Skip to main content

Antena 3, amendată de CNA pentru atacurile la Augustin Lazăr

 
Antena 3, amendată de CNA pentru atacurile la Augustin Lazăr

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat Antena 3 cu 5.000 de lei pentru mai multe emisiuni difuzate în perioada 1 - 15 aprilie.

Publicitate

Sancţiunea a ţinut cont în special de o ediţie a emisiunii Punctul de întâlnire din 3 aprilie, în care Daniel Zamfir a spus, printre altele, că Augustin Lazăr e torţionar şi că „a băgat oameni nevinovaţi în puşcărie”, după cum a subliniat Radu Herjeu, membru CNA, cel care a şi propus sancţiunea.

„Cele mai grave mi se pare afirmaţiile lui Daniel Zamfir, la care Radu Tudor nu a avut nicio reacţie. Cum poţi să spui că Augustin Lazăr a băgat în puşcărie oameni nevinovaţi? Nu poţi să spui aşa ceva”, a spus Radu Herjeu.

„Când a ieşit în spaţiul public povestea cu Lazăr, fanii lui s-au agăţat de faptul că a fost făcut torţionar şi nu ştiu ce. Nu s-a mai discutat de faptul că el pur şi simplu n-a eliberat un om din închisoare, deşi acela avea dreptul.

S-a dat muniţie şi s-a deviat discuţia de unde trebuia să meargă tocmai din cauza acestor afirmaţii care au aparţinut nu moderatorilor, ci unora dintre invitaţi”, a mai adăugat Herjeu.

Pentru încălcările de la Antena 3 a mai fost o propunere de amendare, de 15.000 de lei, a Dorinei Rusu, care a atras doar două voturi „pentru”.

CNA a analizat, la pachet, reclamaţiile primite de for pentru Antena 3, în perioada 1 - 15 aprilie. Şase emisiuni au fost reclamate, însă forul a considerat că sunt încălcări doar în patru:

Despre ce ediţii este vorba:

  • Punctul de întâlnire din 3 aprilie, a fost ediţia care a cântărit cel mai greu în sancţionarea postului (pentru încălcarea art 41 (1) şi cu (4)). Concret, este vorba despre o ediţie în care deputatul Daniel Zamfir a firmat despre Augustin Lazăr că a băgat „oameni nevinovaţi în puşcărie”.

„Iată, avem un procuror care nu numai că a fost comunist ci iată, a băgat oameni în puşcărie, oameni nevinovaţi, oameni care vorbeau urât despre regimul comunist”, a spus Daniel Zamfir, fără ca moderatorul să intervină şi să-i ceară să probeze afirmaţiile.

  • Sinteza zilei, din 3 aprilie pentru încălcarea articolelor 40 (2), pentru acuzaţia Oanei Zamfir, că preşedintele României ar avea nevoie de Augustin Lazăr „să-i protejeze dosarul”. Oana Zamfir: „Mi-e clar, în această seară, că preşedintele României are nevoie de Augustin Lazăr, să-i protejeze dosarul său şi al soţiei sale. E opinia mea.”
  • Esenţial din 12 aprilie 40, alineat 1 – Pentru burtiera şi acuzaţia omului de afaceri Adrian Porumboiu că Victor Ponta este căpitan SIE.
  • Ediţia specială din 3 aprilie, pentru încălcarea articolului 64, alineat 1 (b) – Afirmaţia prezentatoarei Cătălina Porumbel că fostul membru PSD Marian Neacşu ar fi făcut la DNA un denunţ în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici. În fapt, acesta ar fi fost chemat în calitate de martor.

Legislaţie

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente
ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et
altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de
vedere, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Varanu' Varanu'
    CNA, fa-te ca lucrezi si esti impartial :-)))
    Anul trecut, iRealitatea a primit la cateva zile distanta doua amenzi de cate 85.000 de lei (total 170.000 lei), fiecare amenda pentru cate o singura emisiune.
    La prietenii de la A3, majoritatea pesedista din CNA da o amenda de ochii lumii, pentru cateva emisiuni (la pachet)... E un pas inainte, pentru ca alta data toate derapajele de la A3 (si Raitaru/RomaniaTV) se prescriau :-D
  • Dan T Dan T
    CNA isi bate joc - se face ca sanctioneaza: 5000 lei amenda pentru o serie de emisiuni moncinoase-defaimatoare !
    Rusine !

Trimite un comentariu

sus