Skip to main content

CNA i-a scris lui Tudorel Toader, pentru a aflat de ce a rămas Ionela Arcanu fără acreditare

 
CNA i-a scris lui Tudorel Toader, pentru a aflat de ce a rămas Ionela Arcanu fără acreditare

Decizie la CNA, după ce jurnalista Ionela Arcanu, jurnalista Realitatea TV care nu a fost acreditată de Ministerul Justiției, a cerut ajutorul forului. Ministerul condus de Tudorel Toader va primi o scrisoare.

Publicitate

O scrisoare pentru care CNA a discutat îndelung. Și unde s-au văzut puncte de vedere contradictorii.

De notat poziția Monicăi Gubernat (cea propusă pentru președinția CNA), care a încercat să explice de ce ministrul Tudorel Toader a respins acreditările jurnaliștilor Ionela Arcanu (Realitatea TV) și Ovidiu Oanță (Pro TV).

Discuțiile din CNA, din articol, merită parcurse.

Deci, ce va scrie în scrisoare?

Consiliul Național al  Audiovizualului s-a decis asupra variantei de scrisoare pe care o va trimite Ministerului Justiției, după o tură de discuții în contradictoriu. 

CNA cere motivele care au dus la respingerea soicitării de reacreditare a Ionelei Arcanu. Decizia forului a venit în urma audierii reporteriței în sedința de marți, 2 aprilie.

Vă rugăm să ne comunicați motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a jurnalistului respectiv”, notează scrisoarea trimisă de CNA.

Mai mult, deși Tudorel Toader nu a argumentat nici până acum motivele pentru care refuză să o reacrediteze pe Ionela Arcanu, unul dintre membri i-a găsit justificarea.

„A fost transmisiunea în direct în momentul în care s-a făcut solicitarea de revocare a doamnei procuror Laura Codruța Kovesi. Doamna Arcanu i-a întrerupt acea prezentare. Știți foarte bine lucrul acesta. N-a finalizat de prezentat acele puncte și a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred.

Dacă președintele dă o declarație de presă, o să-l întrerupă cineva? Este o chestie de bun simț. Și culmea știți care este?

Pe toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu. Culmea, pe presa care este „pro”. Așa, ca fapt divers.”, i-a spus Monica Gubernat, membru CNA și propunerea pentru funcția de președinte, Dorinei Rusu. 

Redăm din discuțiile care s-au purtat, pe alocuri pe un ton ridicat, la CNA: 

Cristina Pocora

„Cu părere de rău, eu zic că așa cum formulăm această adresă este degeaba, în sensul că nu rezolvăm chestiunea și nu avem acela tratament egal între situații și între televiziuni, fie că e Realiteatea, fie că este Pro TV. În ambele cazuri au existat jurnaliști care nu au fost acreditați.”

Răsvan Popescu

„Dar Pro TV nu s-a plâns aici.”

Cristina Pocora

„Nu s-a plâns, dar până la urmă noi trebuie să fim aceia care trebuie să dăm un semnal. Așa cum este ea formulată, suntem cu căciula în mână, „ne scuzați că vă deranjăm”, dacă nu vă supărăm nu ați vrea să ne spuneți pe legea 544 (de ce nu a fost acreditată Ionela Arcanu - n.r.). Noi avem un articol, exact acela în temeiul căruia i-am cerut și Jandarmeriei să-i protejeze pe jurnaliști, iar în temeiul acelui articol avem temei să-i cerem Ministrului Justiției să ne explice de ce a luat acea decizie. (...)

Că noi invocăm aici legea 544, orice cetățean poate să facă acest lucru. Nu e deloc dimensiunea noastră instituțională. Mi se pare mai firesc să cerem pe articolul 8, să cerem Ministrul Justiției și explicații, dar în același timp să tragem un semnalde alarmă că nu este un lucru firesc ca o persoană într-o demnitate publică să anunțe într-o conferință de presă că dacă mă mai deranjați nu vă mai dau acreditarea.

Dacă rămânem la această formulă, arătăm că suntem foarte umili, nu deranjăm deloc.”

Monica Gubernat:

„Vă place sau nu vă place, o autoritate publică are dreptul să acrediteze sau să refuze acreditarea unor jurnaliști, conform legii.” 

Dorina Rusu

„Sigur că are dreptul să acrediteze sau nu, dacă ziaristul a făcut ceva care să împiedice activitatea instituției, așa cum scrie în lege.” 

Monica Gubernat

„Ca de exemplu, știți foarte bine, să-i boicoteze conferința de presă și să i-o întrerupă și să-i pună întrebări în condițiile în care ministrul nu terminase de prezentat.”

Dorina Rusu

„În primul rând, cred că un ziarist trebuie să pună întrebări de vreme ce nu încalcă limitele bunei cuviințe sau nu se exprimă urât, poate să pună întrebări oricât de incomode, în orice moment.

În al doilea rând, nu mi se pare normal să se adreseze o instituție publică în acest fel, așa umil. Puteți să puneți o întrebare oficială. Ar trebui să fie întrebările adresate Ministrului Justiției și nu biroului mass media. Și ar trebui să fie în temeiului art 8, cum am făcut pentru Antena 3.

Nu putem să fim pentru unii mamă bună, iar pentru alții mamă vitregă.”

Monica Gubernat

„Spețele sunt total diferite.”

Dorina Rusu

„E vorba despre protecția jurnaliștilor.”

Monica Gubernat:

„Nu au fost bătuți la Ministerul Justiției. Haideți să lămurim și acest aspect. Ca fostă jurnalistă, bănuiesc că, Dorina, faci diferența între o declarație de presă și o conferință de presă.

Bănuiesc că atunci când tu ai fost jurnalistă și cineva avea o conferință de presă, nu-l opreai în mijlocul conferinței de presă să pui întrebări. Întrebările se pun, Dorina, în momentul în care omul acela a finalizat ceea ce avea de prezentat și este o regulă valabilă pentru toată lumea democratică.”

Dorina Rusu:

„Și tu, pentru asta, consideri că trebuia să rămână fără acreditare?”

Monica Gubernat:

„Da, pentru că a fost transmisiunea în direct în momentul în care s-a făcut solicitarea de revocare a doamnei procuror Laura Codruța Kovesi. Doamna Arcanu i-a întrerupt acea prezentare.

Știți foarte bine lucrul acesta. N-a finalizat de prezentat acele puncte și a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred. Dacă președintele dă o declarație de presă, o să-l întrerupă cineva?

Este o chestie de bun simț. Și culmea știți care este? Toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu. Culmea, pe presa care este „pro”. Așa, ca fapt divers.”

Dorina Rusu

„Da, eu ca ziarist am și întrerupt. Am pus întrebări când consideram că trebuie să le pun. Să-ți exerciți atribuțiile de jurnalist nu mi se pare că este un motiv de a nu ridica acreditarea. Nu mi se pare ca un membru CNA să justifice un abuz al unui ministru.”

Monica Gubernat

„Este punctul dumneavoastră de vedere și să știți că o să mă gândesc foarte clar dacă o să vă mai dau punctul de vedere pentru declarații politice.”

Dorina Rusu

„Eu rețin de-aici că Ministrul Justiției nu și-a motivat decizia, dar i-a motivat-o Monica Gubernat.”

Arcanu a spus în fața CNA că acreditarea i-a fost respinsă „fără a i se aduce la cunoștință motivele reale și obiective” din partea Ministerului Justiției. 

Reamintim că în urmă cu două săptămâni jurnalista Ionela Arcanu (Realitatea TV) și Ovidiu Oanță (Pro TV) au rămas fără acreditările de la Ministerul Justiției. Explicațiile au fost vagi în ambele cazuri.

Cei doi jurnaliști nu ar fi respectat „clauzele de acreditare” și ar fi împiedicat „împiedicat desfasurarea normala a activitatii autoritatii”, a spus ulterior Tudorel Toader. 

Citește și:

Scrisoarea trimisă de CNA la Ministerul Justiției, integral

„Către:

Ministerul Justiției
În atenția domnului Ministru Tudorel Toader

Stimate Domnule Ministru,

În data de 27 martie 2019, S.C. Realitatea Media S.A a trimis Consiliului Național al Audiovizualului o adresă prin care le-a fost adus la cunoștință membrilor CNA faptul că solicitarea de reacreditare formulată de postul de televiziune Realitatea TV pentru reporterul Ionela Arcanu nu a fost aprobată de Ministerul Justiției. În acest context, a solicitat sprijinul forului de reglementare în audiovizual.

În ședința publică din data de 2 aprilie 2019, membrii Consiliului au audiat-o pe doamna Ionela Arcanu. Aceasta, în expunerea sa, a susținut că solicitarea de reacreditare i-a fost respinsă fără a i se aduce la cunoștință „motivele reale și obiective” din partea Ministerului Justiției, Biroul Mass-Media.

Ținând cont de faptele petrecute și situația existentă, având în vedere prevederile art. 18 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne comunicați motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a jurnalistului respectiv, precum și un punct de vedere referitor la aspectele mai sus menționate.

Precizările Ministerului Justiției ne-ar putea sprijini în formularea unei poziții documentate.

Cu stimă,

Nicolaie Bălașa-Sorescu
Vicepreședinte”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ionela Arcanu și Ovidiu Oanță ar trebui să-l scoată la un șpriț pe Tudorel Toader. Fără el de ăștia doi nu ar fi auzit decât rudele lor.
  • Am aflat că ONU, NATO și UE au cerut în cor demisia lui Tudorel Toader pentru că angajata falimentarului Cozmin Gușă a rămas fără acreditare. Planeta se va ânvârti invers, polii magnetici se vor inversa, dinozaurii vor învia. Geostrategul a găsit insa soluția magică, Ionelo: te-a acreditat la FR Judo!

Trimite un comentariu