Skip to main content

De ce a renunțat B1 la Sorina Matei? “Orientarea prorusă legată de coronavirus și audiențele” – Sorin Oancea

 
De ce a renunțat B1 la Sorina Matei? “Orientarea prorusă legată de coronavirus și audiențele” – Sorin Oancea

Sorina Matei și Andrei Bădin nu vor mai avea emisiuni la B1. De ce? Care au fost motivele pentru care postul de televiziune a renunțat la ei?

Sorina Matei acuză faptul că nu e existat nicio notificare și plasează decizia managementului B1 TV în contextul deciziilor Guvernului de a aloca bani presei și de a lansa IMM Invest (program la care a aplica și B1).

De cealaltă parte, Sorin Oancea a declarat pentru Paginademedia.ro că decizia este legată de “audiența slabă a emisiunii Sorinei Matei și de orientarea pro-rusă legată de coronavirus, orientare tot mai evident în ultima perioadă”.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Faptele:

1. B1 TV renunță la contractul de colaborare su Sorina Matei. Ea realiza în fiecare vineri emisiunea Aktualitatea Românească, între 21.00 și 23.00

2. B1 decide să nu mai prelungească contractul pentru emisiunea lui Andrei Bădin, contract prin firma lui. Andrei Bădin avea emisiune duminica, de la 16.00 la 18.00 – Controverse

Sorina Matei: “Jurnalismul, vocile critice, trebuie să dispară”

Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru „sprijinirea jurnalismului”, scrie Sorina Matei într-o postare pe facebook.

“Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic” – Sorina Matei.

Realizatoarea pune decizia managementului în contextul unor decizii ale Guvernului:

"1. Televiziunea B1 TV a reziliat marţi contactul meu şi al lui Andrei Bădin, fără nicio notificare şi/sau discuţie prealabile.

2. Tot marţi, cu câteva ore înainte de reziliere, televiziunea B1 tv, pe profit- 2,3 milioane de euro în 2019, a aplicat la fonduri garantate de stat/Guvern prin IMM Invest.

3. Luni, înainte de aplicare, emisiunile noastre existau, marţi – după aplicare n-au mai existat.

4. Totul a fost comunicat marţi seară, după aplicare la IMM invest, şi miercuri, prin email/trimis document şi printr-un cerber al patronatului.

5. Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei „campanii de informare”, cică să „sprijine jurnaliştii” care în mintea lor trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale Guvernului, fix ce nu are voie să facă presa."

Sorin Oancea: Motivele țin de audiențe și orientarea prorusă legată de coronavirus

Acționarul B1 TV spune pentru Paginademedia.ro că a luat decizia de a renunța la contractul cu Sorina Matei ca urmare a audiențelor slabe și a modului în care a abordat subiectul coronavirus.

Sorin Oancea, pentru Paginademedia.ro:

"Decizia are legătură doar cu audiențele slabe ale emisiunii și cu o orientare pro-rusă legată de criza coronavirus, orientare tot mai evidentă în ultima perioadă.

Linia pe care mergea nu corespundea nici realității, nici puncutului nostru de vedere. De aceea, am renunțat să colaborare, pentru că era o colaborare, Sorina Matei nu era angajată a postului", a spus Oancea pentru Paginademedia.ro.

Legat de contextul deciziior luate de Guvern:

“Programul de sprijinire a presei nu este pentru B1, este pentru toată presa, iar B1 nu va avea mari beneficii din acest program, așa cum este el conceput acum.

În ceea ce privește programul pentru IMM-uri, nu este o finanțare a Guvernului, ci o finanțare bancară, la care pot participa toate companiile care reușesc să convingă o bancă de faptul că pot fi finanțate. După răspunsul băncii, statul acordă eventual garanții.

Nu este nicio legătură cu aceste aspecte, a declarat Oancea.

Legat de Andrei Bădin?

“Pur și simplu, contractul cu firma lui era la termen și nu l-am m-ai reînnoit”, a declarat Sorin Oancea pentru Paginademedia.ro

Sorina Matei, istorii cu B1

Atât Sorina Matei, cât și Andrei Bădin au mai lucrat în trecut la B1. Sorina Matei a venit la B1 în 2011, de la Antena 3 (părăsea trustul lui Dan Voiculescu din cauza unor neînţelegeri avute cu managementul Antena 3 în privinţa realizării unui interviu cu Traian Băsescu). A plecat de la B1 prin demisie, după șase luni, la România TV.

La sfârșitul lui 2013, jurnalista a plecat și de la postul controlat de Sebastian Ghiță, pentru ca mai apoi să revină la B1 TV, cu emisiunea Aktualitatea Românească. Pleca în mai 2015.

"Logica simplă a derulării evenimentelor din ultimele luni corelată cu o evidentă schimbare de retorică pe subiecte publice ce țin de Justiție și luptă anticorupție- singura acceptată- conduc însă la concluzia evidentă că întreg demersul meu jurnalistic deschis și de bună credință, pro-respectare a legii și pro-luptă-anticorupție, este indezirabil unora în acest moment", spunea atunci.

Sorina Matei a plecat la Digi 24 în ianuarie 2016, unde a stat câteva luni, iar în ianuarie 2018 s-a întors la B1.

Andrei Bădin, suspendat după un dosar pentru luare de mită

Bădin realiza emisiunea de la B1 TV din 2018. Revenea atunci după o pauză de patru ani.

În 2014, jurnalistul Andrei Bădin a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru luare de mită.

Bădin era parte a unui dosar mai complex în care este implicat și fostul președinte al Consiliului Judțean al Mehedinți, Adrian Duicu.

Potrivit DNA, Andrei Bădin ar fi primit în august 2013 o sumă de bani pentru a opri de la difuzare o campanie de presă în care era vizată Rovana Plumb, Ministrul Mediului și al Schimbărilor Climatice.

B1 TV a decis atunci suspendarea emisiunii. În 2018, după o decizie favorabilă de achitare în primă instanță, Bădin revenea la B1 TV.

Citește și: Andrei Bădin, realizator la B1 TV, a fost trimis în judecată pentru luare de mită


Citește și: Andrei Bădin, după aproape patru ani, din nou moderator la B1 TV


Citește și: Sorina Matei, din nou pe TV. Tot la B1


Citește și: Sorina Matei lasă B1 TV pentru o emisiune în prime-time la RTV


Citește și: Sorina Matei şi-a dat demisia de la Antene


Citește și: Sorina Matei nu se mai regăsește în grila de seară a B1 TV. Sabin Orcan în locul ei și al lui Cătălin Prisăcariu

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Banciu e critic. Sorina Matei batea campii pur si simplu, chiar lauda Rusia acum 2 saptamani ea chiar crezand ca aia tin boala sub control! Tanti confunda stirile cu ce e necesar sa se intample cu realitatea a ceea ce se intampla in UK si US!
  • Iuli pai siteul asta nu ma da audiente ca se face Antena de ras (doar e site pro antene). Oricum le vad zilnic pe thematichannels.
    De joia trecuta (cu Chefii), Antena a fost mereu pe 2 pe toata ziua. Si cu 2 ore de Vulpita tot nu a batut Pro.
    E clar ca lumea nu se uita la reluarile din Asia. Probabil nici la sezoanele vechi din Chefi ce incep saptamana aceasta.
  • Individa asta e personificarea ridicolului. E foarte bine ca a fost eliminată. Cind va fi dat afara si de la noi, din TVR, Ionuț Cristache cu Doinita Gradea cu tot, voi dormi, în fine, liniștită.
  • soneria matei e doar parte din propaganda penalilor si a lui ghita de la postul caruia venise la B1 tv. Si ghita si pesedezii sunt evident pe filiera rusa, din moment ce el s-a refugiat in Serbia, ca sa nu fie extradat in Romaia.

Trimite un comentariu