Skip to main content

VIDEO. Dana Enache, redactor-sef Viva, despre coperta cu Elena Udrea: Revista Viva nu este o instanţă de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea

 
VIDEO. Dana Enache, redactor-sef Viva, despre coperta cu Elena Udrea: Revista Viva nu este o instanţă de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea

„Revista Viva nu încearcă să îi aducă un elogiu Elenei Udrea. Revista Viva nu este o instanţă de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea”, a explicat Dana Enache, redactor-şef al revistei Viva, despre copera şi pictorialul despre sarcina Elenei Udrea, în care fostul politician este prezentată drept o „refugiată” care trăieşte „în exil”.

Publicitate

Totodată, Dana Enache recunoaşte că ar fi trebuit să menţioneze în materialul despre Udrea că aceasta este condamnată definitv:

„Poate ar fi trebuit să spunem explicit că ea este condamnată, pentru ce a primit condamnarea, dar sunt tentată să spun lucrul acesta acum, ca urmare a feedback-ului din partea cititorilor. Dând timpul înapoi la momentul în care noi am lucrat aceste pagini pentru revistă, ne-am gândit că profilul revistei noastre este altul, iar noi nu suntem o instanţă de judecată. Nu numai noi, Viva, ci nicio instituţie de presă din lumea asta nu este o instanţă de judecată”, a mai adăugat Dana Enache.

Câteva idei din reacţia Danei Enache:

  • Aş vrea să precizez că demersurile pentru acest subiect jurnalistic au început în data de 17 februarie, când Elena Udrea a anunţat că este însărcinată. O precizare importantă ar fi că în acea perioadă Elena Udrea nu avea o condamnare la închisoare, aspect cu care noi ne confruntăm în prezent.
  • Dat fiind profilul revistei Viva şi având în vedere apariţia Elenei Udrea în mass-media ultimilor 15 ani, am considerat că este de bun augur, repet, la vremea respectiva, să facem un pictorial cu ea pentru revista Viva.
  • Noi, în general mass-media, avem rolul de informa publicul negru pe alb, fără a distorsiona informaţia.
  • La Viva, noi nu ne ferim de termenul “fugar”.
  • În interviul din revista care va apărea mâine la chioşcurile de ziare, noi am tratat lucrurile cât se poate de obiectiv.
  • În presă s-au făcut foarte multe speculaţii în ultimele şase luni dacă Elena Udrea este sau nu însărcinată. Aproape toate instituţiile de presă au tratat, în manieră proprie, această dilemă jurnalistică. Niciun răspuns concret nu a fost dat până acum.
  • Revista Viva nu încearcă să îi aducă un elogiu Elenei Udrea. Revista Viva nu este nici o instanţă de judecată, să dea un verdict sau să o condamne într-un fel sau altul pe Elena Udrea. Nu e ca şi cum apariţia înm revista noastră îi poate ridica Elenei Udrea condamnarea sau îi poate conferi vreun avantaj, în cazul în care la instanţă, ulterior, se mai pot întâmpla diferite lucruri, în ceea ce priveşte această condamnare pe care ea o are.
  • Aş vrea să le mulţumesc cititorilor noştri că ne-au dat un feedback şi stând la primele ore ale dimineţii şi analizând situaţia mai bine odată cu acest feedback primit, mi-am dat şi eu seama că poate acest cuvânt „exil” pe care noi l-am folosit mai mult în sens metaforic nu este cel mai potrivit în cazul de faţă. Şi cred că acest cuvânt a stârnit cele mai multe controverse. Aş vrea să îmi cer scuze public pentru faptul că, într-adevăr, sensul primar al termenului este puţin diferit de ceea ce noi am vrut să transmitem.
  • Da, într-adevăr, m-am convins că nu acesta era cuvântul potrivit pe care noi să-l folosim pe copertă. Dacă veţi citit interviul de mâine veţi vedea că articolul este unul obiectiv şi nu unul care încearcă într-un fel sau altul să-i creioneze o imagine Elenei Udrea. Este povestea spusă de Elena Udrea despre schimbările din viaţa ei personală din ultimii doi ani.
  • Mă aşteptam ca subiectul să fie văzut ca unul pur şi simplu jurnalistic. Rezumând în câteva cuvinte: în ultimele şase luni au fost speculaţii dacă Elena Udrea este sau nu însărcinată. Acum, Viva, pentru că despre noi este vorba, vine să dezlege acest mister şi să prezinte care este adevărul: faptul că Elena Udrea este însărcinată în luna a şaptea şi faptul că ea povesteşte despre ceea ce i se întâmplă acum, faptul că ea urmează să devină mamă.
  • Materialul nu are absolut nicio conotaţie de ordin financiar. Nici noi nu am plătit-o pe Elena Udrea Elena Udrea pentru acest material şi nici noi nu am fost plătiţi de Elena Udrea ca să publicăm acest material. A fost pur şi simplu un demers jurnalistic.
  • Nu cred că e vreo publicaţie care nu ar fi dat acest subiect.
  • Poate ar fi trebuit să spunem explicit că ea este condamnată, pentru ce a primit condamnarea, dar sunt tentată să spun lucrul acesta acum, ca urmare a feedback-ului din partea cititorilor. Dând timpul înapoi la momentul în care noi am lucrat aceste pagini pentru revistă, ne-am gândit că profilul revistei noastre este altul, iar noi nu suntem o instanţă de judecată. Nu numai noi, Viva, ci nicio instituţie de presă din lumea asta nu este o instanţă de judecată.
  • Am avut una dintre cele mai oneste colaborări din viaţa mea, în sensul în care ea nu mi-a cerut nimic, deşi eu oarecum mă aşteptam. Am fost uimită că Elena Udrea nu mi-a cerut absolut nimic. Întrebările din interviu sunt cele pe care eu 100% i le-am trimis. Ea a răspuns concret şi obiectiv la ceea ce am întrebat-o. MI s-a părut că nu se îndepărtează de subiectul întrebărilor pe care i le-am trimis. Nu mi-a cerut să vadă titlul, imaginile pe care le-am selectat. Nu i-am trimis absolut nimic spre publicare.
  • Noi am primit fotografiile de la ea, după ce discutasem posibilitatea de a merge în Costa Rica, pentru acest pictorial. Din anumite raţiuni nu am reuşit să ajungem acolo. Am convenit de comun acord să facă ea acest pictorial împreună cu iubitul ei.
  • Din clipa în care Elena Udrea mi-a trimis mie pe e-mail aceste fotografii şi ulterior mi-a trimis şi răspunsurile la întrebări comunicarea noastră aproape că a încetat.
  • A verificat autenticitatea fotografiilor? Sincer, da. Pentru că am prevăzut că va fi un subiect care va stârni foarte multe controverse. Chiar în ziua în care le-am primit am solicitat echipei noastre interne să găsim doi specialişti în editare foto care să privească aceste fotografii şi să ne spună clar dacă nu sunt un trucaj. După ce am primit şi ok-ul lor, atunci ne-am dat seama că avem subiectul.
  • Nu o să ajungem să ne stabilim subiectele, din punct de vedere editorial, în funcţie de anumiţi de clienţi de publicitate.

Interviul video integral, în continuare

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gogu gogu
    asa se face "jurnalismul", cu "deontologi" ca madame Enache, deschisa la luat shpagi si primit dosare de-a gata cu poze prelucrate, dar - mai ales - dispusa sa incalce toate regulile jurnalistice prin modificarea realitatii. Rusine Viva pentru aceasta mizerie.
  • daniela daniela
    si din 17 februarie :))) ai postat-o taman acum! esti falsa, razi ca proasta-n tarla, si va doresc ca TOTI sponsorii sa se retraga!
  • andrei-constantin andrei-constantin
    de cand a plecat cristina stanciulescu de la aceasta revista ,viva a ajuns rau de tot ....
  • Pivia Lila Pivia Lila
    Viva a dat cea mai mare lovitura posibila. Ca n-a spus despre condamnare, care-i stirea?! Ca toata tara stia despre asta. Oamenii doreau sa afle alte chestiuni, iar asta e tot ce conteaza. Bravos, Viva!

Trimite un comentariu

sus