Skip to main content

VIDEO. Dintr-un cătun din Apuseni, influenceri pe YouTube

 
VIDEO. Dintr-un cătun din Apuseni, influenceri pe YouTube

Cine nu are „influenceri”, să-şi facă. Mai mulţi locuitori din Tecşeşti, un cătun din munţii Apuseni, au ajuns „vedete” pe YouTube.

Publicitate

Totul este parte a campaniei Tecşeşti Vlogs, creată de agenţia MRM // McCann pentru producătorul de lactate Albalact.

Creatorii campaniei vor să răspândească într-un mod creativ poveştile şi obiceiurile celor 23 de oameni care mai locuiesc în Tecşeşti.

Zina, Partenie şi Cornelia sunt primii locuitori din vârf de munte care au postat propriile tutoriale pe YouTube.

Reţeta Zinei de plăcinte pe lespede a fost clipul cu cele mai multe vizualizări de pe calul Albalact.

Partenie a lucrat şi a călătorit prin toată ţara, însă până la urmă s-a întors tot în Tecşeşti, în casa construită de tatăl său. Cornelia - Doamna Preoteasă – a crescut şapte copii, însă i-a moşit pe aproape toţi cei născuţi în sat. Lae are o gospodărie chiar pe coasta muntelui, cântă din fluier şi e plin de poveşti despre şezători la fân şi torsul cânepii.

În anii ’50, satul Tecşeşti din Alba, o aşezare veche de munte din Apuseni, găzduia 350 de oameni. În 2018, în Tecşeşti au mai rămas 23 de oameni.

„I-am cunoscut pe locuitorii din Tecşeşti după ce Ionuţ Onea, voluntar şi fondator al Asociaţiei Groove On, a venit să ne ceară sprijinul pentru reabilitarea zonei”, adaugă Cristina Miclea, Directorul de Marketing al Albalact.

„Proiectul lui, La Origini, a început în 2015 chiar în satul Tecşeşti din Apuseni. A pornit, împreună cu o echipă mică şi pasionată de voluntari, să creeze un muzeu viu, să reanime şi să promoveze tradiţiile româneşti dintr-un cătun de munte autentic, dar şi să restaureze vechile aşezări.

În 2018, ne-am alăturat imediat cauzei pentru că Albalact, brandul nostru tradiţional, sprijină valorile vechi autentice şi s-a angajat de mai mult timp să poarte mai departe poveştile, meşteşugul şi tradiţiile locuitorilor din Alba.

I-am vizitat de mai multe ori pe localnicii puţini care au mai rămas în Tecşeşti, în satul lor drag cu case risipite pe dealurile din Cheile Râmeţului”, a mai adăugat aceasta.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Profesoril Profesoril
    Să fiți de râs cu toți *** din media: auzi la ei, boomerang. Băi, sunteți mai penibili decât ăia cu furculision de acum un secol. Se scrie bumerang, repetenților.

Trimite un comentariu

sus