Skip to main content

„Nicio limitare a libertăţii de exprimare nu are a fi admisă”. Cum explică instanţa procesul câştigat de Tolontan în „Dosarul Shanghai”

 
„Nicio limitare a libertăţii de exprimare nu are a fi admisă”. Cum explică instanţa procesul câştigat de Tolontan în „Dosarul Shanghai”

„Pârâtul Tolontan Cătălin a avut o conduită conformă în totalitate cu exigenţele internaţionale în materie”, arată decizia Judecătoriei Sectorului 2 în cazul unuia dintre procesele contra jurnalistului Cătălin Tolontan şi a echipei de investigaţii de la Gazeta Sporturilor.

Publicitate

Motivarea instanţei vine după procesul câştigat de Tolontan contra lui George Cioclea, fost şef al Gărzii Financiare, pentru seria de investigaţii „Dosarul Shanghai”.

George Cioclea, actual director economic al Primăriei Sectorului 4, a pierdut procesul cu coordonatorul editorial Libertatea, iar zilele trecute instanţa a publicat şi motivele pentru care i-a respins plângerea, scrie Libertatea.

El l-a chemat pe Tolontan în instanţă în 2018, când a reclamat că prin articolele publicate de Gazeta Sporturilor „i s-au încălcat drepturile” şi „i s-au adus prejudicii reputaţiei şi onoarei”. Atunci, Ciocle cerea „ştergerea acestor articole de pe internet”.

Instanţa nu i-a dat dreptate, după un proces care a dura aproximativ un an de zile. De menţionat că sentinţa nu este definitivă.

„Legăturile dintre reclamant şi liderul grupării de crimă organizată reies din stenograme”, spune instanţa despre George Cioclea

Judecătorii vorbesc şi despre importanţa presei şi despre libertatea de exprimare, care nu trebuie „limitată”:

„Acestea sunt momentele în care presa, cu respectarea obligaţiilor şi responsabilităţilor care-i revin, trebuie să contribuie cu toate resursele sale la dezbaterea publică, iar nicio limitare a libertăţii de exprimare nu are a fi admisă.”

Alături de George Cioclea, chinezul Wang Yan este un alt nume care apare în dosarul în care zeci de fete, multe minore, erau sechestrate şi obligate să se prostitueze, în anii 2004-2005.

Investigaţiile GSP au dezvăluit printre altele dedesubturile reţelei de mafioţi chinezi şi ofiţeri români care se ocupau cu trafic de minore. Echipa de jurnalişti a discutat cu victimele şi a venit cu probe din arhive, iar Parchetul General a recunoscut că dosarul a fost clasat fără să se adune nici o probă.

Şi Wang Yan a pierdut în primă instanţă procesul deschis contra lui Tolontan, în care îi cerea despăgubiri de cinci milioane de euro.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus