Skip to main content

TVR are o nouă Comisie de Etică. Situaţie bizară la studioul din Târgu Mureş. Votul a fost reluat la o zi după alegeri

 
Radu Andrei Tudor este unul dintre noii membri ai Comisiei de Etică
Radu Andrei Tudor este unul dintre noii membri ai Comisiei de Etică

Angajaţii TVR şi-au ales reprezentanţii Comisiei de Etică, în urma unui scrutin care a avut loc luni şi marţi la sediile TVR din Bucureşti şi din ţară.

Publicitate

Radu Andrei Tudor, prezentatorul principalului Telejurnal al TVR, este printre noile nume ce va intra în Componenţa Comisiei. Toţi cei aleşi în Comisie, în articol.

Anunţul a fost făcut de TVR într-un comunicat de presă detaliat. Ce nu a anunţat însă Postul Public este că votul în filiala de la Târgu Mureş a fost reluat marţi, din cauza unor probleme.

Detalii, în continuare:

Din informaţiile Paginademedia.ro, votul din Târgu Mureş a fost reluat din cauza unui „viciu” în aplicarea Regulamentului pentru alegeri. Mai exact, nu ar fi fost verificată funcţia de încadrare a unui salariat care a votat pe lista suplimentară, funcţie care nu se regăseşte printre cele cu drept de vot.

Paginademedia.ro a solicitat Televiziunii Publice un punct de vedere, însă nu a răspuns până la ora publicării acestui articol.

Comisia de Etică, deşi are un rol consultativ în cadrul instituţiei, a devenit o adevărată miză pentru conducerea postului public, după ce a dat o serie de decizii. Mai mult, în premieră, conducerea TVR a contestat în instanţă un raport făcut de Comisia de Etică.

În raportul menţionat, Comisia îşi expune punctele de vedere în conflictul declanşat când Dragoş Pătraru de la Starea Naţiei, pe atunci la TVR, a publicat înregistrări făcute pe ascuns cu şefa TVR, Doina Gradea, dar şi cu alţi manageri din televiziunea publică, arată HotNews.ro. Raportul e foarte dur la adresa Doinei Gradea.

Aceeaşi Comisie de Etică a criticat decizia lui Ionuţ Cristache de a difuza interviul luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiţă. Un interviu dat simultan de TVR 1, Antena 3 şi România TV (detalii AICI).

În plus, Comisia de Etică discută şi cazul ziaristei Andreea Dumitrescu, retrasă de la PSD, pe motiv că era prea „agresivă”, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Cine sunt membrii nou aleşi:

  • Marian Voicu (producător tv - a mai făcut parte din Comisie),
  • Gabriela Avram (jurnalist tv senior - a mai făcut parte din Comisie),
  • Horia Gruşcă (producător tv - a fost până recent preşedintele Comisiei),
  • Radu Aurel Tudor (jurnalist tv)
  • Ion Banu (producător tv)

Totodată, alte trei nume au intrat pe lista membrilor supleanţi: Răzvan Bucuroiu (producător tv), Ruxandra Elena Ţuchel (producător tv) şi Diana Mihaela Ciuruş (jurnalist tv).

Următorul pas este ca şi Preşedintele şi Consiliul de Administraţie să propună câte un membru.

Potrivit Regulamentului de Organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj din SRTv, reprezentanţii plenului ziariştilor vor fi propuşi, spre validare, Consiliului de Administraţie al SRTv, în ordinea numărului de voturi obţinute, astfel:

a) primii cinci clasaţi, în ordinea numărului de voturi obţinute în cadrul scrutinului - pentru calitatea de membru titular în Comisia de Etică şi Arbitraj a SRTv,
b) următorii clasaţi, tot în ordinea numărului de voturi obţinute - pentru calitatea de membru supleant.

Biroul Electoral Central constituit în SRTv a validat rezultatul alegerilor pentru desemnarea celor 5 reprezentanţi ai plenului ziariştilor din televiziunea publică în Comisia de Etică şi Arbitraj, după ce, în termenul prevăzut de Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor nu a fost depusă nicio contestaţie referitoare la modul de desfăşurare a scrutinului şi/sau cu privire la rezultatul alegerilor, se arată în comunicatul TVR.

Lista completă a rezultatelor obţinute în urma scrutinului din zilele de 11 şi 12 iunie este următoarea:

1.Marian Voicu - 174 de voturi
2.Gabriela Avram - 162 de voturi
3.Narcis-Horia Gruşcă - 156 de voturi
4.Radu Aurel Tudor - 149 de voturi
5.Ion Banu - 144 de voturi
6.Răzvan Bucuroiu - 143 de voturi
7.Ruxandra Elena Ţuchel - 127 de voturi
8.Diana Mihaela Ciuruş - 55 de voturi

Pe listele de vot din Bucureşti şi de la Studiourile Teritoriale au fost înscrişi 601 votanţi, dintre care 327 s-au prezentat la urne. 322 de voturi au fost valabil exprimate şi 5 au fost anulate. Potrivit Regulamentului de organizare a alegerilor fiecare persoană cu drept de vot putea vota maximum cinci candidaţi.

Comisia de Etică şi Arbitraj este formată din şapte membri, dintre care un reprezentant al Consiliului de Administraţie, un reprezentant al Preşedintelui-Director General şi cinci reprezentanţi propuşi de plenul ziariştilor din televiziunea publică şi validaţi de Consiliul de Administraţie, conform Statutului Ziaristului din SRTv.

Comisia de Etică şi Arbitraj este un organism care lucrează independent de Consiliul de Administraţie şi de Comitetul Director ale SRTv şi a cărui înfiinţare este prevăzută de art. 10 alin. (5) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, republicată, conform căruia divergenţele privitoare la aplicarea Statutului ziaristului din SRTv trebuie soluţionate de o „instanţă internă de arbitraj".

De asemenea, Statutul Ziaristului din SRTv prevede, la art. 44, constituirea Comisiei de Etică şi Arbitraj a Societăţii Române de Televiziune, „garant al respectării şi aplicării acestui Statut”.

Documentele privind organizarea alegerilor au fost publicate pe site-ul tvr.ro, la secţiunea dedicată.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ian ian
    In comisia de etica numita Ruxandra Tuchel, o impostoare cu zero caracter. Cand psd-ista, cand liberala, dupa cum e nevoie... Bravo teveristi, va meritati soarta!
  • Paco Paco
    E atâta etică în TVR că ar trebui dată și la export, poate așa mai scade datoria externă a României. Ce scrie Livia Pilă, așa uzurpatoare cum e ea, e adevarul gol-goluț! Dar aș face o recomandare dlui Petrișor Obae, că tot e fin observator al fenomenului media. Urmariți pe siteul TVR.ro rubrica de concursuri de angajare pentru categoriile de jurnaliști. Căutați pe google numele bravilor câștigători și veți vedea că toate aparțin unor colaboratori ai... TVR! Cum ar veni, intri pe un contract pe perioada determinata si dupa o vreme de stat la conservare esti confirmat pe functie. Nu conteaza prabusirea din audiente sau că nu te știe nimeni, ori ca vii la muncă din an în Paște. Mascarada asta e valabilă pt cele întâmplate în ultimul cincinal. La Programe si la Teritoriale n-ai nicio șansă daca nu esti frate cu ăia care fac cărțile, la Știri poți să vii și de la BBC, CNN sau Russia Today, că nevasta obscurului George Tudor, parașutat de două luni șef peste producători, e pur și simplu de neînvins.
  • Mile Mile
    Bravo Pila, dupa ce ne arati ca Radu Aurel Tudor este un om slab pregatit profesional si cu un intelect de duzina, deci nu prea este potrivit pentru meseria pe care o practica si este acolo datorita relatiilor, la fel ca orice pesedist care “se respecta”, vi apoi cu argumentul ca totusi e simpatic. E criza rau la mansarda la voi la pesedeu, Pila?
  • Livia Pila Livia Pila
    Ce discernamant are Radu Aurel Tudor sa judece in calitate de membru al comisiei de etica in conditiile in care e rosu pana in maduva oaselor, deci aservit conducerii, , este doar un cititor de prompter si a lucrat in paralel la Digi modificandu-si numele si vocea ca sa nu fie recunoscut si sa fie in conflict de interese cu TVR, avand interdictie sa lucreze in alta parte? Bineinteles ca sunt si altii in aceeasi situatie, dar macar nu fac parte din comisia de etica. Rusine!

Trimite un comentariu

sus