Skip to main content

TVR Moldova are din nou licenţă terestră, peste Prut, după ce i-a fost retrasă acum 12 ani

 
TVR Moldova are din nou licenţă terestră, peste Prut, după ce i-a fost retrasă acum 12 ani

După 12 ani. TVR are din nou licenţă terestră în Republica Moldova, după ce i-a fost retrasă în urmă cu 12 ani.

Publicitate

Televiziunea Română a obţinut frecvenţa naţională statală numărul II de televiziune analogică pentru difuzarea, peste Prut, a canalului TVR Moldova, în urma concursului organizat de Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova. Televiziunea a început deja să emită pe teritoriul Republicii Moldova, din 30 decembrie.

Doina Gradea, preşedintele TVR:

„Este un moment major al activităţii mele şi al echipei cu care lucrez, un succes pentru televiziunea publică din România şi, cel mai important, un beneficiu semnificativ pentru fraţii noştri de peste Prut, care vor putea urmări programe 100% româneşti, producţii de calitate, informaţii echidistante, produse de echipe de profesionişti de la Chişinau şi din România.”

CONTEXT. Amintim că licenţa analogică terestră a postului TVR Moldova a fost retrasă în anul 2007 şi atribuită postului de televiziuni 2 Plus, în urma unei decizii catalogată drept abuzivă.

SRTv şi-a reluat emisia în Republica Moldova în anul 2013, ca urmare a Acordului de soluţionare amiabilă a cauzei SRTv împotriva Republicii Moldova depusă la CEDO în 2008, încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi SRTv.

TVR Moldova a fost retransmis în toate reţelele de cablu din Republica Moldova şi pe emitătorul digital terestru din Chişinău, într-un slot, împreună cu alte canale din Republica Moldova, chiar de la momentul lansării, respectiv de la 1 decembrie 2013.

În prezent, canalul TVR Moldova este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în pachetele lor.

Canalul TVR Moldova a obţinut, din 1 aprilie 2016, de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, licenţa pentru transmisia în sistem digital terestru DVBT-2, valabilă până la data de 01 aprilie 2023, programele sale acoperind peste 70% din teritoriul Republicii Moldova şi din populaţie prin intermediul primului multiplexor digital dat în exploatare în Republica Moldova la 1 noiembrie 2016.

În septembrie 2019, în Republica Moldova s-au eliberat două licenţe terestre (II şi III), după ce posturile Canal 2 şi Prime TV, ambele deţinute de oligarhul Vladimir Plahotniuc, au renunţat la acest tip de emisie. Ulterior, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a organizat un concurs pentru acordarea frecvenţelor, concurs la care a participat şi TVR. Membrii CNA-ului moldovenesc au votat în unanimitate ca una dintre cele două licenţe să meargă la TVR Moldova.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    ati sters comentariul meu precedent, asa ca il mai postez o data. tvr a primit frecventa terestra in republica moldova pana in martie 2020. adica pe 3 luni. dupa aia, republica moldova trece la televiziunea digitala si nu mai pot fi "prinse" posturi cu antena (adica cele care emit pe frecventa terestra), ci doar pe cablu.

    partea a doua e ca posturile care au frecventa nationala terestra in republica moldova TREBUIE sa aiba minimum 8 ore de continut propriu, adica produs de postul respectiv si nu preluat de la tvr romania.
    in momentul respectiv, tvr moldova nici nu se apropie macar de acest nivel minim de 8 ore. sunt curios cum o sa ocupe spatiul de emisie, ca nu merge ca pana acum cu filme cu sergiu nicolaescu.

Trimite un comentariu

sus