Skip to main content

De ce a renunţat B1 la Sorina Matei? “Orientarea prorusă legată de coronavirus şi audienţele” – Sorin Oancea

 
De ce a renunţat B1 la Sorina Matei? “Orientarea prorusă legată de coronavirus şi audienţele” – Sorin Oancea

Sorina Matei şi Andrei Bădin nu vor mai avea emisiuni la B1. De ce? Care au fost motivele pentru care postul de televiziune a renunţat la ei?

Publicitate

Sorina Matei acuză faptul că nu e existat nicio notificare şi plasează decizia managementului B1 TV în contextul deciziilor Guvernului de a aloca bani presei şi de a lansa IMM Invest (program la care a aplica şi B1).

De cealaltă parte, Sorin Oancea a declarat pentru Paginademedia.ro că decizia este legată de “audienţa slabă a emisiunii Sorinei Matei şi de orientarea pro-rusă legată de coronavirus, orientare tot mai evident în ultima perioadă”.

Detalii, în continuare:

Faptele:

1.B1 TV renunţă la contractul de colaborare su Sorina Matei. Ea realiza în fiecare vineri emisiunea Aktualitatea Românească, între 21.00 şi 23.00

2.B1 decide să nu mai prelungească contractul pentru emisiunea lui Andrei Bădin, contract prin firma lui. Andrei Bădin avea emisiune duminica, de la 16.00 la 18.00 – Controverse

Sorina Matei: “Jurnalismul, vocile critice, trebuie să dispară”

Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru „sprijinirea jurnalismului”, scrie Sorina Matei într-o postare pe facebook.

“Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic” – Sorina Matei.

Realizatoarea pune decizia managementului în contextul unor decizii ale Guvernului:

"1. Televiziunea B1 TV a reziliat marţi contactul meu şi al lui Andrei Bădin, fără nicio notificare şi/sau discuţie prealabile.

2. Tot marţi, cu câteva ore înainte de reziliere, televiziunea B1 tv, pe profit- 2,3 milioane de euro în 2019, a aplicat la fonduri garantate de stat/Guvern prin IMM Invest.

3. Luni, înainte de aplicare, emisiunile noastre existau, marţi – după aplicare n-au mai existat.

4. Totul a fost comunicat marţi seară, după aplicare la IMM invest, şi miercuri, prin email/trimis document şi printr-un cerber al patronatului.

5. Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei „campanii de informare”, cică să „sprijine jurnaliştii” care în mintea lor trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale Guvernului, fix ce nu are voie să facă presa."

Sorin Oancea: Motivele ţin de audienţe şi orientarea prorusă legată de coronavirus

Acţionarul B1 TV spune pentru Paginademedia.ro că a luat decizia de a renunţa la contractul cu Sorina Matei ca urmare a audienţelor slabe şi a modului în care a abordat subiectul coronavirus.

Sorin Oancea, pentru Paginademedia.ro:

"Decizia are legătură doar cu audienţele slabe ale emisiunii şi cu o orientare pro-rusă legată de criza coronavirus, orientare tot mai evidentă în ultima perioadă.

Linia pe care mergea nu corespundea nici realităţii, nici puncutului nostru de vedere. De aceea, am renunţat să colaborare, pentru că era o colaborare, Sorina Matei nu era angajată a postului", a spus Oancea pentru Paginademedia.ro.

Legat de contextul deciziior luate de Guvern:

“Programul de sprijinire a presei nu este pentru B1, este pentru toată presa, iar B1 nu va avea mari beneficii din acest program, aşa cum este el conceput acum.

În ceea ce priveşte programul pentru IMM-uri, nu este o finanţare a Guvernului, ci o finanţare bancară, la care pot participa toate companiile care reuşesc să convingă o bancă de faptul că pot fi finanţate. După răspunsul băncii, statul acordă eventual garanţii.

Nu este nicio legătură cu aceste aspecte, a declarat Oancea.

Legat de Andrei Bădin?

“Pur şi simplu, contractul cu firma lui era la termen şi nu l-am m-ai reînnoit”, a declarat Sorin Oancea pentru Paginademedia.ro

Sorina Matei, istorii cu B1

Atât Sorina Matei, cât şi Andrei Bădin au mai lucrat în trecut la B1. Sorina Matei a venit la B1 în 2011, de la Antena 3 (părăsea trustul lui Dan Voiculescu din cauza unor neînţelegeri avute cu managementul Antena 3 în privinţa realizării unui interviu cu Traian Băsescu). A plecat de la B1 prin demisie, după şase luni, la România TV.

La sfârşitul lui 2013, jurnalista a plecat şi de la postul controlat de Sebastian Ghiţă, pentru ca mai apoi să revină la B1 TV, cu emisiunea Aktualitatea Românească. Pleca în mai 2015.

"Logica simplă a derulării evenimentelor din ultimele luni corelată cu o evidentă schimbare de retorică pe subiecte publice ce ţin de Justiţie şi luptă anticorupţie- singura acceptată- conduc însă la concluzia evidentă că întreg demersul meu jurnalistic deschis şi de bună credinţă, pro-respectare a legii şi pro-luptă-anticorupţie, este indezirabil unora în acest moment", spunea atunci.

Sorina Matei a plecat la Digi 24 în ianuarie 2016, unde a stat câteva luni, iar în ianuarie 2018 s-a întors la B1.

Andrei Bădin, suspendat după un dosar pentru luare de mită

Bădin realiza emisiunea de la B1 TV din 2018. Revenea atunci după o pauză de patru ani.

În 2014, jurnalistul Andrei Bădin a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită.

Bădin era parte a unui dosar mai complex în care este implicat şi fostul preşedinte al Consiliului Judţean al Mehedinţi, Adrian Duicu.

Potrivit DNA, Andrei Bădin ar fi primit în august 2013 o sumă de bani pentru a opri de la difuzare o campanie de presă în care era vizată Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi al Schimbărilor Climatice.

B1 TV a decis atunci suspendarea emisiunii. În 2018, după o decizie favorabilă de achitare în primă instanţă, Bădin revenea la B1 TV.

Citeşte şi: Andrei Bădin, realizator la B1 TV, a fost trimis în judecată pentru luare de mită


Citeşte şi: Andrei Bădin, după aproape patru ani, din nou moderator la B1 TV


Citeşte şi: Sorina Matei, din nou pe TV. Tot la B1


Citeşte şi: Sorina Matei lasă B1 TV pentru o emisiune în prime-time la RTV


Citeşte şi: Sorina Matei şi-a dat demisia de la Antene


Citeşte şi: Sorina Matei nu se mai regăseşte în grila de seară a B1 TV. Sabin Orcan în locul ei şi al lui Cătălin Prisăcariu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • andipanda andipanda
    Foaaarte dubioasa, aceasta Sorina Matei. Drum bun.
  • Daniel Daniel
    Banciu e critic. Sorina Matei batea campii pur si simplu, chiar lauda Rusia acum 2 saptamani ea chiar crezand ca aia tin boala sub control! Tanti confunda stirile cu ce e necesar sa se intample cu realitatea a ceea ce se intampla in UK si US!
  • IuliIulian IuliIulian
    Iuli pai siteul asta nu ma da audiente ca se face Antena de ras (doar e site pro antene). Oricum le vad zilnic pe thematichannels.
    De joia trecuta (cu Chefii), Antena a fost mereu pe 2 pe toata ziua. Si cu 2 ore de Vulpita tot nu a batut Pro.
    E clar ca lumea nu se uita la reluarile din Asia. Probabil nici la sezoanele vechi din Chefi ce incep saptamana aceasta.
  • Daniel Daniel
    Parerea mea ca asta (Sorina Matei) nu ar avea ce cauta in televiziune. E de o mahala incredibila.
  • mihai mihai
    Nu mai coincidea cubounctul nostru? Deci asa functioneaza jurnalistul liber?
  • livia pila livia pila
    Individa asta e personificarea ridicolului. E foarte bine ca a fost eliminată. Cind va fi dat afara si de la noi, din TVR, Ionuț Cristache cu Doinita Gradea cu tot, voi dormi, în fine, liniștită.
  • mihai mihai
    soneria matei e doar parte din propaganda penalilor si a lui ghita de la postul caruia venise la B1 tv. Si ghita si pesedezii sunt evident pe filiera rusa, din moment ce el s-a refugiat in Serbia, ca sa nu fie extradat in Romaia.
  • d-l Sorin Ovidiu Vantu d-l Sorin Ovidiu Vantu
    Brrrrrrrrrrr brrrrrrrr face soneria.
  • jk jk
    Sau un bilet spre un anumit loc medical?

Trimite un comentariu

sus