Skip to main content

Antena 3 cere ajutorul CNA: ne sunt agresaţi reporterii! CNA "se execută": vrea să scrie la Jandarmerie

 
Antena 3 cere ajutorul CNA: ne sunt agresaţi reporterii! CNA "se execută": vrea să scrie la Jandarmerie

Antena 3 cere ajutorul CNA pentru a-i proteja pe jurnaliştii săi, care în timpul transmisiunilor în direct sunt agresaţi sau bruiaţi de protestatari.

Publicitate

Cererea a aprins forul audiovizual, care în şedinţa de joi, a discutat pe subiect mai bine de o oră.

Pe de o parte, unii membrii au fost de părere că CNA nu are ce să facă în acest caz. „Există instituţii abilitate, poliţia sau jandarmeria, care trebuie să intervină atunci când un jurnalist este agresat”, a spus unul dintre membri.

De cealaltă parte, alţi membri au considerat că instituţia ar putea să trimită Jandarmeriei o scrisoare prin care să solicite jandarmeriei să-i protejeze pe jurnalişti, aşa cum se menţionează şi în Legea Audiovizualului („Autorităţile publice asigură, la cerere, protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice or să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”).

Un alt membru a considerat că CNA trebuie să ia atitudine în cazul oricărui tip de agresiune asupra jurnaliştilor, „De la Traian Băsescu care a invitat o jurnalistă să se urce pe masă, până la domnul Dragnea care invită toţi jurnaliştii la baie şi mulţi alţi politicieni. La genul acesta de atitudine ar fi trebuit să reacţionăm de fiecare dată.”

La finalul discuţiei aprinse de peste o oră, la care au participat membrii CNA, dar şi Adrian Ursu, realizator al Antenei 3 care a venit să-şi exprime punctul de vedere, Monica Gubernat, vicepreşedintele interimar, a decis că se va face o scrisoare către Jandarmerie al cărei conţinut va fi discutat în şedinţa următoare.

Pe larg despre scrisoarea Antenei 3 şi despre discuţiile din interiorul CNA:

„Având în vedere incidentele petrecute recent în spaţiul public, bazate pe repetate acte de agresiune verbală şi fizică prin care s-a încercat intimidarea şi împiedicarea unor echipe de jurnalişti ai Antenei 3 să îşi exercite meseria, vă solicităm respectuos, în calitatea pe care o aveţi, în virtutea art 8 alin 1 lit a din Legea Audiovizualului nr 504/2002: „Autorităţile publice asigură, la cerere, protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice or să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”, sprijin pentru exercitarea liberă şi corectă a profesiei de jurnalist în situaţii şi locuri publice.”, se arată în scrisoarea Antenei 3.

În scrisoare se menţionează şi două cazuri în care „câţiva membri ai mişcării Rezist şi ai unor pseudo organizaţii civice (identificaţi) au perturbat transmisiile live, de pe spaţiul public”, ale jurnalistelor Roxana Ciucă şi Corina Matlinschi.

„Întrucât aceste incidente au devenit tot mai numeroase şi par a fi programatice, facem apel la competenţele Consiliului pentru a sprijini printr-o luare de poziţie oficială precum şi prin demersurile către autorităţile competente, desfăşurarea liberă a meseriei de jurnalist, presiunile şi ameninţările la care jurnaliştii sunt supuşi fiind inadmisibile din punct de vedere uman şi profesional deopotrivă.”, mai menţionează Antena 3 în scrisoarea către CNA.

Adrian Ursu, director editorial al psotului a venit şi în faţa CNA pentru a-şi expune punctul de vedere:

„În ultima vreme am constatat că sunt tot mai dese episoadele în care derularea activităţii profesionale în teren a reporterilor, noi am constata în legătură cu reporterii Antenei 3 şi Observatorului Antenei 1. Din semnalele pe care le avem şi de la alte redacţii înţeleg că au mai fost astfel de episoade şi cu reprezentanţi ai altor instituţii de presă.

Sunt, aşa cum spuneam, tot mai dese incidentele în care aceştia sunt împiedicaţi să-şi desfăşoare corect activitatea de persoane turbulente care au atitudine agresivă, care folosesc un limbaj trivial şi care încearcă să împiedice relatarea unor evenimente de interes public.

Am avut, în ultima vreme, patru astfel de incidente, unele dintre ele au devenit chiar subiect de mândrie pentru cei care le-au produs. Repet, ele fiind din seria unor episoade agresive în care persoane care participau la manifestaţii de protest neautorizate intrau în cadrul în care se desfăşura activitatea jurnalistică, interferând în transmisia în direct a reporterului şi folosind un limbaj şi adresând tot felul de injurii, imposibil de produs, de difuzat.

Reporterii noştri au încercat pe cât posibil să evite ca aceste incidente să devină suficient de public şi deranjant pentru audienţa postului de televiziune. A existat însă şi un moment în care din păcate formulările jignitoare şi cuvintele triviale s-au auzit şi pe post şi au devenit subiect de laudă pentru autorul lor.

Nu ştiu care poate să fie exact modalitatea de acţiune a CNA, dar am socotit necesar să semnalăm noi acest lucru, poate o vor face şi alţi colegi din presă. Dar, gândul nostru a fost că urmează nişte luni extrem de tensionate, cu două rânduri de alegeri, cu posibile acţiuni stradale în care jurnaliştii trebuie să fie acolo unde se întâmplă evenimentele şi e posibil ca acestea să nu poată fi relatate corect şi suficient de obiectiv din cauza unor astfel de incidente.

Dacă există în Legea Audiovizualului prevederea care poate să determine o solicitare din partea Consiliului către autorităţile îndreptăţite să asigure ordinea publică rămâne la latitudinea Consiliului. Noi ne-am făcut datoria de a semnala existenţa acestei imixtiuni în buna desfăşurare a activităţii jurnalistice aşa cum este ea prevăzută de codurile audiovizuale.”

Dorina Rusu:

„Aş vrea să fie clar că sunt împotriva oricărui fel de agresiuni asupra oricărui jurnalist, însă nu cred că CNA, în cazul de faţă, are ce să facă. Cred că există instituţii abilitate, poliţia sau jandarmeria, care trebuie să intervină atunci când un jurnalist este agresat de către orice cetăţean. (…) CNA cred că are rolul de a proteja publicul de manipulărilor şi minciunilor postului dumneavoastră.

Monica Gubernat:

„Doamna Rusu, nu ne răfuim aici. Vă rog frumos.”

Adrian Ursu:

„Pe ce vă bazaţi când afirmaţi că există manipulări şi minciuni? Am venit în semn de respect faţă de această instituţie, puteam să trimit doar această solicitare şi atât. Dacă dumneavoastră manifestaţi o lipsă de respect faţă de un invitat al Consiliului Naţional al Audiovizualului proferând nişte acuze absolut nefondate, este opţiunea dumneavoastră, eu îmi păstrez dreptul de a nu intra în dialog cu dumneavoastră.

Monica Gubernat:

E o lipsă de respect faţă de invitat. Nu discutăm opinii, discutăm strict solicitarea dumnealor.

Radu Călin Cristea:

„Cred că era mult mai firesc ca instituţia noastră să aibă deja o reacţie. Nu am avut-o, rămâne de văzut. În al doilea rând, este un fenomen cu caracter naţional, Dorina Rusu. Din păcate, pe tricoul virtual al domnului Ursu scrie Antena 3 şi atunci anumiţi membri CNA salivează.

Cristina Pocora:

Stimaţi colegi, vă rog să încetaţi cu genul acesta de abordare. Ce facem? Ne linşăm între noi pentru că fiecare are o opinie? Nu putem spune despre colega noastră că „salivează”. Mi se pare foarte agresivă această abordare. A plecat în zona presei.

Radu Călin Cristea:

Este un caracter naţional al acestui tip de manifestări al autorităţilor faţă de jurnalişti în general. Domnul Ursu citează cazul dânşilor. Mai este cazul de la România TV. Vă rog să mă ajutaţi cu alte informaţii dacă aveţi. Mai este acel jurnalist de la Eforie care a fost maltratat de oamenii de acolo. Este jurnalistul de la Ploieşti agresat de oameni cu cagule şi i s-a spus să o lase mai moale cu investigaţiile. E un jurnalist de la Digi care afirmă că, după o statistică personală, în fiecare lună cel puţin un jurnalist din România este agresat.

Aceasta este substanţa instituţiei noastră. Din păcate, acest caz scoate la iveală marile vulnerabilităţi ale presei româneşti care în momentul de faţă nu are un sindicat şi nu are un sistem de referinţă în genul Clubului de Presă de pe vremuri.

Ce facem? Noi, CNA, avem un art 8 litera a din legea 504, unde se spune că „Autorităţile publice asigură, la cerere, protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice or să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”. Mie mi se pare că lucrurile astea nu prea se discută. Apărarea unor jurnalişti intră în misiunea noastră. Că nu am apelat la acest articol de lege, poate că e şi greşeala noastră.

Poate ar trebuie să intervenim cu un comunicat. În al doilea rând, cred că Monica trebuie să studieze dacă nu avem un acord cu Ministerul de Interne. Atunci să avem un punct de vedere cu dânşii. Atunci poate există în regulamentele interne ale jandarmeriei, posibilitatea unui „consemn” şi anume la orice manisfestare unde se sesizează cazuri de relaţie încordată între protestatari şi ziariştii jandarmii să ştie faptul că au prin ordin superior obligaţia să intervină, adică să nu-i trateze ca pe nişte simpli cetăţeni. Eu cred că se poate face şi e o datorie nu doar morală a CNA, ci şi legală. Eu aşa văd lucrurile

Dorina Rusu:

„Eu cred că jandarmii ar trebui să intervină oricum atunci când un jurnalist este agresat, ca orice cetăţean. Trebuie să intervină oricum, nu cred că e nevoie de protocoale sau de înţelegeri cu CNA-ul pentru asta. Ar fi trebuit să ne gândim să intervenim şi când jurnaliştii au fost agresaţi de jandarmi astă vară. Dacă CNA intervine acum, dar atunci nu a intervenit, atunci credeţi-mă instituţia nu dă dovadă nici de credibilitatea şi nici de echidistanţă. Sunt împotriva oricărei agresiuni faţă de jurnalişti, însă nu cred că trebuie să acţionăm doar într-un caz şi în altul nu.

Radu Călin Cristea:

La momentul în care se petreceau acele fapte invocate de colega mea ideea de agresare a unor jurnalişti era foarte crudă. Erau nişte evenimente petrecute de câteva zile nu erau investigaţii suficiente.

Cred că o reacţie atunci a CNA-ului ar fi fost totuşi fără o minimă anchetă asupra faptului respectiv. În al doilea rând rezultă de asemenea că opinia doamnei Rusu este contrazisă de cea a secretarului de stat american Mark Pompeo, care în raportul anual al Departamentului de Stat şi faptul că circa 15 jurnalişti au fost agresaţi. Cred că e o problemă foarte serioasă din moment ce şi alte filtre aduc oarecum în direcţia aceasta. Ce să facem, să nu avem nicio reacţie?

Radu Herjeu:

Domnul Ursu, vreau să ştiu dacă aţi făcut o solicitare sau dacă aţi atras atenţia şi jandarmeriei şi poliţiei. Aţi făcut şi alte demersuri în afară de CNA?

Adrian Ursu:

Există un demers în curs în legătura cu vandalizarea unei maşini, pentru distrugere de bunuri. Cele pe care vi le-am semnalat, cu toată preţuirea, dacă aţi citit sesizarea, se referă la incidente care nu cred că se înscriu în tipul de agresiune condamnată de codul penal, tocmai de aceea demersul nostru a fost făcut către un organ responsabil de asigurarea bunei desfăşurări a activităţii în domeniul audiovizualului.

Interferenţa în timpul unei transmisiuni live nu cred că poate fi înţeleasă de organul de poliţie ca o agresiune fizică. Cel mult ca una verbală. Ceea ce semnalam aici este un fenomen. Ce mă întristează pe mine este că în loc să existe o discuţie în legătură cu felul în care se desfăşoară această profesie în zilele noastre, ca şi în alte situaţii, constata că suntem tributari aceloraşi ranchiune vechi, că plătim pentru ce fac alţii. Nu rezolvăm prezentul pentru că avem nişte tare ale trecutului. Noi semnalăm ceva acum şi ni se replică „da, dar acum câţiva ani…”.

Noi, deocamdată, făceam o firească subliniere a unei realităţi prezente şi cu o proiecţie spre ceea ce s-ar putea să însemne anul 2019 de aici încolo.

Am crezut că este util pentru o dezbatere. Nici măcar nu solicităm o măsură imediată şi directă. O să ne descurcăm aşa cum ne-am descurcat şi până acum. Suntem trecuţi prin războaie mult mai grele decât cele de acum. Sunt suficient de bătrân în meseria asta ca să ştiu cum se supravieţuieşte, am fost în patru teatre de operaţii în timpul unor războaie. Am văzut ce înseamnă să ai sau să nu ai protecţie din partea unor autorităţi, dar nu asta ne sperie.

Am crezut că este momentul să purtăm o dezbatere profesională, între nişte profesionişti şi să ne îndepărtăm măcar noi, pentru câteva secunde de gălăgia politică a momentului.

Radu Herjeu:

Înseamnă că acest demers este inutil, dacă dumneavoastră nu aveţi de ce să cereţi Jandarmeriei protecţie, că nu are cu ce să vă protejeze, nici noi nu avem de ce să cerem Jandarmeriei să vă protejeze.

Adrian Ursu:

Există acel articol din Legea Audiovizualului pe care noi l-am invocat şi pe care l-a citit şi domnul Cristea pe care mai mult ca sigur că instituţiile nu-l cunosc.

Noi putem să-l semnalăm, dar aşa cum am început demersul meu, nu cred că e vorba doar despre noi. Noi nu o să cerem să mergem cu escortă pe teren, doar că în cele mai multe din aceste situaţii există prezente forţe care trebuie să asigure liniştea şi ordinea publică, sunt jandarmi, sunt poliţişti, sunt persoane care în cazul unei manifestaţii publice legale au obligaţia de a asigura buna desfăşurare a manifestaţiei publice legale.

Radu Herjeu:

Autorităţile la care se face referire în articolul respectiv acestea sunt (Jandarmerie şi Poliţie – n.r.), nicidecum CNA-ul, pentru că CNA, în afară de a da un comunicat sau de a discuta cu Jandarmeria, nu poate face nimic concret pentru a vă asigura dumneavoastră buna desfăşurare a activităţii.

Monica Gubernat:

E vorba despre întreaga presă. Dacă vom da un comunicat, nu va fi strict pentru Antena 3 ci pentru toţi jurnaliştii prezenţi la evenimentul de genul acesta.

Răsvan Popescu:

Înţeleg că e o consultare, că ridicaţi o problemă care poate trebuia ridicată mai demult. În orice caz, autoritatea competentă în situaţii de genul acesta, la faţa locului, e Jandarmeria şi eventual Poliţia.

Cred că ne putem adresa autorităţilor competente, în care în baza articolului de lege, să le spună că legea este aceasta şi că, în ultimul timp, se înregistrează o serie de cazuri în care jurnaliştii sunt împiedicaţi să-şi facă meseria şi cu atât mai mult în situaţii de confruntare de stradă, de violenţe, aveţi obligaţia să protejaţi jurnaliştii. Cred că asta trebuie să facem, să le trimitem o scrisoare în acest sens.

Dorina Rusu:

Aş fi de acord cu asemenea demers numai în cazul în care s-ar face la solicitarea tuturor jurnaliştilor care au fost agresaţi, inclusiv a celor care au fost agresaţi chiar de Jandarmerie. Trebuie să-i protejeze şi pe cei pe care i-au agresat.

Sunt evident pentru protecţia jurnaliştilor, însă trebuie să fie toţi. Dacă noi dăm acest comunicat la solicitarea Antenei 3, atunci s-ar considera că CNA protejează un post.

Radu Cristea:

Ceea ce propune Dorina Rusu e o formă fără fond. Suntem o autoritate naţională şi trebuie să dăm un mesaj la nivel naţional. În locul domnului Ursu putea să fie oricine. Nereferindu-ne la un radiodifuzor, ci la situaţia generală din presă.

Cristina Pocora:

„Nu mi se pare corect să nu ne putem spunem punctul de vedere. Avem un vot, dar dincolo de vot, este corect ca fiecare să ne ducem firul logic până la capăt. Nu e nimeni deţinătorul adevărului absolut. Dar nu mi se pare deloc firesc să ridicăm tonul între noi, să aducem jigniri chiar îmbrăcate în formă de metaforă.

Nu mi se pare deloc firesc să avem acest tip de dialog cu invitaţii de faţă. Toate acestea sunt imaginea noastră despre care am vorbit aici cu mai multe ocazii. Ar trebui să avem o atitudinea colegială. Ce a fost mai devreme aici nu e diferit de circul din Parlament. Vă rog frumos să ne gândim şi să încercăm fiecare să trecem peste impulsul să sărim şi să spunem că nu suntem de acord cu punctul tău de vedere.
Trecând peste această chestiune.

Eu aşa cum am citit Art 8 din Legea Audiovizualului, care este la „Dispoziţii Generale”, noi nu suntem abilitaţi.

Sunt instituţii de specialitate, sunt corpuri ale jurnaliştilor care pot lua atitudine. Sunt Clubul Român de Presă, asociaţii. Mă bucur că domnul Ursu a venit cu acest subiect astăzi aici pentru că într-adevăr fenomenul există. De la Traian Băsescu care a invitat o jurnalistă să se urce pe masă, până la domnul Dragnea care invită toţi jurnaliştii la baie şi mulţi alţi politicieni. La genul acesta de atitudine ar fi trebuit să reacţionăm de fiecare dată. Nu s-a întâmplat. Dar lucrul acesta nu trebuie tolerat nici de aici încolo.

Faptul că spuneţi că jandarmii nu ştiu legea (articolul din legea audiovizualului – n.r.). Dacă Jandarmii nu ştiu legea, atunci nu suntem într-un stat normal. Necunoaşterea legii nu te absolvă de orice vinovăţie sau de faptul că ai încălcat-o. Jandarmii sunt obligaţi să cunoască legea şi să protejeze jurnaliştii. Prin urmare, la această chestiune eu nu găsesc la momentul acesta de avut o reacţie, însă aş ţine-o sub monitorizare şi aş lărgi dezbaterea.

Radu Călin Cristea:

Doamna Pocora este foarte proaspăt intrată în această instituţie, nu ştiu dacă este în situaţia de a ne da lecţii de morală. Trebuie să te „coci” puţin ca să ajungi în această poziţie. În al doilea rând, toţi vor să se tragă o linie şi să înceapă la un moment T Zero. Nu cred că acest lucru se poate petrece. (…)

La întrebarea doamnei Pocora îi răspund din ce am citit în presă – De ce în momentul când Băsescu a făcut acele afirmaţii CNA-uld e atunci n-a avut nici un fel de punct de vedere. Pentru că era un CNA dominat de reprezentanţi ai PDL.

Cristina Pocora:

Şi când Dragnea a invitat jurnaliştii la baie?

Radu Călin Cristea:

Era un jurnalist care intra în biroul lui.

Monica Gubernat:

„Extrem de convingătoare mi s-a părut poziţia doamnei Narcisa Iorga vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat. Narcisa Iorga a fost şi jurnalist şi membru CNA şi credeţi-mă pe cuvânt, că am fost colege în consiliu, ştie foarte bine ce vorbeşte. Dacă s-ar sesiza organele competente, nu s-ar sesiza doar pentru jurnaliştii Antenei 3 ci pentru toţi jurnaliştii care s-ar afla în zone de potenţial conflict, să spunem, deşi acest cuvânt mi se pare cam dur. Poate ar trebui să luăm atitudine şi faţă de solicitarea domnului Şora care a cerut închiderea Digi24. Este normală o asemenea atitudine? Facem şi un comunicat în acest sens? (…)

Până marţi, vom pregăti o solicitare către Jandarmerie, pe care o veţi primi pe mail, şi o vom vota în următoarea şedinţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdanel Bogdanel
    cand Madalina Duicu de la B1 tv a fost lovita in spate si a cazut nu a mai sesizat nimeni la CNA , vai Roxana Ciuca marea mancatoare de ... e agresata vai dar voi nu ne agresati pe noi cu atata manipulare si minciuna iar patronul vostru Felix nu a platit prejudiciu dar daca era un simplu cetatean il executa statul silit ....Rusinica
  • balin mot balin mot
    Sa-i dea 2-3 lei si un hamburger lui Bot si ii lasa in pace.
  • Coriandru Busuioc Coriandru Busuioc
    Băi *** bine ați mai ajuns, *** *** . Probabil aceași soartă o s-o aibă și Ursu, Herjeu și restul companiei de zgomot .
    Nici măcar acum nu vă lăsați de vechile obiceiuri.
    Cum veți "transmite" : la fiecare reporteriță,câte doi jandarmi cu scut și spray lacrimogen? Ar trebui să vă fie jenă de halul în care ați ajuns și cât de jos sunteți.
    Nicio altă televiziune nu a mai pățit așa ceva, nici măcar papițoii de la RomaniaTV. Ah, pardon, pe ăia îi apără *** de la Belgrad.
  • Carlig Carlig
    Da.dezinformeaza antena 3
  • Bunel Bunel
    *** *** angajați de motanul felix. *** *** *** *** ***. *** vouă și lui dragnea.
  • dan petrea dan petrea
    Ii apăra Radu Călin Cristea, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat si Radu Herjeu (toti niste odioși și niște siniștri) cu pieptul gol.
  • jk jk
    Aici Antena 3 a gresit instituția
    Cna nu are ce sa le faca in situatia asta

Trimite un comentariu

sus