Skip to main content

RCS a primit licență pentru Digi 4K. Postul va difuza și meciuri de Champions League și Europa League. Când va începe să emită

 
RCS a primit licență pentru Digi 4K. Postul va difuza și meciuri de Champions League și Europa League. Când va începe să emită

Consiliul Național al Audiovizualului a dat undă verde pentru prima televiziune cu emisie Ultra HD românească.

Forul audiovizual a aprobat acordarea unei licențe prin satelit pentru Digi 4K, care va fi o televiziune generalistă, ce va difuza filme, documentare dar și meciuri de fotbal din Europa League, Champions League sau alte campionate europene (care vor avea emisie 4K). 

Publicitate

Televiziunea va emite în România și în alte țări din Europa Centrală și de Sud Est, potrivit proiectului depus la CNA.

Postul va fi lansat, potrivit reprezentanților RCS, în prima parte a lunii noiembrie, în jurul datei de 8 - 9 noiembrie. 

Postul Digi 4K va fi disponibil contra cost și va putea fi recepționat de utilizatorii care au abonament la RCS și care dețin un televizor cu tehnologia 4K. 

Întrebați despre prețul pentru Digi 4K TV, reprezentantul RCS a răspuns că nu știe exact, dar că probabil va fi în jurul prețului plătit acum pentru canalele de filme pay TV. 

Bogdan Chirițoiu, Manager Proiect:

„Ne-am aliniat unui trend care este mai mult decât evident în toată industria. Calitatea programelor tinde să crească. Dacă ne uităm în jurul nostru, și în Serbia s-a lansat un canal 4K.

Conținutul acestui canal va fi din trei surse: conținut de sport, vom avea transmisii live. Programul urmând să fie mixat cu muzică și programe de documentare.

E un program experimental, încă nu știm cum va reacționa public. Un canal pay tv premium disponibil celor care au tehnologia 4K. Va fi și cu sunet dolby.

De principiu, transmisiile live vor fi de la competițiile pe care Digi Sport le are deja achiziționate. Vor fi în principal din Champions League dar și din campionatul Franței și Spaniei. Documentarele vor fi despre natură și travel.”
 

Despre Digi 4K: 

 • Este un canal experimental, tip pay-tv, ce va emite UHD, cu acoperire națională și internațională – statele din Europa Centrală și de Sud-Est
 • În prima etapă, toate programele vor fi achiziționate de la producatori independenți externi care pot furniza conținut la calitate UHD.
 • Intr-o etapă ulterioară, Digi 4K intenționează să producă conținut propriu, cum ar fi emisiuni de tip documentar, sportiv, muzical. 

PROGRAMELE DIGI 4K

 • De luni până duminică, pe intervalul 8:00 - 10.00 Digi 4K va difuza videoclipuri muzicale realizate în format UHD. 
 • De la 10.00 , la 20.00, postul va difuza un mix de programe: documentare, filme, competiții sportive. 
 • Prime Time-ul va incepe de la ora 20:00 si va aduce documentare, competiții sportive sau filme artistice. 
 • Pe parcursul zilei, vor fi difuzate documentare si filme artistice.
 • Incepand cu ora 24:00 se va difuza in reluare un mix de programe.
 • În fiecare zi de marți, miercuri și joi și în prime-time Digi 4K va tranmite live Champions League si din Europa League cat si din campionatele interne europene. „Dezideratul nostru este de a difuza cate doua meciuri in zilele din timpul saptamanii si cate un meci in zilele de week-end”, spun reprezentanții RCS în proiectul depus la CNA. 

Proiect finananciar: 

Potrivit proiectului financiar depus la CNA, RCS estimează anul acesta venituri din pay per view de 18.000 de euro. Anul viitor veniturile estimate din pay per view sunt estimate la aproape 1,1 milioane de euro. Urmând ca până în 2022 să ajungă la 2,1 milioane de euro.

Cheltuielile pentru conținut sunt estimate la 230.000 de euro. Urmând ca de anul viitor să atingă 1,3 milioane de euro. 

Investiții pe zona tehnică estimate la 220.000 de euro. 

Din proiectul tehnic al Digi 4K, conform documentației depuse la CNA: 

1. Server de playout de tip CIAB (channel-in-a-box) cu storage intern – 2 sisteme de tip MAIN & BACK-up pentru asigurarea redundantei.
2. Stocare externa pentru materialele de tip UHD/4K.
3. Matrice de comutare semnale video 40x40 pentru semnale video 3G/6G/12G.
4. Echipamente de interconectare semnale video si audio: distributii video, embedder-e, de-embedder-e, frame synchronizer-e, convertoare fibra optica pentru transport semnale 12G.
5. Masa de MCR pentru monitorizare emisie TV UHD/4K.
6. Decoder pentru receptia semnalelor UHD/4K transmise pe satelit.
7. Encoder pentru distributie in reteaua de cablu TV, satelit, IPTV.

 

Canalul de tip UHD/4K va asigura transmisiunea si comentariul evenimentelor sportive de tip LIVE, playout-ul materialelor nativ UHD/4K, inregistrarea evenimentelor cu comentariu si apoi retransmiterea acestora, productie proprie UHD/4K.

Platforma tehnica va putea fi folosita si pentru upconversia materialelor in format HD catre UHD/4K.
Subtitrarea filmelor va fi facuta cu ajutorul tehnicii burn-in.

RCS&RDS SA deţine pe zona de media:

- 4 licenţe audiovizuale pentru radiodifuziune: 2 pentru Pro FM (satelit şi reţea naţională) şi 2 pentru Digi FM (satelit şi reţea naţională)

- 6 licenţe audiovizuale pentru televiziune difuzată pe satelit: DIGI 24, Digi Film, Digi Sport 1 (canale seundare Digi Sport 2, Digi Sport 3, Digi Sport 4), Digi World (canal secundar World Channel), Digi Animal World (canal secundar Animal World Channel), Digi Life (canal secundar Life Channel)

- 8 licenţe pentru difuzarea regională prin reţele de comunicaţii electronice a programelor Digi 24 Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea şi Timişoara

- 2 servicii media audiovizuale la cerere: Digi Online şi Digi Play.

Citește și: PaginadeSeriale - Noutățile lunii pe HBO și HBO GO

FOTO. Digi 4k TV

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • @Genius: Discovery World nu mai emite în România, iar Travel & Adventure / Living s-a transformat în TLC - prezent deja în grila RCS.

  Posturile care aparțin de Discovery Networks și care emit în România sunt: Discovery Channel SD/HD, Discovery Showcase HD, Discovery Science SD/HD, Discovery Turbo Xtra SD/HD, Investigation Discovery SD/HD, Animal Planet SD/HD, TLC, Eurosport 1 SD/HD, Eurosport 2 SD/HD + Travel Channel SD/HD, Fine Living SD/HD și Food Network SD/HD.
 • @Mihail Șora, păi a cui e vina că îți cumperi TV când nu ai conținut? Mă aștept măcar atât să îl ducă și pe om capul să știe că dacă își TV 4K acum, nu prea are ce face cu el în ceea ce privește programele TV. Ce vină are vânzătorul că tu habar nu ai că nu există televiziuni care să emită 4K?
  Și apropo, un TV nu se (mai) folosește doar pentru a urmări posturi de televiziune, intră și tu în secolul 21.
  Este conținut 4K gârlă, doar că nu este gratis și nu se rezumă doar la a o vedea pe Esca în 4K. Mai scoate capul în lume, mai informează-te, ignoranța nu e o scuză.
 • @Mihail Șora, aberație mai mare nici că am citit. Nu știu la ce posturi te uiți tu dar probabil nu te uiți unde trebuie. Să spui că NEI și Diamond sunt cele mai bune televizoare, fie ești venit de la începutul anilor 90, fie habar nu ai ce e aia tehnologie. Dacă sunt atât de bune acele ecrane, atunci de ce te uiți în ecranele plate ale telefoanelor / tabletelor / monitoarelor pentru a comenta pe Internet?
 • @Genius, dar nu te obligă nimeni, nenicule, să te abonezi. Nu înțeleg de ce te agiți atât. E un moft 4K în opinia ta? Progresul e un moft? Foarte bine, nu te abonezi și cu asta basta. Ce te tot lamentezi atât? Probabil când toate posturile vor transmite 4K nu te vei mai uita deloc la TV că doar 4K e un moft.
  Ne-am învățat să primim totul moca. Nu e suficient că avem cele mai importante competiții sportive la preț de 2 pachete de țigări, printre cele mai mici prețuri din lume, vrem și conținut 4K gratis.
  În viață calitatea se plătește.
 • Pentru ce să dai banii pe un televizor cu ecran lat când majoritatea programelor sunt și acum în ecran mic,

  te duci la magazinul de electronice și ceri cea mai scumpă plasmă și pe urmă te pomenești cu Esca mai grasă cu 30 de kilograme.

  Te-ai dus la magazin, ți-au luat ochii cu New York-ul filmat noaptea, le-ai dat banii și pe urmă te **** pe el de televizor, că nu există conținut pentru rezoluția aia.

  Mai bun decât NEI-ul meu din 1995 nu este decât Diamant-ul părinților mei, alea televizoare, nu se mai fabrică asemenea bijuterii.
 • Ma amuza userul Genius de aici, pt el 4k e fitza...mai omule si cand a aparut HD-ul au fost n ca tine care spuneau ca e fitza, ca e un moft iar tv-rele erau scumpe si ca nu exista material HD si tot asa.Dar toti isi luau tv-re wide si acum toti vor HD.

  Si acum cu 4k la fel.Ce nevoie ai de 4k cand vezi HD?...e ca si cum ai spune ce nevoie am de apa calda atata timp cat am apa rece :) Sau ce nevoie am de termopane ca tot geamuri sunt...4k nu este o necesitate vitala, da asa e, dar sa ne gandim totusi ca o imagine de 4ori mai clara decat FHD nu e chiar rau pt ochii nostri.
  Dar unii asa sunt ei, carcotasi ncsf...daca stai sa te gandesti si sa bei cafea tot un moft e...sau sa fumezi sau sa ai ultimul tip de mobil...
 • să poti vedea continut 4K nu este deloc fiță. am văzut câteva filme 4K si senzația este wow. nu poti compara 4K si HD.
  chiar vreau să văd și curse moto pe 2 s-au 4 roti, meciuri din UCL sau documentare.
  mi se pare ok să fie un pachet separat asa incat cine doreste sa-l vada sa-l plătească separat, să nu se creeze obligativitatea plății unui produs pe care nu il vrei.
 • E dreptul fiecaruia de a alege daca se aboneaza sau nu. Atat timp cat inca nu a fost publicata grila de programe, putem doar sa ne dam cu presupusul. Din ce s-a prezentat in sedinta CNA am inteles ca va avea 45% din grila documentare. Din acesti 45%, 20% sunt documentare care se difuzeaza si pe canalele tematice Digi, fiind achizitionat si formatul 4K odata cu cel Hd, iar restul de 80% este continut nou, achizitionat exclusiv pentru noul canal. Matematic inseamna ca vom avea 36% continut nou. La partea de filme si muzica vom vedea ce vor introduce. De exemplu la muzica daca vor difuza concerte in 4k in mod sigur e ceva nou. Si la filme ma indoiesc ca pe Digi4K vom regasi aceleasi filme de pe FilmNow, doar ca vor fi in 4K. E posibil ca pe noul canal sa regasim filme mai noi, comparabil cu ce e pe canalele HBO, La sport ar insemna sa achizitioneze competitii noi in format 4k si costurile ar fi destul de mari. Atat timp cat au deja meciuri din campionatele straine, Champions League si alte competitii in 4k e ok momentan.

  Insa asa cum spuneam, pana cand nu apar informatii oficiale legate de grila de canale si pana nu il lanseaza oficial nu putem decat sa ne dam cu presupusul.

  Eu unul astept de la Digi sa dea drumul si la mine pe scara la tv+net prin FTTH, momentan e disponibil doar netul. La 2 strazi distanta au dat deja drumul (locuiesc in Bacau). Nu de alta dar in cutiile lor vechi de pe casa scarii e varza, echipamente unele peste altele, cabluri incalcite. Cand vin baietii de la interventie sa umble la vreun cablu imi dau seama ca apar macroblocurile pe ecran pe canalele HD si nu numai. Pentru Digi4K cerintele de semnal sunt mai mari, si asta ar mai lipsi sa platesti pentru el insa sa nu il poti viziona in parametri optimi din cauza retelei. In rest sa auzim numai de bine.
 • teodor, ai dreptate ! Dar nu sa vii cu *** vopsita ! Adica imi vinzi acelasi lucru ce vad si in HD/SD ! Vinde continut premium si poti sa ceri cati bani vrei sau cati consideri ca merita !
 • Cum mai spuneau unii pe aici unii vor totul gratis dacă vreți content de calitate plătești nu vrei asta ești liber să nu dai bani.
 • Dupa mine 4k e un moft. Nu spun ca va costa o avere dar in timp ce posture precum VH1 Classic, Discovery Science, World sau Travel&Adventure sau BBC Earth HD lipsesc din grila, ei introduc un post 4k care va transmite exact ce vezi in HD. Sunt convins ca 4k e calitate superioara, nu contest. Sunt destui fitzosi care vor plati si 5 euro k sa vada 4 k. Pentru mine 4k = ***
 • E normal..poate Discovery Group o sa vanda Premier League in 4k la noi, la romanica. Chiar in engleza...in rest bbc earth sau news nu inteleg de ce nu sunt transmise inca in hd in reteaua digi.
 • Unu la mana se poate folosi si Ron si Leu daca aici era cea mai mare problema in tot ce am scris. Apoi, faptul ca apare Digi4K nu inseamna ca vor difuza Champions League doar pe acest canal ci doar meciuri la calitate 4K, transmise simultan si HD si SD. Ideea e sa ai o audienta cat mai.mare pentru a obtine venituri din publicitate cat mai mari. Faptul ca au ales sa il lanseze in sistem PayPerView e alegerea lor, asta e strategia comerciala pe care au ales-o. Imi vine sa rad de afirmatia ca Digi face canalul 4K pe banii nostri. De cand investitia de cateva sute de mii de Euro in acest canal e din banii nostri? Noi platim pentru serviciile asumate prin contract. Scrie undeva ca tb sa ofere in grila un canal 4k gratuit. Si deja comparatia cu Psd intrece orice imaginatie. Ce treaba are Psd-ul in ecuatia asta? Cum spuneam ne-am invatat doar cu mocaciuni. Adica sa il ofere gratuit si poate...unii il platim. Pai de ce sa nu platesti o luna 5 lei-ron sau cat va fi si daca nu iti place sa renunti. Cand se lanseaza o noua bere sau un oricare alt produs este cumva oferit gratuit? Nu cred. Il cumperi si daca iti place il cumperi in continuare. Eventual ai parte de o deguatare gratuita pe care in mod sigur Digi o va practica la lansarea acestui nou canal. Nu cred ca va fi lansat direct codat, cu plata. Cred ca il vor lansa si il vor lasa cateva zile la liber, asa cum mai face Hbo in anumite perioade cu canalele din maxpack apoi il vor coda. Si conform grilei de programe va fi vorba de un mix de sport, documentare(45%), muzica si filme. In ceea ce priveste documentarele doar 20% din ele vor fi comune cu ce dau pe canalele proprii restul de 80% fiind continut achizitionat exclusiv pentru noul canal. Asa ca nu platesti.pentru ceva ce oricum.vezi in HD.
  In fine, asa ne place sa carcotim si sa gasim nod in papura la orice. Ideea de baza e ca daca vrei continut de calitate la rezolutie 4k platesti ceva in plus. O multime se plang pe forumuri ca digi nu are in grila canalele mtv, fine.living, filmbox, discovery, etc. Daca le-ar baga in pachetul de baza normal ca ar creste pretul si lumea ar fi nemultumita. Daca le-ar pune in pachet separat multi din cei care se plang acum ar alege sa nu se aboneze la aceste pachete. Cam asta e parere mea. Eu unul ma.voi abona la acest canal de cum apare. Bravo Digi. Tineti-o tot asa. Astept si alte noutati in grila chiar daca asta ar presupune un cost mai.mare.
 • Pt toti "desteptii" care zic ca HD e la fel ca 4k si ca nu e nicio diferenta...sunteti niste nestiutori ingusti la minte, diferenta si calitatea imaginii e uriasa.
  Am tv 4k de 2ani si vad filme 4k insa asteptam demult un post tv 4k care sa emita sport si filme.Voi plati 4-5lei in plus, poate chiar si mai mult pt acest post cu siguranta.Este ceva minunat ca apare un post tv 4k romanesc, eu abia astept...felicit Digi pt acest pas, era logic sa apara.

Trimite un comentariu