Skip to main content

VIDEO. Presa trebuie sau nu să adere la protestul Vrem Autostrăzi? Teodor Tiță: "Nu. Implicarea e una singură: relatează! Fă-ți meseria"

 
VIDEO. Presa trebuie sau nu să adere la protestul Vrem Autostrăzi? Teodor Tiță: "Nu. Implicarea e una singură: relatează! Fă-ți meseria"

VIDEO. Protestul de 15 minute. Cum trebuie să se raporteze presa la protestul România Vrea Autostrăzi? Este bine să adere la protest? Dar la alte mișcări civice?

Nu! Este răspunsul lui Teodor Tiță: „Ar trebui să ne facem treaba de oameni care trebuie să relateze”, spune șeful știrilor de la Europa FM, în legătură cu anunțurile de implicare în protestul „România vrea autostrăzi” ale unor televiuni și posturi de radio.

Publicitate

Tiță a vorbit la Interviurile Paginademedia.ro despre prostestul de 15 minute inițiat de suceveanul Ștefan Mandachi. A vorbit prin prisma implicării unor televiziuni și posturi de radio în protest:

„Din punctul meu de vedere și aici sunt foarte ferm, implicarea e una singură. Fă-ți misiunea pe care o făceai și ieri când nu era grevă: relatează”, a spus acesta în dialogul cu Petrișor Obae, editorul Paginademedia.ro. 

Reamintim că mai multe redacții din România și-au asumat solidaritatea cu privire la protestul de unsfert de oră, astăzi, de la ora 15:00, din cauza lipsei de autostrăzi. Printre nume se numără Prima TV, Music Channel, Rock TV sau Kiss FM

„Explică înainte, în timpul și eventual după ce a fost evenimentul respectiv. Lasă-i pe oamenii aceia la care n-a ajuns greva sau la care a ajuns și au o opinie să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat, contextualizează-le. În timpul grevei relatează despre ce este vorba”, adaugă Teodor Tiță. 

Omul de radio a explicat că jurnalismul obiectiv este o necesitatea în România de astăzi. A notat că e greșit ca jurnaliștii să treacă de la stadiul „observator” la cel de „jucător”.

„Am tot văzut apeluri și analize că a trecut vrea jurnalismului obiectiv și că acest lucru este o prostie. Nu este deloc o prostie”, spune Tiță. 

A mai subliniat că oamenii au nevoie de „informație structurată coerent.”

În opinia sa, pe termen lung această implicare a redacțiilor în mișcări civice „are un efect negativ pe termen lung”. 

VIDEO. Teo Tita despre protestul România Vrea Autostrazi

Din interviu, în continuare:  

Petrișor Obae: Greva de la ora 15:00 este un protest la care au aderat și instituții media. Sunt posturi de radio și televiziuni care au spus că se implică în acest protest. Te întreb pe tine ca om de știri, care ar trebui să fie implicarea presei într-o astfel de situație? 

Teodor Tiță: Din punctul meu de vedere și aici sunt foarte ferm, implicarea e una singură. Fă-ți misiunea pe care o făceai și ieri când nu era grevă, relatează. Dacă tu consideri că este un eveniment important fă ce faci mereu când este un eveniment important.

Fă o ediție specială, noi de exemplu discutăm cu oamenii. Explică înainte, în timpul și eventual după ce a fost evenimentul respectiv. Lasă-i pe oamenii aceia la care n-a ajuns greva sau la care a ajuns și au o opinie să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat, contextualizează-le. În timpul grevei relatează despre ce este vorba. 

Cred că o implicare mai bună decât asta nu există. 

Petrișor Obae: De ce crezi tu că ei intră mai mult decât trebuie în acest subiect și decid să treacă pragul acesta al jurnalistului obsevator?

Teodor Tiță: Există și tipul acesta de jurnalism, numai că din punctul meu de vedere nu de asta avem nevoie. Am tot văzut apeluri și analize că a trecut vrea jurnalismului obiectiv și că acest lucru este o prostie. Nu este deloc o prostie.

Din punctul meu de vedere, să ajungi jucător în loc să fii observator (n-am zis arbitru) e greșit. Cred că nu suntem încă acolo, ar trebui să ne facem treaba de oameni care trebuie să relateze. Cred că oamenii au nevoie de informație structurată coerent. La public nu te uiți de sus, trebuie să te uiți de jos și să încerci să îi oferi ceva. Este nevoie de contextualizare.

Petrișor Obae: Care crezi că este efectul implicării, atât pentru public, cât și pentru presă?

Teodor Tiță: Poate fi luat din două puncte de vedere. Pe de-o parte, e o decizie care ajută pe partea de marketing a unui produs de media, însă pe termen lung decredibilizează. 

Efectul s-ar putea să fie mai degrabă negativ. Pe de altă parte, vor fi oameni care se vor simți bine pentru că există o solidaritate de la un brand în care au încredere. E bine să le dai încredere oamenilor, dar unde treci tu linia este decizia ta și consecințele le suporți. 

Eu aș vrea să ne relaxăm pentru în perioadele electorale toată lumea innebunește. Vederea periferică dispare și începi să uiți pentru că te enervezi, dar până la urmă acesta este și farmecul job-ului. Trebuie să încerci să te stăpânești, cel puțin pe zona de știri.

VIDEO interviul integral cu Teodor Tiță:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Foarte importanta parerea dlui Tita, un personaj deosebit de marcant al presei romanesti, asteptam cu infrigurare sa cunosc viziunea lui, sa ne ghideze ca un far in noapte.
  • ar trebui ca presa să plătească impozitele la stat, să nu-și mai plătească jurnaliștii cu salariul minim și restul pe sub mână, pentru ca la buget să se strângă suficienți bani pentru plata autostrăzilor.

Trimite un comentariu