Skip to main content

Răscoala cu furci şi topoare, de pe România TV, amendată pentru „fake news". La pachet cu o reclamă mascată la şampon

 
Răscoala cu furci şi topoare, de pe România TV, amendată pentru „fake news". La pachet cu o reclamă mascată la şampon

Evident că suntem în faţa unei ştiri false. Fără discuţie" - Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA, despre "răscoala cu furci şi topoare" de pe România TV.

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis ce amendă merită România TV pentru ştirile cu protestatarii care ar veni cu furci şi topoare „cu miile”, la guvern, la protestele din 12 mai.

După trei runde de vot şi trei variante de amenzi (10.000, 15.000 şi 200.000 de lei), majoritatea a decis: 15.000 de lei amendă pentru un fake news plus o reclamă mascată la şampon. Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu şi a fost votată de şase din cei opt membri: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat.

Dorina Rusu şi Florin Gabrea, prezenţi în şedinţa de azi, au votat pentru amenda maximă 200.000 de lei.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat la pachet sesizări ce vizează trei speţe diferite: o ştire cu o reclamă mascată la un şampon, modul în care România TV a reflectat protestele din 12 mai şi o ştire de fapt divers (la care CNA n-a găsit nicio încălcare).

A fost o discuţie lungă în care, pe lângă vizionarea fragmentelor de emisiuni, au fost prezenţi cu punct de vedere Roxana Niculescu, director de programe la România TV şi Sanda Foamete, din partea Geeks for Democracy, una dintre organizaţiile care au făcut sesizare la CNA pe subiectul protestelor din 12 mai.

Paginademedia.ro a relatat despre derapajul România TV încă din luna mai (detalii AICI).

Îninate de declaraţii, reamintim că, pe 12 mai, în ziua în care au avut loc noi proteste la guvern, România TV anunţa că protestatarii ar veni „cu furci şi topoare” la Guvern.

Informaţiile au curs la România TV, din oră în oră, de la 12.00, până la 21.00.

La ora 12.00, Postul anunţa pe banda de breaking news pe ecran: PROTESTE CU FURCI ŞI TOPOARE.

La ora 13.00, a venit şi breaking news-ul de la România TV.

Cristina Şincai: „Şi este breaking news la România Tv, se organizează proteste masive în Capitală, mii de oameni au anunţat că vin în Piaţa Victoriei cu furci, bâte şi topoare.”

Reporterul din teren: „internauţii au lansat mai multe apeluri pe reţelele de socializare şi le cer românilor să iasă într-un număr cât mai mare în Piaţa Victoriei. Încă un lucru foarte important, le cer acestora să aducă cu ei furci, bâte şi topoare, în contextul în care aceştia susţin că ar trebui să treacă moda protestelor paşnice.”

Ştirile au continuat în aceeaşi notă aproape la fiecare oră, cu relatăriu din teren, cu imagini dramatizate şi zgomote de fundal amplificate.

Unul dintre moderatori, Ioan Korpos, a afirmat în emisiunea pe care o modera:

„Aşa cum vă spuneam, o informaţie de ultimă oră. Chiar în aceste momente sunt incidente, vorbim despre un scandal la protestul cu furci şi topoare. Doamnelor şi domnilor, protestatarii au venit cu fiare şi cu cărămizi, acolo la guvern. (...) În aceste momente înţeleg de la colegii mei, jandarmii caută, confiscă de la unii protestatari pietre, borduri, topoare şi aşa mai departe. ”

La vremea respectivă, România TV s-a apărat, ca replică la derapaj, spunând că informaţiile au avut ca sursă o postare de pe Facebook.

„Informaţiile la care faceţi referire au fost difuzate înainte de a începe protestele şi au ca sursă pagina unui protestatar care s-a fotografiat cu o furcă în mână spunând ,,am observat că se anunţă proteste paşnice pe data de 12 mai, dar eu voi ieşi cu bâte, furci şi topoare; câţi vor fi alături de mine să le fărâmăm capetele”; acest mesaj are sute de like-uri, share-uri si mesaje de susţinere din partea utilizatorilor facebook, care la rândul lor spuneau că vor veni cu bâte, furci şi topoare la proteste.” (pe larg despre subiect, AICI)

Din discuţiile de la CNA:
Gabriel Tufeanu, membru CNA –
„Aveţi probabil şi am auzit că au existat pe Facebook acele mesaje pe care le aţi preluat. Aţi difuzat acele mesaje? Eu am aflat accidental că au existat, dar uitându-mă pe materiale nu văd de unde le-aţi luat.”
Roxana Niculescu, director de programe România TV:
„Colegii mei au citat spunând despre reţelele de socializare. Da, am print screen-uri de pe ceea ce a fost pe Facebook. La o săptămână după proteste, organizatorii s-au dezis de cei care au postat ante-miting astfel de mesaje.”
Dorina Rusu, membru CNA:
„Nu am văzut nicio postare a niciunuia dintre organizatorii acestor proteste. Tot ce s-a spus de la ora prânzului până seara târziu au fost nişte minciuni şi incitare la violenţă. Dacă toţi moderatorii acestor emisiuni au spus de dimineaţa până seara că protestatarii vin cu furci, cu topoare, ca la răscoala de la 1907. Asta e ceva ce se numeşte incitare la violenţă. (…) Mi se pare extraordinar de grav. Sunt la fel de grave ca afirmaţiile de la protestele din ianuarie 2017 când s-a spus că protestatarii sunt plătiţi să participe.”
Roxana Niculescu
„Aţi văzut că au fost relatări din piaţă în care o frază era despre reţelele de socializare şi multe alte fraze despre oamenii din piaţă şi nemulţumirile lor şi ce se doreşte. Nu am făcut altceva decât să arătăm imaginile din piaţă şi să cităm ceea ce spun protestatarii, de o parte sau alta, că ne place sau nu.”
Dorina Rusu, membru CNA –
„Să citaţi ce spun protestatarii este să spuneţi nemulţumirile, dar să spuneţi că au venit cu furci şi cu topoare şi că au chemat la un protest violent (…) Cum adică aţi citat? Nu există niciun citat. Cine ştie cine o fi postat pe Facebook? Nu există nicio sursă precizată şi dumneavoastră spuneţi asta de dimineaţa până seara. Asta înseamnă să citezi? Asta înseamnă incitare pur şi simplu.”
Radu Herjeu, membru CNA –
„Eu am văzut pe Facebook şi chemările cu furci şi topoare, şi nu au fost una, două, ci foarte multe. Nu le-am dat foarte multă atenţie, deşi mai există şi astăzi astfel de poziţii şi comentarii, nu înţeleg însă de ce nu le-aţi prezentat. (…)Prezentarea unor printscreen-uri cu acele chemări, probabil că ar fi dat mai multă greutate acestei afirmaţii care a fost repetată în mod constant. (...) Abordarea din studio a fost uşor mai heirupistă şi mai catastrofică decât se întâmpla acolo. Din punctul meu de vedere, pentru o informare corectă ar fi trebuit să fie şi sursa.”
Florin Gabrea, membru CNA –
„Să presupunem că acele anunţuri de pe Facebook sunt sau au fost reale. În general pe Facebook sunt persoane cu identitate proprie. Era simplu să şi daţi un telefon acelei persoane. În momentul în care aţi aflat sau aţi crezut chiar că se va întâmpla un protest. Aveaţi datoria înainte de a prezenta faptele în televiziune, să încercaţi pe cât posibil să vedeţi dacă sunt reale. Nu aveţi nici un fel de dorinţă de a prezenta lucrurile corect, ci de a fantaza. (...) O faceţi să isterizaţi populaţia într-o chestiune care era destul de benignă.
Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA –
„Evident că suntem în faţa unei ştiri false, fără discuţii. N-a existat niciun fel de topor şi nicio furcă. Au fost nişte imagini în care au existat nişte borduri şi nişte ţevi. (…) Nu pot să iau foarte în serios chestiunea asta şi mai şi mai ales ideea de incitare.
Cred că acest lucru vine mai degrabă în contextul în care România TV exagerează în mod curent cu tot felul de ştiri sau de informaţii.
Cred că ne aflăm în această logică a lucrurilor, de a face audienţă prin exagerare, şi nu într-o situaţie în care există o intenţie clară de a contrapune o parte a populaţiei împotriva altei părţi.”

LEGISLAŢIA invocată pentru amenda CNA:

Art. 3, alineat 2 din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

ART. 29 (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;

Ştire în curs dea ctualizare

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alex alex
    Eu as fi dat amenda asta pt fiecare difuzare a stirii. Altfel e total inutila.
  • Liviu Sora Liviu Sora
    Astia au ajuns mai rau ca OTV-ul. Nu imi explic de ce CNA-ul nu taie in carne vie cand se dovedeste ca este vorba despre stiri "fake"!? M-am saturat de manipularile astora, indiferent de la ce post vin. Cand este vorba despre o stire... toate cele 5 posturi nationale de stiri au varianta lor care le convine, mai putin varianta adevarata. Toti au loc in piata,parerea mea, dar CNA-ul sa ia masuri drastice sa nu se mai intample asa ceva. In plus de asta RealitateaTV nu mai are ce cauta "on air" din moment ce calca pe al 10-lea an de insolventa. Unde ati mai vazut asa ceva? Sa isi plateasca toate taxele si apoi sa strige ca din ura de sarpe pe ce se cheltuiesc banii Romaniei.

Trimite un comentariu

sus