Skip to main content

Mihnea Vasiliu. De ce a lăsat Ringier un contract cu statul de 2 milioane de euro: "La momentul licitației, nu ne-am gândit la toate implicațiile".

 
Mihnea Vasiliu. De ce a lăsat Ringier un contract cu statul de 2 milioane de euro: "La momentul licitației, nu ne-am gândit la toate implicațiile".
mihnea_vasiliu

INTERVIU. De ce a renunțat Ringier la contractul de două milioane de euro pentru revista Primăriei Sectorului 1? De ce a renunțat când a câștigat și nu înainte de a se încrie la licitație? Cine a luat decizia? Care este diferența între problemele de credibilitate și imagine care ar putea fi generate de un contract cu statul și cazul Elena Udrea însăricinată pe coperta revistei Viva?

Publicitate

Răspunsuri de la Mihnea Vasiliu, director general Ringier România, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Pe scurt:

Mihnea Vasiliu: "Am realizat că există un potențial conflict de interese major între Libertatea - care trebuie să fie obiectivă și critică împotriva oricărei forme de putere, inclusiv cea locală - și faptul că,nu Libertatea, ci grupul Ringier, prin divizia specială de Custom Publishing, trebuie să editeze o revistă finanțată de acea putere. O putere care ar putea fi supusă criticilor noastre."

De ce nu v-ați gândit la început?

Mihnea Vasiliu: "Când a venit momentul semnării și momentul începerii efective a lucrului, am avut această revelație. Am realizat că, simultan, aveam pe site-ul Libertatea articole critice la adresa Primăriei și, în același timp, că avem contract să scriem o publicație care, în general, este una pozitivă, cu articole laudative la adresa Primăriei.

De multe ori, îți dai seama de astfel de lucruri numai după ce începi lucrul.

Cine a avut ideea? Cătălin Tolontan?

Mihnea Vasiliu: Ne-am consultat mai mulți oameni din Ringier, din zona de coordonare editorială, mai ales de la Libertatea. Inclusiv cu Cătălin Tolontan, dar nu a fost ideea lui exclusiv.

Pur și simplu, cum am spus, nu ne-am gândit la momentul respectiv la toate implicațiile. Nu este vorba de faptul că era sau nu era Tolontan, ci despre faptul că nu îți pui anumite probleme decât atunci când începi lucrul.

Mihnea Vasiliu spune că "mai important să păstrăm încrederea publicului nostru". Care este răspunsul lui la întrebarea V-ați gândit la acest aspect când ați luat decizia de a publica materialul cu Elena Udrea "în exil"?, în articol.

Înainte de interviu, un scurt background:

Ringier România a anunțat că renunță la un contract cu Primăria Sectorului 1, la aproape două luni după ce l-a câștigat. Este vorba despre editarea revistei Sectorului 1, pe care Ringier ar fi trebuit să o asigure pentru următorii patru ani. Valoarea contractului era de două milioane de euro.

Revista Primăriei Sectorului 1 are o poveste lungă și încâlcită. Lictația pentru editarea acestei publicații a început în toamna lui 2017. În primă fază, în noiembrie 2017, licitația a fost câștigată de asocierea SC Romprint Fusion SRL si SC Cross Media Premium SRL. Ringier a contestat. 

În ianuarie 2018, Primăria Sectorului 1 a realizat că cele două societăți câștigătoare nu îndeplinesc criteriile de calificare. Pe 26 iulie 2018, Primăria Sectorului 1 anunța Ringier că este câștigătorul licitației.

Interviul acordat Paginademedia.ro de Mihnea Vasiliu, integral:

Paginademedia.ro: Renunțarea la contractual cu Primăria implică penalizări?

Mihnea Vasiliu: În mod direct, nu implică penalizări, dar pierdem garanția depusă, adică aproximativ 30.000 de lei.

Paginademedia.ro: Ce anume v-a determinat să luați această decizie. Care au fost detaliile pe care le-ați cântărit?

Mihnea Vasiliu: Ce a contat? În primul rând realizarea faptului că există un potențial conflict de interese major între Libertatea - care trebuie să fie obiectivă și critică împotriva oricărei forme de putere, inclusiv cea locală - și faptul că,nu Libertatea, ci grupul Ringier, prin divizia specială de Custom Publishing, trebuie să editeze o revistă finanțată de acea putere. O putere care ar putea fi supusă criticilor noastre.

Paginademedia.ro: De ce la participarea la licitație nu ați luat toate aceste aspecte în considerare?

Mihnea Vasiliu: E o întrebare foarte bună, iar răspunsul este că atunci când am aplicat la licitație ni s-a părut un demers logic, corect.

Am văzut că participă și alte companii, inclusiv o altă multinațională – Burda. La momentul respectiv ni s-a părut natural să participăm și noi, ca grup de publishing priceput în a crea acest fel de produse prin divizia de Custom Publishing.

Paginademedia.ro: Nu a fost procesul transparent?

Mihnea Vasiliu: Procesul a fost transparent, dar a avut “incidente” pe parcurs. Noi nu am câștigat inițial, am câștigat după ce am făcut contestație.

Doar că, la momentul respectiv, nu am intrat într-o analiză adâncită a viitoarelor potențiale conflicte de interese sau de altă natură.

Am vrut să participăm pentru că avem o astfel de divizie, fără să ne gândim serios, la momentul respectiv, la potențialele viitoare conflicte de interese.

Paginademedia.ro: În materialul de pe site, se spune că oferta Ringier a fost declarată câștigătoare în luna iulie. De ce ați luat decizia după aproape două luni?

Mihnea Vasiliu: Pentru că acum, când a venit momentul semnării și momentul începerii efective a lucrului, am avut această revelație. Am realizat că, simultan, aveam pe site-ul Libertatea articole critice la adresa Primăriei și, în același timp, că avem contract să scriem o publicație care, în general, este una pozitivă, cu articole laudative la adresa Primăriei.

Ne-am gândit să renunțăm, chiar dacă aceste articole nu reprezintă poziția Libertatea, ci sunt doar un serviciu de Custom Publishing.

De multe ori, îți dai seama de astfel de lucruri numai după ce începi lucrul.

Paginademedia.ro: Este un serviciu de Custom Publishing. Adică o publicație realizată pentru un client. De ce trebuia să renunțați?

Mihnea Vasiliu: În acest fel am gândit și noi când ne-am înscris la licitație: că este doar un serviciu. Un serviciu și atât. Că nu putem fi judecați pentru articolele dintr-o astfel de revistă.

Dar, să nu uităm că totul – atât revista de custom publishing, cât și Libertatea – stă sub umbrela aceluiași brand, Ringier.

Ni s-a părut absurd ca o atitudinte care poate deveni critică poate sta sub același brand cu o revistă care îl laudă pe cel criticat – pentru că astfel de reviste sunt, în general, pozitive.

Lumea ar putea fi confuzată. Ia noi nu dorim ca încrederea și credibilitatea publicului în brandul Ringier să fie afectate.

Paginademedia.ro: Cine a avut inițiativa acestei decizii la renunțare la contract? Cu cine te-ai consultat? A venit ideea de la Cătălin Tolontan, acum coordonator editorial?

Mihnea Vasiliu: Ne-am consultat mai mulți oameni din Ringier, din zona de coordonare editorială, mai ales de la Libertatea. Inclusiv cu Cătălin Tolontan, dar nu a fost ideea lui exclusiv. Ne-am consultat și am realizat paradoxul în care ne-am putea duce acum sau în viitor.

Am avut o discuție de editorial și au participat mai mulți.

Paginademedia.ro: Când ați participat la licitație, Cătălin Tolontan nu era în grup…

Mihnea Vasiliu: Pur și simplu, cum am spus, nu ne-am gândit la momentul respectiv la toate implicațiile. Nu este vorba de faptul că era sau nu era Tolontan, ci despre faptul că nu îți pui anumite probleme decât atunci când începi lucrul.

Paginademedia.ro: Spuneți, în motivare, că "mai important să păstrăm încrederea publicului nostru". V-ați gândit la acest aspect când ați luat decizia de a publica materialul cu Elena Udrea "în exil"?

Mihnea Vasiliu: Este o diferență fundamentală între cele două situații. În cazul respectiv, am luat în calcul în primul rând libertatea de exprimare a oamenilor. Noi respectăm libertatea de exprimare, iar oamenii care au pus acel titlu (cu formularea “în exil” – n. red) nu au fost verificați.

Sunt oameni de glossy, care au alt fel de abordare a subiectelor.

Subiectul Elena Udrea este un subiect de publishing. Era un subiect din arealul revistelor cu celebrități. Orice revistă din lume ar fi publicat pozele.

În afara alegerii nepotrivite a titlului, susțin cu tărie că niciun redactor-șef șef care ar fi primit pozele nu le-ar fi aruncat la gunoi.

Noi nu am publicat pozele pentru a o absolvi de vină sau pentru a-I spăla imaginea, ci am considerat că este un demers editorial corect.

Paginademedia.ro: În legătură cu atenția la credibilitate. Ați luat în calcul faptul că doar apariția unei fugare într-o revistă glossy premium v-ar aduce prejudicii de imagine?

Mihnea Vasiliu: Cum am spus, este o diferență fundamentală între cazul Udrea și contractul cu Primăria. Acela era un demers jurnalistic, care, e adevărat, implica riscuri de imagine, dar am considerat că nu ne putem autocenzura pe un subiect de mare interes public (reafirmân, în același timp, că admitem greșelile legate de titlul articolului).

De altfel, și reviste de la case mai mari, și-au asumat, în istorie, riscuri de imagine poate mai mari, cum este, cel puțin, cazul revistei Rolling Stone, care l-a publicat pe copertă, într-o ipostază de portret al lui Jim Morrison, pe teroristul de la Boston. În plus, Rolling Stone e o revistă de muzică, nu?

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • @F

  Eu citesc diferit treaba asta. Vasiliu nu prea face greșeli din astea, e praf in ochi. Dovada că au dat comunicat, iar unii ca tine au mușcat momeala. De fapt e un statement puternic în piață al ringier că își permite să nu ia un contract pe care l-am câștigat. E un mesaj. Dacă era un gest așa nobil, nu ar fi fost un comunicat și nici astfel de știri, care cred că se potrivesc perfect planului ringier.
 • 2 mil. EURO? Uite asa se arunca banii pe reviste de manipulare. In loc sa se rezolve ceva in tara asta... cu 2 mil. EURO cei din strainatate ar face multe.. pacat.

  #TaraCoruptasiFurata
 • Povestea asta pute de aici pana la Boston.
  1. 2 milioane (DOUA MILIOANE) de euro pentru o revista de sector. E halucinant, adica sectorul 1 a rezolvat toate problemele, totul e asfaltat, sunt destule gradinite, crese, asistenta sociala si nu mai au pe ce sa mai cheltuie 9 milioane de lei decat pe o revista? Si il scot cum, cu tiraj de 1 milion de exemplare? Sau e un contract pe un secol de costa asa de exorbitant?
  2. M. Vasiliu, cel cu diploma de MBA, crescut de Sarbu si CME, unde fiecare contract era verificat la sange, cu profit and loss, cu toate departamentele din galaxie, plus compania Ringier "care face presa de 200 de ani", cum se lauda Tolontan, deci toata aceasta armata de profesionisti "nu s-au gandit la toate implicatiile" inainte de a licita pentru DOUA MILIOANE DE EURO.
  2 bis. Dupa ce au castigat (nota bene: o licitatie nu se scrie in 5 minute), Vasiliu a avut "o revelatie"!!! I-a aparut Sfantul Duh Sarbu noaptea in vis si l-a tras de ureche. BAaaaaaaaa Mihutzu, lasa-i dracu de euroi, phiii, da-i ba incolo, ce-ti trebuie tie.
  Da Vasiliule, asa e tata, da-i cu vrajelile, ca inghite prostii.
 • Teme Light? Cate grupuri de presa au renunțat la contracte cu statul? Este ceva de lăudat și apreciat.
 • paginademedia se vrea vanduta la ringier? ca tot vad cu vasiliu mini-interviuri pe teme light ca sa nu le zic inutile..sau e doar asa o chimie mai speciala intre cel care ia si cel care da interviul?

Trimite un comentariu