Skip to main content

Reapare sau nu Dilema Veche? Viitorul publicației se decide în aceste zile

 
Reapare sau nu Dilema Veche? Viitorul publicației se decide în aceste zile

"O dilemă mai puțin în presa noastră". Titlul editorialului semnat de Andrei Pleșu, dar și textul, vorbesc despre o "iminentă" dispariție.

Publicitate

Care este situația, exact? Ce se întâmplă acum? Cert este că, momentan, apariția Dilemei este suspendată în perioada stării de urgență, la fel ca toate revistele editate de Adevărul Holding.

Detalii, în continuare:

Scriitorul Andrei Pleșu a expus problema. Din articolul semnat de Andrei Pleșu:

"Da, Dilema (veche) se confruntă cu o iminentă dispariție. Condițiile de existență pe care ni le propune Holdingul Adevărul sînt, în fapt, un mod de a sugera retragerea…

În contextul de acum, nu e cuviincios să ne plîngem. Mor oameni, moare piața muncii, mor ramuri întregi ale vieții economice și financiare. (...) Așa stînd lucrurile, nu putem pretinde ca un săptămînal de cultură să supraviețuiască nestingherit.

Nu e cazul să evoc acum, în cîteva rînduri, biografia publicației noastre. Dar am nostalgia momentului inaugural, cînd Augustin Buzura a avut ideea să susțină un asemenea experiment jurnalistic. Radu Cosașu a găsit un nume potrivit (Dilema, într-un moment în care piața locală gemea de radicalități, astfel încît reflecția articulată și comunicarea echilibrată să fie cvasi-imposibile).

Dilema a devenit un săptămînal mai mult decît onorabil, înconjurat de colaboratori prestigioși din toate domeniile și – ceea ce e esențial – susținut de un număr tot mai mare de cititori. Chiar și acum, în vremuri precare, vindem, săptămînal, cca 5.000 de exemplare."

Cristi Stancu, director Adevărul Holding: "Vom lua o decizie în aceste zile"

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, între șefii publicațiilor Adevărul și management au existat discuții legate de situația financiară a titlurilor. Condiția discutată: titlurile ar trebui măcar să nu piardă bani, să nu fie pe minus.

Contactat de Paginademedia.ro, directorul general al Adevărul Holding, Cristi Stancu a declarat că zilele acestea se va lua o decizie, având în vedere că starea de urgență se încheie pe 15 mai, iar distribuitorii de presă și-ar putea relua activitate.

Cristi Stancu, pentru Paginademedia.ro:

"Vom lua o decizie legată în următoarele zile, dar nu numai în legătură cu Dilema Veche, ci cu toate publicațiile Adevărul Holding care au fost suspendate pe perioada stării de urgență."

Citește și: Presa scrisă, puternic afectată: Nu mai apar duminica Libertatea, Click și GSP. Dilema, suspendată. La fel toate revistele Adevărul

Redactorul-șef Sever Voinescu a confirmat pentru Libertatea că există discuții cu managementul Adevărul Holding, dar situația e dificilă.

„Noi am suspendat toate contractele de drepturi de autor, chiar de la începutul pandemiei, iar articolele sunt pro bono, dar pentru online. Nu știm ce va fi, dar decizia va fi de la 15 mai încolo, pentru că nu știm nici cum va reacționa piața.

Printul e într-un moment extrem”, a spus Sever Voinescu.

Ce spune Cristi Burci, proprietarul Adevărul Holding?

Acționarul Adevărul Holding a declarat, pentru Libertatea, că "va face tot posibilul" să țină publicația și că "nu o va închide".

Renunță la Dilema Veche din 15 mai?

"Să răspund la întrebare: nu. Voi face tot posibilul ca Dilema Veche să reziste pe piață. Nu știu să vă spun acum ce soluții voi găsi, dar nu o voi închide", a declarat pentru Libertatea Cristian Burci.

Citește și: Presa scrisă, puternic afectată: Nu mai apar duminica Libertatea, Click și GSP. Dilema, suspendată. La fel toate revistele Adevărul

Articolul lui Andrei Pleșu, în Dilema Veche

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Nici celelalte trusturi de presă nu se simt grozav, Ringier a tot închis reviste, iar Burda nu își dorește ziare.

    Din păcate revista Dilema nu poate exista fără un sponsor.
    Nu sunt convins că numele acestuia poate fi Ringier.
  • Dilema va trece in trustul elvetian Ringier, unicul care pompeaza bani in Romania. Ringier va avea un cuvant serios de spus in media romaneasca.

Trimite un comentariu