Skip to main content

VIDEO. Etno TV își păcălește publicul și de Ziua Libertății de Exprimare

 
VIDEO. Etno TV își păcălește publicul și de Ziua Libertății de Exprimare

VIDEO. "Vă vreau în legătură acum! Vreau să sune telefonul" Și de Ziua Libertății de Exprimare, de Ziua Presei, postul Etno TV are în grilă așa-numitele "Păcăleli TV", programe care ademenesc telespectatorii să sune (dar ei sună cu suprataxă).

Cu prestația agitată a Adelei Lupșe. Capturile de mai jos sunt de 3 Mai. Emisiunea a fost pe post și pe 2 mai, cu acleași mecanism la limita înșelătoriei: se dă impresia că nimeni nu sună, deși răspunsul este simplu. Dacă telespectatorii sună, sunt taxați cu 1 euro plus TV și li se închide telefonul (pe ecran nu se spune nimic de suprataxă)

Publicitate

Paginademedia.ro a scris în repetate rânduri de mecanismul acestei emisiuni, cu Adela Lupșe gazdă (ultima dată, la sfârșitul lui martie).

Și astăzi, 3 Mai, s-a întâmplat la fel. 

Mecanismul înșelătoriei este simplu:

- pe ecran este un “Program de divertisment”: Câștigă acum. Găsiți cele 3 imagini diferite. Sunați la 0318.242.148 pentru informații (Nimic despre vreo taxă suplimentară)

- zeci de minute nu sună nimeni

- Adela Lupșe se agită "să sune telefonul"

Am sunat la numărul de telefon de pe ecran. O voce ne direcționează către alt număr: “Pentru a participa, sunați la 1204. Repet: sunați la 1204.”

Sunăm la numărul 1204: “Ați sunat la Câștigați acum. Costul apelului este de 1 euro plus TVA. Puteți participa dacă ați împlini vârsta de 18 ani”. Urmează "numerele dvs. câștigătoare". Apoi telefonul se închide. De ce "numerele câștigătoare"? În urmă cu câteva luni, Păcălelile TV mascau suprataxa în "câștigarea unei variante la loto."

Abia după aproape 40 de minute, chiar la finalul emisiunii, este băgat în direct un telespectator.

“Păcălelile TV”, semnalate, de-a lungul timpului, de Paginademedia.ro, rulează pe televiziune de foarte mulți ani, în diverse forme. Periodic, CNA le-a penalizat dar, de fiecare dată, au revenit, cu un alt regulament și mod de funcționare.

VIDEO. Adela Lupșe, duminică, 3 mai, la Etno TV:

Citește și: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

VIDEO. Adela Lupșe la Etno, pe 23 martie

 

Citește și: VIDEO. Păcălelile TV continuă la Etno TV. Am sunat să vedem ce se întâmplă: „Hopa! Cât pe ce!" 

Citește și: Isterica de la „Vreau să sune telefonul”, din nou pe TV. Tot cu concursuri interactive. La Etno TV. CNA vrea "stop joc"

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat. 

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91. 

După acea dată, apele s-au mai liniștit. Până acum. 

Ce spune legislația CNA

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

VIDEO. Momentul de antologie cu "isterica" de la concursurile interactive, din 2008 sesizat de Paginademedia.ro, "vârful" concursurilor interactive

Citește și:

Articolul din martie: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

Articolul din ianuarie 2009, aici

Constatările CNA legate de concursurile interactive, aici

Fenomenul concursurilor interactive în 2008 și 2009, aici

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Eu sunt de părere că domnișoara (sau doamna, mai știi...) Lupșe ar avea ceva pile pe la CNA, de i-au permis și acum să emită această schemă de escrocherii la televizor...
 • Emisiunea este pe bune, chiar se trimit banii, după 2 luni, ce-i drept. Mecanismul de intrare in direct nu e cel mai bun, dar in ceea ce priveste banii sunt seriosi.
 • @eu,tu si ovidiu
  Mai stii?De curiozitate (si probabil sa vedem cum.a evoluat duduia) m am uitat uneori, fugitiv
  Si vad ca cei care raspund,de obicei,sunt persoane diferite
  Mna mai sunt si cei " cu abonament " dar foarte puțini
 • Abia după aproape 40 de minute, chiar la finalul emisiunii, este băgat în direct un telespectator.
  Sunteti siguri ca respectivul sau respectiva chiar este telespectator ?
 • Si CNA zice pas,nici macar somatie sau ce e mai putin decat somatie
  Nu stiu cat de ilegal ii,dar imoral e de numa
 • Iar pacaleli TV? Din 2008 pana in 2020,*** de bani au facut emisiuni neautorizate low-budget pentru prostii care sunt pacaliti de acestea. CNA trebuie sa faca ceva cu aceste notorii "pacaleli TV",nu sa se ocupe de Vulpita.
 • Cei care suna sunt naivi si isi merita soarta. Pe de alta parte CNA-ul se ocupa de amenzi la glumele cu perdea ale lui Calinescu, dar in cazurile astea plus Vulpita si alte nastrusnicii tv, inchide ochii sau se multumesc cu amenzi de cateva mii de lei pe care posturile respective le fac la difuzarea unui singur calup publiciar.

Trimite un comentariu