Skip to main content

ActiveWatch: Cum să-ţi pui opinia publică în cap în doi paşi. Metoda Tudorel Toader

 
Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

ActiveWatch a reacţionat la decizia lui Tudorel Toader de a nu le mai acorda acreditarea jurnalistului Pro TV Ovidiu Oanţă şi jurnalistei Realitatea TV Ionela Arcanu.

Publicitate

Organizaţia solicită Ministerului să „transmită public scuze atât jurnaliştilor vizaţi, cât şi justiţiabililor”, după ce faptele Ministrului pot fi considerate ca fiind încălcări ale unor drepturi constituţionale: dreptul la libera exprimare şi dreptul la informaţie.

Articolul intitulat „Cum să-ţi pui opinia publică în cap în doi paşi. Metoda Tudorel Toader” prezintă etapele prin care ministrul a reuşit să stârnească reacţii în presă şi în opinia publică.

Pasul 1 - Alege doi jurnalişti cu notorietate şi refuză-le acreditarea

„Anunţul de retragere a acreditării jurnaliştilor Ovidiu Oanţă (ProTV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV) de către Ministerul Justiţiei, comunicat azi către cei doi jurnalişti, cuprinde toate ingredientele unei vendete provinciale. Ministrul are o istorie neagră în relaţia cu mass-media, conferinţele de presă fiind transformate în declaraţii de presă, astfel încât ziariştii să nu mai poată interveni.

Ceea ce Ministrul a făcut azi reprezintă materializarea ameninţărilor formulate la adresa jurnaliştilor la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe cei prezenţi la o informare de presă la bilanţul celor doi ani de mandat: ”Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi”.”,scrie ActiveWatch

Pasul 2 - Încurcă-te în pseudo-explicaţii şi oferă lecţii de conduită

„Ministrul Toader a declarat pentru Ziare.com şi Hotnews.ro că ar fi revenit asupra deciziei, la cererea Primului Ministru, dar până la ora publicării acestui comunicat, nu fusese comunicată oficial anularea retragerii acreditării. Ministrul a comunicat pe pagina sa de Facebook şi către presă că cei doi ar fi încălcat regulile de conduită, fără a preciza concret la ce se referă.”, completează organizaţia în articol.

Articolul ActiveWatch se încheie cu o observaţie şi o solicitare:

„Reamintim Ministrului că astfel de întrebări, oricât de neplăcute ar fi, se circumscriu dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Aşa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru “opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări.

Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiţiei a încălcat două articole din Constituţie: Articolul 30 “Libertatea de exprimare” şi Articolul 31 “Dreptul la informaţie”.

Prin aceste decizii discreţionare şi nefundamentate, Ministerul Justiţiei se îndepărtează de misiunea sa publică de garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Solicităm Ministerului Justiţiei să transmită public scuze atât jurnaliştilor vizaţi, cât şi justiţiabililor.”

Reamintim că, în cursul zilei, Ovidiu Oanţă (Pro TV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV) au anunţat că Tudorel Toader nu le-a mai acordat acreditarea pe motivul unei încălcări de conduită, fără precizări concrete.

„Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.”, a fost mesajul primit de jurnalişti.

Ce spune art 18?

„(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”

Citeşte şi:

Jurnalistul Pro TV Ovidiu Oanţă a rămas fără acreditare pe Ministerul Justiţiei

După Ovidiu Oanţă, şi jurnalista Realitatea TV Ionela Arcanu a rămas fără acreditare la Ministerul condus de Tudorel Toader

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus