Skip to main content

Streaming pe timp de criză. Ce faci când depinzi de evenimente și totul e blocat? Povestea lui Adrian Cristea

 
Streaming pe timp de criză. Ce faci când depinzi de evenimente și totul e blocat? Povestea lui Adrian Cristea

"Te simți ca suspendat deasupra unui hău". Ce faci când businessul tău depinde de evenimente, un domeniu închis total în timpul carantinei? Cum te repliezi? Cum mergi mai departe?

Publicitate

"Mi-a închis, practic, activitatea. Nu e simplu când te lovești de perspectiva de a nu mai avea venituri, mai ales când ai familie, copil, credite și angajați. Te simți ca suspendat deasupra unui hău. Cred că mulți dintre cei care citesc asta știu despre ce vorbesc", spune Adrian Cristea. Până la carantină, se ocupa de transmiuni de evenimente live. 

Așa că s-a reorientat în ultimele două luni. 

"Am început să caut metode de a a face în continuare ceea ce știu, dar adaptat la noile condiții, cele de carantină. Acum... teorie știe oricine, cu practica e mai greu, mai ales că multe dintre domenii nu se pretează deloc la reinventare. Eu m-am încăpățânat să caut.

La mine, după vreo zece zile pline de teste și luări de la capăt (căci nimic nu iese din prima), a mers. Așa a apărut #NetEvent. Găsisem cum puteam face transmisiuni live dar în sistem remote de tele-event și la calitate broadcast."

Povestea lui Adrian Cristea în televiziune începe acum 30 de ani. A intrat întâmplător, la începutul anilor '90, când a participat la TVR 1 la concursuri de cultură generală.

După ce a câștigat mai multe la rând, cei din TVR i-au propus: nu vrei mai bine să lucrezi la noi? De atunci, a făcut de toate în TV (nu numai la TVR) - concept de formate, producție în echipa lui Valeriu Lazarov, știri la Realitatea TV (CV-ul, la finalul articolului).

Am stat de vorbă cu Adrian Cristea despre streaming și despre sistemul găsi de el. Un sistem gândit nu numai pentru discuții, dar și pentru ...festivaluri de muzică live. #NetE-Fest se numește. Lucrăm și la o soluție ”Karaoke'n Karantină”, spune el.

Înainte de interviu, să spunem că prin sistemul lui Adrian Cristea au fost transmise mai multe Interviuri Paginademedia în ultimele două luni. Câteva, mai jos.

VIDEO. Adelin Petrișor: Aveam puls 132! Nici când alerg nu-l am așa! Povestea primului reportaj din Camera de Gardă, alături de medici și suspecți de Covid

SPECIAL. Am fost în direct cu Monica Ulmanu, câștigătoare de Pulitzer cu echipa Washington Post. Ce valori contează acolo?

VIDEO. Medici sfinți. O campanie care a generat controverse. Interviu în direct cu cei care au făcut-o

VIDEO. Bani pentru presă. Dobrovolschi: "E o măsură discutabilă, dar nu e neapărat rea"

Și acum, interviul:

Paginademedia.ro: Cum a apărut ideea unui proiect “de criză”?

Adrian Cristea: Ideea unui proiect ”de criză” a venit ca o necesitate în momentul în care Ordonanțele au instituit carantina și, la fel ca atâtor întreprinzători, mi-a închis, practic, activitatea firmei. Nu e simplu când te lovești de perspectiva de a nu mai avea venituri, mai ales când ai familie, copil, credite și angajați.

Te simți ca suspendat deasupra unui hău. Cred că mulți dintre cei care citesc asta știu despre ce vorbesc. Ei, și atunci, amintindu-mi de concluzia lui Darwin că ”cine nu se adaptează, dispare”, am început să caut metode de a a face în continuare ceea ce știu, dar adaptat la noile condiții, cele de carantină.

Acum... teorie știe oricine, cu practica e mai greu, mai ales că multe dintre domenii nu se pretează deloc la reinventare. Eu m-am încăpățânat să caut.

La mine, după vreo zece zile pline de teste și luări de la capăt (căci nimic nu iese din prima), a mers. Așa a apărut #NetEvent. Găsisem cum puteam face transmisiuni live dar în sistem remote de tele-event și la calitate broadcast.

Paginademedia.ro: Până la starea de urgență, ce făcea Netv?

Adrian Cristea: ”Înainte” făceam tot transmisiuni TV live pe internet, dar pentru evenimente cu public: conferințe, concerte, festivaluri muzicale, competiții sportive.

Mergeam peste tot. Așa am ajuns să transmitem și de la Polivalentă și de la Casa de Cultură din Topalu; și pentru Rugby Europe și pentru Festivalul Johny Raducanu.

Și tot așa. Recunosc că sunt o serie de transmisiuni cu care chiar ne mândrim. E un fel de ”dream come true”.

Paginademedia.ro: Care au fost primii clienți pentru acest sistem de live-uri? Cum au receptat ideea ta?

Adrian Cristea: În primele momente de panică și degringoladă de la apariția crizei clienții erau mai degrabă orientați pe reducerea pierderilor, pe tăieri de cheltuieli, în special din zona de marketing, promovare și comunicare.

Eu am avut șansa să îi intâlnesc pe cei de la Tudor Communication care au gândit că, dimpotriva, era momentul pentru o amplificare a comunicării. Așa am ajuns ca, în debut de criză și declin de comunicare, noi să apărem cu două emisiuni, una săptămânală, cealaltă de două ori pe săptămâna.

Soluția a fost gândită pentru condițiile de carantină. Avem variante și pentru festivaluri de muzică

Paginademedia.ro: De fapt, pentru cine este acest sistem? Cine poate apela la NETV pentru o astfel de transmisie?

Adrian Cristea: Soluția #NetEvent a fost gândită pentru condițiile de carantină. Cele trei entități implicate (gazda, invitații și regia de emisie) trebuia să fie fiecare în siguranța casei sale.

Sistemul era pentru oricine avea nevoie de interviuri, live sau inregistrate, cu o grafică demnă de orice de regie de televiziune și făcute la calitate broadcast.

Vorbim aici de televiziuni sau întreprinzători particulari care doreau să comunice în continuare în pofida noilor condiții sau să înceapă să comunice profitând de noile condiții. De aici am început să dezvoltăm gândind la viitor.

Pentru condițiile de carantină mai relaxate, noi avem deja gata varianta pentru conferințe și, mai ales, pentru... festivaluri muzicale online cu concurenți cântând live de acasă.

#NetE-Fest se numește. Și, uite, anunțăm asta în premieră exclusivă la Pagina de Media.

Paginademedia.ro: Sunt frustrări legate de calitatea tehnică? Trece lumea peste ele?

Adrian Cristea: Există o condiție tehnică ce nu poate fi controlată 100%: calitatea camerei web și a legăturii internet a invitatului. Cum ar veni, ”lucrăm cu materialul clientului”. Uneori feedul video primit nu mai e perfect.

Din fericire însă asta nu provoacă chiar frustrări clienților, iar privitorii am văzut că trec peste asta atunci când se întâmplă.

Au fost destule ocaziile în care am înțeles că nu eram pe drumul bun și trebuia să o luăm practic de la început

Paginademedia.ro: Ce are special sistemul de streaming al NETv?

Adrian Cristea: Flexibilitatea. Putem intra în legătură cu invitații de pe, practic, orice sistem de comunicație au la dispoziție, fie că e Zoom, Skype, Teams etc sau pur si simplu un link dat de noi pe care să intre cu telefonul.

Ne trebuie doar un timp ca să reconfigurăm.

Paginademedia.ro: Care au fost provocările tehnice? Cele mai mari probleme pe care a trebuit să le rezolvi?

Adrian Cristea: Pentru flexibilitatea de care vorbeam, la #NetEvent a trebuit să găsim cum să integrăm toată paleta de sisteme de care vorbeam. Au fost destule ocaziile în care am înțeles că nu eram pe drumul bun și trebuia să o luăm practic de la început.

Cu #NetE-Fest a fost și mai greu doarece păstrarea calitatății sunetului, sincronizările și, mai ales întârzierile de semnal sunt în stare să scoată peri albi.

Treaba invitatului nu este să aibă simț tehnic

Paginademedia.ro: Cum este să lucrezi remote cu actorii dintr-un streaming?

Adrian Cristea: Pe de-o parte e mai complicat deoarece nu ai acolo un cameraman care să facă și niște operațiuni tehnice de bază, (gen dă drumul la cameră sau la sunet sau ține cadrul) și atunci trebuie să instruiești rapid invitatul.

Iar treaba invitatului nu este să aibă simț tehnic. Pe de altă parte, toți, dar absolut toți invitații au vrut să afle, să învețe, sa participe activ.

Paginademedia.ro: Ai acum mai mult sau mai puțin de lucru?

Adrian Cristea: Paradoxul este că acum e mai mult de lucru ca înainte. Am fost nevoiți să facem o grilă de programe cu sloturi de emisie bine determinate și fără să admitem depășiri căci intrăm peste emisiunea următoare.

Deja lucrăm să punem în funcțiune a doua mașină de emisie pentru a putea lucra în paralel.

Știm că relaxarea se va face în trepte. Pentru fiecare dintre aceste trepte, avem pregătite variante

Paginademedia.ro: Crezi că va merge și după finalul crizei? Mai bine spus, ce vei face tu după această perioadă?

Adrian Cristea: Relaxarea va duce, logic, la o diminuare a folosirii #NetEvent. Nu și la o dispariție însă, în condițiile în care am demonstrat că pentru un interviu nu mai e nevoie să deplasezi o echipă întreagă de filmare acasă la intervievat.

Pe urmă, știm că relaxarea se va face în trepte. Ei bine, pentru fiecare dintre aceste trepte, avem pregătite variante.

Avem varianta pentru conferințe online la distanță, avem #NetE-Fest pentru festivaluri online, lucrăm la ”Karaoke'n Karantină”, transmitem live concerte fără public ce pot fi urmărite contra cost... avem ce face.

Iar când s-o da drumul de tot, revenim și la ce făceam înainte.

Paginademedia.ro: Ce trebuie să facă un client care dorește un astfel de serviciu? (contact)

Adrian Cristea: Situl www.netv.ro sau pagina de Facebook NETv.ro conțin cam tot ceea ce ar dori să știe cineva interesat de serviciile noastre. După un prim contact urmează partea cea mai interesantă, cea în care-i ”croim” soluția de streaming care i se potrivește.

Adrian Cristea, Carte de vizită:

TELEVIZIUNE

1990 -TVR, Red Jocuri si concursuri, Concept formate, realizare si prezentare primele emisiuni concurs televizate la TVR post revoluționară (Incearcă-ți norocul, Arena, Formula 3).

1993- TVR, Punerea în funcțiune RoBingo.

1995 - Lansare TVR Internațional, (chiar coordonator la prima emisie din 1 decembrie 1995)

1998 - Prima TV, producător, lansarea primului Morning Show al postului

1999 - Cooptat în echipa cu care Valeriu Lazarov a înființat Prime Time World Broadcast la București, Producător executiv pentru emisiuni ca Sarabanda (din nou cu Horia Brenciu), Bine-ai venit la nunta ta, Secrete de Familie (cu Mihaela Rdulescu), Ploaia de Stele (cu Cosmin Cernat) etc.

2005 - Realitatea TV

ONLINE

2005 - Blogger activ în comunitate, Cristealizari.com

2006 - Coordonare Studioul video al ActiveSoft, producție video pentru siturile din portofoliul New Century Holding

2007 - Filmare flashmob Michael Jackson, oprind circulația pe bd Magheru

2008 - Prima transmisiune live de eveniment oficial, Premiile RoBlogFest

2013 - Înființează Acris Media Production, companie de producție video.

2015 - Pornește New Entertainment Television, companie de transmisii TV live pe internet.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu