Skip to main content

Jurnalista Ionela Arcanu, după explicaţiile lui Tudorel Toader: „Singura mea intenţie a fost să îmi fac meseria în mod onest”

 
Jurnalista Ionela Arcanu, după explicaţiile lui Tudorel Toader: „Singura mea intenţie a fost să îmi fac meseria în mod onest”

Jurnalista Ionela Arcanu îi răspunde ministrului de justiţie Tudorel Toader, în cazul acreditărilor retrase. Reporterul postului Realitatea TV a reacţionat după ce astăzi Tudorel Toader a trimis către Consiliul Naţional al Audiovizualului motivele pentru care nu a mai prelungit acreditarea Ionelei Arcanu.

Publicitate

„Datoria oricărui jurnalist este să afle adevărul, prezentarea adevărului trebuie să fie fundamentală pentru jurnalişti, deoarece adevărul este sursa principală de legitimitate şi credibilitate a acestora”, a spus Ionela Arcanu într-un punct de vedere solicitat de Paginademedia.ro.

Reacţia vine în contextul în care jurnalistei i-a fost retrasă acreditarea de la ministerul Justiţiei, iar astăzi Tudorel Toader a prezentat motivele pentru care acest lucru s-a întâmplat.

La un eveniment din martie, „a întrerupt în mod repetat discursul”, a fost prima explicaţie a lui Toader pentru refuzul de a o acredita pe Ionela Arcanu. „În faţa refuzului, a abordat o atitudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme.

Orice înregistrare existentă în spaţiul public relevă această stare de fapt. Totodată, acestă atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observată şi în cadrul altor întâlniri.

Aceste fapte au adus atingere desfăşurării normale a activităţii de relaţionare cu presa."

Jurnalista Ionela Arcanu a punctat, în continuare, ca reacţie la cele spuse de Tudorel Toader:

„La fiecare conferinţă de presă anunţată şi transformată, de cele mai multe ori ad-hoc, în declaraţie de presă, pentru ca jurnaliştii prezenţi să nu aibă posibilitatea de a adresa întrebări, ministrul Justiţiei a prezentat, zeci de minute, rapoarte într-un limbaj extrem de tehnic şi neclar. Discursuri care mai degrabă păreau lecţii de Drept în faţa studenţilor.

Toate încercările mele de a-l face pe ministrul Tudorel Toader să explice pe înţelesul oamenilor aflaţi în faţa televizoarelor s-au lovit de un refuz total.

Singura mea intenţie a fost de a-mi face meseria în mod onest şi în interesul informării publice clare şi complete.”

Iniţial acesta n-a oferit niciun motiv pentru care jurnalistei i-a fost refuzată acreditarea, însă Ionela Arcanu a cerut ajutorul CNA-ului. Forul audiovizual a trimis o adresă la Ministerul Justiţiei în care i-a cerut lui Toader să explice decizia.

Reamintim că în luna martie jurnalista Ionela Arcanu (Realitatea TV) şi Ovidiu Oanţă (Pro TV) au rămas fără acreditările de la Ministerul Justiţiei. Explicaţiile au fost vagi în ambele cazuri.

Cei doi jurnalişti nu ar fi respectat „clauzele de acreditare” şi ar fi împiedicat „împiedicat desfasurarea normala a activitatii autoritatii”, a spus ulterior Tudorel Toader.

Ovidiu Oanţă: "Nu am primit, oficial, nicio explicaţie"

Jurnalistul Ovidiu Oanţă, de la Pro TV, rămâne cu acreditarea respinsă, chiar dacă Ministrul Justiţiei a spus, iniţial, că va fi aprobată.

"În continuare, nu am acreditarea aprobată", a declarat Ovidiu Oanţă, pentru Paginademedia.ro. "Nu am primit, oficial, nicio explicaţie", a punctat el.

Tudorel Toader, pe holul Parlamentului: Când va schimba atitudinea, sigur, evident o schimb şi eu

În urmă cu câteva zile, Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a fost întrebat, pe holurile Parlamentului, despre acreditările celor doi.

Răspunsul, întrebat când le va da înapoi acreditările reporterilor Ovidiu Oanţă şi Ionela Arcanu, via B1.ro:

”Şi să o iau altcuiva? Dacă mă uit pe aici (la microfoanele reporterilor - n.r.) am zece acreditări.

Dar nici ca dânsul (Ovidiu Oanţă - n.r.) să se suprapună peste mine când eu vorbesc, pe el să nu-l intereseze să mă asculte pe mine, să-l intereseze să-l auziţi voi pe dânsul. Sunt nişte reguli de decenţă, de deontologie.

Când va schimba atitudinea, sigur, evident o schimb şi eu”.

Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    JB, daca demnitarul da doar o declaratie de presa in care o "abureste", nu se poate adresa intrebari. Si nu se intrerupe vorbitorul. Acestea sunt regulile evenimentului numit "declaratie de presa".
  • johhny bravo johhny bravo
    Geo, cand un demnitar o abureste si nu iti raspunde, atunci da, trebuie sa insisti. Demnitarul e platit din banii nostri ca sa raspunda pt ceea ce face, nu sa faca reguli. El e acolo pt mine si nu invers. In 89 demonstrantii trebuiau sa se poarte frumos cu ceausescu, sa respecte regulile si sa nu-l deranjeze pe sefu, ca asa erau regulile? Ete fleosc. Ce legatura are asta cu #rezist?
  • geo geo
    Mirciulica, in momentul in care esti acreditat(ă) la o instituție trebuie să accepți ”regulile” impuse de acea instituție. Cu alte cuvinte, pe langa comportamentul adecvat, trebuie sa faci diferența intre o conferinta de presa si o declarație de presa - pe care nu trebuie sa o intrerupi pentru ca ai tu nu stiu ce probleme. Vad ca ai avut un comentariu moderat. Asta spune multe despre tine si despre gandirea ta #rezist.
  • mircea mircea
    Uite-i, ma, pe postacii PSDisti cum ii plang de mila ***. Ba, oamenii aia incercau sa isi faca datoria de jurnalisti, spre deosebire de altii, care sunt obligati sa fie obedienti pentru ca patronul e mana in mana cu partidul. Prea s-au obisnuit PSDistii cu presa subordonata care ii pupa undeva tot timpul. Treaba jurnalistului, prin definitie, este SA FIE INCOMOD pentru oamenii astia, nu sa ii perie si sa le accepte toate mizeriile. Daca Woodward si Bernstein erau ca jurnalistii de azi de la noi, mai demisiona Nixon din functia de presedinte al Americii?! Acolo poti sa zici ca si -a facut presa treaba, si voi ii criticati pe astia putinii care chiar vor sa isi faca treaba aici. Si pentru ce? ***. Nu spun ce, ca nu mi se aproba comentariul.
  • Iuda Iuda
    Oanță și blondina Arcanu nu fac presă, ci haiducie. Cei doi ies lesne în evidență prin agresivitate la orice intervenție care are legătura cât de cât cu justiția. În timp ce Ovidel pune întrebări penibile de genul "sunteți vinovat?", Ionica întrerupe aproape toate declarațiile cu remarce mascate în chestionare. Să fim serioși, Tudorel (el însuși un personaj demn de groapa cu gunoi a istoriei) i-a făcut celebri pe niște ratați în meserie care cred că păcălesc lumea cu deontologeli ieftine despre libertatea de exprimare.
  • Biz Biz
    Uite care e treaba, pagina de media: matale ai standarde duble, triple sau de la persoana la persoana. Îmi dau lacrimile când citesc reacții de la oanta și ailaltă și parcă pe aicilea scrii mare derapaj pe la nu știu ce tv că ai văzut. Dar când ăștia au un comportament jignitor, când sunt lipsiți de orice bun simț și decență umană, atenție nu profesională, tu vii și le dai umărul sa plângă, nu scrii derapaj sau sa prezinți niste bune practici din alte țări. Că indivizi din astia și de-a alde Badea și Dan Diaconescu ii batjocoresc prin prestație pe jurnaliștii profesionisti. Dacă nu au respectul minim fata de un om sau fata de autorități, tu pagină de media asta ii încurajezi să facă, asta e jurnalism promovat de voi? Sau ai alta agendă, de fapt? Cum poți să scrii despre derapaje și să faci front comun cu ăștia? Cred că te-ai compromis cu chestiile astea, cu plânsul celor plecati din digi24 sau mai știu eu cui când nu ești echidistant și nu ești în stare să vezi orice derapaj care afectează profesia și valorile minime ale oricărui om, aici intra și decență și respect. Rușine pt astfel de campanii, saitdemedia!

Trimite un comentariu

sus