Skip to main content

Unde duce publicitatea nemarcată clar. Clever a plătit un atac la taximetrişti în Adevărul, zeci de alte publicaţii au "muşcat-o"

 
Unde duce publicitatea nemarcată clar. Clever a plătit un atac la taximetrişti în Adevărul, zeci de alte publicaţii au "muşcat-o"

N-au fost atât de...Clever. Unde a dus un advertorial nemarcat clar de Adevărul: zeci de publicaţii (unele puternice!) au luat de bună "ştirea", în fapt un material publicitar plătit de Clever, dar pentru care marcajul era aproape invizibil.

Publicitate

Cristian Diţoiu, unul dintre antreprenorii români din digital, a descoperit cum s-a propagat o ştire (falsă) în care erau înfieraţi taximetriştii, totul „doar” cu un advertorial slab marcat în Adevărul şi plătit de aplicaţia Clever Taxi, scrie Libertatea.ro. Chiar şi Libertatea a "căzut în plasă", preluând falsa ştire (nemarcată clar ca "Publicitate" de Adevărul)

Potrivit Libertatea, agenţia care a cumpărat publicitatea în Adevărul se numeşte Goya PR şi este agenţia care lucrează în România pentru Clever Taxi.

Cum s-a întâmplat?

  • Un fals taximetrist se revoltă, pe Facebook, pe ”bulangii” cu trotinete electrice şi ameninţă că le aruncă în Dâmboviţa.
  • În ziarul Adevărul apare un articol publicitar care preia postarea ”taximetristului” şi sunt elogiate, ca variantă civilizată, aplicaţiile Uber, Bolt sau Clever.
  • Mai multe site-uri, printre care şi Libertatea, preiau informaţia, pentru că nu au sesizat că e publicitară (era marcată, însă destul de discret).
  • Când face verificările, Libertatea descoperă că autorul campaniei plătite este chiar Clever Taxi, o aplicaţie de ridesharing deţinută de mytaxi, o companie a concernului Daimler Benz, producător Mercedes.
  • Articolul din Adevărul, postat în secţiunea Societate, are un marcaj ca "Articol publicitar", dar este abia vizibil.
  • După ce Libertatea a cerut explicaţii, în articol a apărut precizarea „Material realizat cu sprijinul Clever”. Dar ce se întâmplă cu toate celelalte zeci de surse care au preluat o aşa-zisă ştire?
  • În articolul publicitar plătit de Clever apăreau cuvinte ca „bulangii”, portretizându-i pe taximetrişti ca homofobi violenţi şi lipsiţi de inteligenţă.

Articolul integral, pe Libertatea.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • qwerty qwerty
    e trist că Adevărul a acceptat așa ceva.
    titlul duce a kamikaze sau tnr.
  • Petrișor Obae Petrișor Obae
    @Teo: este un material de la conferința Facebook Ads Deep Dive, la care reporterul Paginademedia.ro a fost invitat, ca jurnalist. Sunt concluziile unei conferințe, notate la fața locului de un ziarist.

    Pe Paginademedia.ro, materialele care apar ca urmare a unui contract sunt incluse în secțiunea Advertoriale și sunt marcate ca atare: (P), Proiect Special, Parteneriat, Secțiune sponsorizată, Material/Secțiune/Proiect suținut de ... etc.
  • Teo Teo
    Adică nemarcată clar așa? https://www.paginademedia.ro/2019/06/facebook-ads-deep-dive

Trimite un comentariu

sus