Skip to main content

Gabi Firea dă în judecată Libertatea. „Comparația cu House of Cards e de rea credință”. Acuză ziarul că nu i-a publicat poziția

 
Gabi Firea dă în judecată Libertatea. „Comparația cu House of Cards e de rea credință”. Acuză ziarul că nu i-a publicat poziția

UPDATE. Ziarul Libertatea spune că a respectat integral regulile libertății presei în acheta despre Gabriela Firea și Florentin Pandele și că punctul de vedere al primăriei a venit după ce ediția din print plecase la tipografie. 

Publicitate

Ce spune Libertatea despre procesul deschis de Gabriela Firea împotriva ziarului, într-o poziție trimisă Paginademedia.ro: 

„Ziarul a respectat integral regulile libertății presei. Răspunsul autorităților a venit seara, ediția de print plecase, dar am publicat în același timp cu articolul de pe internet răspunsul integral al Primăriei. Și, a doua zi, am revenit în ediția tipărită cu poziția Primăriei. Instanța se va pronunța, iar noi vom continua să investigăm, să documentăm și să relatăm despre problemele Bucureștiului.”

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunțat într-un comunicat de presă că dă în judecată ziarul Libertatea pentru articolul care îi avea protagoniști pe Gabriela Firea și pe soțul ei, Florentin Pandele, intitulat „Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenții”.

Gabriela Firea a fost deranjată, printre altele, și de modul în care a fost prezentată alături de soțul ei, pe coperta ziarului LIbertatea, drept persoanje din serialul Netflix, House of Cards, „serial care ilustrează o lume plină de comploturi și jocuri politice”.

„Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de Casa de Interventii' cu analogie la serialul tv House of Cards a fost facuta cu rea credinta si pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din functiile pe care le ocupa, folosesc mijloace oculte ( santaj) pentru a-si cladi cariera politica si pentru a asigura numirea anumitor persoane in functii publice”, arată Gabriela Firea în comunicatul postat și pe site-ul Primăriei București. 

Primarul general consideră că imaginea i-a fost grav afectată de apariția articolului și că punctul său de vedere nu ar fi fost publicat, anunță Libertatea

„A fost depusa la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată în legătură cu articolul publicat în ziarul Libertatea sub titlul Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenții'. În articol sunt aduse acuzații Primarului General, fără ca punctul său de vedere să fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului.

Deși Primăria Capitalei a răspuns prompt solicitării ziarului Libertatea, redacția a publicat materialul pregătit fără a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Răspunsul a fost trimis redacției pe 1 august, iar articolul a fost publicat în ediția din 2 august. Apreciem că, în acest fel, a fost afectată posibilitatea cititorilor de a cunoaște ambele puncte de vedere, nu doar cel al redacției.”

Comunicatul integral, în continuare: 


Primarul General solicită în Justiție respectarea dreptului la imagine si la informare corectă a cetatenilor

Primarul General, Gabriela Firea, s-a adresat Justiției pentru a clarifica două situații prezentate in mod fals si tendentios in presa si pe retele de socializare, situatii care afectează grav atat imaginea Primarului General cat si imaginea institutiei Primariei Municipiului Bucuresti si ingradesc dreptul constitutional al cetatenilor de a fi informati corect.

Primarul General dorește să transmită, astfel, mesajul că nu tolerează comportamentul celor care publica informatii false cu privire la activitatea Primarului Capitalei si a institutiei pe care o conduce.

Este vorba, in primul caz, despre o plângere penală prealabilă formulată către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care privește difuzarea de informații neadevărate, în numele Primarului General, prin intermediul paginii www.facebook.com/gabrielafireaoficial, pagina care nu-i apartine Edilului Sef. Una dintre postarile publicate pe aceasta pagina este cea conform căreia a fost suplimentat numărul de locuri în taberele organizate vara aceasta de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, institutie aflata in subordinea Primăriei Capitalei imediat dupa s-a anuntat public ca numarul de participanti e limitat la 1000, fapt care a generat deruta in randul celor interesati sa se inscrie in program.
Prin publicarea, pe aceasta pagina falsa, de informații neadevarate, este adusă atingere întregii activități desfășurate în Primăria Capitalei, cu atât mai mult cu cât autorul textelor nu le postează în nume propriu, ci induce ideea că este vorba despre un instrument de comunicare oficial al unei persoane aflată într-o funcție de demnitate publică. Acest mod de acțiune încalcă tocmai condițiile rețelei de socializare, una dintre ele fiind ca utilizarea rețelei să se facă în nume propriu.

“Întrucât nicio informație din această pagină nu reflectă cu adevăr activitatea Primăriei Capitalei și nici a mea, ca Primar General sau ca persoana particulara deoarece nu cunosc cine a creat această pagină, vă rog să dispuneți efectuarea de cercetări în cauză pentru aflarea autorului real al paginii de internet respective.
Falsificarea informatică este una dintre cele mai grave fapte ilicite în legătură cu activitățile și serviciile societății informaționale, deoarece este de natură să submineze însăși încrederea în capacitatea societății informaționale de a asigura securitatea raporturilor juridice născute, modificate și stinse prin intermediul serviciilor specifice”, se arată în plângerea prealabilă.
În conformitate cu art.325 din Codul Penal, fapta de a introduce, modifica sau șterge fără drept date informatice, ori de a restricționa fără drept accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

In al doilea caz, a fost depusa la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată în legătură cu articolul publicat în ziarul Libertatea sub titlul “Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenții”. În articol sunt aduse acuzații Primarului General, fără ca punctul său de vedere să fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului.

Deși Primăria Capitalei a răspuns prompt solicitării ziarului Libertatea, redacția a publicat materialul pregătit fără a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Răspunsul a fost trimis redacției pe 1 august, iar articolul a fost publicat în ediția din 2 august. Apreciem că, în acest fel, a fost afectată posibilitatea cititorilor de a cunoaște ambele puncte de vedere, nu doar cel al redacției.
In plus, publicația prezinta afirmații false despre faptul că Primarul General a demis directorul unui spital din subordinea PMB, când, în realitate, demiterea a fost decisă de Consiliul de Administrație.
Astfel de afirmații, ca și modul grafic în care au fost publicate, aduc o gravă atingere imaginii Primarului General, în condițiile în care fapte care nu s-au întâmplat niciodată sunt prezentate ca reale.

Mai mult, prezentarea grafică a materialului este realizată de așa manieră încât induce ideea de similitudine între familia Primarului General, Gabriela Firea, și serialul House of Cards (serial care ilustrează o lume plină de comploturi și jocuri politice): fotografii ale Primarului General si ale primarului orasului Voluntari au fost publicate pe prima pagină, pe toată pagina, însoțite de textul “Netflix / House of Cards / Investigație exclusivă Libertatea / Gabriela Firea & Florentin Pandele CASĂ de INTERVENȚII!” și de un citat dintr-o discuție intre terti care apare într-o anchetă DNA.

Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de “ Casa de Interventii” cu analogie la serialul tv House of Cards a fost facuta cu rea credinta si pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din functiile pe care le ocupa, folosesc mijloace oculte ( santaj) pentru a-si cladi cariera politica si pentru a asigura numirea anumitor persoane in functii publice”.

În articol, numele Primarului General este asociat cu cel al unor persoane acuzate într-un dosar DNA: poza Primarului General apare si în paginile 4-5, alaturi de fotografia unuia dintre cei acuzati in dosar, cu titlul “Trafic de influență” , alăturare forțată, de vreme ce Gabriela Firea nu are nicio calitate în dosar.

„Prin publicarea articolului și a portretelor celor doi reclamanți în ziar, în modalitatea în care au fost publicate, pârâții aduc o gravă atingere dreptului la imagine publică și dreptului la viață privată a reclamanților, întrucât induc publicului ideea potrivit căreia reclamanții gestionează un sistem mafiot, un sistem bazat pe fapte penale și că sunt în legături directe cu inculpați în dosarele instrumentate de DNA.” se mai arata in cererea de chemare in judecata.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ii urez dnei primar sa astepte un raspuns de la Tribunal asa cum astept si eu raspunsul pmb la retrocedarea unor case luase cu japca de comunisti in 3 zile.Adica vreo 15 ani asa.si de fiecare data cand se asteapta sa i se dea raspunsul,sa i intoarca cererea ca nu i se vede bine vreo virgula si se va reconsidera in 30 de zile..90..120...pt ca e ocupat,e vacanta,nu primim audiente, mai vrem inca o declaratie autentificata pe care o vom primi la anul.. D astea.poate se simte dna primar si se ocupa serios de asta,ca invarte bani cu lopata pmb ul.
    Sau poate intra vreun jurnalist cu cap si... si face o ancheta,cu cap si COADA.Sunt dispozitii CEDO,sunt bani UE,sunt locurile in sine in multe situatii,ocupate de carduri de ..nomazi.asa s ar fa e si dreptate si curatenie si liniste si am scapa si de infractorii care au cuiburi in casele unor proprietari care asteapta sa se simta PMB.Multumesc!
  • Eu cunosc pe cineva din Voluntari care e pensionar si tot timpul, dar tot timpul, este ba la Muntele Athos, ba la vreo manastire, ba la vreun meci al echipei de fotbal din Voluntari (in deplasare), impreuna cu alti vecini, trimisi in aceste excursii de primarie. Acesta ar fi un subiect foarte bun pentru Tolontan.
    De ce Firea nu aproba mitingul de maine? Incearca sa-i discrediteze pe oameni (cum fac Alina Pippidi si Mircea Badea) spunand ca sunt patura de jos. Ce mizerabili, pai tocmai patura de jos care a plecat din disperare, are cea mai mare credibilitate, nu aia care lucreaza in imperii financiare.
    Pippidi si Badea nu au muncit o zi in viata lor, doar au slujit, unul pe Soros, altul pe Voiculescu.
    Oamenii trebuie sa fie in strada maine, cu sau fara autorizatie, ca nici aia care au dat jos guvernul Boc in februarie 2012, nu aveau autorizatie, au iesit pentru ghici ghicitoarea mea.

Trimite un comentariu