Skip to main content

Monica Ghiurco, către șefa TVR, Doina Gradea: sfidați pe toată lumea și în Televiziune, și în afara ei! Incompetența dvs ne afectează direct

 
Monica Ghiurco, către șefa TVR, Doina Gradea: sfidați pe toată lumea și în Televiziune, și în afara ei! Incompetența dvs ne afectează direct
Monica Ghiucro

În ultima vreme ați reușit să-i revoltați și pe cei care mai rămăseseră pasivi în privința TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-ați umplut, încă o dată, de rușine”, așa își începe scrisoarea deschisă Monica Ghiurco, jurnalist al postului public și membru în Consiliul de Administrație (din partea angajaților). 

Publicitate

Ghiurco îi adresează o scrisoare publică șefei TVR, Doina Gradea, în care îi cere demisia de la conducerea televiziunii publice. Monica Ghiurco îi reproșează Doinei Gradea pierderea drepturilor de a transmite Festivalul Enescu, dar și declinul în audiențe și decizia de a merge în delegația de la Jocurile Europene de la Minsk, în condițiile în care postul public nu are niciun jurnalist prezent acolo. 

Redăm în continuare din scrisoarea Monicăi Ghiurco

  • Pentru mine este un șoc faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internațional ”George Enescu”, după ce în ședința precedentă a Consiliului de Administrație ați dezmințit informația. Așadar, o falsă dezmințire și o inducere în eroare a Consiliului.
  • Incompetența dumneavoastră ne afectează direct pe noi toți. Am avut perioade mult mai grele financiar și totuși am păstrat marile evenimente la TVR, iar acum, când avem bani, pierdem pe bandă rulantă și drepturi de difuzare și evenimente și credibilitate.
  • Pentru că doar dumneavoastră aveți decizie editorială, spre deosebire de CA, ar trebui să vă asumați căderea dramatică a audiențelor determinată de ”experimentele” fără număr pe care le faceți în grila de programe și să plecați. Într-o televiziune performantă, asta s-ar fi întâmplat deja.
  • Ați sfidat nu doar Consiliul de Administrație, în care v-am cerut socoteală pentru decizii cel puțin neinspirate sau de-a dreptul proaste și eu, și alți colegi din CA. Pentru că vă considerați șefa supremă. Nu sunteți, doamnă, pentru că nu ați dovedit anvergura necesară unui Președinte TVR, chiar dacă ați pozat în ”managerul experimentat” care vine dintr-o televiziune comercială performantă să relanseze serviciul public de televiziune fără să cunoască, elementar, diferențele dintre public și comercial, care așa trebuie să rămână: diferențe!
  • Ați irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Ați avut suficient timp să vă dați măsura profesionalismului. Ați ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR și ar fi bine să plecați. Vă cer public demisia!

Citește și: 

"Tremurăm ca niște piftii ordinare! Mi-e silă de lașitatea mea" - Marina Almășan și un text dur despre ce înseamnă TVR

Eterna TVR! "O rușine uriașă!" Reporterii sportivi la București, șefa Doina Gradea la Jocurile Europene. Adelin Petrișor și Marina Almășan comentează

Redăm scrisoarea, în continuare

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimată Doamnă Doina Gradea, Președinte – Director General al SRTv,

În ultima vreme ați reușit să-i revoltați și pe cei care mai rămăseseră pasivi în privința TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-ați umplut, încă o dată, de rușine. Pentru mine este un șoc faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internațional ”George Enescu”, după ce în ședința precedentă a Consiliului de Administrație ați dezmințit informația. Așadar, o falsă dezmințire și o inducere în eroare a Consiliului.

E foarte grav, din mai multe considerente. Nu e doar faptul că pierdem un brand de înaltă clasă și spulberați o tradiție culturală la Televiziunea Română, că dăm cu piciorul unui act de diplomație publică și culturală prioritar pentru Statul Român, că renunțăm prin decizia unui Comitet Director pe care îl conduceți în mod nemijlocit să fim parte în cel mai prestigios eveniment cultural pentru România. Deși, chiar și pentru atât, vă cer demisia!

E chiar mai mult. E o continuare a unui trend tot mai evident: rând pe rând, am rămas și fără competiții sportive de interes major pentru public, cum ar fi meciurile Naționalei de fotbal. Dar pierderea Festivalului Enescu este picătura care umple paharul. Să nu încercați să mai invocați argumentul financiar: nu din cauza banilor s-au pierdut toate acestea, ci din incompetență, doamna PDG!

Ce să mai însemne cultura pentru noi, televiziunea publică - și vă întreb cu amărăciune asta - când aveți pe piață atâtea opțiuni de show-uri și discuții despre nimic cu care să populați ecranul TVR? Pe bani publici, desigur…

Nu avem resurse tehnice suficiente și de calitate. De ce nu le-am cumpărat? De cât timp cerem asta în CA, neavând desigur majoritatea dumneavoastră la vot, dar având în schimb dreptate? Vă întreb și public: de ce continuăm să închiriem Care de transmisiune de la alții, doamnă Gradea? Pentru ca mai apoi să ne facă exact ei să ratăm producția marilor evenimente? Pentru ca ei să se doteze cu banii de la noi și să ne râdă în față, ieșind în presă cu interviuri în care ne umilesc de-a dreptul și se laudă cu investițiile făcute cu banii din contractele cu TVR-ul, interviuri la care dumneavoastră nu aveți nicio reacție? Oare de ce?

Poate nu știți că publicul nu plătește taxe și impozite ca să-i îmbogățească pe privați, ci ca să aibă o televiziune a lui, în care deciziile să fie transparente, oportune și judicios argumentate în interesul public și nu comercial. Ne e rușine în fața oamenilor care ne cer socoteală: Ce faceți, acolo, la TVR? Pentru ce vă mai plătim?

Incompetența dumneavoastră ne afectează direct pe noi toți. Am avut perioade mult mai grele financiar și totuși am păstrat marile evenimente la TVR, iar acum, când avem bani, pierdem pe bandă rulantă și drepturi de difuzare și evenimente și credibilitate.

Pentru că doar dumneavoastră aveți decizie editorială, spre deosebire de CA, ar trebui să vă asumați căderea dramatică a audiențelor determinată de ”experimentele” fără număr pe care le faceți în grila de programe și să plecați. Într-o televiziune performantă, asta s-ar fi întâmplat deja.

Nu vă putem permite să continuați acest management defectuos. Deciziile pe care le-ați impus în ciuda criticilor aprinse din ședințele CA produc prejudicii majore nu doar pe termen scurt și v-am cerut în repetate rânduri, inclusiv în scrisori adresate Parlamentului, să vă asumați integral acele decizii, pentru că vă aparțin.

Ați impus măsuri discutabile din punct de vedere editorial și i-ați desconsiderat pe salariații TVR din punct de vedere profesional și uman. Ați pus presiune pe Comisia de Etică, târându-i pe membrii acestei în instanță pentru un raport care vă vizează în mod direct. Nu ați recompensat munca și performanța colegilor mei cu care v-ați lăudat public după fiecare mare eveniment realizat de ei. V-ați lăudat și atât! Dacă era doar asta, nu aș fi ieșit public și aș fi luptat în continuare să vă conving că greșiți.

Însă acum ați trecut la un alt nivel: sfidați pe toată lumea și în Televiziune, și în afara ei.

Ați sfidat nu doar Consiliul de Administrație, în care v-am cerut socoteală pentru decizii cel puțin neinspirate sau de-a dreptul proaste și eu, și alți colegi din CA. Pentru că vă considerați șefa supremă. Nu sunteți, doamnă, pentru că nu ați dovedit anvergura necesară unui Președinte TVR, chiar dacă ați pozat în ”managerul experimentat” care vine dintr-o televiziune comercială performantă să relanseze serviciul public de televiziune fără să cunoască, elementar, diferențele dintre public și comercial, care așa trebuie să rămână: diferențe!

Ați sfidat și Parlamentul României, considerând că nu trebuie să dați socoteală decât în fața persoanei/persoanelor care v-au numit la TVR și v-au impus în această demnitate. Acum ar fi cam dificil, din motive obiective, dar vă considerați în continuare protejată politic - cel puțin pentru o vreme - și continuați să conduceți în manieră discreționară. Însă fiecare oră pe care o petreceți la conducerea instituției înseamnă pierderi de credibilitate pentru TVR. Ceea ce noi, cei din TVR, nu ne permitem să girăm prin tăcere.

Iar acum îi sfidați și pe cetățenii României, plătitori de taxe și impozite. Nu știu cum veți explica de ce v-ați dus la Minsk dumneavoastră și nu o echipă de jurnaliști. Și multe altele. Cetățenii vor cultură, informație și emisiuni de calitate la TVR, inclusiv mari competiții sportive. Nu avem voie să nesocotim așteptările lor. Pe mâna dumneavoastră am pierdut prea multe și suntem prea săraci să ne permitem să continuăm cu dumneavoastră.

Acesta nu este un demers politic. Este opinia mea și a salariaților din TVR revoltați de dezastrul în care ne duceți. Un dezastru care trebuie oprit.

Ați irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Ați avut suficient timp să vă dați măsura profesionalismului. Ați ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR și ar fi bine să plecați. Vă cer public demisia!

Monica Ghiurco

jurnalist senior TVR
membru în Consiliul de Administrație al SRTv (din partea salariaților)

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Din pacate Ghiurco are doar ambitie nu si putinta.S-a inhaitat cu niste dubiosi de la un sindicat obscur,autointitulati "cel mai mare sindicat din mass-media",incluzand si locatarii cimitirelor din Bucuresti.Daca inca nu s-a distrus TVR atunci in curand vom asista la acest sfarsit indelung preconizat.Ambitia eternei candidate la fotoliul PDG va ingropa TVR.In TVR legea fac niste baieti care nu au nicio treaba cu jurnalismul.
  • @ ian Declaratie lui Nastase era asa: Ghiurco e fata buna, dar nu stie ce vrem noi. “Rautatea ei toxica” a facut sa nu se mai incheie contracte dubioase cu acordul consiliului de administratie ci doar direct de catre pdg care va deconta ilegalitatile. Iar daca prin rautate inseamna ca unii in tvr nu mai stau degeaba, atunci e o rautate benefica. Probabil ca tu ian tai frunze la caini in tvr si ai fost angajat pe cumetrie, de aia nu iti convine.
  • Ghiurco, "fata buna" din stenogramele lui Adrian Nastase !! s-a trezit vorbind... probabil emite pretentii la sefia TVR. Exact rautatea ei toxica lipseste acolo. Nu e nicio lumina Gradea, dar Ghiurco ar fi de 100 de ori mai rea.
  • Dar doamna Ghiurco nu a fost in CA in ultimele doua mandate? Ce a zis, cum a protestat cand TVR a dat cadou prin INCREDINTARE DIRECTA un contract de achizitie de filme pentru trei ani, la comanda lui Zgabercea? Cum a protestat doua mandate cand TVR a ramas in aceeasi stare ca la demiterea lui Tanase, fara niciun plan de reformare, fara nicio masura de eficientizare? Ce a zis doamna Ghiurco atunci cand au fost adusi la tvr Sarmaluta, Emma Zzeiccessccu, Lavinia Sandru, Nicoleta Gavrila si toate celelalte rebuturi profesionale care definesc acum imaginea postului public? Ce a zis? Nimic. A baltit in eterna promiscuitate de 1§00 de milioane/ ani a unui post care ar fi trebuit sa fie numarul 1 demult...
  • Exact privilegiata Monica Ghiurco mai lipsea din peisajuk ăsta rânced. E membru CA, dar are derogare pt o emisiune anostă în care-și face mendrele. O profitoare!

Trimite un comentariu