
CNA a făcut scut în fața posturilor România TV și Antena 3. Stațiile de știri au scăpat ieftin, doar cu somații din partea forului audiovizual, după câteva derapaje venite în contextul epidemiei de Coronavirus.
România TV a dat imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.
Antena 3 a avut mai multe burtiere panicarde, imediat după ce președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență.
Un mic exemplu, de la Antena 3:
„Alimentele s-ar putea raționaliza începând de luni”, „Circulația în unele zone s-ar putea interzice”, „Pe perioada stării de urgență se vor face razii”, sunt doar câteva dintre titlurile care au rulat, în buclă, minute bune, pe postul Antena 3.
Deși ambele subiecte au stârnit controverse în spațiul public, Consiliul Național al Audiovizualului a fost de părere că posturile nu au greșit atât de tare.
Șase, din opt membri prezenți la ședința CNA de astăzi, au considerat că România TV și Antena 3 pot încasa doar câte o somație.
Monica Gubernat, președintele CNA și cea care a și propus somațiile pentru cele două posturi, și-a motivat decizia astfel:
„Totuși, la Antena 3 nu cred că poți găsi o cauzalitate între acele burtiere și aglomerația din magazine pentru că același tip de aglomerație l-am văzut peste tot în lume. Să spui că titlurile Antenei 3 au generat aglomerațiile din magazine este puțin exagerat”, a spus aceasta în ședința CNA.
De menționat că mai existat și o propunere de 20.000 de lei pentru România TV și una de 10.000 de lei pentru Antena 3, ambele venit din partea Dorinei Rusu.
Aceasta din urma a considerat că ambele posturi „au dat dovadă de iresponsabilitate”.
Au votat pentru propunerea de somație pentru cele două posturi: Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu, Nicolae Bălașa, Alexandru Kocsis și Borsos Orsolya.
Răsvan Popescu: „Nu cred că suntem în faza unui comportament de natură să sperie lumea foarte tare”
Cum și-au motivat decizia o parte cei care au votat pentru somație?
- Răsvan Popescu: „Televiziunile n-au funcționat precum online-ul. Au fost mai reținute și mai responsabile, cu mici excepții. Nu cred că suntem în faza unui compartament de natură să sperie lumea foarte tare.
Chiar și titlul acela cu raționalizarea e cu „s-ar putea”, nu e direct „vor fi raționalizate”.”
- Monica Gubernat, cea care a și propus somațiile pentru cele două posturi, și-a motivat decizia astfel: „Totuși, la Antena 3 nu cred că poți găsi o cauzalitate între acele burtiere și aglomerația din magazine pentru că același tip de aglomerație l-am văzut peste tot în lume.
Să spui că titlurile Antenei 3 au generat aglomerațiile din magazine este puțin exagerat. Trebuia mai multă precauție și din partea lor, deși există acel verb „s-ar putea”. Totuși, când anunți o stare de urgență trebuie să anunți și niște posibile măsuri pentru a nu lăsa loc speculațiilor.
În cazul România TV a fost o ignoranță mare faptul că au dat acel filmuleț fără să-l verifice. Au rectificat, dar penibilul situației rămâne.”
- Ramona Sorescu: „Cred că dacă ar fi știut că acel filmuleț e fake (n.r. – România TV) nu l-ar fi dat, cu siguranță. Nu cred că a fost cineva acolo care a zis „chiar dacă e fake îl dăm ca să facem noi senzație”. Nu cred că a fost cu intenție.”
Dorina Rusu: „Antena 3, dovadă de rea-credință și iresponsabilitate”
Pe de altă parte, Dorina Rusu, care a propus și cea mai dură penalizare - amenzi de câteva zeci de mii de lei - , a fost de părere că atât Antena 3, cât și România TV au dat dovadă de iresponsabilitate.
Dorina Rusu: „E ceva incredibil, într-o situația în care lumea oricum e panicată. Mai era și chestia cu stare de urgență, deci se înțelege că, gata, dacă e stare urgență, lumea o să fie fugărită pe stradă.
Foarte urât și foarte iresponsabil din partea unui post cu audiență mare (n.r. - România TV)
La Antena 3 avem acele titluri legate de starea de urgență.
Antena 3 a luat cele mai rele prevederi din legea despre starea de urgență. E o dovadă de rea-credință și de iresponsabilitate. Provoacă panică. Nu mi se pare normal să faci așa ceva într-o situație în care oricum sunte panicați.”
Alături de Dorina Rusu, a mai votat pentru cele două amenzi și Cristina Pocora.
Citește și: România TV, imagini fără verificare cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici”
Citește și: ActiveWatch: Iresponsabilitate la Antena 3, care, transformă starea de urgență într-un spectacol grotesc
LEGISLAȚIE - Codul Audiovizual
Art. 75 - (1) Relatările despre dezastre sau tragedii collective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică.
(2) Radiodifuzorii nu trebuie să repete nejustifica timaginile şocante.
(3) Radiodifuzorii au obligaţia de a prezenta şi poziţia exprimată de autorităţile publice abilitate.
(4) Este interzisă dezvăluirea de către radiodifuzori ai dentităţii victimelor până la comunicarea oficială a acesteia.
Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoare ler reguli:
a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;
b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;
c) titlul afişat pe ecran să reflecte câtmai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;
Art. 64 - 1.b) Informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Nu CNA ar trebui desfiintat, ci ar trebui inlocuiti anumiți membri cu oameni apolitici,fără interese si corecți