Skip to main content

Radu Banciu, o nouă sancţiune de la CNA Pentru atacurile la comunitatea maghiară şi pentru comentarii denigratoare despre Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea

 
Radu Banciu, o nouă sancţiune de la CNA Pentru atacurile la comunitatea maghiară şi pentru comentarii denigratoare despre Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea

Trei ediţii ale emisiunii Lumea lui Banciu, din luna mai, au adus o sancţiune postului B1 TV. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis amendarea B1 TV cu 20.000 de lei pentru atacuri la comunitatea maghiară, dar şi pentru comentarii denigratoare la adresa Vioricăi Dăncilă, a lui Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Publicitate

Pe scurt despre cele trei emisiuni:

În cazul ediţiei din 15 mai, reclamaţia a venit de la Liliana Ţuroiu, şefa ICR, care spune că informaţiile prezentate de Banciu sunt „rodul imaginaţiei moderatorului”. Aceasta mai spune că „deşi moderatorul emisiunii aparent citează punctul de vedere al ICR, prin care instituţia confirmă necesitatea şi efectivitatea acestor deplasări efectuate de subsemnata în interesul instituţiei, modalitatea în care dl. Banciu redă acest punct de vedere este una peiorativă, telespectatorii fiind astfel descurajaţi din al crede.„

Radu Banciu a vorbit în ediţia respectivă despre „cum se plimbă bugetarii, pe banii altora”, dând exemplul Lilianei Ţuroiu, care ar fi fost plecată, în 2018, în delegaţii la Paris, Berlin, Roma sau Madrid.

„Deci, din 365 de zile, 100 le-a petrecut afară. Era plecată. N-a putut mai mult! Deci, o zi din trei, această doamnă nu a fost prezentă, acasă sau la serviciu… De fiecare dată ea călătorind pe banii statului! ICR, o instituţie unde nu poţi să ajungi, dacă n-ai apetenţele astea, evident, un om serios nu se poate instala, acolo, a răspuns că aceste deplasări se justifică prin proiecte pe care instituţia le-a avut în desfăşurare, sau în analiză.”

Pentru această ediţie, forul a considerat că s-a încălcat articolul, potrivit căruia informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă art. 64 alin. (1) lit b)

În cazul ediţiei din 19 mai, Radu Banciu a comentat conflictele de pe Valea Uzului.

Radu Banciu, în emisiune: „... ideea de bază este dacă eşti un român, fie şi mort din Primul Război Mondial nu poţi fi îngropat acolo unde autorităţile maghiare au locurile lor de veci sau au parcelele lor de teren sau pur şi simplu au nişte interese. Eşti în ţara ta, ai murit în ţara ta, dar nu poţi fi îngropat în judeţul Harghita pentru că acolo este o zonă, unde românii nici măcar morţi nu au ce să caute. Este hilarant, este stupefiant, dar acesta este subiectul. (...)

Pentru această ediţie, CNA a considerat că sunt încălcate articolele privind

În cazul ediţiei din 27 mai a emisiunii Lumea lui Banciu, CNA a ţinut cont mai ales de limbajul vulgar al realizatorului, dar şi comentarii denigratoare la adresa lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă:

Redăm din emisiune

Radu Banciu: (...) este ziua pulimii, este ziua prostimii, este ziua tuturor proştilor care trăiesc în această ţară, a celor care ne ascultă, a celor care nu ne ascultă. (...)
Radu Banciu(...) este ziua pulimii, va fi weekend-ul pulimii (...).

Radu Banciu: (...) Această muiere de om, Călin Popescu Tăriceanu, cu mai multe femei decât procente electorale şi care astăzi este respins. El, acest individ, insalubru şi insuportabil (...

Radu Banciu: (...) Liviu Dragnea a ajuns cel mai sus. El era cel mai mare impostor! Pentru că dacă îi luăm pe toţi şi îi aliniem acum numai în izmene la intervalul mare, da, o să vedem că el era cel mai prost pregătit politic. Eu nu vorbesc de derbedeii din PSD care l-au susţinut. Ăia sunt derbedeii de la Antene care l-au susţinut. Dar şi derbedeii de la Antene, şi derbedeii din PSD erau nişte oameni care ştiau să facă rău. Singura lor apetenţă era pentru a face rău. Nu erau debili mintali. Erau nişte oameni manipulaţi, nişte oameni corupţi, nişte oameni care se potrivesc pe scheletul României.

Radu Banciu: (...) Rahatul ăla care a mai rămas din Liviu Dragnea că probabil că era făcut pe el când a intrat la puşcărie. (...)

Radu Banciu: Doamna Dăncilă este cel mai mare impotent politic pe care l-a avut istoria României. Da? Este emanaţia lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a pus-o dintr-o flegmă pe doamna Dăncilă la Palatul Victoria, (...) Ea este flegma şi ura faţă de societate, faţă de viaţă, faţă de cultură, faţă de intelectuali, faţă de tot ce reprezintă viitorul posibil şi potenţial al României, al lui Liviu Dragnea care a pus-o pe doamna Dăncilă ca să-şi bată joc de Guvern, să-şi bată joc de România, da?

Radu Banciu: (...) Întrucât cu Viorica Dăncilă nu poţi să treci nici strada. Da? Deci în istoria sa, acest partid de golani, de impostori, de corupţi, de şnapani, n-a fost reprezentat totuşi mai de un nimeni ca acum, niciodată.

LEGISLAŢIE.

Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

Art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt (…) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 47 (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.

(3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus