Skip to main content

Costi Rogozanu pleacă de la Realitatea Plus, după ce o parte din redacție a fost trimisă în șomaj tehnic: „Mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire”

 
Costi Rogozanu pleacă de la Realitatea Plus, după ce o parte din redacție a fost trimisă în șomaj tehnic: „Mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire”

Plecare de la Realitatea Plus. Realizatorul Costi Rogozanu se desparte de postul TV, după șapte ani de colaborare. 

Din informațiile Paginademedia.ro, decizia este strâns legată de ultimele mișcări din stație, unde o parte din angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, însă prestează munca la redacție sunt paravanul voluntariatului. 

Publicitate

Într-un mesaj intern trimis colegilor și intat în posesia Paginademedia.ro, Rogozanu își explică decizia de a renunța la postul TV.

„De o săptămână, se întâmplă chestiuni administrative care ne privesc pe noi toți. Inclusiv pe aceia care nu au primit o foaie cu șomaj tehnic la semnat și care apoi au primit și îndemnul să vină la muncă în calitate de ”voluntari”. Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire, toți au familii rate etc., le e greu să spună ”nu”.

Cei care apar pe sticlă, categorie în care sunt și eu, n-au primit astfel de hârtii. Mulți alții au primit, le-am văzut, am vorbit personal cu zeci de oameni aflați în situația asta.

Nu avem nici putere de negociere, se pare că nu mai știm deloc să ne apărăm interesele împreună. Și mulți au semnat pentru că nu prea aveau încotro, îi înțeleg perfect, nu judec”, le spune colegilor în mesajul de rămas bun. 

Acesta a mai adăugat:

„Am vorbit cu reprezentanții patronatului din redacție. M-au asigurat că e legal. Am vorbit cu specialiști, cu sindicaliști: răspunsul e unul singur, nu are cum să fie legal”.

Costi Rogozanu și-a anunțat plecare și pe Facebook, unde însă nu a dat mai multe detalii. Contactat de Paginademedia.ro, nu a dorit să facă declarații în legătură cu ruptura de Realitatea Plus. 

Citește și: MediaSind: Angajați ai Realitatea, și în șomaj tehnic, și voluntari. "Nu îi mai obligați pe cei în șomaj să lucreze. Vom sesiza instituțiile abilitate"

Carte de vizită. În anul 2010 s-a angajat la Cotidianul, unde a stat până în 2013. De atunci lucrează la Realitatea TV, unde a făcut mai multe emisiuni. Printre ultimele proiecte de care s-a ocupat este emisiunea „Decodor”. 

Mesajul trimis de Costi Rogozanu colegilor de la Realitatea Plus, intrat în posesia Paginademedia.ro: „Chestiunea cu „șomajul tehnic” e însă despre toți”

„Vă salut,

Vă anunț că întrerup colaborarea cu Realitatea.

De o săptămână, se întâmplă chestiuni administrative care ne privesc pe noi toți. Inclusiv pe aceia care nu au primit o foaie cu șomaj tehnic la semnat și care apoi au primit și îndemnul să vină la muncă în calitate de ”voluntari”. Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire, toți au familii rate etc., le e greu să spună ”nu”. Nu avem nici putere de negociere, se pare că nu mai știm deloc să ne apărăm interesele împreună. Și mulți au semnat pentru că nu prea aveau încotro, îi înțeleg perfect, nu judec.

Cei care apar pe sticlă, categorie în care sunt și eu, n-au primit astfel de hârtii. Mulți alții au primit, le-am văzut, am vorbit personal cu zeci de oameni aflați în situația asta.

Am vorbit cu reprezentanții patronatului din redacție. M-au asigurat că e legal.

Am vorbit cu specialiști, cu sindicaliști: răspunsul e unul singur, nu are cum să fie legal. Sigur că ar fi fost minunat să avem un stat capabil să susțină salariile pe astfel de crize, adică să ajute angajatori vulnerabili (din ce știu asta se întâmplă doar în Austria, în alte forme). La noi nu e legal - șomajul e șomaj și punct. Prima grijă a puterii a fost să dea ordonanțe prin care practic suspendă controalele de muncă (nu că ar fi fost cine știe ce înainte) - e clară situația, pe toată piața muncii e nasol, fiecare își tratează angajații cum vrea și nu e tras la răspundere.

Nu am chef de scandaluri publice (am văzut că mediasind.ro a atras deja atenția, confirmându-mi ceea ce aflasem deja zilele astea). Scriu pe emailuri interne sperând că aceia care conduc vor anula această intenție care ar însemna practic sustragere de fonduri de la stat în numele angajaților.

Sunt in diverse forme de colaborare cu acest trust de vreo 10 ani, au fost vremuri nasoale de toate felurile. Cat timp a fost vorba doar despre mine, mi-am făcut treaba așa cum am știut. În mod clar avem mari probleme de transparență în decizia editorială.

Și, mai rău: cam mulți din redacție au ajuns să-și interiorizeze dorințele patronatului - nu e ok, știu că se întâplă peste tot, dar niciodată nu mi s-a întîmplat să primesc atât de multe mesaje cu ”nu te lua de ăla sau de ălălalt”. Nu le băgam în seamă oricum, dar, în alte vremuri, până și în unele mai rele, redacția era parcă mai unită. Cum spuneam, din astea am mai văzut, e despre cât ne duc nervii și puterea de negociere pe fiecare. Chestiunea cu „șomajul tehnic” e însă despre toți.

În loc de rămas bun, vă urez putere să renegociați această situație inacceptabilă.

Al vostru, cu tristețe,

Costi Rogozanu”

Mesajul postat pe Facebook

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Sunt uimit de plecarea de la Realitatea a d-lui Costi Rogozanu care era un jurnalist foarte bun , cu bun simt , comenta cu decenta toate problemele noastre ale pensionarilor , se vedea ca era un jurnalist care vedea relitatea din tara asta si o comenta foarte corect .Este un jurnalist de elita ,pe care il apreciez foarte mult . Cu respect , un pensionar din CLUJ-NAPOCA.
  • E prea comunist sa fie primit la digi sau la europa fm! Mi-as dori sa-l vad ca-si deschida o firma si ca plateste cateva salarii :-) sa vad cum isi mai schimba retorica ...
  • Ce grafica decenta avea Realitatea Plus... De ce nu au pastrast o nu inteleg... Noile emisiuni cu Oreste, Laurentiu Botin, Madalina Dobrovolschi nu fac rating?!.caci mi se pare o Realitatea mai dinamica ca oricand...
  • Draguțel cântecul de lebădă al domnului deontolog Costi Rogozanu, mare conștiință neprihănită, prestator până azi la Realitatea TV. După cum spune dânsul, a făcut purici pe acolo cam un deceniu. Timp în care patronii pentru care lucra au făcut toate abuzurile posibile împotriva angajaților si au prelungit la mai bine de sapte ani, in pofida legii, o insolventa record. Deci tepuit statul pe care dl Costi il tot critica. Si tot dl Costi a asistat la toate campaniile penibile comandate de Cozmin Gusa, a fost coleg cu Octavian Hoandra si cu Rares Batistuta, cu Denise Rifai si cu Eduard Pastia, cu catastrofalele Alexandra Pacuraru si Lavinia Sandru. Si acelasi domn Costi a stiut mereu de toate comenzile date de sefi realizatorilor, a vazut cum au fost glorificati Gabriel Oprea, Miron Mirea etc. Si dl Costi a tacut de mii de ori cand ar fi trebuit sa vorbeasca. Acum l-a ajuns morala din urma. Paste Fericit!
  • Din ce citesc pe aici, e clar ca dra de 45 de ani Genoveva G minte de ingheata apele si impreuna cu fostul ospatar si cu Dana Secretara *** *** *** Maricel Pacuraru, acum "doar antreprenor", sa fie lasat sa isi bata joc din nou de contribuabili!
  • Ma astept sa declare insolventa la noua televiziune in curand, dupa falimentul pe vechea "Realitatea". O demisie e un pas inainte, mai mereu!
  • Era și cazul. Rogozanu e un tip cu prea mult bun simț pentru ceea ce a devenit Realitatea. L-am simțit cum a înghițit în sec atunci când s-a produs "șmecheria" Realitatea TV -> Realitatea Plus. A rămas și după ce a rămas fără emisiune, fiind înlocuit tocmai cu Oreste (cel care îi atribuise o poreclă rușinoasă la începutul anilor 2000). L-am apreciat pentru faptul că avea curajul să aibă opinii contrare turmei și să le și argumenteze.

    Apropo, "Decodor" a fost o emisiune bună, fiind o alternativă clară la circotecile care sunt pe celelalte posturi de la ora 23. Sper că va continua emisiunea în altă parte.

Trimite un comentariu