CNA, raport de activitate 2018. Kanal D, cel mai amendat post generalist. Realitatea TV, cea mai sancționată televiziune de știri

Ce a făcut CNA în 2018? Consiliul Național al Audiovizualului a aplicat 52 de amenzi televiziunilor și radiourilor din România care au totalizat 1,6 milioane de lei (în jur de 350.000 de euro) și 113 somații, posturilor de televiziune și radiourilor din România.

Informațiile reies din raportul financiar votat în ședința de joi de forul audiovizual ce urmează să fie transmis Parlamentului până la data de 15 aprilie, potrivit legii.

Publicitate

Astfel, potrivit datelor din documentul de peste 140 de pagini, consultat de Paginademedia.ro, membrii CNA s-au întrunit în 49 de ședințe publice, în care au dat fie decizii de sancționare, fie au discutat prelungiri ale unor licențe, modificări ale structurilor de grilă ale posturilor de televiziune sau de radio, decizii de autorizare (când este vorba despre studiouri noi) etc.

Cea mai sancționată televiziune a fost Kanal D, care a atras șase amenzi de 585.000 de lei, două dintre acestea pentru depășiri uriașe ale minutelor alocate publicității.

Cea mai amendată televiziune de știri a fost Realitatea TV, cu 11 amenzi totale de 155.000 de lei. Antena 3 și B1 TV au fost la egalitate, cu câte 102.000 de lei.

Cum s-au împărți amenzile, pe posturi:

• Realitatea TV - 13 sancţiuni - 11 amenzi în cuantum de 155.000 lei și 2 somaţii
  • Antena 3 - 11 sancţiuni - 5 amenzi în cuantum de 102.000 lei și 5 somaţii plus o decizie prin care s-a dispus rectificarea unor informaţii
  • B1 TV - 11 sancţiuni - 6 amenzi în cuantum de 102.500 lei și 5 somaţii
  • România TV - 11 sancţiuni - 5 amenzi în cuantum de 70.000 lei și 6 somaţii
  • Antena 1 - 10 sancţiuni - 8 amenzi în cuantum de 200.000 lei și 2 somaţii
  • Kanal D - 8 sancţiuni - 6 amenzi în cuantum de 585.000 lei și 2 somaţii
  • Pro TV - 8 sancţiuni - 3 amenzi în cuantum de 220.000 lei și 4 somaţii plus o decizie prin care s-a dispus acordarea dreptului la replică
  • TVR  - 4 somaţii
  • DIGI 24 - 3 sancţiuni - 2 amenzi în cuantum de 20.000 lei și o somaţie
  • Linkpresst TV - 3 somaţii
  • Prima TV - 2 somaţii
  • Estrada - o amendă în cuantum de 65.000 lei
  • Naşul TV - o amendă în cuantum de 50.000 lei
  • Antena Stars - o somaţie
  • Etno TV - o somaţie
  • Pro X - o somaţie
  • Telekom Sport - o somaţie
  • TV H - o somaţie
  • Europa FM - 2 sancţiuni - o amendă în cuantum de 10.000 lei și o somaţie
  • Jazz Radio - o somaţie
  • Radio Seven - o somaţie
  • RFI - o somaţie

La acestea se adugă o serie de somații și sancțiuni pentru posturi locale de radio și televiziune, precum și o serie de cabliști.

Consiliul Național al Audiovizualului a avut un buget de 10,8 milioane de lei, dintre care 88%, adică 9,6 milioane de lei au reprezentat cheltuielile cu personalul.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar.

Forul se întruneşte, de obicei, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice, marți și joi, dacă există un cvorum de cel puțin opt din cei 11 membri.

Amintim totodată că structura Consiliului Național al Audiovizual s-a modificat în decembrie 2018.

În prezent, componența Consiliului este următoarea:

• Monica Gubernat (propunerea pentru funcția de președinte ce urmează să fie înaintată Parlamentului, care a primit un nou mandat de șase ani),
  • Radu Călin Cristea,
  • Răsvan Popescu (a primit în decembrie un nou mandat),
  • Radu Herjeu,
  • Gabriel Tufeanu,
  • Nicolaie Bălașa, (nou membru)
  • Ramona Sorescu,(nou membru)
  • Orsolya Borsos (a primit un nou mandat în decembrie),
  • Alexandru Kocsis, (membru nou)
  • Cristina Pocora (membru nou)
  • Dorina Rusu