Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile din august, luna protestelor şi a pestei porcine

 
DE CITIT. Superscrierile din august, luna protestelor şi a pestei porcine

SUPERSCRIERILE LUNII AUGUST. Luna trecută a stat sub semnul protestelor şi a pestei porcine. Subiectele au fost tratate pe larg în cele opt #superscrieri. Materialele de presă ale ultimei luni de vară sunt recomandate de juriul care premiază anual cele mai bune materiale de presă.

Publicitate

Un video de la Casa Jurnalistului, semnat de Vlad Ursulean, un reportaj Vice sau seriile de fotografii făcute de fotoreporterii Documentaria.ro sunt recomadările care acoperă Protestul Diasporei din 10 august.

Criza Pestei porcine din România a fost tratată pe larg în presa românească. Pe subiect, Juriul Superscrieri recomandă o investigaţie semnată de echipa Gazetei Sporturilor, Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan şi un text PressOne intitulat: Despăgubiri? Când o zbura porcul, semnat de Matei Bărbulescu.

Nu în ultimul rând, printre recomandări se regăseşte un text marca Recorder.ro. Despre viaţa Vioricăi Dăncilă, cea care "şi-a schimbat numele din Rodica Vasilica Dăncilă în Viorica Vasilica Dăncilă":

"Briza de zvonuri care adie prin acest cvartal ridicat în extremitatea de vest a Ploieştiului confirmă că Rodica şi-a schimbat numele în Viorica – aşa cum bănuiesc foştii ei colegi de liceu."

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Curiosul caz al Rodicăi Nica, fata care a ajuns prim-ministrul României, Ionuţ Stănescu - Recorder.ro

Există şi români care atunci când o văd pe Viorica Dăncilă la televizor nu îl zăresc pe Dragnea în spatele ei, suflându-i ce să spună, dându-i coate când să aprobe, când să nege şi când să se îndepărteze de periculosul pupitru cu microfoane. Ci o văd doar pe Rodica Nica, fosta lor colegă de liceu din Ploieşti. Fata prietenoasă, comună, mediocră la învăţătură, la fel ca ei, alături de care au împărţit băncile Liceului „Mihai Viteazul”, la sfârşitul anilor ’70.

2. LIVE VIDEO: Protestul Diasporei, Vlad Ursulean - Casa Jurnalistului

Pe 10 august, 100 000 de oameni s-au adunat în Bucureşti, Piaţa Victoriei, pentru a participa la Protestul Diasporei. Transmisiunea live a lui Vlad Ursulean este o mostră a realităţii în care forţele de ordine au degenerat un protest paşnic într-un haos violent, soldat cu victime.

3. Mi-am petrecut noaptea la urgenţe, cu oamenii bătuţi de Jandarmeria Română, Iulia Roşu - VICE România

E 1.00 dimineaţa şi pe uşa spitalului de Urgenţe Floreasca intră doi paramedici care împing un pat mobil în care zace un băiat cu gâtul imobilizat. N-are mai mult de 25 de ani. Poartă un tricou cu #muiepsd. E uşor să-i recunoşti pe oamenii care au ajuns aici după protestul anti-PSD din 10 august, în care intervenţiile jandarmilor au dus la peste 400 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri.

4. FOTOJURNALISM: Protestul Diasporei, Fotografii de Adrian Câtu, Ioana Moldovan şi Andrei Pungovschi

5. Avocaţii elevilor, Georgiana Ilie - Şcoala9

Interviu cu Mihai Tănase, 15 ani, preşedintele asociaţiei elevilor-activişti din Constanţa care a dat în judecată primăriile pentru a cere respectarea drepturilor prevăzute de lege ale elevilor: „Ideea e că, la început, înainte să începem demersul acesta, erau doar vreo patru primării care acordau burse şcolare, printre care nu se afla şi municipiul Constanţa. După ce am început să vorbim noi despre asta, s-a ajuns la 37 de primării. Şi vrem să ajungem să fie toate 70.”

6. INVESTIGAŢIE EXCLUSIVĂ. Cum face Dragnea jr bani în vremea molimei, Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan - Libertatea.ro

Ziarul Libertatea continuă dezvăluirile, bazate pe documente oficiale, despre cei care profită de pesta porcină africană. „Valentin Dragnea nu doar că a scăpat de porci, dar şi-a şi rotunjit conturile într-un mod greu de imaginat”, descrie un producător de carne povestea firmei din Teleorman a băiatului liderului PSD.

7. Despăgubiri? Când o zbura porcul, Matei Bărbulescu - PressOne

În localităţile afectate de pesta porcină, autorităţile nu le explică oamenilor de ce sunt omorâţi porcii sănătoşi, dacă şi când vor fi despăgubiţi şi ce să facă pentru a se pune din nou pe picioare. Lăsaţi de izbelişte, ţăranii ajung să creadă în conspiraţii dubioase. Aşa stau lucrurile şi la Gropeni, satul din judeţul Brăila unde se află cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, cu 140.000 de animale.

8. Licu Nemuritorul, Ionuţ Dulămiţă - Scena9

Liviu Canţer - zis şi „Licu” - are 94 de ani. De curând, a pornit în turneu prin ţară cu „Licu, o poveste românească”. Documentarul în care el e personajul principal a intrat de vineri, 24 august, în cinematografele din România, la un an după ce-a luat marele premiu la Festivalul Dok Leipzig. […] N-a vrut să-şi recunoască singurătatea din film şi ne-a lăsat impresia că trăieşte o continuă minune.


Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus