Skip to main content

Streaming pe timp de criză. Ce faci când depinzi de evenimente şi totul e blocat? Povestea lui Adrian Cristea

 
Streaming pe timp de criză. Ce faci când depinzi de evenimente şi totul e blocat? Povestea lui Adrian Cristea

"Te simţi ca suspendat deasupra unui hău". Ce faci când businessul tău depinde de evenimente, un domeniu închis total în timpul carantinei? Cum te repliezi? Cum mergi mai departe?

Publicitate

"Mi-a închis, practic, activitatea. Nu e simplu când te loveşti de perspectiva de a nu mai avea venituri, mai ales când ai familie, copil, credite şi angajaţi. Te simţi ca suspendat deasupra unui hău. Cred că mulţi dintre cei care citesc asta ştiu despre ce vorbesc", spune Adrian Cristea. Până la carantină, se ocupa de transmiuni de evenimente live.

Aşa că s-a reorientat în ultimele două luni.

"Am început să caut metode de a a face în continuare ceea ce ştiu, dar adaptat la noile condiţii, cele de carantină. Acum... teorie ştie oricine, cu practica e mai greu, mai ales că multe dintre domenii nu se pretează deloc la reinventare. Eu m-am încăpăţânat să caut.

La mine, după vreo zece zile pline de teste şi luări de la capăt (căci nimic nu iese din prima), a mers. Aşa a apărut #NetEvent. Găsisem cum puteam face transmisiuni live dar în sistem remote de tele-event şi la calitate broadcast."

Povestea lui Adrian Cristea în televiziune începe acum 30 de ani. A intrat întâmplător, la începutul anilor '90, când a participat la TVR 1 la concursuri de cultură generală.

După ce a câştigat mai multe la rând, cei din TVR i-au propus: nu vrei mai bine să lucrezi la noi? De atunci, a făcut de toate în TV (nu numai la TVR) - concept de formate, producţie în echipa lui Valeriu Lazarov, ştiri la Realitatea TV (CV-ul, la finalul articolului).

Am stat de vorbă cu Adrian Cristea despre streaming şi despre sistemul găsi de el. Un sistem gândit nu numai pentru discuţii, dar şi pentru ...festivaluri de muzică live. #NetE-Fest se numeşte. Lucrăm şi la o soluţie ”Karaoke'n Karantină”, spune el.

Înainte de interviu, să spunem că prin sistemul lui Adrian Cristea au fost transmise mai multe Interviuri Paginademedia în ultimele două luni. Câteva, mai jos.

VIDEO. Adelin Petrişor: Aveam puls 132! Nici când alerg nu-l am aşa! Povestea primului reportaj din Camera de Gardă, alături de medici şi suspecţi de Covid

SPECIAL. Am fost în direct cu Monica Ulmanu, câştigătoare de Pulitzer cu echipa Washington Post. Ce valori contează acolo?

VIDEO. Medici sfinţi. O campanie care a generat controverse. Interviu în direct cu cei care au făcut-o

VIDEO. Bani pentru presă. Dobrovolschi: "E o măsură discutabilă, dar nu e neapărat rea"

Şi acum, interviul:

Paginademedia.ro: Cum a apărut ideea unui proiect “de criză”?

Adrian Cristea: Ideea unui proiect ”de criză” a venit ca o necesitate în momentul în care Ordonanţele au instituit carantina şi, la fel ca atâtor întreprinzători, mi-a închis, practic, activitatea firmei. Nu e simplu când te loveşti de perspectiva de a nu mai avea venituri, mai ales când ai familie, copil, credite şi angajaţi.

Te simţi ca suspendat deasupra unui hău. Cred că mulţi dintre cei care citesc asta ştiu despre ce vorbesc. Ei, şi atunci, amintindu-mi de concluzia lui Darwin că ”cine nu se adaptează, dispare”, am început să caut metode de a a face în continuare ceea ce ştiu, dar adaptat la noile condiţii, cele de carantină.

Acum... teorie ştie oricine, cu practica e mai greu, mai ales că multe dintre domenii nu se pretează deloc la reinventare. Eu m-am încăpăţânat să caut.

La mine, după vreo zece zile pline de teste şi luări de la capăt (căci nimic nu iese din prima), a mers. Aşa a apărut #NetEvent. Găsisem cum puteam face transmisiuni live dar în sistem remote de tele-event şi la calitate broadcast.

Paginademedia.ro: Până la starea de urgenţă, ce făcea Netv?

Adrian Cristea: ”Înainte” făceam tot transmisiuni TV live pe internet, dar pentru evenimente cu public: conferinţe, concerte, festivaluri muzicale, competiţii sportive.

Mergeam peste tot. Aşa am ajuns să transmitem şi de la Polivalentă şi de la Casa de Cultură din Topalu; şi pentru Rugby Europe şi pentru Festivalul Johny Raducanu.

Şi tot aşa. Recunosc că sunt o serie de transmisiuni cu care chiar ne mândrim. E un fel de ”dream come true”.

Paginademedia.ro: Care au fost primii clienţi pentru acest sistem de live-uri? Cum au receptat ideea ta?

Adrian Cristea: În primele momente de panică şi degringoladă de la apariţia crizei clienţii erau mai degrabă orientaţi pe reducerea pierderilor, pe tăieri de cheltuieli, în special din zona de marketing, promovare şi comunicare.

Eu am avut şansa să îi intâlnesc pe cei de la Tudor Communication care au gândit că, dimpotriva, era momentul pentru o amplificare a comunicării. Aşa am ajuns ca, în debut de criză şi declin de comunicare, noi să apărem cu două emisiuni, una săptămânală, cealaltă de două ori pe săptămâna.

Soluţia a fost gândită pentru condiţiile de carantină. Avem variante şi pentru festivaluri de muzică

Paginademedia.ro: De fapt, pentru cine este acest sistem? Cine poate apela la NETV pentru o astfel de transmisie?

Adrian Cristea: Soluţia #NetEvent a fost gândită pentru condiţiile de carantină. Cele trei entităţi implicate (gazda, invitaţii şi regia de emisie) trebuia să fie fiecare în siguranţa casei sale.

Sistemul era pentru oricine avea nevoie de interviuri, live sau inregistrate, cu o grafică demnă de orice de regie de televiziune şi făcute la calitate broadcast.

Vorbim aici de televiziuni sau întreprinzători particulari care doreau să comunice în continuare în pofida noilor condiţii sau să înceapă să comunice profitând de noile condiţii. De aici am început să dezvoltăm gândind la viitor.

Pentru condiţiile de carantină mai relaxate, noi avem deja gata varianta pentru conferinţe şi, mai ales, pentru... festivaluri muzicale online cu concurenţi cântând live de acasă.

#NetE-Fest se numeşte. Şi, uite, anunţăm asta în premieră exclusivă la Pagina de Media.

Paginademedia.ro: Sunt frustrări legate de calitatea tehnică? Trece lumea peste ele?

Adrian Cristea: Există o condiţie tehnică ce nu poate fi controlată 100%: calitatea camerei web şi a legăturii internet a invitatului. Cum ar veni, ”lucrăm cu materialul clientului”. Uneori feedul video primit nu mai e perfect.

Din fericire însă asta nu provoacă chiar frustrări clienţilor, iar privitorii am văzut că trec peste asta atunci când se întâmplă.

Au fost destule ocaziile în care am înţeles că nu eram pe drumul bun şi trebuia să o luăm practic de la început

Paginademedia.ro: Ce are special sistemul de streaming al NETv?

Adrian Cristea: Flexibilitatea. Putem intra în legătură cu invitaţii de pe, practic, orice sistem de comunicaţie au la dispoziţie, fie că e Zoom, Skype, Teams etc sau pur si simplu un link dat de noi pe care să intre cu telefonul.

Ne trebuie doar un timp ca să reconfigurăm.

Paginademedia.ro: Care au fost provocările tehnice? Cele mai mari probleme pe care a trebuit să le rezolvi?

Adrian Cristea: Pentru flexibilitatea de care vorbeam, la #NetEvent a trebuit să găsim cum să integrăm toată paleta de sisteme de care vorbeam. Au fost destule ocaziile în care am înţeles că nu eram pe drumul bun şi trebuia să o luăm practic de la început.

Cu #NetE-Fest a fost şi mai greu doarece păstrarea calitatăţii sunetului, sincronizările şi, mai ales întârzierile de semnal sunt în stare să scoată peri albi.

Treaba invitatului nu este să aibă simţ tehnic

Paginademedia.ro: Cum este să lucrezi remote cu actorii dintr-un streaming?

Adrian Cristea: Pe de-o parte e mai complicat deoarece nu ai acolo un cameraman care să facă şi nişte operaţiuni tehnice de bază, (gen dă drumul la cameră sau la sunet sau ţine cadrul) şi atunci trebuie să instruieşti rapid invitatul.

Iar treaba invitatului nu este să aibă simţ tehnic. Pe de altă parte, toţi, dar absolut toţi invitaţii au vrut să afle, să înveţe, sa participe activ.

Paginademedia.ro: Ai acum mai mult sau mai puţin de lucru?

Adrian Cristea: Paradoxul este că acum e mai mult de lucru ca înainte. Am fost nevoiţi să facem o grilă de programe cu sloturi de emisie bine determinate şi fără să admitem depăşiri căci intrăm peste emisiunea următoare.

Deja lucrăm să punem în funcţiune a doua maşină de emisie pentru a putea lucra în paralel.

Ştim că relaxarea se va face în trepte. Pentru fiecare dintre aceste trepte, avem pregătite variante

Paginademedia.ro: Crezi că va merge şi după finalul crizei? Mai bine spus, ce vei face tu după această perioadă?

Adrian Cristea: Relaxarea va duce, logic, la o diminuare a folosirii #NetEvent. Nu şi la o dispariţie însă, în condiţiile în care am demonstrat că pentru un interviu nu mai e nevoie să deplasezi o echipă întreagă de filmare acasă la intervievat.

Pe urmă, ştim că relaxarea se va face în trepte. Ei bine, pentru fiecare dintre aceste trepte, avem pregătite variante.

Avem varianta pentru conferinţe online la distanţă, avem #NetE-Fest pentru festivaluri online, lucrăm la ”Karaoke'n Karantină”, transmitem live concerte fără public ce pot fi urmărite contra cost... avem ce face.

Iar când s-o da drumul de tot, revenim şi la ce făceam înainte.

Paginademedia.ro: Ce trebuie să facă un client care doreşte un astfel de serviciu? (contact)

Adrian Cristea: Situl www.netv.ro sau pagina de Facebook NETv.ro conţin cam tot ceea ce ar dori să ştie cineva interesat de serviciile noastre. După un prim contact urmează partea cea mai interesantă, cea în care-i ”croim” soluţia de streaming care i se potriveşte.

Adrian Cristea, Carte de vizită:

TELEVIZIUNE

1990 -TVR, Red Jocuri si concursuri, Concept formate, realizare si prezentare primele emisiuni concurs televizate la TVR post revoluţionară (Incearcă-ţi norocul, Arena, Formula 3).

1993- TVR, Punerea în funcţiune RoBingo.

1995 - Lansare TVR Internaţional, (chiar coordonator la prima emisie din 1 decembrie 1995)

1998 - Prima TV, producător, lansarea primului Morning Show al postului

1999 - Cooptat în echipa cu care Valeriu Lazarov a înfiinţat Prime Time World Broadcast la Bucureşti, Producător executiv pentru emisiuni ca Sarabanda (din nou cu Horia Brenciu), Bine-ai venit la nunta ta, Secrete de Familie (cu Mihaela Rdulescu), Ploaia de Stele (cu Cosmin Cernat) etc.

2005 - Realitatea TV

ONLINE

2005 - Blogger activ în comunitate, Cristealizari.com

2006 - Coordonare Studioul video al ActiveSoft, producţie video pentru siturile din portofoliul New Century Holding

2007 - Filmare flashmob Michael Jackson, oprind circulaţia pe bd Magheru

2008 - Prima transmisiune live de eveniment oficial, Premiile RoBlogFest

2013 - Înfiinţează Acris Media Production, companie de producţie video.

2015 - Porneşte New Entertainment Television, companie de transmisii TV live pe internet.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus