Skip to main content

DECIZIA Universităţii: Facultatea de jurnalism trebuie să menţină deontologia la Relaţii publice şi Publicitate. Anul acesta

 
Foto: Cătălina Vlad/Facebook via b1.ro
Foto: Cătălina Vlad/Facebook via b1.ro

DECIZIE luată de conducerea Universităţii Bucureşti: Deontologia şi Dreptul vor rămâne obligatorii la licenţa de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), pentru specializările Relaţii Publice şi Publicitate.

Publicitate

Cel puţin anul acesta.

Decizia conducerii Universităţii Bucureşti vine după ce, în luna decembrie, Consiliul FJSC a hotărât ca Deontologia şi Dreptul să fie scoase dintre materiile de la specializările Relaţii Publice şi Publicitate, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. Cele două materii au rămas la licenţa pentru jurnalism.

O parte dintre profesori au contestat decizia la conducerea Universităţii Bucureşti (din care face parte FJSC).

Decizie motivată de birocraţie, nu de principii

De ce a hotărât Universitatea Bucureşti să menţină Deontologia şi Dreptul la licenţa de la Publicitate şi de la Relaţii Publice?

Decizia a fost una bazată pe raţionamente birocratice, nu pe argumente care ţin de principii.

Mai exact, hotărârea Consiliului FJSC nu se poate aplica, pentru că bibliografia pentru licenţă trebuie publicată cu cel puţin şase luni înainte de examenul de licenţă (care este între 15 şi 30 iunie).

Ce se întâmplă anul viitor?

Dacă anul acesta Deontologia şi Dreptul rămân obligatorii pentru licenţă la toate specializările de la Jurnalism (din raţiunile birocratice explicate mai sus), situaţia ar putea fi alta anul viitor.

Conducerea Universităţii Bucureşti a stabilit ca, de anul viitor, dacă un alt consiliu al FJSC nu ia altă decizie legată de licenţă, să se pună în aplicare votul din decembrie: Deontologia şi Dreptul ies de la licenţa pentru specializările Relaţii Publice şi Publicitate, dar rămân obligatorii pentru specializarea Jurnalism.

De unde a pornit totul?

La mijlocul lunii decembrie, Consiliul FJSC a votat ca Deontologia şi Dreptul să fie scoase de la examenul de licenţă pentru două specializări: Relaţii Publice şi Publicitate. Deontologia rămâne obligatorie pentru licenţă doar la specializarea Jurnalism a instituţiei.

Cursurile se fac în timpul facultăţii, dar sunt eliminate din examenul de licenţă.

O parte dintre profesori, printre care Raluca Radu (şeful Departamentului de jurnalism) a contestat hotărârea, la Consiliul de Administraţie al Universităţii Bucureşti.

Citeşte toată povestea AICI

Totodată, Raluca Radu a iniţiat o scrisoare deschisă către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), un organism de acreditare în domeniu, în care se cere "reintroducerea explicită a disciplinei Deontologie în rândul disciplinelor obligatorii şi a disciplinei Legislaţie media/ Dreptul comunicării în rândul disciplinelor recomandate, pentru toate programele de comunicare publică din România."

Scrisoarea deschisă a fost semnată de zeci de nume de la FJSC - printre care fostul decan Mihai Coman, Emilia Şercan şi Sorin Psatta - dar şi de la alte instituţii - Victor Dobre, Alexandru Lăzescu, Cătălin Teniţă

Citeşte şi: LA REVEDERE DEONTOLOGIE la licenţă! Facultatea de Jurnalism scoate deontologia de la licenţă la două specializări. Profesori din toată ţara semnează o scrisoare deschisă

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus