Skip to main content

VIDEO. Etno TV îşi păcăleşte publicul şi de Ziua Libertăţii de Exprimare

 
VIDEO. Etno TV îşi păcăleşte publicul şi de Ziua Libertăţii de Exprimare

VIDEO. "Vă vreau în legătură acum! Vreau să sune telefonul" Şi de Ziua Libertăţii de Exprimare, de Ziua Presei, postul Etno TV are în grilă aşa-numitele "Păcăleli TV", programe care ademenesc telespectatorii să sune (dar ei sună cu suprataxă).

Publicitate

Cu prestaţia agitată a Adelei Lupşe. Capturile de mai jos sunt de 3 Mai. Emisiunea a fost pe post şi pe 2 mai, cu acleaşi mecanism la limita înşelătoriei: se dă impresia că nimeni nu sună, deşi răspunsul este simplu. Dacă telespectatorii sună, sunt taxaţi cu 1 euro plus TV şi li se închide telefonul (pe ecran nu se spune nimic de suprataxă)

Paginademedia.ro a scris în repetate rânduri de mecanismul acestei emisiuni, cu Adela Lupşe gazdă (ultima dată, la sfârşitul lui martie).

Şi astăzi, 3 Mai, s-a întâmplat la fel.

Mecanismul înşelătoriei este simplu:

- pe ecran este un “Program de divertisment”: Câştigă acum. Găsiţi cele 3 imagini diferite. Sunaţi la 0318.242.148 pentru informaţii (Nimic despre vreo taxă suplimentară)

- zeci de minute nu sună nimeni

- Adela Lupşe se agită "să sune telefonul"

Am sunat la numărul de telefon de pe ecran. O voce ne direcţionează către alt număr: “Pentru a participa, sunaţi la 1204. Repet: sunaţi la 1204.”

Sunăm la numărul 1204: “Aţi sunat la Câştigaţi acum. Costul apelului este de 1 euro plus TVA. Puteţi participa dacă aţi împlini vârsta de 18 ani”. Urmează "numerele dvs. câştigătoare". Apoi telefonul se închide. De ce "numerele câştigătoare"? În urmă cu câteva luni, Păcălelile TV mascau suprataxa în "câştigarea unei variante la loto."

Abia după aproape 40 de minute, chiar la finalul emisiunii, este băgat în direct un telespectator.

“Păcălelile TV”, semnalate, de-a lungul timpului, de Paginademedia.ro, rulează pe televiziune de foarte mulţi ani, în diverse forme. Periodic, CNA le-a penalizat dar, de fiecare dată, au revenit, cu un alt regulament şi mod de funcţionare.

VIDEO. Adela Lupşe, duminică, 3 mai, la Etno TV:

Citeşte şi: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!

VIDEO. Adela Lupşe la Etno, pe 23 martie

Citeşte şi: VIDEO. Păcălelile TV continuă la Etno TV. Am sunat să vedem ce se întâmplă: „Hopa! Cât pe ce!"

Citeşte şi: Isterica de la „Vreau să sune telefonul”, din nou pe TV. Tot cu concursuri interactive. La Etno TV. CNA vrea "stop joc"

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghiceşti soluţii facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privinţa acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislaţia secundară pe baza căreia funcţionează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiţii, prevăzute la art 91.

După acea dată, apele s-au mai liniştit. Până acum.

Ce spune legislaţia CNA:

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

VIDEO. Momentul de antologie cu "isterica" de la concursurile interactive, din 2008 sesizat de Paginademedia.ro, "vârful" concursurilor interactive

Citeşte şi:

Articolul din martie: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!

Articolul din ianuarie 2009, aici

Constatările CNA legate de concursurile interactive, aici

Fenomenul concursurilor interactive în 2008 şi 2009, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • c4n1b4lul c4n1b4lul
    Eu sunt de părere că domnișoara (sau doamna, mai știi...) Lupșe ar avea ceva pile pe la CNA, de i-au permis și acum să emită această schemă de escrocherii la televizor...
  • Nicolae Nicolae
    Emisiunea este pe bune, chiar se trimit banii, după 2 luni, ce-i drept. Mecanismul de intrare in direct nu e cel mai bun, dar in ceea ce priveste banii sunt seriosi.
  • jk jk
    @eu,tu si ovidiu
    Mai stii?De curiozitate (si probabil sa vedem cum.a evoluat duduia) m am uitat uneori, fugitiv
    Si vad ca cei care raspund,de obicei,sunt persoane diferite
    Mna mai sunt si cei " cu abonament " dar foarte puțini
  • Marian M. Marian M.
    Bună ziua,

    Teoretic aspectul acesta ar trebui să fie și de competența Protecției Consumatorilor.
  • eu, tu si ovidiu eu, tu si ovidiu
    Abia după aproape 40 de minute, chiar la finalul emisiunii, este băgat în direct un telespectator.
    Sunteti siguri ca respectivul sau respectiva chiar este telespectator ?
  • jk jk
    Nu bogdan, până în 2018 nu a fost chestiile astea
  • jk jk
    Si CNA zice pas,nici macar somatie sau ce e mai putin decat somatie
    Nu stiu cat de ilegal ii,dar imoral e de numa
  • Bogdan Bogdan
    Iar pacaleli TV? Din 2008 pana in 2020,*** de bani au facut emisiuni neautorizate low-budget pentru prostii care sunt pacaliti de acestea. CNA trebuie sa faca ceva cu aceste notorii "pacaleli TV",nu sa se ocupe de Vulpita.
  • Dragos Dragos
    Cei care suna sunt naivi si isi merita soarta. Pe de alta parte CNA-ul se ocupa de amenzi la glumele cu perdea ale lui Calinescu, dar in cazurile astea plus Vulpita si alte nastrusnicii tv, inchide ochii sau se multumesc cu amenzi de cateva mii de lei pe care posturile respective le fac la difuzarea unui singur calup publiciar.

Trimite un comentariu

sus