Skip to main content

TVR, broadcaster la „Întoarcerea acasă” a Reginei-mamă Elena a României

 
TVR, broadcaster la „Întoarcerea acasă” a Reginei-mamă Elena a României

Postul public va fi broadcaster la ceremoniile dedicate repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale Reginei-mamă Elena a României, evenimente ce se vor se desfăşura în zilele de 18 şi 19 octombrie 2019.

Publicitate

În calitate de host broadcaster, Televiziunea Română asigură producţia TV a ceremoniilor funerare şi pune la dispoziţie semnal TV tuturor instituţiilor media interesate, anunţă postul public de televiziune.

Campania Regina Mamă a României – Întoarcerea acasă – va avea, pe lângă transmisiuni directe de la ceremonii şi emisiuni de analiză şi evocare speciale, o serie de fillere, ştiri şi reportaje, documentare, care conturează personalitatea Reginei-mamă Elena.



Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019.

Ceremonia funerară este programată în Catedrala istorică Episcopală şi Regală pe 19 octombrie, iar înmormântarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Programul transmisiunilor, la TVR

Transmisiunile directe ale TVR încep vineri, 18 octombrie, la ora 10.00 şi vor include ceremoniile de la Otopeni şi Palatul Elisabeta, apoi vor însoţi deplasarea cortegiului spre Curtea de Argeş.

Camelia Csiki, moderatoarea ediţiilor speciale Regina-mamă Elena a României: Întoarcerea acasă de la TVR 1, împreună cu alţi jurnalişti ai TVR şi invitaţii lor vor aduce informaţii şi vor explica un eveniment care demonstrează respectul românilor pentru rolul jucat de Regina Elena, personalitate care a marcat istoria ţării noastre.

TVR 1 va continua transmisiunile directe de-a lungul întregii zile.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, TVR 1 va difuza slujba de înmormântare a Reginei-mamă Elena, precum şi ceremoniile militară şi religioasă de la Curtea de Argeş.

De la ora 16.00, în cadrul ediţiei speciale Ora Regelui, TVR va difuza un documentar biografic în premieră dedicat Reginei-mamă Elena.

Camelia Csiki:

„Regina Elena a României este singura regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare*. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea - multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute - am pornit să-i documentăm povestea. Am descoperit că a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei - Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena - a făcut alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant.”

„Regina-mamă Elena vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. Am descoperit primele imagini cu ea în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Sunt din 1920, când ea venise în vizită în România. De asemenea, în documentar avem imagini în exclusivitate filmate de Regele Mihai în perioada exilului, dar şi imagini din arhive, filmări care nu au mai fost difuzate”, a adăugat Camelia Csiki, realizatoarea documentarului Regina Mamă Elena, difuzat de TVR 1 pe 19 octombrie, de la ora 16.00.

Deşi cunoscută drept o victimă de către români, din cauza modului în care s-a comportat cu ea Carol al II-lea, Regina Elena avea un simţ al umorului dezvoltat, era curajoasă şi puternică. „Zâmbea tot timpul”, i-a mărturisit Cameliei Csiki unul dintre ultimii prieteni ai reginei, care a numit-o „regina surâsului” şi ale cărui declaraţii sunt surprinse în documentar.

Pe parcursul săptămânii în curs, la Ştirile TVR vor fi prezentate imagini inedite cu Regina-mamă Elena, ştiri, reportaje şi texte document care îi dezvăluie personalitatea şi viaţa, precum şi rolul în istoria României şi în viaţa M.S. Regelui Mihai I.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabi Gabi
    De apreciat munca celor implicati in acoperirea acestui eveniment, cu care TVR isi face datoria de televiziune publica. La nivel de management ma intreb daca va veni vreodata vremea mult necesarei epurari.
  • marian marian
    Esecul este din cauza regizoarei este un serial mediocru cu sute de actori facuti la frecventa
  • dandy ackonescu dandy ackonescu
    Ma uit la Sacrificiul, imi place, dar are pauze de publicitate infernale. Lacomia nu duce la succes. Aratati audientele, esecul este din cauza pauzelor publicitare, nu ca ar fi de proasta calitate serialul.

Trimite un comentariu

sus