Skip to main content

VIDEO. România TV, imagini fără verificare cu un "Suspect de coronavirus fugărit de medici"

 
VIDEO. România TV, imagini fără verificare cu un "Suspect de coronavirus fugărit de medici"

VIDEO. Sirene de poliție și imagini în buclă și un Fake-News la România TV. "Suspect de coronavirus fugărit de medici în centrul Capitalei" a titrat România TV aseară, la ora 21.00, difuzând imagini în buclă cu o persoană îmbrăcată în alba care alerga pe altcineva.

Publicitate

Filmul a fost dat fără nicio verificare și s-a dovedit a fi o farsă.

Prezentatorul de la România TV nu a precizat de unde a tras concluzia că cel alergat este "un suspect de coronavirus" și nici de unde știu că persoana care aleargă este medic.

Imaginile au rulat minute în șir la România TV, pe jumătate de ecran. 

Prin telefon a intrat și reporterul România TV, care a punctat că imaginile "au fost filmate de un prieten" și că oamenii "să nu se panicheze, că medicii nu vor să le facă niciun rău"

Prin telefon a intrat și Gabriela Firea, care a făcut referire la "astfel de situații" care pot apărea. Și pe parcursul intervenției Gabrielei Firea, imaginile au rulat în continuare pe jumătate de ecran, cu titlul: "Ultima oră: suspect de coronavirus fugărit prin București în această seară".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a comentat imaginile (dovedite, ulterior, a fi cu totul alceva decât păreau): 

Gabriela Firea: "Au fost mai multe situații, unele nu au fost surprinse de camere de luat vederi, în Capitală. (...)

Am primit și noi pe grupul nostru, Comitetul Municipal, mai multe reclamații din partea unor vecini, pentru că au fost, din păcate, cetățeni care au transmis DSP și au semnat că trebuie să rămână la domiciliu 14 zile, dar nu au respectat această indicație. Iată, dvs ați oferit în această seară un exemplu filmat.

Probabil a fost o reclamație a unui vecin, care cunoșteau faptul că domnul respectiv a venit în țară, din Italia, Spania sau altă zonă de focar, și nu a respectat autoizolarea, a ieșit din casă sau la cumpărături... De aceea noi am oferit facilități pentru cei izolați în București. (...)

De cele mai multe ori, Poliția Capitalei ori colegii de la SMURD și Ambulanță, și cu sprijinul cetățenilor, au reușit să prindă aceste persoane."

Aproape jumătate de oră, titlul și imaginile au rulat în buclă pe ecran (chiar și când vorbea președintele Klaus Iohannis). La ora 21.26, brusc, imaginile au dispărut de pe ecran. A fost scos și titlul "Ultima oră: suspect de coronavirus fugărit prin București în această seară".

După această oră, nu a mai fost nicio referire la acele imagini. Jurnalul de la ora 22.00 s-a deschis cu o altă știre, fără nicio referire la filmul FAKE difuzat cu o oră mai devreme.

Poliția Capitalei a punctat aseară, într-un comunicat, ulteriror, că filmul a fost "filmat de trei persoane în scop de divertisment".

"Atâta inconștiență! Incredibil"

România TV, ora 22.20. "Atâta inconștiență! Incredibil", remarcă prezentatorul România TV, care o introduce pe colega lui, care explică situația: filmul a fost o farsă. Ea a explicat că "imaginile ne-au parvenit în redacție cu titlul medici aleargă un suspect cu coronavirus" și a citit comunicatul Poliției.

"Ce fac niște incoștienți!" a remarcat, din nou, prezentatorul, care nu a punctat însă de ce postul TV nu a verificat imaginile înainte de a le difuza, și nu după.

VIDEO. România TV și imaginile cu "Suspectul de coronavirus fugărit de medici"

O farsă: Imagini "Filmate în scop de divertisment"

Cele două persoane care apar în filmuleț nu sunt un medic și un suspect de coronavirus, așa cum a titrat România TV.

Poliția a dat un comunicat, punctat chiar pe site-ul RomaniaTV.net, în știrea cu titlul: "Fake news pe tema coronavirusului. Cum răspândesc nişte inconştienţi panica în Capitală VIDEO"

"Referitor la imaginile apărute în spațiul public, în care două persoane, dintre care una purta un costum alb, alergau, facem precizarea că acestea sunt imagini filmate de trei persoane, în scop de divertisment.

Ele au fost realizate în noaptea de 13/14 martie. Polițiști din cadrul Secției 17 Poliție, în timp ce acționau în zona Piața Constituției, au observat persoanele respective care alergau si care au părăsit în viteză zona.

Asigurăm cetățenii că NU a existat niciun apel 112, nicio sesizare directă nici din partea cetățenilor și nici din partea altor unități, prin care să ni se semnaleze că în vreo zonă a Capitalei există o persoană care să fugă de echipaje medicale. Poliția Capitalei efectuează verificări pentru a stabili dacă prin publicarea pe rețelele de socializare a acestei filmări, fără exprimarea clară a faptului ca este vorba despre o glumă, a fost încălcată legislația în vigoare. Facem apel la cei care tratează actuala situație ca fiind un subiect de glumă să fie responsabili și să nu inducă panică".
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu