Skip to main content

2011. O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiță și cum s-a născut România TV

 
2011. O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiță și cum s-a născut România TV
Sursa foto: Adevărul

10 ani în 10 săptămâni. Realitatea TV vs. Realitatea TV. Meciul anului 2011. Un meci ca un scenariu de film. Sorin Ovidiu Vîntu pe de o parte (și-l va lua ulterior ca "aliat" pe Elan Scwartzenberg), Sebastian Ghiță, de cealaltă. Adversari, după ce au fost parteneri.

Un meci din care s-a născut postul tabloid de azi România TV.

Filmul ireal, pe scurt:

Sorin Ovidiu Vîntu caută parteneri pentru Realitatea TV. În primă fază, discută cu Cristian Burci. Aproape se înțeleg.

  • Într-o seară de weekend, cei doi aproape bat palma. Seara, Burci era viitor patron al Realitatea TV. Dimineața, lucrurile iau o întorsătură spectaculoasă.
  • Susținut de câțiva oameni din boardul Realitatea, intră în scenă un necunoscut în piața media: Sebastian Ghiță este noul partener al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Prin "contract de management".
  • Vîntu și Ghiță ajung repede la disensiuni. Ghiță spune că a fost șantajat de Vîntu. După câteva luni, Vîntu anunță rezilierea contractului de management. Doar teoretic. Practic, Ghiță rămâne la Realitatea.
  • Mai mult, în plin război intern cu Ghiță, Vîntu îi predă Realitatea TV unui nou aliat: Elan Schwartzenberg.
  • Mutarea lui Sebastian Ghiță, rămas manager, deși Vîntu îl "renegase": începe să îi treacă pe propria firmă (RTV Satellite) pe o parte dintre angajații lui Vîntu. "E o procedură tehnică", era pretextul.
  • Situația devine din ce în ce mai tensionată, iar o ruptură este inevitabilă. Ghiță și Vîntu își împart oamenii. Nimeni nu va anticipa, însă, cum se va produce această ruptură.
  • Echipa lui Sorin Ovidiu Vîntu pregătește ceea ce va urma să fie "lovitura de grație" dată lui Ghiță. Cu foarte puțini oameni implicați direct în proiect, fără ca oamenii lui Ghiță să știe, construiesc un studio în clădirea Willbrook, cu ajutorul financiar al lui Elan Schwartzenberg. Studioul de emisie era într-un car de emisie, peste care, în primă fază, s-a construit un cort. Într-o singură săptămână!
  • Duminică, 23 octombrie 2011, la ora 18.00, se produce un moment ireal. Lovitura de grație. Pe frecvența Realitatea TV, care avea o emisiune din studioul din Casa Presei, intră o altă ...Realitatea TV. Cea din "cort". În direct. Sebastian Ghiță rămâne cu o televiziune fără acoperire, noua Realitatea TV, cea din cort, se vede la toți operatorii din cablu.
  • Războiul este deschis. Oamenii trebuie să se hotărască: cine merge la Ghiță, cine se duce "în cort." Se duce o luptă acerbă și pe echipamente (Realitatea "din cort" le revendică, Sebastian Ghiță nu le cedează).
  • Fără a avea drept pe numele Realitatea TV, Sebastian Ghiță o redenumește RTV. Un artificiu, după ce a cumpărat, pentru a justifica redenumirea, un post local - Răitaru TV. Ulterior, R(ăitaru)TV va fi redenumit România TV.

Paginademedia.ro a scris mult pe subiect în 2011. Aveți, mai jos, cele mai importante puncte. 

Un material din seria 10 ani de Paginademedia, 10 ani în 10 săptămâni.

Dar, mai întâi, momentul incredibil al rupturii în direct: Duminică, 23 octombrie 2011

Ce s-a întâmplat când în locul Realitatea TV din Casa Presei a început să emită Realitatea TV din Willbrook?

Corina Drăgotescu avea emisiune pe Realitatea TV. În studio, Răzvan Theodorescu, Bogdan Chirieac și regizorul Florin Iepan.

În jurul orei 18.00, ca la acționarea unui buton, pe Realitatea se vede altă ...Realitatea. Una în care pe post este un News Alert, cu Dana Enache.

În studioul din Casa Presei, oamenii au amuțit. Corina Drăgotescu își cere scuze celor din platou, Răzvan Theodorescu este uimit, iar Bogdan Chirieac își exprimă admirația față de “Sorin”:

Prietenul meu, Sorin, e un tip genial. Făra bani, alungat, făcut, e genial. L-am sunat azi, i-am zis: grasutule, esti minunat.”

Marea ruptură de la Realitatea TV a fost surprinsă la momentul zero de către regizorul Florin Iepan, în studiourile din Casa Presei.

Schisma de la Realitatea, filmată de Florin Iepan 

Războiul Sorin Ovidiu Vîntu - Elan Schwartzenberg - Sebastian Ghiță, surprins de Paginademedia.ro

EXCLUSIV. Bomba lui Elan: Sergiu Toader revine la Realitatea TV

23 octombrie: Marea schismă s-a produs: Realitatea TV a început să emită din studiourile de la Willbrook. Birourile din Casa Presei, sparte în această noapte

24 octombrie: VIDEO: Marea schismă de la Realitatea, filmată la momentul zero de regizorul Florin Iepan

EXCLUSIV: Luptă deschisă și OFICIALĂ pe Realitatea TV. Realitatea Media cere ajutorul CNA: Cineva încearcă să preia postul

BĂTĂLIA PE REALITATEA: Aproape 100 de oameni au demisionat de la Realitatea Media pentru RTV-ul lui Ghiță

Se separă taberele la Realitatea: Ghiță: 600 de oameni au demisionat. Enache: sunt doar 14 demisii, e o formă de presiune.

20 octombrie. Ghiță își face un site: rtv.net. Echipa de realitatea.net trece la RTV-ul lui Ghiță

Elan către angajați: "Am cumpărat un autobuz şi mă uit siderat cum fostul şofer (dat deja afara) încearcă să fugă cu tot cu autobuz"

15 septembrie: Angajați ai Realitatea sunt trecuți pe firma Asesoft. Sebastian Ghiță despre împărțirea angajaților Realitatea: “Este o procedură tehnică”

16 mai 2011. LOVITURĂ DE TEATRU: Vîntu îi predă Realitatea lui Elan Schwartzenberg!

18 mai 2011. Vîntu denunță contractul cu Ghiță. Teoretic, pentru că, juridic, Sebastian Ghiță nu este dat la o parte. Vîntu: Din seara aceasta, Sebastian Ghiță nu mai este managerul Realitatea TV 

Citește și o listă mai lungă de articole despre "Marea schismă":

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu