Skip to main content

Un jurnalist acuză. TVR a preluat aproape „cuvânt cu cuvânt” o știre de pe Vice. Postul public nu a menționat deloc sursa articolului

 
Un jurnalist acuză. TVR a preluat aproape „cuvânt cu cuvânt” o știre de pe Vice. Postul public nu a menționat deloc sursa articolului

UPDATE. Într-o poziție solcitată de Paginademedia.ro, TVR spune că: „Necitarea sursei este o regretabilă eroare pentru care ne cerem scuze” (Pe larg, AICI).

Publicitate

FĂRĂ SURSĂ. O investigație semnată de publicația Vice a fost preluată fără sursă pe site-ul TVR, cât și într-o știre de la TV. Textul semnat de Andreea Pocotilă pentru Vice are în centru cazul Universitatea de Construcții din București, care ar fi eliberat mai multe diplome false de ingineri. 

Situația a fost semnalată chiar de autoare materialului original, Andreea Pocotilă, pe Facebook: „Reporterul (Andreea Anghel n.red) citește fragmente întregi, CUVÂNT CU CUVÂNT, din textul meu”

Paginademedia.ro a analizat cele două texte, iar principala concluzie este că știrea realizată de TVR 2 și postată inclusiv pe site-ul postului este preluată aproape integral din ancheta Vice, fără ca sursa articolului să fie vreun moment menționată.

Unele fraze sunt preluate „cuvânt cu cuvânt”, altele conțin mici reformulări: 

Vice: „30 de studenți au ieșit pe poarta acestei universități de stat cu diploma de licență în mână, fără să fi îndeplinit condițiile de mai sus (...) fără ca titularii să fi dat examenul de licență, să fi urmat integral cursurile sau să fi promovat toate examenele de sfârșit de an.”

TVR: 30 de persoane au ieșit pe poarta Universității de Construcții din București cu diploma de licență în mână, fără să fi urmat cursurile și fără să fi dat examenul de licență.

Vice: „Acesta a făcut plângere la Secția 7 de Poliție împotriva secretarei și a anunțat Ministerul Educației despre diplomele întocmite în mod fraudulos.”

TVR: „Conducerea Universității a făcut plângere la poliție și a anunțat Ministerul Educației despre diplomele întocmite în mod fraudulos.”

Vice: „Astfel, pe baza diplomei de la Geodezie, un absolvent poate obține autorizație de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și are astfel dreptul să presteze servicii de cadastru. Cel puțin șapte dintre cei treizeci de falși ingineri au luat autorizație, în urma unui examen, și au avut, în toți acești ani, dreptul să realizeze și să verifice lucrări de specialitate. Odată autorizați, devin persoane fizice autorizate (PFA) și pot face cărți funciare și alte lucrări de cadastru, topografie, geodezie.” 

TVR: „Conducerea Universității a aflat că cel puțin șapte dintre cei treizeci de falși ingineri au obținut autorizații și au avut dreptul să realizeze și să verifice lucrări de specialitate. Un inginer geodez face planuri de cadastru și măsurători pentru suprafețe, cote, înălțimi necesare construirii de clădiri, drumuri și poduri.”

Vice: „Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale.”

TVR:Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale, iar în acest timp conducerea Universității de Construcții București a anulat diplomele în cauză.”

Singurul lucru pe care TVR l-a făcut este că a luat un alt punct de vedere al rectorului Universității de Construcții București, Radu Sorin Văcăreanu. 

Postarea de pe Facebook-ul Andreei Pocotila:  

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Mănâncă bani noștri degeaba vedeți ca au luat și de pe You tube articole de sport vedeți unde se duc bani noștri uitați-vă ce emisiuni au audienta zero sa aibă bun simt cineva de pe acolo sa le publice salariul
  • regretabila eroare? pe naiba, ***, cu intentie. presupun ca nu e primul si nici ultimul articol pe care il fura de pe net reporterii tvr
  • Tot sa fii reporter/ redactor la TVR si sa preiei de la altii subiecte / stiri, bagi si o declaratie si ti-ai rezolvat treaba pe ziua respectiva. Timpul trece, banul merge. Cat priveste acel ”huo” din postarea de pe Facebook, cred ca tine si de educatie...

Trimite un comentariu