Skip to main content

VIDEO. "Jurnalismul paralel". Milioane de afişări pentru reportajele video online despre mitingul PSD

 
VIDEO. "Jurnalismul paralel". Milioane de afişări pentru reportajele video online despre mitingul PSD

Despre "statul paralel" în "jurnalismul paralel". Pe Antena 3 şi pe România TV, un milion şi jumătate de români s-au uitat în direct la mitingul PSD. La varianta "oficială", cu spectacolul de pe scenă în direct, cu citatele liderilor PSD titrate mare, pe ecran.

Publicitate

Există şi o altă variantă, pe lângă cea văzută la televizor. Fotoreporteri, jurnalişti independenţi sau cetăţeni care au ţinut să documenteze şi să împartă pe reţelele de socializare cele întâmplate în Piaţa Victoriei au pus cap la cap ce au văzut. A ieşit, după cum scrie Recorder.ro, "un studiu sociologic în urma căruia am putut constata cum arătăm ca ţară la 30 de ani de la căderea comunismului."

Pe online, materialele lor au adunat, deja, milioane de afişări. Recorder.ro, Ovidiu Jelea, Epoch Times, Cronicipebune.ro, Documentaria, Eli Driu semnează câteva dintre materialele din "jurnalismul paralel"

Paginademedia.ro trece în revistă câteva dintre cele mai viralizate materiale care au circulat pe online. Reportaje din mijlocul manifestanţilor care au suprins atmosfera evenimentului. Şi au încercat să găsească răspuns - stând de vorbă cu participanţii - la întrebarea: de ce aţi venit, de fapt, la miting?

Ce nu s-a văzut la televizor, dar a circulat intens în online şi pe Facebook.

Ovidiu Jelea: Mitingu' lu' Dragnea în trei minute

Ovidiu Jelea a publicat, pe Facebook, unul dintre cele mai virale video-reportaje de la mitingul PSD. Acesta a stârnit un val de reacţii din partea celorlalţi utilizatori.

Materialul "Mitingu' lu' Dragnea în trei minute", de Ovidiu Jelea, a strâns aproape 2 milioane de vizualizări, 50.000 de distriburi şi 6.500 de aprecieri în aproximativ două zile.

Acesta a suprins momentul în care oamenii au ajuns în Piaţa Victoriei, mulţi dintre aceştia după drumuri epuizante cu autocarul. De asemenea, a redat atmosfera creată şi modul în care cetăţenii au scandat pentru cauza lor. În video se poate vedea şi o bucată din discursul şefului PSD, Liviu Dragnea, despre statul paralel.

Totul a culminat cu momentul de final al mitingului, atunci când oamenii s-au întors către autocare, iar în urma lor a rămas o mare de sticle şi gunoaie.

Epoch Times: Pentru ce au ieşit românii în stradă

Epoch Times România a realizat, în acelaşi ton cu Ovidiu Jelea, un material video cu atmosfera de la miting. Reporterul Epoch Times România a discutat cu oamenii şi a încercat să afle ce anume i-a fost motivat să meargă în piaţă.

Video-reportajul "Mitingul PSD: Pentru ce au ieşit oamenii în stradă", realizat de echipa Epoch, a strâns 1,3 milioane de vizualizări, 23.000 de distribuiri, 2.700 de comentarii şi 8.700 de like-uri.

Eli Driu: Bătrânul şi copilul cu trotineta

Eli Driu a publicat, pe contul de Facebook, sâmbătă, o galerie foto în care un bătrân, manifestant PSD, bruschează un copil care încearcă să depăşească, cu trotineta, grupul de manifestanţi.

Galeria foto care a imortalizat comportamentul bătrânului s-a viralizat, pe Facebook, unde a strâns 21.000 de distriburi, 10.000 de aprecieri şi 2.800 de comentarii.

Din fotografii reiese că un bătrăn, din grupul care avea ca destinaţie Piaţa Victoriei, şi-a ieşit din minţi atunci când a sezizat că puştiul, pe trotinetă, trece pe lângă ei. Mai mult decât atât, din fotografii, reise faptul că acesta a manifestat comportament agresiv şi faţă de fotoreporterii martori la întreaga scenă.

Recorder.ro: Mitingul în 20 de minute. România celor confuzi şi needucaţi

Recorder.ro s-a mobilizat pentru realizarea unui material care să acopere din cât mai multe unghiuri manifestaţia din Piaţa Victoriei. Aceştia s-au deplasat în mai multe oraşe alte ţării şi în Bucureşti. Au strâns imagini din oraşe precum Iaşi, Craiova sau Câineni - Vâlcea, unde unul dintre jurnalişti a fost bruscat de conducătorul grupului.

Reporterii de la Recorder au documentat traseul manifestanţilor din momentul în care au plecat din oraşele de reşedinţă, în Piaţa Victoriei, unde au ascultat discursurile şefilor PSD despre statul paralel, până în momentul în care totul se termină, iar în urma lor rămân munţi de gunoaie.

"E, în primul rând, imaginea României pe care ne-am obişnuit să o izolăm dincolo de graniţele marilor oraşe: cu oameni confuzi şi needucaţi, incapabili să pună la îndoială onestitatea politicienilor care îi urcă, de zeci de ani, în autocare, apoi le spun ce să strige, pe cine să dispreţuiască şi în cine să creadă", notează jurnaliştii.

Au surprins şi un contra-manifestant în momentul în care îi cere socoteală lui Liviu Dragnea, spunându-i: "Aţi ajuns să spălaţi lumea pe creier"

Link-ul cu reportajul Recorder, AICI. Deşi a fost publicat astăzi, video-reportajul de pe Recorder.ro a strâns până la ora publicării acestui text aproximativ 9.500 de distribuiri.

Silviu Iliuţă: Cronici pe bune din Piaţa Victoriei

Cronicipebune, de Silviu Iliuţă a publicat un material care descrie atmosfera şi părerile participanţilor la manifestaţie. Reportajul a adunat 9.500 de distribuiri, 490.000 de vizualizări şi 873 de comentarii.

Mitingul, documentat de Documentaria

Documentaria. ro a publicat, de asemenea, o galerie cu fotografii care documentează mitingul. O galerie cu peste 155 de distriburi.

Dan Mihai Bălănescu: Gunoiul din Piaţă, în imagini

Fotograful Dan Mihai Bălănescu a suprins într-un videoclip live, pe Facebook, gunoiul care a rămas în Piaţa Victoriei după plecarea manifestanţilor. A strâns aproape 3.000 de distribuiri, 1.200 de comentarii şi aproape 250.000 de vizualizări.

Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • F F
    Recunosc ca nu am urmărit, dar daca nicio televiziune din Romania nu a avut interesul jurnalistic sa facă un reportaj de culise este grav. Spune ca televiziunile dau înapoi. Orice televiziune din România avea mijloacele de a face un reportaj de genul recorder. Dacă nu l-au făcut, este suspect rău. Felicitări recorder.

Trimite un comentariu

sus