Skip to main content

INSTANŢA. Gabriela Firea şi Pandele au pierdut procesul cu Ringier. Disputa a pornit de la coperta cu House of Cards

 
INSTANŢA. Gabriela Firea şi Pandele au pierdut procesul cu Ringier. Disputa a pornit de la coperta cu House of Cards

Respinge acţiunea ca neîntemeiată”. Câştig de cauză pentru Ringier şi cei trei angajaţi ai grupului de presă (un jurnalist şi doi şefi) care au fost daţi în judecată de Gabriela Firea şi de soţul ei, Florentin Pandele, pentru o anchetă din Libertatea, în care cei doi au fost prezentaţi pe prima pagină drept personajele malefice din serialul Netflix „House of Cards”.

Publicitate

Mai mult, cei doi ar trebui să plătească cheltuieli de judecată trustului Ringier. Decizia nu este definitivă.

Totul a pornit de la o investigaţie publicată în Libertatea în august 2018, intitulată „Casa de intervenţii - Inculpaţi interceptaţi de DNA când povestesc intervenţiile Firea&Pandele”.

Imediat după apariţia investigaţiei, Firea a acuzat ziarul că nu i-a fost publicat punctul de vedere şi că, în ediţia print, a fost comparată cu personajele din serialul House of Cards, de pe Netflix”.

„Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de Casa de Interventii' cu analogie la serialul House of Cards a fost făcută cu rea credinţă şi pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din funcţiile pe care le ocupă, folosesc mijloace oculte (şantaj) pentru a-şi clădi cariera politică şi pentru a asigura numirea anumitor persoane în functii publice”, spunea Gabriela Firea în comunicatul postat, la vremea respectivă, şi pe site-ul Primăriei Bucureşti.

Primarul general mai spunea că imaginea i-a fost grav afectată de apariţia articolului şi că punctul său de vedere nu ar fi fost publicat.

În replică, reprezentanţii Libertatea au spus atunci pentru Paginademedia.ro că „ziarul a respectat integral regulile libertăţii presei”.

„Răspunsul autorităţilor a venit seara, ediţia de print plecase, dar am publicat în acelaşi timp cu articolul de pe internet răspunsul integral al Primăriei. Şi, a doua zi, am revenit în ediţia tipărită cu poziţia Primăriei. Instanţa se va pronunţa, iar noi vom continua să investigăm, să documentăm şi să relatăm despre problemele Bucureştiului”, au spus reprezentanţii Libertatea pentru Paginademedia.ro.

La scurt timp după anunţul din presă, a fost deschis şi dosarul la Tribunalul Bucureşti, proces în care au fost daţi în judecată atât jurnalistul care a semant investigaţia, Cătălin Lupăşteanu, cât şi şefii săi, Robert Tătăruş, pe atunci redactor-şef Libertatea, Mihnea Vasiliu, director general la Ringier, şi grupul Ringier România.

Decizia, în primă instanţă, a fost dată în această săptămână şi a fost împotriva soţilor Pandele.

Mai mult, aceştia ar trebui să plătească cheltuielile de judecată către Ringier România în valoare de 6.996 de lei.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

Decizia instanţei, pe scurt:

„Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Mihnea Ştefan Vasiliu. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Obligă reclamanţii la plata către pârâta S.C. Ringier România S.R.L. a sumei de 6.996 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.05.2019.”

Citeşte şi:

Gabi Firea dă în judecată Libertatea. „Comparaţia cu House of Cards e de rea credinţă”. Acuză ziarul că nu i-a publicat poziţia

Ziarul Libertatea, despre procesul deschis de Gabriela Firea: „Noi am respectat regulile presei. Vom continua să investigăm"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus