Skip to main content

Cazul Sorina, un nou capitol la CNA. Amenzi egale pentru Antena 3, Romania TV, B1 TV, Realitatea TV şi Kanal D

 
Cazul Sorina, un nou capitol la CNA. Amenzi egale pentru Antena 3, Romania TV, B1 TV, Realitatea TV şi Kanal D

Cinci posturi TV au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în şedinţa publică de astăzi.

Publicitate

Este vorba despre Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, Romania TV şi Kanal D, iar sancţiunile au fost date pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate de posturi centrale de televiziune în lunile iunie şi iulie 2019, referitoare la cazul Sorinei,.

Toate au primit aceeaşi amendă, 5.000 de lei, toate propuse de Radu Herjeu, membru CNA.

„Vreau să fie un semnal de alarmă pentru modul în care se tratează astfel de subiecte, în general. Cel mai important este că nu s-a respectat interesul minorului şi dreptul la viaţă privată”, şi-a justificat Radu Herjeu propunerile de sancţionare. Membrul CNA a mai precizat că în tot ce s-a întâmplat în cazul Sorina profesionalismul şi deontologia „au fost zero”.

„Mi se pare că s-a intrat cu bocancii în vieţile tuturor celor de acolo, dintre care singurul nevinovat este Sorina”, a mai adăugat Radu Herjeu.

În aceeaşi şedinţă, Dorina Rusu, membru CNA, a propus sancţiuni diferenţiate pentru Antena 3, 40.000 de lei, şi pentru Romania TV, 15.000 de lei.

„Sunt pagini şi pagini de monitorizări cu extrem de multe acuzaţii. E un haos. Sunt atât de multe lucruri despre care se vorbeşte şi atât de multe lucruri neprobate şi atâtea afirmaţii fără acoperire. Fiecare îşi dă cu părerea despre asta, u mai zic de câte ori se vorbeşte despre grup infracţional organizat, se vorbeşte despre concurs de infracţiuni, despre trafic de organe, vânzări de copii. Am văzut foarte vag o reacţie”, a spus Dorina Rusu.

Niciuna dintre propuneri nu a trecut la vot. Au trecut, în schimb, variantele de amenzi mici.

Este a doua oară când CNA sancţionează derapaje în cazul Sorinei. CNA a decis pe 13 august, după discuţii întinse pe trei şedinţe, să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, Romania TV, cu 15.000 de lei, iar pe Realitatea TV cu o somaţie publică (pe larg despre subiect, AICI).

LEGISLAŢIE

Art (3) din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile”

Art. 66 din acelaşi Cod, care stipulează că „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    CNA veghează in continuarea la liniștea partidului! Cum altfel sa fi ajuns romania tv sa primească doar 5000 de lei de la 40.000 propunere inițială?

Trimite un comentariu

sus