Skip to main content

Dacă n-ai umor, ai amendă. Emisiunea iUmor, penalizată pentru glumele fără perdea şi limbajul vulgar

 
Dacă n-ai umor, ai amendă. Emisiunea iUmor, penalizată pentru glumele fără perdea şi limbajul vulgar

Prea puţin umor şi prea multă vulgaritate. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis amendarea Antenei 1 cu 40.000 de lei pentru şase ediţii ale emisiunii iUmor, difuzate în primăvară.

Publicitate

Forul audiovizual a analizat în şedinţa publică de marţi mai multe fragmente din emisiuna „de umor” a Antenei 1 şi a decis: amendă 40.000 de lei pentru avalanşa de „glume” şi remarci fără perdea, nepotrivite pentru ora 20.00.

Deşi toţi membrii au fost de acord că postul trebuie amendat, sancţiunea n-a trecut uşor. Au fost trei propuneri de sancţionare:

  • Radu Herjeu, membru CNA, a propus 40.000 de lei amenda
  • Radu Călin Cristea, membru CNA, a propus 20.000 de lei amendă.
  • Gabriel Tufeanu, membru CNA a propus amenda maximă: 200.000 de lei.

În final, după trei tururi de vot, a trecut, cu şase voturi, sancţiunea propusă de Radu Herjeu: 40.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor.

Cum s-a apărat Antena 1? „Umorul e foarte subiectiv, vulgaritatea la fel”

Norina Ionescu, reprezentantul Antenelor în relaţia cu CNA:

„Mie mi s-a părut mult mai curat acest sezon faţă de ce aţi amendat şi sesizat până acum. România, din păcate sau din fericire, este o ţară destul de ipocrită şi destul de pudibondă. Aş vrea să vedem şi dintr-o altă perspectivă ceea ce a fost, de fapt, la televizor. Umorul e foarte subiectiv, vulgaritatea la fel. Care este limbajul sancţionat, ce trebuia să mai fie bip-at? Dacă ne raportăm la revelioanele din anii `80, normal că amendăm tot.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA, i-a răspuns:

„Nu mă interesează alţii sau alte comparaţii, din punctul meu de vedere şi probabil că şi din punct de vedere al colegilor avem o lege foarte clară şi o reglementară. Dacă această emisiune ar fi fost după 23.00 eu nu aş fi avut nicio problemă. De ce mi-aş risca eu libertatea să încalc o lege de dragul dumneavoastră?! Nu pot să ignor ce scrie în lege.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Cu tot standup-ul prezentat, faptul că unul vine şi se laudă că şi a bătut prietena sau nevasta, nu cred că este de râs. Cred că trebuie să existe totuşi nişte limite. Se pot face glume şi fără sex sau fără bătăi.”

Radu Herjeu, membru CNA:

Mi se pare un spectacol de bâlci adus la televizor. Nu are nicio legătură cu stand-up comedy-ul din America. Şi acolo se fac glume mai pentru ora 23.00. Nu cred să existe în Europa o emisiune, duminica seara la ora 20.00, despre cum se masturbează sau nu un prezentator.”

Câteva cuvinte „uzuale” folosite în ediţiile iUmor analizate (din monitorizarea făcută de CNA)

Legislaţia invocată:

Codul Audiovizual: Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:

a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;

b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Legea audiovizualului: Art. 39 - (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dorin Rochis Dorin Rochis
    Gabriel Rudeanu....
    PSD ...
    *** *** ***...
  • Nori Nori
    A ajuns o ***e sa apere vulgaritatea si barbatii de la CNA sa fie oripilati. Rusine multor romancelor, sunteti doar pe post de *** *** la tv, n-aveti nicio valoare!
  • Mirel Mirel
    E evident din galeria de imagini limbajul licentios...cuvinte ca “misogin”, “impertinent”, expresii ca “ba esti nebun” (vezi prezentatorul cu palarie de la romanii au talent). Pfff, cred ca in loc sa ne inrosim la cuvinte pe care nu le cunoastem, mai bine ne cumparam cate un DEX. Nu strica si nu musca
  • Alex C. Alex C.
    Rezultatul era de așteptat să fie din ce in ce mai vizibil. A vorbi fără perdea, a te mișca lasciv, a fi la un pas de a face sex pe scena..totul e posibil aici, in Romania.. Asa, ne bucurăm interiorul mintii..Pe stradă, e tot una cu ce e la Tv..Atitudinea porcoasă este un mod de viață, zilnic ne intersectăm cu expresii "superbe".
    Cultura e la pământ, școala, societatea ,individul suferă de inadaptare..Bunul simț e ceva opțional...
  • mile mile
    mariana, emisiunea e interzisa copiilor , dar parintii ii lasa ca se uita si ei
  • Mariana Mariana
    Galeria foto arata foarte clar limbajul vulgar. Si asta e doar ce a scapat de bipuri. Cei de la CNA, daca tot au fost nevoiti sa asculte mizeriile astea, puteau sa numere si de cate ori s-a bipat cuvantul p** ... care chiar daca e bipat e foarte usor de subinteles chiar si de catre niste copii. Amenda vine prea tarziu si probabil foare multi copii au expusi fara voia lor la asemenea dejectii.
  • Tatar Alexandru Tatar Alexandru
    sI..*** oLGUTA VASILESCU,MADE IN OLTENIA CAT A LUAT???
  • Mile Mile
    Degeaba, și sezonul trecut au amendat
  • marian marian
    Perfect trebuia 200 000 , la ce umor au dat
  • Doru Doru
    Foarte bine. Oricum se vedea in audiente. Emisiunea a inceput sa scada. Numai umor nu are...
  • Daniel Daniel
    unor de tip mile, de tip antena condamnatului Dan Voiculescu
  • Adi Adi
    Pentru asemenea scarbosenii doar 40.000?Si 6 emisiuni?? Calin Cristea ala cred ca e o sluga a Antenei.
  • F F
    Mă mir ca au amendat în ultimul moment. Cum de nu au lasat-o sa expire? :))

    Mile, ca de obicei, e primul care apără emisiunea, ca doar este obsedatul antenist de serviciu. Este incapabil sa înțeleagă ca emisiunea poate liniștit sa existe după 23. :)) insula iubirii s a mai schimbat fata de anii trecuți? Dacă nu, poate o amendează cna mai din timp și pentru fiecare ediție care încalcă ora de difuzare.
  • mile mile
    apa de ploaie , umorul este sau nu bun, nu tine de cei pudici , huo cna

Trimite un comentariu

sus