 de grade Celsius.

Ana Preda, realizatoarea documentarului:

„Filmul caută să afle ce resorturi interioare şi ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Uşeriu să-şi remodeleze viaţa. Când, cum şi de ce s-a produs revelaţia schimbării?

Ca noi toţi, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educaţia era bazată pe pedepse corporale, şcoala şi comunitatea abuzau la rândul lor de el.

A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinţilor, bunicilor, a trăit o adolescenţă într-o Românie dezorientată, în tranziţie, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiţi pentru ce-i aştepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reuşit”

În prezent, pe lângă competițiile sportive la care participă, Tibi activează alături de fratele său în cadrul ONG-ului Tășuleasa Social, care se ocupă de probleme ale mediului.

  • Mircea Gherase
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Am văzut documentarul. A fost pur și simplu horror. Un pușcărias care a comis jaf armat, furt de mașini, a amenințat oameni cu moartea, condamnat la 23 de ani de detenție - a ajuns la rang de erou național. Și ne mai întrebăm de ce se dure România la vale. Dacă și ăsta a ajuns un reper moral, e clar...
  • Bravo pentru Tibi este un om care merita toata aprecierea noastra , dar tvr ar trebui sa stie ca toate televiziunile au dat viata lui . cu varf si indesat mai ales La Maruta . care la sustinut mereu ,

Trimite un comentariu