Skip to main content

VIDEO. Presa trebuie sau nu să adere la protestul Vrem Autostrăzi? Teodor Tiţă: "Nu. Implicarea e una singură: relatează! Fă-ţi meseria"

 
VIDEO. Presa trebuie sau nu să adere la protestul Vrem Autostrăzi? Teodor Tiţă: "Nu. Implicarea e una singură: relatează! Fă-ţi meseria"

VIDEO. Protestul de 15 minute. Cum trebuie să se raporteze presa la protestul România Vrea Autostrăzi? Este bine să adere la protest? Dar la alte mişcări civice?

Publicitate

Nu! Este răspunsul lui Teodor Tiţă: „Ar trebui să ne facem treaba de oameni care trebuie să relateze”, spune şeful ştirilor de la Europa FM, în legătură cu anunţurile de implicare în protestul „România vrea autostrăzi” ale unor televiuni şi posturi de radio.

Tiţă a vorbit la Interviurile Paginademedia.ro despre prostestul de 15 minute iniţiat de suceveanul Ştefan Mandachi. A vorbit prin prisma implicării unor televiziuni şi posturi de radio în protest:

„Din punctul meu de vedere şi aici sunt foarte ferm, implicarea e una singură. Fă-ţi misiunea pe care o făceai şi ieri când nu era grevă: relatează”, a spus acesta în dialogul cu Petrişor Obae, editorul Paginademedia.ro.

Reamintim că mai multe redacţii din România şi-au asumat solidaritatea cu privire la protestul de unsfert de oră, astăzi, de la ora 15:00, din cauza lipsei de autostrăzi. Printre nume se numără Prima TV, Music Channel, Rock TV sau Kiss FM.

„Explică înainte, în timpul şi eventual după ce a fost evenimentul respectiv. Lasă-i pe oamenii aceia la care n-a ajuns greva sau la care a ajuns şi au o opinie să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat, contextualizează-le. În timpul grevei relatează despre ce este vorba”, adaugă Teodor Tiţă.

Omul de radio a explicat că jurnalismul obiectiv este o necesitatea în România de astăzi. A notat că e greşit ca jurnaliştii să treacă de la stadiul „observator” la cel de „jucător”.

„Am tot văzut apeluri şi analize că a trecut vrea jurnalismului obiectiv şi că acest lucru este o prostie. Nu este deloc o prostie”, spune Tiţă.

A mai subliniat că oamenii au nevoie de „informaţie structurată coerent.”

În opinia sa, pe termen lung această implicare a redacţiilor în mişcări civice „are un efect negativ pe termen lung”.

VIDEO. Teo Tita despre protestul România Vrea Autostrazi

Din interviu, în continuare:

Petrişor Obae: Greva de la ora 15:00 este un protest la care au aderat şi instituţii media. Sunt posturi de radio şi televiziuni care au spus că se implică în acest protest. Te întreb pe tine ca om de ştiri, care ar trebui să fie implicarea presei într-o astfel de situaţie?

Teodor Tiţă: Din punctul meu de vedere şi aici sunt foarte ferm, implicarea e una singură. Fă-ţi misiunea pe care o făceai şi ieri când nu era grevă, relatează. Dacă tu consideri că este un eveniment important fă ce faci mereu când este un eveniment important.

Fă o ediţie specială, noi de exemplu discutăm cu oamenii. Explică înainte, în timpul şi eventual după ce a fost evenimentul respectiv. Lasă-i pe oamenii aceia la care n-a ajuns greva sau la care a ajuns şi au o opinie să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat, contextualizează-le. În timpul grevei relatează despre ce este vorba.

Cred că o implicare mai bună decât asta nu există.

Petrişor Obae: De ce crezi tu că ei intră mai mult decât trebuie în acest subiect şi decid să treacă pragul acesta al jurnalistului obsevator?

Teodor Tiţă: Există şi tipul acesta de jurnalism, numai că din punctul meu de vedere nu de asta avem nevoie. Am tot văzut apeluri şi analize că a trecut vrea jurnalismului obiectiv şi că acest lucru este o prostie. Nu este deloc o prostie.

Din punctul meu de vedere, să ajungi jucător în loc să fii observator (n-am zis arbitru) e greşit. Cred că nu suntem încă acolo, ar trebui să ne facem treaba de oameni care trebuie să relateze. Cred că oamenii au nevoie de informaţie structurată coerent. La public nu te uiţi de sus, trebuie să te uiţi de jos şi să încerci să îi oferi ceva. Este nevoie de contextualizare.

Petrişor Obae: Care crezi că este efectul implicării, atât pentru public, cât şi pentru presă?

Teodor Tiţă: Poate fi luat din două puncte de vedere. Pe de-o parte, e o decizie care ajută pe partea de marketing a unui produs de media, însă pe termen lung decredibilizează.

Efectul s-ar putea să fie mai degrabă negativ. Pe de altă parte, vor fi oameni care se vor simţi bine pentru că există o solidaritate de la un brand în care au încredere. E bine să le dai încredere oamenilor, dar unde treci tu linia este decizia ta şi consecinţele le suporţi.

Eu aş vrea să ne relaxăm pentru în perioadele electorale toată lumea innebuneşte. Vederea periferică dispare şi începi să uiţi pentru că te enervezi, dar până la urmă acesta este şi farmecul job-ului. Trebuie să încerci să te stăpâneşti, cel puţin pe zona de ştiri.

VIDEO interviul integral cu Teodor Tiţă:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • johhny bravo johhny bravo
    Foarte importanta parerea dlui Tita, un personaj deosebit de marcant al presei romanesti, asteptam cu infrigurare sa cunosc viziunea lui, sa ne ghideze ca un far in noapte.
  • circo circo
    ar trebui ca presa să plătească impozitele la stat, să nu-și mai plătească jurnaliștii cu salariul minim și restul pe sub mână, pentru ca la buget să se strângă suficienți bani pentru plata autostrăzilor.

Trimite un comentariu

sus