Skip to main content

Antenele și Realitatea TV au încălcat un articol din lege patru ani, dar nu au pățit nimic. Ce argumente au invocat

 
Antenele și Realitatea TV au încălcat un articol din lege patru ani, dar nu au pățit nimic. Ce argumente au invocat

Pentru unele posturi, legea audiovizualului este opțională. Mai multe posturi TV care de patru ani refuză să-și difuzeze programele în limbaj mimico-gestual, așa cum spune legea, au scăpat ieftin de CNA. Câte o somație și obligația de a intra în legalitate în următoarele 60 de zile. 

Practic, patru ani au încălcat legea, fără să primească nicio amendă. Și acum, după patru ani, au scăpat "ieftin": doar o somație.

Publicitate

Despre cine este vorba? Antena 1, Antena 3, Realitatea TV și Național TV au primit câte o somație de la CNA. În 2016, aceleași posturi au fost somate pentru exact aceeași încălcare, însă nici până acum, la trei ani de la somație, televiziunile nu respectă legea.

Alte trei posturi au primit scrisori de atenționare pentru că le-a lipsit într-o zi programul tradus în limbaj mimico-gestual (Romania TV și Prima TV).

Cele patru posturi nu au dat niciun jurnal cu interpret, în timp ce toate celelalte stații - de la Pro TV și TVR, la B1 și Digi 24 au "tradus" jurnale pentru persoanele cu decifiențe de auz.

Kanal D este un caz special. Și postul turcesc a fost atenționat, dar pentru altceva. A împins programul "dublat" și în limbaj mimico-gestual la ora unu noaptea.

Legea privind limbajul mimico-gestual a intrat în vigoare în anul 2015, ca parte a angajamentului României de a pune în aplicare prevederile convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Concret, orice post care difuzează știri sau emisiuni de analize ori dezbateri pe teme politice sau economice, să difuzeze cel puțin 30 de minute de program în limbaj mimico-gestual. 

Forul audiovizual a făcut o monitorizare a tuturor posturilor centrale după o autosesizare a lui Alexandru Kocsis, membru CNA.  

Cum s-a apărat Antena 1, prin reprezentantul său, Norina Ionescu:

„Pot să vă spun doar că strategia de management nu a considerat că acesta este un „must” pentru televiziunea Antena 1. S-a făcut un proiect, pentru că trebuie un proiect nou. E vorba despre niște repozițonări, niște cheltuieli în plus. Există un proiect făcut pentru Observatorul de dimineață. Să sperăm că începând cu data de 1 iunie, pentru că colegii mei sunt în negocieri cu trei persoane, de aproximativ două luni.” 

Cristina Pocora, membru CNA: „S-a considerat că nu e un must. Le-ați spus că este o lege?”

Norina Ionescu: „Da, sigur că da. Dar legea spune că „în funcție de posibilitățile tehnologice”. Din punctul acesta de vedere am zis că managementul a considerat că nu este un must. Și îmi asum ceea ce spun. Am fost întrebată de mai multe ori, am atras atenția de mai multe ori. Colegii mei îmi spun că sper că până la 1 iunie se va implementa pentru ambele posturi.”

Alexandru Kocsis, membru CNA, cel care a și venit cu propunerile de sancționare, a concluzionat:

„Eu am făcut această autosesizare nu pentru că voiam să sancționez radiodifuzorii, dar în contextul discuțiilor pe care le-am avut în legătură cu legea care prevede subtitrarea filmelor și documentarelor de după 2019 și atunci când am văzut abordarea destul de obtuză a unor dintre reprezentanții radiodifuzorilor am vrut să vă arăt că nici această lege, care este mai veche, nu se respectă.

Și cred că ar fi corect și o dovadă de respect față de o categorie a publicului dumneavoastră să încercăm să intrăm în legalitate.” 

Legislație: ART. 42^1*)

(1) Persoanele cu handicap de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice.

(2) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională:

a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;
b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
c) vor avertiza verbal „Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;
d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege.

(3) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală:

a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;
b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
c) vor avertiza verbal „Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;
d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Si la pro tv încep mai repede,la 18:59 sau : 58,nici cum la fix
    Online,e scris la 05.57 sa înceapă observatorul matinal,dar in rest la 06.00, stirile matinale incepand la 05.57
  • De ce nu va autosesizati si ca, de ani buni, Observatorul A 1 incepe la ora 18.58 desi peste tot in programele lor sustin ca stirile incep la ora 19.00 ?

Trimite un comentariu