Skip to main content

Un ziarist acuză: CFR Cluj mi-a respins acreditarea din cauza unei întrebări

 
Sursa foto: Libertatea
Sursa foto: Libertatea

VIDEO."Am pus o întrebare la o conferinţă de presă, iar apoi mi-a fost respinsă acreditarea de către clubul CFR Cluj". Povesteşte pentru Paginademedia.ro jurnalistul Daniel Pop, de la Maramureş Jurnal.

Publicitate

Jurnalistului i-a fost respinsă acreditarea la meciurile CFR Cluj pentru sezonul 2018-2019 iar motivul, acuză el, ţine de întrebările pe care le-a pus după un meci al CFR-ului.

Ce întrebare a pus? Detalii, dar şi momentul de la conferinţa de presă de la care a pornit situaţia, în continuare:

Daniel Pop, pentru Paginademedia.ro:

"După ce mi-a fost respinsă acreditarea, am luat legătura cu Oana Sabău, de la CFR Cluj, care se ocupă, din partea clubului, de relaţia cu presa.

Ea mi-a reproşat, când am contactat-o, că eu am sugerat la o conferinţă de presă că un meci al CFR a fost blat. Mi-a zis clar, cu subiect şi predicat, că a pornit de la întrebarea mea, care a deranjat," a povestit Daniel Pop pentru Paginademedia.ro.

Contactată de Paginademedia.ro, Oana Sabău nu a comentat situaţia.

"Nu doresc să am o poziţie publică în acest sens", a spus Oana Sabău.

Daniel Pop a sesizat Asociaţia Presei Sportive în legătură cu refuzul acreditării şi cu situaţia de la CFR Cluj. A făcut public şi SMS-ul de la Oana Sabău, în care i se spune doar că "Clubul îşi rezervă dreptul de a refua solicitări de acreditare. Nu aţi fost singurul respins."

"După ce am publicat captura cu mesajul, Oana Sabău m-a ameninţat că mă dă în judecată, pentru încălcarea datelor personale", a mai spus Daniel Pop pentru Paginademedia.ro.

Ce a întrebat Daniel Pop?

Jurnalistul explică detaliat în sesizarea către Asociaţia Presei Sportive.

Monetul a avut loc la finalul meciului din play-off-ul editiei 2017-2018 dintre CFR Cluj-Craiova, terminat cu 1-0 pentru CFR, la conferinţa de presă.

Daniel Pop:

"Întrebarea mea a survenit după ce antrenorul Universităţii Craiova a declarat că meciul cu Botoşaniul este mai important decât meciul cu CFR şi că şi-a menajat jucătorii după pauză.

Întrebare: Universitatea Craiova a părut azi ca o echipă venită în vacanţă, fără un şut spre poartă, cu un penalty executat anemic şi dacă la fel veţi juca şi cu Steaua, datorită faptului că pe dvs. nu vă interesează aşa de mult meciul cu CFR-ul, ci meciul de cupă cu Botoşaniul?

Antrenorul a răspuns că poate eu m-am uitat la alt meci, iar eu i-am spus că echipa Craiova a vrut de trei ori să-şi dea autogol."

VIDEO. Momentul de la conferinţa de presă, via Sport.ro

Asociaţia Presei Sportive: S-au răzbunat pe ziarist. Un asemenea lucru nu ar trebui să se întâmple în 2018

Asociaţia Presei Sportive protestează într-un document trimis Federaţiei Române de Fotbal, Ligii Profesioniste de Fotbal şi Ministrului Tineretului şi Sportului.

"Un asemenea lucru n-ar trebui să se mai petreacă în anul de graţie 2018, într-o ţară ce se crede europeană şi care ar trebui să respecte cu sfinţenie dreptul la opinia liberă şi la cuvântul neîngrădit", spune asociaţia condusă de Dumitru Graur în document.

Din protest:

"Nu discutăm aici justeţea sau injusteţea acuzaţiei, ea nu are nicio relevanţă, a fost pur şi simplu opinia jurnalistului maramureşan, el a pus o întrebare, a primit un răspuns şi cu asta totul trebuia să se încheie.

Este însă adevărat că mai multe posturi TV au reluat în buletinele lor de ştiri acuzaţia lui Pop, motiv de evidentă nemulţumire pentru conducătorii clubului CFR. Care, cu prima ocazie, respectiv cererea de acreditare pentru noul sezon, s-au răzbunat pe Pop şi pe întreg trustul de presă din care face parte!"

"Cum îşi arogă conducerea CFR Cluj dreptul de a selecta, de a discrimina ziariştii, împărţindu-i pe categorii, spre a-i înlătura astfel pe indezirabili?", se întreabă Asociaţia.

"Cine le-a permis clujenilor să-şi „rezerve dreptul de a refuza solicitări de acreditare”, aşa cum i-a transmis prin SMS dlui Pop fosta jurnalistă Oana Sabău, acum ofiţer de presă al clubului CFR?!

Este foarte regretabil că un asemenea abuz incalificabil se petrece tocmai la clubul campion al ţării, de la care am aştepta să dea exemplu tuturor celorlalte echipe din divizia naţională în privinţa modului civilizat cu care să-şi trateze oaspeţii, inclusiv gazetarii veniţi pe stadion pentru a-şi practica meseria."

Sesizarea jurnalistului Daniel Pop:

Către Asociaţia Presei Sportive din România,

Trustul de presă Maramureş Jurnal vă sesizează următorul abuz şi totodată îngrădirea dreptului la liberă exprimarea a presei de către Clubul de Fotbal CFR Cluj.

Din partea Trustului de presă Maramureş Jurnal fac parte patru persoane membre a APSR, cărora le-a fost oprit dreptul de a participa la meciurile Clubului de Fotbal CFR Cluj.

Conform procedurii de acreditare a Clubul de Fotbal CFR Cluj, Trustul de presă Maramureş Jurnal a trimis spre Clubul Sportiv cereri de acreditare pentru sezonul 2018-2019 , respectând în totalitate condiţiile impuse .

După solicitare, conform procedurii de acreditare a clubului, Trustul de presă Maramureş Jurnal trebuia să primească un e-mail, confirmând cererile de acreditare.

Neprimind nici un răspuns electronic, am luat legătura cu ofiţerul de presă al Clubului de Fotbal CFR Cluj privind situaţia cererilor noastre de acreditare. Ofiţerul de presă ne-a transmis prin SMS că cererile de acreditare n-au fost acceptate deoarece Clubul de Fotbal CFR Cluj îşi rezervă dreptul de a refuza sau aproba cererile de acreditare şi că nu suntem singurii ziarişti respinşi în situaţia dată.

Am luat legătura telefonic cu ofiţerul de presă, d-na Oana Sabău, care mi-a transmis că la finalul meciului din play-off-ul editiei 2017-2018 dintre CFR Cluj- Craiova, terminat cu 1-0 pentru CFR, la conferinţa de presă am pus întrebări incomode antrenorului Universităţii Craiova, Devis Mangia, din care s-ar fi subînţeles că meciul ar fi fost de fapt un blat.

Întrebarea mea a survenit după ce antrenorul Universităţii Craiova a declarat că meciul cu Botoşaniul este mai important decât meciul cu CFR şi că şi-a menajat jucătorii după pauză. Întrebare: Universitatea Craiova a părut azi ca o echipă venită în vacanţă, fără un şut spre poartă, cu un penalty executat anemic şi dacă la fel veţi juca şi cu Steaua, datorită faptului că pe dvs. nu vă interesează aşa de mult meciul cu CFR-ul, ci meciul de cupă cu Botoşaniul?

Antrenorul a răspuns că poate eu m-am uitat la alt meci, iar eu i-am spus că echipa Craiova a vrut de trei ori să-şi dea autogol.

Aceasta a fost întrebarea mea, care apoi a fost mediatizata în presa naţională, şi din acest motiv cei de la CFR Cluj au refuzat să-mi mai dea acreditare. Mi se pare anormal ca un club de fotbal din România să trateze discriminatoriu presa din România, pentru simplu fapt că mi-am permis să pun anumite întrebări stânjenitoare.

Din dialogul cu ofiţerul de presă, doamna a menţionat că nu sunt singurul ziarist interzis pe stadionul CFR. În altă ordine de idei , e inadmisibil ca un trust de presă să fie pedepsit şi interzis pentru o simplă întrebare care n-a plăcut organizatorilor.

Vă trimit de asemenea unul dintre linkurile video din presa naţională cu întrebarea mea (este la minutul 2,55) şi o poză cu dialogul pe SMS avut cu ofiţerul de presă.

https://www.sport.ro/liga-1/moment-tensionat-la-conferinta-lui-mangia-ati-vrut-sa-va-dati-autogol-de-3-ori-video-reactia-imediata.html

Cu respect,
Pop Daniel

Protestul Asociaţiei Presei Sportive:

Către

Ministerul Tineretul şi Sportului – în atenţia dnei Ministru Ioana Bran

Liga Profesionistă de Fotbal – în atenţia dlui Preşedinte Gino Iorgulescu

Federaţia Română de Fotbal – în atenţia dlui Preşedinte Răzvan Burleanu

Asociaţiei Presei Sportive din România, prin Dumitru Graur – preşedinte, vă înaintează prezentul protest oficial, în legătură cu situaţia ziaristului Daniel Pop, căruia clubul de fotbal CFR Cluj i-a refuzat recent acreditarea şi deci accesul la masa presei pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”. Dl. Daniel Pop, membru al asociaţiei noastre, este ziarist din Baia Mare şi component al Trustului de presă Maramureş Jurnal, fiind un jurnalist cu state vechi pe stadionele Ligii 1.

Mai mult decât atât, nu numai lui Daniel Pop i s-a refuzat acreditarea pentru actualul sezon de fotbal la meciurile de la Cluj, el fiind făcut vinovat de a fi pus întrebări incomode la sfârşitul ultimului meci din campionatul 2017-2018, ci întreg trustului maramureşan. Un asemenea lucru n-ar trebui să se mai petreacă în anul de graţie 2018, într-o ţară ce se crede europeană şi care ar trebui să respecte cu sfinţenie dreptul la opinia liberă şi la cuvântul neîngrădit.

Pe scurt, întâmplarea s-a petrecut în modul următor. La sfârşitul partidei dintre CFR Cluj şi Univ. Craiova, încheiat cu scorul de 1-0 pentru clujeni, în iunie, dl. Pop a venit la conferinţa de presă şi a avut „îndrăzneala” de a-i pune câteva întrebări incomode antrenorului oaspeţilor, Devis Mangia, după un meci considerat destul de suspect. Mai exact, i-a acuzat de non-combat pe oaspeţi, care declaraseră de altfel că ei sunt mult mai interesaţi de meciul de Cupă cu Botoşaniul decât de partida din Gruia.

Nu discutăm aici justeţea sau injusteţea acuzaţiei, ea nu are nicio relevanţă, a fost pur şi simplu opinia jurnalistului maramureşan, el a pus o întrebare, a primit un răspuns şi cu asta totul trebuia să se încheie. Este însă adevărat că mai multe posturi TV au reluat în buletinele lor de ştiri acuzaţia lui Pop, motiv de evidentă nemulţumire pentru conducătorii clubului CFR. Care, cu prima ocazie, respectiv cererea de acreditare pentru noul sezon, s-au răzbunat pe Pop şi pe întreg trustul de presă din care face parte!

Ceea ce se petrece la Cluj este fără îndoială un abuz şi un caz clar de discriminare a presei în funcţie de interesele proprii ale celor care acordă acreditări. Mai mult decât atât, în dialogul prin SMS cu ofiţerul de presă al CFR (copie anexată), dl. Pop a aflat cum că „clubul îşi rezervă dreptul de a refuza solicitări de acreditare. Nu aţi fost singurul respins”. Dacă e aşa, situaţia devine mult mai gravă. Întrebare: are dreptul un club sau oricare organizaţie publică din ţară să refuze acreditări pe motiv de ... neconcordanţă cu părerile personale sau de grup?

Este normal să li se interzică accesul pe stadioane ziariştilor a căror opinie este nemulţumitoare proprieterilor echipei sau ai stadionului? Răspunsul este desigur nu, dacă luăm în consideraţie însăşi literă sacră a Constituţiei, care garantează drepturile şi libertăţile individuale, citez din Art. 30: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Atunci, cum îşi arogă conducerea CFR Cluj dreptul de a selecta, de a discrimina ziariştii, împărţindu-i pe categorii, spre a-i înlătura astfel pe indezirabili? Cine le-a permis clujenilor să-şi „rezerve dreptul de a refuza solicitări de acreditare”, aşa cum i-a transmis prin SMS dlui Pop fosta jurnalistă Oana Sabău, acum ofiţer de presă al clubului CFR?!

Este foarte regretabil că un asemenea abuz incalificabil se petrece tocmai la clubul campion al ţării, de la care am aştepta să dea exemplu tuturor celorlalte echipe din divizia naţională în privinţa modului civilizat cu care să-şi trateze oaspeţii, inclusiv gazetarii veniţi pe stadion pentru a-şi practica meseria.

La fel de vinovate se fac după părerea mea atât Liga Profesionistă de Fotbal, cât şi Federaţia de Fotbal, care au acceptat tacit, cu prea mare uşurinţă, ca acreditările de presă să fie distribuite exclusiv de cluburi, încurajând în acest mod discriminarea ziariştilor după bunul plac al conducătorilor.

Vă rugăm insistent să luaţi măsurile necesare pentru îndreptarea situaţiei descrise mai sus, atenţionând clubul FC CFR Cluj Napoca de iregularitatea măsurilor luate împotriva ziariştilor nedoriţi, care nu pot fi opriţi să-şi exercite meseria. Desigur că asociaţia noastră va face toate demersurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu mai fie posibile, sesizând de asemenea Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a ne lupta pentru drepturile ziariştilor sportivi, aşa cum avem obligaţia primordială în Statutul asociaţiei.

Este de datoria noastră.
Cu respect,

Dumitru Graur,
Preşedinte APSR

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Varanu' Varanu'
    Vad punctele de vedere ale jurnalistului si ale lui Graur (APSR)... Oare nu trebuia sa fie solicitat si punctul de vedere al reprezentantilor clubului CFR Cluj (direct, nu din povestirea jurnalistului), ca sa ne facem o imagine completa? Doar intreb, nu dau cu paru' :-)
  • Jay Jay
    "..dreptul la opinia liberă şi la cuvântul neîngrădit..". Nu, domnilor ziaristi, nu aveti dreptul la cuvantul neingradit, care inseamna a spune/scrie ce-ti trece prin cap, fara control si responsabilitate. Din contra, informatia mediatizata trebuie sa fie corecta, controlata, verificata si decenta, implicit ingradita. Nu insinuam, nu presupunem, nu lansam zvonuri etc. in numele libertatii de exprimare si a cuvantului neingradit. Sau...suportam justa consecinta.
  • Adeziv Adeziv
    E o societate privată care poate primi sau nu în propria curte pe oricine vrea... Care e problema voastră? Dictați voi ce să facă lumea în sediile lor PRIVATE?
  • Dumitru Graur Dumitru Graur
    Vă mulțumesc pentru inserarea poveștii cu refuzul acreditării ziaristului Daniel Pop pe site-ul dvs. Este de datoria noastră să ne apărăm meseria și să fim solidari.
  • Georgel Georgel
    Vorbim totuși despre clubul care face parte din cel mai rușinos top din lume. Top 10 cele mai blatiste cluburi din lume. Asa ca ce va mai miră? Acel meci, DA, a fost un blat ordinar văzut din avion. Rușine Craiova.

Trimite un comentariu

sus