Skip to main content

CNA i-a scris lui Tudorel Toader, pentru a aflat de ce a rămas Ionela Arcanu fără acreditare

 
CNA i-a scris lui Tudorel Toader, pentru a aflat de ce a rămas Ionela Arcanu fără acreditare

Decizie la CNA, după ce jurnalista Ionela Arcanu, jurnalista Realitatea TV care nu a fost acreditată de Ministerul Justiţiei, a cerut ajutorul forului. Ministerul condus de Tudorel Toader va primi o scrisoare.

Publicitate

O scrisoare pentru care CNA a discutat îndelung. Şi unde s-au văzut puncte de vedere contradictorii.

De notat poziţia Monicăi Gubernat (cea propusă pentru preşedinţia CNA), care a încercat să explice de ce ministrul Tudorel Toader a respins acreditările jurnaliştilor Ionela Arcanu (Realitatea TV) şi Ovidiu Oanţă (Pro TV).

Discuţiile din CNA, din articol, merită parcurse.

Deci, ce va scrie în scrisoare?

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a decis asupra variantei de scrisoare pe care o va trimite Ministerului Justiţiei, după o tură de discuţii în contradictoriu.

CNA cere motivele care au dus la respingerea soicitării de reacreditare a Ionelei Arcanu. Decizia forului a venit în urma audierii reporteriţei în sedinţa de marţi, 2 aprilie.

Vă rugăm să ne comunicaţi motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a jurnalistului respectiv”, notează scrisoarea trimisă de CNA.

Mai mult, deşi Tudorel Toader nu a argumentat nici până acum motivele pentru care refuză să o reacrediteze pe Ionela Arcanu, unul dintre membri i-a găsit justificarea.

„A fost transmisiunea în direct în momentul în care s-a făcut solicitarea de revocare a doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi. Doamna Arcanu i-a întrerupt acea prezentare. Ştiţi foarte bine lucrul acesta. N-a finalizat de prezentat acele puncte şi a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred.

Dacă preşedintele dă o declaraţie de presă, o să-l întrerupă cineva? Este o chestie de bun simţ. Şi culmea ştiţi care este?

Pe toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu. Culmea, pe presa care este „pro”. Aşa, ca fapt divers.”, i-a spus Monica Gubernat, membru CNA şi propunerea pentru funcţia de preşedinte, Dorinei Rusu.

Redăm din discuţiile care s-au purtat, pe alocuri pe un ton ridicat, la CNA:

Cristina Pocora:

„Cu părere de rău, eu zic că aşa cum formulăm această adresă este degeaba, în sensul că nu rezolvăm chestiunea şi nu avem acela tratament egal între situaţii şi între televiziuni, fie că e Realiteatea, fie că este Pro TV. În ambele cazuri au existat jurnalişti care nu au fost acreditaţi.”

Răsvan Popescu:

„Dar Pro TV nu s-a plâns aici.”

Cristina Pocora:

„Nu s-a plâns, dar până la urmă noi trebuie să fim aceia care trebuie să dăm un semnal. Aşa cum este ea formulată, suntem cu căciula în mână, „ne scuzaţi că vă deranjăm”, dacă nu vă supărăm nu aţi vrea să ne spuneţi pe legea 544 (de ce nu a fost acreditată Ionela Arcanu - n.r.). Noi avem un articol, exact acela în temeiul căruia i-am cerut şi Jandarmeriei să-i protejeze pe jurnalişti, iar în temeiul acelui articol avem temei să-i cerem Ministrului Justiţiei să ne explice de ce a luat acea decizie. (...)

Că noi invocăm aici legea 544, orice cetăţean poate să facă acest lucru. Nu e deloc dimensiunea noastră instituţională. Mi se pare mai firesc să cerem pe articolul 8, să cerem Ministrul Justiţiei şi explicaţii, dar în acelaşi timp să tragem un semnalde alarmă că nu este un lucru firesc ca o persoană într-o demnitate publică să anunţe într-o conferinţă de presă că dacă mă mai deranjaţi nu vă mai dau acreditarea.

Dacă rămânem la această formulă, arătăm că suntem foarte umili, nu deranjăm deloc.”

Monica Gubernat:

„Vă place sau nu vă place, o autoritate publică are dreptul să acrediteze sau să refuze acreditarea unor jurnalişti, conform legii.”

Dorina Rusu:

„Sigur că are dreptul să acrediteze sau nu, dacă ziaristul a făcut ceva care să împiedice activitatea instituţiei, aşa cum scrie în lege.”

Monica Gubernat:

„Ca de exemplu, ştiţi foarte bine, să-i boicoteze conferinţa de presă şi să i-o întrerupă şi să-i pună întrebări în condiţiile în care ministrul nu terminase de prezentat.”

Dorina Rusu:

„În primul rând, cred că un ziarist trebuie să pună întrebări de vreme ce nu încalcă limitele bunei cuviinţe sau nu se exprimă urât, poate să pună întrebări oricât de incomode, în orice moment.

În al doilea rând, nu mi se pare normal să se adreseze o instituţie publică în acest fel, aşa umil. Puteţi să puneţi o întrebare oficială. Ar trebui să fie întrebările adresate Ministrului Justiţiei şi nu biroului mass media. Şi ar trebui să fie în temeiului art 8, cum am făcut pentru Antena 3.

Nu putem să fim pentru unii mamă bună, iar pentru alţii mamă vitregă.”

Monica Gubernat:

„Speţele sunt total diferite.”

Dorina Rusu:

„E vorba despre protecţia jurnaliştilor.”

Monica Gubernat:

„Nu au fost bătuţi la Ministerul Justiţiei. Haideţi să lămurim şi acest aspect. Ca fostă jurnalistă, bănuiesc că, Dorina, faci diferenţa între o declaraţie de presă şi o conferinţă de presă.

Bănuiesc că atunci când tu ai fost jurnalistă şi cineva avea o conferinţă de presă, nu-l opreai în mijlocul conferinţei de presă să pui întrebări. Întrebările se pun, Dorina, în momentul în care omul acela a finalizat ceea ce avea de prezentat şi este o regulă valabilă pentru toată lumea democratică.”

Dorina Rusu:

„Şi tu, pentru asta, consideri că trebuia să rămână fără acreditare?”

Monica Gubernat:

„Da, pentru că a fost transmisiunea în direct în momentul în care s-a făcut solicitarea de revocare a doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi. Doamna Arcanu i-a întrerupt acea prezentare.

Ştiţi foarte bine lucrul acesta. N-a finalizat de prezentat acele puncte şi a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred. Dacă preşedintele dă o declaraţie de presă, o să-l întrerupă cineva?

Este o chestie de bun simţ. Şi culmea ştiţi care este? Toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu. Culmea, pe presa care este „pro”. Aşa, ca fapt divers.”

Dorina Rusu:

„Da, eu ca ziarist am şi întrerupt. Am pus întrebări când consideram că trebuie să le pun. Să-ţi exerciţi atribuţiile de jurnalist nu mi se pare că este un motiv de a nu ridica acreditarea. Nu mi se pare ca un membru CNA să justifice un abuz al unui ministru.”

Monica Gubernat:

„Este punctul dumneavoastră de vedere şi să ştiţi că o să mă gândesc foarte clar dacă o să vă mai dau punctul de vedere pentru declaraţii politice.”

Dorina Rusu:

„Eu reţin de-aici că Ministrul Justiţiei nu şi-a motivat decizia, dar i-a motivat-o Monica Gubernat.”

Arcanu a spus în faţa CNA că acreditarea i-a fost respinsă „fără a i se aduce la cunoştinţă motivele reale şi obiective” din partea Ministerului Justiţiei.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni jurnalista Ionela Arcanu (Realitatea TV) şi Ovidiu Oanţă (Pro TV) au rămas fără acreditările de la Ministerul Justiţiei. Explicaţiile au fost vagi în ambele cazuri.

Cei doi jurnalişti nu ar fi respectat „clauzele de acreditare” şi ar fi împiedicat „împiedicat desfasurarea normala a activitatii autoritatii”, a spus ulterior Tudorel Toader.

Citeşte şi:

Scrisoarea trimisă de CNA la Ministerul Justiţiei, integral

„Către:

Ministerul Justiţiei
În atenţia domnului Ministru Tudorel Toader

Stimate Domnule Ministru,

În data de 27 martie 2019, S.C. Realitatea Media S.A a trimis Consiliului Naţional al Audiovizualului o adresă prin care le-a fost adus la cunoştinţă membrilor CNA faptul că solicitarea de reacreditare formulată de postul de televiziune Realitatea TV pentru reporterul Ionela Arcanu nu a fost aprobată de Ministerul Justiţiei. În acest context, a solicitat sprijinul forului de reglementare în audiovizual.

În şedinţa publică din data de 2 aprilie 2019, membrii Consiliului au audiat-o pe doamna Ionela Arcanu. Aceasta, în expunerea sa, a susţinut că solicitarea de reacreditare i-a fost respinsă fără a i se aduce la cunoştinţă „motivele reale şi obiective” din partea Ministerului Justiţiei, Biroul Mass-Media.

Ţinând cont de faptele petrecute şi situaţia existentă, având în vedere prevederile art. 18 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, vă rugăm să ne comunicaţi motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a jurnalistului respectiv, precum şi un punct de vedere referitor la aspectele mai sus menţionate.

Precizările Ministerului Justiţiei ne-ar putea sprijini în formularea unei poziţii documentate.

Cu stimă,

Nicolaie Bălaşa-Sorescu
Vicepreşedinte”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Justițiarul Justițiarul
    Ionela Arcanu și Ovidiu Oanță ar trebui să-l scoată la un șpriț pe Tudorel Toader. Fără el de ăștia doi nu ar fi auzit decât rudele lor.
  • Varanu' Varanu'
    Pana ajunge scrisoarea CNA, Dragnea il da afara pe Tudorel Toader, ca nu l-a amnistiat si gratiat :-)))
  • fosta colega fosta colega
    Am aflat că ONU, NATO și UE au cerut în cor demisia lui Tudorel Toader pentru că angajata falimentarului Cozmin Gușă a rămas fără acreditare. Planeta se va ânvârti invers, polii magnetici se vor inversa, dinozaurii vor învia. Geostrategul a găsit insa soluția magică, Ionelo: te-a acreditat la FR Judo!

Trimite un comentariu

sus