Skip to main content

VIDEO. Două reclame CEC, față în față: spotul de 150 de ani Papaya vs. noul spot de 155 de ani cu rugby. Ce diferențe sunt?

 
VIDEO. Două reclame CEC, față în față: spotul de 150 de ani Papaya vs. noul spot de 155 de ani cu rugby. Ce diferențe sunt?

VIDEO. Noul CEC vs. vechiul CEC. Cum a evoluat comunicarea CEC Bank în ultimii ani, după ce banca a rupt contractul cu Papaya (în contextul poziției față de proteste a agenției lui Robert Tiderle).

Paginademedia.ro pune față în față două spoturi ale CEC. Unul nou, abia apărut - CEC 155 de ani, realizat de agenția SGG, cu unul mai vechi - CEC 150 de ani, făcut de Papaya.

Sunt, practic, cele mai importante campanii de imagine CEC din ultimii ani.

Publicitate

Ce diferențe sunt între cele două? Ce mesaj este mai puternic?

Reclama CEC 155 de ani vs. CEC 150 de ani.

Agențiile

 • CEC 155 de ani: SCG Smart Corporation Group.
 • CEC 150 de ani: Papaya Advertising (CEC a rupt contractul cu ei, după ce agenția le-a dat liber angajaților pentru a putea merge la proteste).

Mesaj:

 • 2019: "Să fii învingător nu-i de ajuns. Scrie istorie" - „CEC Bank Martor al începuturilor noastre”. Reclama CEC 155 de ani este nou apărută pe TV. O poveste "de epocă", filmată cinematografic, despre începuturile rugby-ului în România (jucătorii de rugby depuneau banii la CEC ca să aibă bani de tricouri). Mesajul spotului SGG: "Martor al începuturilor noastre, de 155 de ani"
 • 2014: "Nu țara trebuie schimbată, ci modul în care o privim". În 2014, spotul de 150 de ani realizat de Papaya Advertising mergea pe un puternic mesaj social, prin campania făcută de Papaya.

Imagine, poveste și persoane

 • 2019, SCG. Un spot cu o poveste liniară, cu foarte multe amănunte ale desfășurării acțiunii.

Pe scurt:

tineri care joacă rugby pe stradă, într-un București antebelic, stau apoi la o bere, bun banii laolaltă, unul dintre ei merge și îi depune (unde altfel), la CEC, îi scoate cu dobândă și astfel, echipa are bani pentru meciul de la Paris cu SUA (toată povestea e inspirată din realitate, vom vedea în continuare).  

Spotul nou merge pe trecut.

 • 2014, Papaya. Spotul, în care apar tineri, susține, practic, prin elementele lui, mesajul social puternic al campaniei "Nu țara trebuie schimbată, ci modul în care o privim". 

Spotul vechi mergea pe prezent și viitor.

Muzică:

 • 2019: Muzică "de epocă", o coloană sonoră cu "miros" de început de secol
 • 2014: Țara noastră-i țara noastră, cu Nicu Alifantis asigura coloana sonoră a spotului CEC. Cu un puternic "Noi suntem români" pe final. De altfel, coloana sonoră din spoturile Papaya Advertising a fost o "ștampilă" a brandului.

Ca fapt divers, un spot Papaya - cu Mircea Vintilă și Pasărea Colibri pe fundal (Mă lustruisem pe bombeu), încă rulează pe TV.  

Ce spune agenția SGG despre noua reclamă, în continuare. Înainte, cele două reclame CEC, față în față.

Reclamele, față în față:

VIDEO 1. CEC Bank 155 de ani - SCG Smart Corporation Group (2019)

VIDEO 2. CEC Bank 150 de ani - Papaya Advertising (2014)

CEC, despre noua reclamă: "Se inspiră din adevărul istoric"

Cum explică CEC Bank noul spot, orientat către istorie?

Câteva răspunsuri de la CEC Bank pentru cititorii Paginademedia.ro, în continuare.

Înainte, un alt detaliu "de istorie": până în 2018, CEC BANK a lucrat timp de peste 10 ani pentru publicitate cu Papaya Advertising.

Agenția de publicitate a fost "concediată", atunci când le-a dat liber angajaților pentru a merge la protest, în iunie 2018.

CEC Bank, despre campania 155 de ani:

„Spotul se inspira din adevărul istoric, de la partidele care speriau trecătorii mahalalelor, butoiul care servea drept vestiar și contribuțiile financiare ale jucătorilor, care la început erau proprii sponsori ai echipei.”

"La Pershing Stadium din Paris avea sa fie primul meci internațional de rugby al României”

"Am dorit să celebrăm atât prestigioasa tradiție a rugby-ului românesc, care avea să se împletească vreme de peste un secol mai departe cu tradiția CEC Bank, cât și parteneriatul pe care banca noastra îl are deja de 10 ani cu Federația Română de Rugby și care a condus la lansarea SuperLigii CEC Bank."

Unde s-a filmat spotul:

Palatul CEC, Stadionul de fotbal din Chitila, Universitatea Politehnica Bucuresti și Parcul Mogoșoaia. 

Alte declinări ale campaniei: BANI pentru copiii născuți pe 24 noiembrie

Ca parte a campaniei de 155 de ani, CEC Bank premiază copiii născuți în 24 noiembrie 2019, de ziua băncii. Fiecare copil va primi, prin intermediul parintelui, echivalentul în lei a sumei brute de 155 euro, care va fi acordata pe un card Visa emis pe numele tatalui sau al mamei. 

Campania se desfășoară și pe contul de instagram, sub denumirea #CEC_in.

Proiectul se desfășoară în social media, sub forma unui concurs derulat pe durata a două săptămâni. 155 de instagrammeri pot participa la un workshop sustinut de Vlad Eftenie.

Unde se derulează campania TV

Campania TV a debutat chiar in ziua aniversara a bancii, pe 24 noiembrie. Au fost incluse în mediaplan 20 de stații românești și străine, dintre care amintim Pro TV, Pro X, TVR 1 și TVR 2, Antena 3, Digi 24, AXN, National Geographic, Pro Cinema, Digi Sport 1 si Digi Sport 2, Film Café  etc.

Campania CEC la 155 de ani se desfășoară pe TV, dar și pe alte medii: în cinematografele din rețeaua Cinema City din toată țara, dar și pe outdoor, în print și online.

Echipa campaniei: 

Din echipa care a participat la realizarea spotului publicitar fac parte Radu Olteanu - director de creatie, Gabriela Datcu - senior art director si Iuliana Hreniuc - account manager, toti trei din agentia SCG Smart Corporation Group, Razvan Marculescu – regizor, Marius Panduru – DOP si nu in ultimul rand, Stefan Angheluta si echipa casei de productie Smart Film.

Citește și: VIDEO. Robert Tiderle: „Primele presiuni asupra CEC să renunțe la Papaya au fost anul trecut, la mitinguri”


Citește și: EXCLUSIV. CEC Bank rupe contractul cu Papaya, agenția care "și-a luat liber să protesteze"

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • In ziua de azi, nu poti face nicaieri in lumea moderna, o reclama care sa spuna "Noi suntem romani" si sa arati doar rasa alba. Este un pont important pe care sper sa-l auda cine are urechi de auzit. Punct.
 • Sincer : imi place mai mult ultimul spot : cu rugby ! Si nu as alege un partener de afaceri care isi ia liber sa protesteze.
 • Nu stiu cat de mult a costat spotul asta dar mi se pare destul de slabut.
  L-as fi filmat alb-negru.
  Dar daca atat i-a dus mintea pe ei.

Trimite un comentariu