Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii mai. Opt texte de citit, la recomandarea echipei Premiilor Superscrieri

 
DE CITIT. Superscrierile lunii mai. Opt texte de citit, la recomandarea echipei Premiilor Superscrieri

OPT ale Lunii. Echipa Superscrieri, eveniment ce premiază anual cele mai bune texte scrise de jurnalişti români, a lansat şi o secţiune ce va gazădui opt cele mai bune „scrieri” ale lunii care a trecut. Sunt opt recomandări lunare de super materiale din noul jurnalism românesc.

Publicitate

Pentru luna mai, echipa Superscrieri propune două articole apărute în PressOne, interviul cu Elena Udrea, din GSP, şi alte câteva texte care merită citite.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

1. „Ca pe tine însuţi”, Diana Meseşan (SCENA9)


I-a spus preotului că s-a simţit părăsit de el. „Am avut nevoie ca pentru cinci minute să îţi pui reverenda deoparte şi să mă întrebi Mă, tu ce mai faci? Cum eşti? M-am apucat de plâns. O simţit şi el chestia asta, că nu o făcut ceva ce ar trebui să facă. I-am spus: Ţi-am simţit lipsa foarte mult. Dar degeaba. Fişa poştului e atât de mare şi de grea încât nu poate să renunţe.


2. „Viaţa familiilor despărţite de gratii: „Fetiţa mea îmi spune ea mie să fiu puternică, că o să vin acasă repede”, Andrada Lăutaru (emisiunea Din Interior, Digi24)

În România există peste 13.000 de copii care au cel puţin un părinte după gratii. Nu există o cifră exactă, pentru că nimeni nu se interesează de soarta lor. Din închisoare, părinţii pot vorbi cu copiii lor la telefon, prin scrisori sau când aceştia reuşesc să vină să îi viziteze.

Plicul unei scrisori devine şi suportul pentru cadourile achiziţionate la suprapreţ de la magazinul din penitenciar. Marineaţă Jennifer, o mamă în vârstă de 28 de ani, închisă la Penitenciarul de la Târgşor, îi scrie săptămânal fiicei sale.


3. „Fraţii Onyejekwe din Măerişte”, Valentin Şchiopu (PressOne)


Soţii Mariana şi Aniemeka Onyejekwe împreună cu cei trei copii ai lor, Okwudi (care atunci avea aproape 6 ani), Chike (4 ani) şi Nneka (1 an), se instalau la capătul unei uliţe neasfaltate, tocmai la ieşirea din satul natal al româncei. Apariţia lor a produs rumoare şi o curiozitate de neînfrânat. Doar i se spusese Marianei, când plecase la Cluj, să o ia la sănătoasa dacă vede un negru pe stradă.


4. „Trecutul lui Dragnea (I)”, Cristian Delcea & Mihai Voinea (Recorder.ro)


Tânărul Liviu Dragnea a deschis o cârciumă în satul soţiei şi apoi s-a extins în satele din jur. A fost taximetrist de marfă cu un ARO făcut din bucăţi. A vândut bere la halbă în birturi comunale improvizate în casele unor ţărani, în camerele de la drum. A preluat de la stat un hotel şi mai multe restaurante în locaţie de gestiune, iar mai apoi s-a făcut stăpân peste ele.


5. „De ce o iubim şi de ce o urâm pe Laura Codruţa Kövesi”, Ioana Burtea, (Decât o Revistă)


Presa străină i-a acordat lui Kövesi o atenţie neobişnuită pentru un magistrat. The Economist anunţa că în România a început o operaţiune de „curăţare”. The Guardian scria despre „cruciatul anticorupţiei”, „femeia care conduce lupta pentru a curăţa guvernul”. Iar BBC remarca că şefa DNA este „un star controversat” al anticorupţiei, care a obţinut încrederea publicului şi poate puţin prea multă putere.


6. „Preşedintele, Baronul şi Şeful. Marea schemă naţională de fraudare a fondurilor locale”, Bianca Felseghi & Codruţa Simina (PressOne)


Cee ce urmează să citiţi este o schemă de fraudare a banilor publici. Are valoare de exemplu şi poate fi reconstituită, la o adică, în mai toate judeţele. (...) Descoperirea în boscheţi a laptopului de cancelarie de la Consiliul Judeţean a putut confirma informaţii obţinute din interceptări telefonice.


7. „Caragiale n-a vrut să răspunză – dezvăluirea secretului lui nenea Anghelache”, Florin Iaru (Dilema Veche)


Povestea nuvelei „Inspecţiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă şi mai enigmatică din literatura română. De 118 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul,zeci de scriitori, critici şi istorici literari şi-au frămîntat creierii, şi-au pus la bătaie inteligenţa şi au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache.


8. INTERVIU EXCLUSIV cu Elena Udrea: “Netflix îmi dă un milion de dolari ca să facă un serial cu mine!”, Raed Krishan, Costin Ştucan (Gazeta Sporturilor)


„Eu? Păi, eu mă întorc în ţară! Alina (n. red. Bica) are afacere aici, s-a pregătit din timp, Radu (n. red. Mazăre) mi-a zis că el nu mai poate trăi în România, dar eu sunt altfel. Mă voi întoarce curând!”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus