Skip to main content

2011. O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiţă şi cum s-a născut România TV

 
Sursa foto: Adevărul
Sursa foto: Adevărul

10 ani în 10 săptămâni. Realitatea TV vs. Realitatea TV. Meciul anului 2011. Un meci ca un scenariu de film. Sorin Ovidiu Vîntu pe de o parte (şi-l va lua ulterior ca "aliat" pe Elan Scwartzenberg), Sebastian Ghiţă, de cealaltă. Adversari, după ce au fost parteneri.

Publicitate

Un meci din care s-a născut postul tabloid de azi România TV.

Filmul ireal, pe scurt:

Sorin Ovidiu Vîntu caută parteneri pentru Realitatea TV. În primă fază, discută cu Cristian Burci. Aproape se înţeleg.

  • Într-o seară de weekend, cei doi aproape bat palma. Seara, Burci era viitor patron al Realitatea TV. Dimineaţa, lucrurile iau o întorsătură spectaculoasă.
  • Susţinut de câţiva oameni din boardul Realitatea, intră în scenă un necunoscut în piaţa media: Sebastian Ghiţă este noul partener al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Prin "contract de management".
  • Vîntu şi Ghiţă ajung repede la disensiuni. Ghiţă spune că a fost şantajat de Vîntu. După câteva luni, Vîntu anunţă rezilierea contractului de management. Doar teoretic. Practic, Ghiţă rămâne la Realitatea.
  • Mai mult, în plin război intern cu Ghiţă, Vîntu îi predă Realitatea TV unui nou aliat: Elan Schwartzenberg.
  • Mutarea lui Sebastian Ghiţă, rămas manager, deşi Vîntu îl "renegase": începe să îi treacă pe propria firmă (RTV Satellite) pe o parte dintre angajaţii lui Vîntu. "E o procedură tehnică", era pretextul.
  • Situaţia devine din ce în ce mai tensionată, iar o ruptură este inevitabilă. Ghiţă şi Vîntu îşi împart oamenii. Nimeni nu va anticipa, însă, cum se va produce această ruptură.
  • Echipa lui Sorin Ovidiu Vîntu pregăteşte ceea ce va urma să fie "lovitura de graţie" dată lui Ghiţă. Cu foarte puţini oameni implicaţi direct în proiect, fără ca oamenii lui Ghiţă să ştie, construiesc un studio în clădirea Willbrook, cu ajutorul financiar al lui Elan Schwartzenberg. Studioul de emisie era într-un car de emisie, peste care, în primă fază, s-a construit un cort. Într-o singură săptămână!
  • Duminică, 23 octombrie 2011, la ora 18.00, se produce un moment ireal. Lovitura de graţie. Pe frecvenţa Realitatea TV, care avea o emisiune din studioul din Casa Presei, intră o altă ...Realitatea TV. Cea din "cort". În direct. Sebastian Ghiţă rămâne cu o televiziune fără acoperire, noua Realitatea TV, cea din cort, se vede la toţi operatorii din cablu.
  • Războiul este deschis. Oamenii trebuie să se hotărască: cine merge la Ghiţă, cine se duce "în cort." Se duce o luptă acerbă şi pe echipamente (Realitatea "din cort" le revendică, Sebastian Ghiţă nu le cedează).
  • Fără a avea drept pe numele Realitatea TV, Sebastian Ghiţă o redenumeşte RTV. Un artificiu, după ce a cumpărat, pentru a justifica redenumirea, un post local - Răitaru TV. Ulterior, R(ăitaru)TV va fi redenumit România TV.

Paginademedia.ro a scris mult pe subiect în 2011. Aveţi, mai jos, cele mai importante puncte.

Un material din seria 10 ani de Paginademedia, 10 ani în 10 săptămâni.

Dar, mai întâi, momentul incredibil al rupturii în direct: Duminică, 23 octombrie 2011

Ce s-a întâmplat când în locul Realitatea TV din Casa Presei a început să emită Realitatea TV din Willbrook?

Corina Drăgotescu avea emisiune pe Realitatea TV. În studio, Răzvan Theodorescu, Bogdan Chirieac şi regizorul Florin Iepan.

În jurul orei 18.00, ca la acţionarea unui buton, pe Realitatea se vede altă ...Realitatea. Una în care pe post este un News Alert, cu Dana Enache.

În studioul din Casa Presei, oamenii au amuţit. Corina Drăgotescu îşi cere scuze celor din platou, Răzvan Theodorescu este uimit, iar Bogdan Chirieac îşi exprimă admiraţia faţă de “Sorin”:

Prietenul meu, Sorin, e un tip genial. Făra bani, alungat, făcut, e genial. L-am sunat azi, i-am zis: grasutule, esti minunat.”

Marea ruptură de la Realitatea TV a fost surprinsă la momentul zero de către regizorul Florin Iepan, în studiourile din Casa Presei.

Schisma de la Realitatea, filmată de Florin Iepan

Războiul Sorin Ovidiu Vîntu - Elan Schwartzenberg - Sebastian Ghiţă, surprins de Paginademedia.ro

EXCLUSIV. Bomba lui Elan: Sergiu Toader revine la Realitatea TV

23 octombrie: Marea schismă s-a produs: Realitatea TV a început să emită din studiourile de la Willbrook. Birourile din Casa Presei, sparte în această noapte

24 octombrie: VIDEO: Marea schismă de la Realitatea, filmată la momentul zero de regizorul Florin Iepan

EXCLUSIV: Luptă deschisă şi OFICIALĂ pe Realitatea TV. Realitatea Media cere ajutorul CNA: Cineva încearcă să preia postul

BĂTĂLIA PE REALITATEA: Aproape 100 de oameni au demisionat de la Realitatea Media pentru RTV-ul lui Ghiţă

Se separă taberele la Realitatea: Ghiţă: 600 de oameni au demisionat. Enache: sunt doar 14 demisii, e o formă de presiune.

20 octombrie. Ghiţă îşi face un site: rtv.net. Echipa de realitatea.net trece la RTV-ul lui Ghiţă

Elan către angajaţi: "Am cumpărat un autobuz şi mă uit siderat cum fostul şofer (dat deja afara) încearcă să fugă cu tot cu autobuz"

15 septembrie: Angajaţi ai Realitatea sunt trecuţi pe firma Asesoft. Sebastian Ghiţă despre împărţirea angajaţilor Realitatea: “Este o procedură tehnică”

16 mai 2011. LOVITURĂ DE TEATRU: Vîntu îi predă Realitatea lui Elan Schwartzenberg!

18 mai 2011. Vîntu denunţă contractul cu Ghiţă. Teoretic, pentru că, juridic, Sebastian Ghiţă nu este dat la o parte. Vîntu: Din seara aceasta, Sebastian Ghiţă nu mai este managerul Realitatea TV

Citeşte şi o listă mai lungă de articole despre "Marea schismă":

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus