Skip to main content

INTERVIU. Starea Nației revine cu un nou sezon. Jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu, parteneri în proiectul Starea Nației Special. Dragoș Pătraru, detalii despre noul sezon

 
INTERVIU. Starea Nației revine cu un nou sezon. Jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu, parteneri în proiectul Starea Nației Special. Dragoș Pătraru, detalii despre noul sezon

Emisiunea lui Dragoș Pătraru se întoarce din vacanță. Starea Nației revine cu cel de-al treilea sezon la Prima TV, post la care va mai continua cel puțin doi ani.

Publicitate

Vor fi multe noutăți în acest sezon, iar doi jurnaliști noi se alătură proiectului. În schimb, jurnalistul Cristi Coman a părăsit Starea Nației, după o jumătate de an. 

„Am semnat un nou contract, cu Prima TV, pentru încă doi ani. Cred că Prima TV, astăzi, este cea mai bună opțiune pentru noi și pentru public, mai ales date fiind investițiile în producțiile care se anunță aici”, a declarat Pătraru pentru Paginademedia.ro. 

Noul sezon debutează luni, 31 august, de la ora 22:00.

În proiect au fost cooptați și jurnaliștii Vlad Stoicescu și Diana Oncioiu, cei care se ocupă de site-ul dela0.ro. Pentru Starea Nației, jurnaliștii vor lucra la emisiunea săptămânală Starea Nației Special, în locul lui Cristi Coman (cel care a coordonat emisiunea în ultimele luni). 

„O noutate este și în cazul emisiunii de duminică, Starea nației Special. După cele 16 ediții din primăvară, am decis să mergem mai departe cu această producție, pentru că suntem mulțumiți de rezultate.

S-a produs însă o schimbare aici, a ieșit Cristi Coman, care a fost cu noi o perioadă și căruia îi mulțumim pentru tot, și intră colegii de la organizația dela0.ro, Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu.

Astfel, această emisiune de duminică va fi rodul unui parteneriat pe care dela0.ro și Starea nației îl fac pentru un jurnalism de calitate, care să le ofere într-adevăr oamenilor o perspectivă mai largă, care să-i ajute să ia decizii în cunoștință de cauză”, spune Dragoș Pătraru. 

De notat că este posibil să fie ultimul sezon filmat din București, căci Pătraru plănuiește să mute toată producția în Ploiești:

„Ne-am reorganizat. Am redus din spațiile pe care le aveam închiriate la Casa Presei, cu excepția mea și a lui Marius Ene, toți ceilalți lucrează de acasă. Am investit 75.000 de euro în echipamentele cu care va fi echipat studioul de la Ploiești, pe care am decis, după mai multe tatonări, să-l ridicăm de la zero, chestiune care se întâmplă chiar în timp ce vorbim”, menționează el. 

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii, care a dat mai multe detalii despre noul sezon și despre proiectele pe care le mai pregătește echipa. Ce rubrici va mai avea emisiunea? Ce însemnă trecerea Prima TV către un nou proprietar? 

Totul în interviul, pe larg. 

Prima TV, cea mai bună opțiune pentru noi și pentru public

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Ați semnat un nou contract cu Prima TV. Cât este valabil?

Dragoș Pătraru: Am semnat pentru încă doi ani, dar asta e politica noastră, să nu semnăm angajamente mai lungi, pentru a putea să plecăm fără probleme din locuri în care nu mai suntem doriți.

Faptul că am primit atâtea lecții în ultimii 8 ani ne-a făcut să învățăm să dobândim putere de negociere. Astfel, am investit mult în partea tehnică (echipamente, platou), dar și în dezvoltarea zonei de online.

În plus, apar noi produse, diversificăm, astfel încât să nu depindem într-o prea mare măsură de emisiunea Starea nației. Altfel discuți atunci când ești propriul tău angajat, ai spațiile tale de filmare, sculele tale și poți da produse la cheie, care pot fi la fel de bine valorificate în online, nu mai depind ca până de curând exclusiv de televiziuni.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: A contat mult faptul că Prima TV trece la un nou proprietar?

Dragoș Pătraru: Contractul acesta a fost o formalitate, pentru că noi am ajuns la Prima TV acum doi ani convinși de un proiect care, iată, pentru că și-au băgat coada tot felul de șmecheri, a stat pe loc în toată această perioadă. Și ne bucurăm că s-a finalizat și că se vor face investiții - de la trecerea pe HD până la producții noi - care să-i mulțumească pe telespectatori.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: După toate episoadele din TVR sau Digi, te gândeai că emisiunea va prinde al treilea an la Prima TV?

Dragoș Pătraru: Noi nu facem emisiunea asta pentru televiziunile care cumpără acest produs, noi facem emisiunea pentru oamenii care ne privesc. Sancționăm derapaje, folosind umorul și punând totul în perspectivă. Atât.

Angajamentul nostru e față de oamenii care se uită la noi, care înțeleg să funcționeze în interiorul acelorași valori. Pe noi doar din acest punct de vedere ne interesează televiziunea la care rulăm această producție.

De fiecare dată, întrebarea a fost: putem oferi publicului exact produsul pe care vrem să-l oferim, dacă semnăm contract cu această televiziune? Și da, în cazul TVR și Digi am fost naivi să credem că vom fi lăsați să spunem ce vrem noi fără ca asta să aibă urmări. Cred însă că modul ăsta de a pune problema, pe care l-am regăsit și în unele comentarii ale oamenilor educați în comunism - te angajezi la o fabrică, ieși la pensie de acolo, dacă ești om serios - e depășit.

Noi nu am lucrat la TVR, la Digi, nu lucrăm acum la Prima TV. Nu, noi lucrăm la Starea nației și urmează să facem asta pentru al nouălea an consecutiv. Unde se difuzează emisiunea, atâta vreme cât noi spunem fix ceea ce vrem noi chiar și când asta înseamnă să intrăm în conflict direct cu postul de televiziune care difuzează producția, asta contează mai puțin. Important este dacă ajungem sau nu la public.

Și cred că Prima TV, astăzi, este cea mai bună opțiune pentru noi și pentru public, mai ales date fiind investițiile în producțiile care se anunță aici.


Reamintim că postul Prima TV a fost cumpărat de Adrian Tomșa, cel care este și acționarul Look TV, iar tranzacția mai are de făcut un singur pas: avizul de la CNA, după ce a obținut autorizația de la Consiliul Concurenței.


Cristi Coman iese din proiect, dar se alătură Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu

Pătraru a povestit și despre conținutul pe care-l va produce echipa în noul sezon. Vor fi atât producții pentru TV, cât și emisiuni doar pentru online. De asemenea, va exista un parteneriat între Starea Nației și jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu, care se vor ocupa de Starea Nației Special. 

Vor continua rubricile Lumea lui Vali, Starea Sănătății, Starea Muncii sau Măcelăria de fake-news. De asemenea vor exista și producții noi: Starea Planetei.

Mai multe despre proiectele enumerate mai sus, AICI și AICI

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Va continua rubrica Starea Sănătății?

Dragoș Pătraru: Da, Starea sănătății este un proiect extraordinar, pe care-l vom duce, din acest sezon, la un alt nivel. Avem atât de multe mesaje de la oameni care ne spun că le-am deschis ochii, că privesc altfel alimentația, că înțeleg că prevenția și un mod de viață sănătos sunt cheia. Oameni care nu au citit niciodată o etichetă în magazin acum fac poză cu telefonul, citesc și pun la loc pe raft produsele cu prea multă moarte în ele.

Oameni care nu știau decât patiserie și fast-food și băuturi carbogazoase și care au înțeles că, pe termen mediu și lung, asta le aduce toate bolile, pe care le cară apoi după ei până când mor, mult mai devreme decât ar trebui sau după 15-20 de ani de mers prin spitale.

Avem un nou partener la emisiune, care susține mesajele noastre pentru un mod de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, bazată pe legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe. Am refuzat asocieri care ne-ar fi adus mai mulți bani, doar că brandurile respective promovează un stil de viață nesănătos.

Proiectul va avea și o componentă online, unde voi analiza etichete de produse, vom trimite, pe cheltuiala noastră, produse la analize, vom verifica trasabilitatea și așa mai departe. Pe scurt, mulți dușmani din industria alimentară care omoară oameni ne vom face.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Ce alte proiecte pregătiți? Veți avea rubrici noi?

Dragoș Pătraru: Da, avem mai multe. Ați văzut serialul Lumea lui Vali, care a prins excelent și pentru care sperăm să obținem și ceva finanțare mai serioasă, avem mai multe discuții cu agențiile. Se reia Starea muncii, cu Victoria Stoiciu, prima ediție va fi chiar săptămâna viitoare. Intră Starea planetei, cu Alexandra Corbu, colega mea, cu care fac și Starea sănătății.

Măcelăria de fake-news, a lui Radu Hângănuț, care deja nu mai este o noutate, va avea și o versiune mai scurtă pentru tv.

O noutate este și în cazul emisiunii de duminică, Starea nației Special. După cele 16 ediții din primăvară, am decis să mergem mai departe cu această producție, pentru că suntem mulțumiți de rezultate. S-a produs însă o schimbare aici, a ieșit Cristi Coman, care a fost cu noi o perioadă și căruia îi mulțumim pentru tot, și intră colegii de la organizația dela0.ro, Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu.

Astfel, această emisiune de duminică va fi rodul unui parteneriat pe care dela0.ro și Starea nației îl fac pentru un jurnalism de calitate, care să le ofere într-adevăr oamenilor o perspectivă mai largă, care să-i ajute să ia decizii în cunoștință de cauză.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: În contextul vânzării Prima TV, va continua și proiectul Protestul etapei de la Look TV?

Dragoș Pătraru: Proiectul Protestul etapei a avut parte de o moarte subită, ca să folosesc o expresie din fotbal. Pandemia ne-a dat un gol norocos în primul minut de prelungiri și aia a fost. Nu am mai discutat de atunci, am înțeles problema, televiziunile mici au rămas fără una de-un leu din prima zi a pandemiei, doar șmecherii care îi gâdilă plăcut în locuri intime pe politicieni au făcut bani în perioada asta.

Probabil vom relua discuțiile, chiar dacă înțeleg că mai multe personaje s-au simțit jignite de emisiune.

Fotbalul oferă la noi atât de multe exemple de prostie, de incompetență și de oportunism, populat - cu excepția Viitorului - doar cu conduceri și acționari și chiar antrenori care merg de la o echipă la alta și care nu pricep nimic din acest fenomen, că e păcat să nu râdem de toate astea.

Avem o caricatură de campionat în prima ligă, unde se trăiește nu din management sportiv, nu din creșterea de jucători, nu din marketing sau din investiții în scouting, nu din rezultate europene, ci din drepturile tv, adică din banii telespectatorilor.

Eu nu pricep, le-am spus și acestor oameni care dețin drepturile, de ce se dau atât de mulți bani. Uitați-vă la țările din jurul nostru, sumele sunt foarte mici. Dacă iei prima ligă din România și o duci în Croația, în trei etape se închid toate cluburile.

Producția se mută la Ploiești: Sperăm să finalizăm lucrarea astfel încât următorul sezon să-l filmăm acolo

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Sunteți în proces de reorganizare, după pandemie. Emisiunea se va filma din București sau deja ați pornit studioul din Ploiești?

Dragoș Pătraru: Ne-am reorganizat. Am redus din spațiile pe care le aveam închiriate la Casa Presei, cu excepția mea și a lui Marius Ene, toți ceilalți lucrează de acasă. Am investit 75.000 de euro în echipamentele cu care va fi echipat studioul de la Ploiești, pe care am decis, după mai multe tatonări, să-l ridicăm de la zero, chestiune care se întâmplă chiar în timp ce vorbim.

E vorba de o sală multifuncțională de sport, de care va fi lipită o sală de teatru. Ziua va fi platou de filmare, seara și în weekend va fi sală de concerte, teatru, stand-up, iar cu profitul din toate aceste activități vom finanța Academia de sport pe care ne-am propus să o facem.

Aș fi vrut ceva mult mai mare, cu multe săli, terenuri, dar după mai bine de un an de căutări și discuții am ajuns la concluzia că aproape toată lumea funcționează greșit, punând problema la modul ăsta tembel (cum o făceam și eu acum 20 de ani): eu cât câștig din asta, mie ce îmi iese, care e profitul din această activitate sportivă! Ori, decât să mă apuc să-i schimb pe oameni - n-au nicio vină că gândesc așa cum le impune și cu îi crește societatea asta prost făcută, care ne vrea egoiști, consumatori, lipsiți de empatie și punând profitul mai presus de orice - am decis să facem noi, de la zero, cu puterile noastre, ce putem și cât putem.

Dacă nu ne iese, aia e, nu vom regreta apoi că nici măcar nu am încercat.

Investiția inițială se ridică la peste 500.000 de euro, sperăm să finalizăm lucrarea astfel încât următorul sezon să-l filmăm acolo.

Încercăm și varianta cu finanțare europeană, doar că acolo dai de mulți funcționari puși mai degrabă să te încurce, decât să te ajute, vom vedea, aici este work in progress, ar putea merge în orice direcție.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Școala Nației în ce stadiu este?

Dragoș Pătraru: Și acolo avansăm, cu pași din ce în ce mai mari. Platforma e gata, colegele mele, Edith Gyenge și Alexandra Anton, se ocupă de filmarea cursurilor cu profesori, vrem să realizăm cât mai repede pachetul Capacitate și pachetul Bac, unde materiile să fie predate și organizate astfel încât copiii să nu mai aibă nevoie de meditații pentru a trece cu notă maximă examenele.

Ne propunem să oferim educație de înaltă calitate accesibilă tuturor, de aceea totul va fi gratuit. E un proiect care crește greu, pentru că e finanțat exclusiv din donațiile telespectatorilor emisiunii Starea nației (care pot dona accesând butonul ”susține”, de pe stareanatiei.ro) și din ceea ce direcționăm noi către Asociația Starea nației.

Am pus pe picioare și Editura nației, pentru că vrem să punem și noi umărul la această încercare pe care o fac mai multe edituri extraordinare din România, de a le aduce românilor, în limba lor, la prețuri accesibile, cărțile importante ale vremurilor noastre.

Le mulțumesc celor care s-au oferit voluntari, celor care deja ne ajută cu toate aceste proiecte, care, iată, chiar dacă se mișcă ceva mai lent decât ne-am dori, se fac.

Un exemplu este Cafeneaua nației, care s-a deschis deja la Ploiești și care cuprinde, sub același acoperiș, o cafenea cu cafea proaspăt prăjită, în cafenea, un restaurant vegetarian cu ceea ce ar trebui să însemne mâncarea pentru o viață sănătoasă, o bibliotecă care începe cu 500 de cărți recomandate de mine și se populează apoi cu recomandările clienților, plus un cămin cultural, care va fi gazda unor lansări de carte, expoziții de artă, mici concerte, întâlniri ale cluburilor de lectură și așa mai departe.

La asta se adaugă o sală de spectacole cu 180 de locuri, aflată în apropiere, pe care am închiriat-o și pe care o pregătim acum pentru primele evenimente și pe care o vom pune la dispoziție gratuit pentru repetiții, în timpul zilei, trupelor independente de teatru (ne gândim chiar să formăm noi o trupă acolo), trupelor de muzică din oraș și așa mai departe.


Citește și: OFICIAL. Consiliul Concurenței a aprobat vânzarea Prima TV. Un singur pas mai e de făcut


Citește și: VIDEO. Echipa lui Pătraru lansează o nouă emisiune. Online. Actorul Nicu Banea va fi la cârmă


Citește și: VIDEO. Dragoș Pătraru și echipa Starea Nației aduc noi proiecte video. Plus o ediție specială Starea Nației duminica


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Super fain interviul. Și apropo, Adi, omul a evoluat foarte mult de când a fost la România TV, până acum, aducând producții faine și pe on-line. Îți recomand canalul lor de Youtube. În rest, mult succes domnule Pătraru. Abia aștept să revăd Starea Nației.
  • Tot glumele alea răsuflate cu care a păcălit toate televiziunile din Romania? E vreuna pe la care nu s-a plimbat?

Trimite un comentariu