Skip to main content

Redactorul-șef al ziarului Libertatea și-a dat demisia. De ce? Cine preia atribuțiile?

 
Redactorul-șef al ziarului Libertatea și-a dat demisia. De ce? Cine preia atribuțiile?

DEMISIE. Iulian Enache, redactor-șef al ziarului Libertatea, și-a dat demisia după mai puțin de un an pe această poziție. Demisia lui a intrat în vigoare de la 1 august.

Publicitate

Care au fost motivele? 

Contactat de Paginademedia.ro, Iulian Enache a declarat că motivele țin de "nevoia de o pauză, dacă nu de o schimbare totală".

Iulian Enache, pentru Paginademedia.ro:

"Am decis să fac o schimbare destul de mare și să emigrez. Voi pleca în Marea Britanie, unde voi începe niște proiecte personale, nu am definitivat încă nimic".

Au legătură cu presa?

"Nu au legătură cu presa, dar au cu online-ul. Asta pot spune acum", a continuat Iulian Enache.

Dan Duca, noul redactor-șef Libertatea

Atribuțiile de redactor-șef Libertatea au fost preluate de Dan Duca. Duca a venit în martie de la Gândul (înainte a fost coordonatorul site-ului Antena3.ro). Inițial, Duca a fost trafic manager Libertatea (dezvoltare online) și, în urmă cu două luni, a fost numit publisher Libertatea.

"Sufletul îmi spune că ar trebui să fac presă în continuare, dar trupul și mintea au început să se împotrivească"

Ce a contat cel mai mult în această decizie a lui Iulian Enache?

"Cred că sănătatea", a răspuns Enache. "Ultimii ani au însemnat o presiune foarte mare și am început să resimt acest lucru în sănătatea mea. De aceea am decis că, dacă este momentul pentru o pauză, acum este."

De ce?

"Cam atât m-au ținut bateriile. Sufletul îmi spune că ar trebui să fac presă în continuare, dar trupul și mintea au început să se împotrivească".

Lumea se întreabă de ce pleacă redactorul-șef al unui ziar care face presă la un anumit nivel și care s-a schimbat radical în ultimii doi ani?

Iulian Enache, pentru Paginademedia.ro:

"A fost o decizie persoanlă, care nu are legătură cu meseria sau cu Libertatea.

Libertatea este, în continuare, cel mai bun ziar din România la ora asta și este o dovadă a faptului că seriozitatea și modul corect de a face presă nu sunt penalizate de către advertiseri și de către public, ci dimpotrivă.

Am plecat pentru că, din păcate, nu mai sunt foarte tânăr și cred că acum era momentul pentru o schimbare la mine.

Regret că las în urmă un loc incredibil în care poți face presă așa cum trebuie făcută, cu foarte mulți jurnaliști extrem de dedicați și extrem de harnici, însă uneori trebuie să luăm decizii dificile."

De 20 de ani în presă

Iulian Enache a venit în poziția de redactor-șef Libertatea în noiembrie 2019. Venea de la Economica.net, unde fusese redactor-șef timp de opt ani (2012-2019).

Înainte de Economica.net a fost redactor-șel la Money.ro (timp de doi ani, 2010-2012). În anii 2005-2008 a fost redactor la ziarul Cotidianul, iar apoi a condus redacția cotidianul.ro (când ziarul și-a încetat apariția pe print) între 2008 și 2010. 

A intrat în presă în urmă cu 20 de ani, în 2000,  la Curierul Național, iar apoi a semnat în Curentul și în Evenimentul zilei.

Este absolvent de Filosofie.

Citește și: Ziarul Libertatea are un nou redactor-șef. A condus site-urile Cotidianul și Economica


Citește și: Măsură în criză. Libertatea, fără semne de exclamare în titlu. Patru noi ziariști în redacție: Au fost la Antena 3, Recorder sau Gândul

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Sa va amintiti ce zicea distinsul Iulian cand tocmai se angajase acolo si cat era de bucuros ca-l valideaza Tolontan. Dar cand a vazut si el ce inseamna munca s-a cam speriat si l-a luat cu dureri de cap pentru ca trebuia sa mearga zilnic in redactie sa se uite pe 7 texte ale colegilor. Ce e val ca valul trece, cum a fost un necunoscut "celebru" inainte...asa va fi si de acum, doar ca in Anglia, pe Uber.
  • Adică cum, presa afectează sănătatea? Nu e o plăcere să lucrezi cu Tolontan? Nu e o satisfacție, o mândrie sa lucrezi la o multinațională? Aha.

Trimite un comentariu