Skip to main content

INTERVIU. Starea Naţiei revine cu un nou sezon. Jurnaliştii Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu, parteneri în proiectul Starea Naţiei Special. Dragoş Pătraru, detalii despre noul sezon

 
INTERVIU. Starea Naţiei revine cu un nou sezon. Jurnaliştii Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu, parteneri în proiectul Starea Naţiei Special. Dragoş Pătraru, detalii despre noul sezon

Emisiunea lui Dragoş Pătraru se întoarce din vacanţă. Starea Naţiei revine cu cel de-al treilea sezon la Prima TV, post la care va mai continua cel puţin doi ani.

Publicitate

Vor fi multe noutăţi în acest sezon, iar doi jurnalişti noi se alătură proiectului. În schimb, jurnalistul Cristi Coman a părăsit Starea Naţiei, după o jumătate de an.

„Am semnat un nou contract, cu Prima TV, pentru încă doi ani. Cred că Prima TV, astăzi, este cea mai bună opţiune pentru noi şi pentru public, mai ales date fiind investiţiile în producţiile care se anunţă aici”, a declarat Pătraru pentru Paginademedia.ro.

Noul sezon debutează luni, 31 august, de la ora 22:00.

În proiect au fost cooptaţi şi jurnaliştii Vlad Stoicescu şi Diana Oncioiu, cei care se ocupă de site-ul dela0.ro. Pentru Starea Naţiei, jurnaliştii vor lucra la emisiunea săptămânală Starea Naţiei Special, în locul lui Cristi Coman (cel care a coordonat emisiunea în ultimele luni).

„O noutate este şi în cazul emisiunii de duminică, Starea naţiei Special. După cele 16 ediţii din primăvară, am decis să mergem mai departe cu această producţie, pentru că suntem mulţumiţi de rezultate.

S-a produs însă o schimbare aici, a ieşit Cristi Coman, care a fost cu noi o perioadă şi căruia îi mulţumim pentru tot, şi intră colegii de la organizaţia dela0.ro, Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu.

Astfel, această emisiune de duminică va fi rodul unui parteneriat pe care dela0.ro şi Starea naţiei îl fac pentru un jurnalism de calitate, care să le ofere într-adevăr oamenilor o perspectivă mai largă, care să-i ajute să ia decizii în cunoştinţă de cauză”, spune Dragoş Pătraru.

De notat că este posibil să fie ultimul sezon filmat din Bucureşti, căci Pătraru plănuieşte să mute toată producţia în Ploieşti:

„Ne-am reorganizat. Am redus din spaţiile pe care le aveam închiriate la Casa Presei, cu excepţia mea şi a lui Marius Ene, toţi ceilalţi lucrează de acasă. Am investit 75.000 de euro în echipamentele cu care va fi echipat studioul de la Ploieşti, pe care am decis, după mai multe tatonări, să-l ridicăm de la zero, chestiune care se întâmplă chiar în timp ce vorbim”, menţionează el.

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii, care a dat mai multe detalii despre noul sezon şi despre proiectele pe care le mai pregăteşte echipa. Ce rubrici va mai avea emisiunea? Ce însemnă trecerea Prima TV către un nou proprietar?

Totul în interviul, pe larg.

Prima TV, cea mai bună opţiune pentru noi şi pentru public

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Aţi semnat un nou contract cu Prima TV. Cât este valabil?

Dragoş Pătraru: Am semnat pentru încă doi ani, dar asta e politica noastră, să nu semnăm angajamente mai lungi, pentru a putea să plecăm fără probleme din locuri în care nu mai suntem doriţi.

Faptul că am primit atâtea lecţii în ultimii 8 ani ne-a făcut să învăţăm să dobândim putere de negociere. Astfel, am investit mult în partea tehnică (echipamente, platou), dar şi în dezvoltarea zonei de online.

În plus, apar noi produse, diversificăm, astfel încât să nu depindem într-o prea mare măsură de emisiunea Starea naţiei. Altfel discuţi atunci când eşti propriul tău angajat, ai spaţiile tale de filmare, sculele tale şi poţi da produse la cheie, care pot fi la fel de bine valorificate în online, nu mai depind ca până de curând exclusiv de televiziuni.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: A contat mult faptul că Prima TV trece la un nou proprietar?

Dragoş Pătraru: Contractul acesta a fost o formalitate, pentru că noi am ajuns la Prima TV acum doi ani convinşi de un proiect care, iată, pentru că şi-au băgat coada tot felul de şmecheri, a stat pe loc în toată această perioadă. Şi ne bucurăm că s-a finalizat şi că se vor face investiţii - de la trecerea pe HD până la producţii noi - care să-i mulţumească pe telespectatori.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: După toate episoadele din TVR sau Digi, te gândeai că emisiunea va prinde al treilea an la Prima TV?

Dragoş Pătraru: Noi nu facem emisiunea asta pentru televiziunile care cumpără acest produs, noi facem emisiunea pentru oamenii care ne privesc. Sancţionăm derapaje, folosind umorul şi punând totul în perspectivă. Atât.

Angajamentul nostru e faţă de oamenii care se uită la noi, care înţeleg să funcţioneze în interiorul aceloraşi valori. Pe noi doar din acest punct de vedere ne interesează televiziunea la care rulăm această producţie.

De fiecare dată, întrebarea a fost: putem oferi publicului exact produsul pe care vrem să-l oferim, dacă semnăm contract cu această televiziune? Şi da, în cazul TVR şi Digi am fost naivi să credem că vom fi lăsaţi să spunem ce vrem noi fără ca asta să aibă urmări. Cred însă că modul ăsta de a pune problema, pe care l-am regăsit şi în unele comentarii ale oamenilor educaţi în comunism - te angajezi la o fabrică, ieşi la pensie de acolo, dacă eşti om serios - e depăşit.

Noi nu am lucrat la TVR, la Digi, nu lucrăm acum la Prima TV. Nu, noi lucrăm la Starea naţiei şi urmează să facem asta pentru al nouălea an consecutiv. Unde se difuzează emisiunea, atâta vreme cât noi spunem fix ceea ce vrem noi chiar şi când asta înseamnă să intrăm în conflict direct cu postul de televiziune care difuzează producţia, asta contează mai puţin. Important este dacă ajungem sau nu la public.

Şi cred că Prima TV, astăzi, este cea mai bună opţiune pentru noi şi pentru public, mai ales date fiind investiţiile în producţiile care se anunţă aici.


Reamintim că postul Prima TV a fost cumpărat de Adrian Tomşa, cel care este şi acţionarul Look TV, iar tranzacţia mai are de făcut un singur pas: avizul de la CNA, după ce a obţinut autorizaţia de la Consiliul Concurenţei.


Cristi Coman iese din proiect, dar se alătură Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu

Pătraru a povestit şi despre conţinutul pe care-l va produce echipa în noul sezon. Vor fi atât producţii pentru TV, cât şi emisiuni doar pentru online. De asemenea, va exista un parteneriat între Starea Naţiei şi jurnaliştii Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu, care se vor ocupa de Starea Naţiei Special.

Vor continua rubricile Lumea lui Vali, Starea Sănătăţii, Starea Muncii sau Măcelăria de fake-news. De asemenea vor exista şi producţii noi: Starea Planetei.

Mai multe despre proiectele enumerate mai sus, AICI şi AICI

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Va continua rubrica Starea Sănătăţii?

Dragoş Pătraru: Da, Starea sănătăţii este un proiect extraordinar, pe care-l vom duce, din acest sezon, la un alt nivel. Avem atât de multe mesaje de la oameni care ne spun că le-am deschis ochii, că privesc altfel alimentaţia, că înţeleg că prevenţia şi un mod de viaţă sănătos sunt cheia. Oameni care nu au citit niciodată o etichetă în magazin acum fac poză cu telefonul, citesc şi pun la loc pe raft produsele cu prea multă moarte în ele.

Oameni care nu ştiau decât patiserie şi fast-food şi băuturi carbogazoase şi care au înţeles că, pe termen mediu şi lung, asta le aduce toate bolile, pe care le cară apoi după ei până când mor, mult mai devreme decât ar trebui sau după 15-20 de ani de mers prin spitale.

Avem un nou partener la emisiune, care susţine mesajele noastre pentru un mod de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată, bazată pe legume, fructe, cereale integrale, nuci şi seminţe. Am refuzat asocieri care ne-ar fi adus mai mulţi bani, doar că brandurile respective promovează un stil de viaţă nesănătos.

Proiectul va avea şi o componentă online, unde voi analiza etichete de produse, vom trimite, pe cheltuiala noastră, produse la analize, vom verifica trasabilitatea şi aşa mai departe. Pe scurt, mulţi duşmani din industria alimentară care omoară oameni ne vom face.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Ce alte proiecte pregătiţi? Veţi avea rubrici noi?

Dragoş Pătraru: Da, avem mai multe. Aţi văzut serialul Lumea lui Vali, care a prins excelent şi pentru care sperăm să obţinem şi ceva finanţare mai serioasă, avem mai multe discuţii cu agenţiile. Se reia Starea muncii, cu Victoria Stoiciu, prima ediţie va fi chiar săptămâna viitoare. Intră Starea planetei, cu Alexandra Corbu, colega mea, cu care fac şi Starea sănătăţii.

Măcelăria de fake-news, a lui Radu Hângănuţ, care deja nu mai este o noutate, va avea şi o versiune mai scurtă pentru tv.

O noutate este şi în cazul emisiunii de duminică, Starea naţiei Special. După cele 16 ediţii din primăvară, am decis să mergem mai departe cu această producţie, pentru că suntem mulţumiţi de rezultate. S-a produs însă o schimbare aici, a ieşit Cristi Coman, care a fost cu noi o perioadă şi căruia îi mulţumim pentru tot, şi intră colegii de la organizaţia dela0.ro, Diana Oncioiu şi Vlad Stoicescu.

Astfel, această emisiune de duminică va fi rodul unui parteneriat pe care dela0.ro şi Starea naţiei îl fac pentru un jurnalism de calitate, care să le ofere într-adevăr oamenilor o perspectivă mai largă, care să-i ajute să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: În contextul vânzării Prima TV, va continua şi proiectul Protestul etapei de la Look TV?

Dragoş Pătraru: Proiectul Protestul etapei a avut parte de o moarte subită, ca să folosesc o expresie din fotbal. Pandemia ne-a dat un gol norocos în primul minut de prelungiri şi aia a fost. Nu am mai discutat de atunci, am înţeles problema, televiziunile mici au rămas fără una de-un leu din prima zi a pandemiei, doar şmecherii care îi gâdilă plăcut în locuri intime pe politicieni au făcut bani în perioada asta.

Probabil vom relua discuţiile, chiar dacă înţeleg că mai multe personaje s-au simţit jignite de emisiune.

Fotbalul oferă la noi atât de multe exemple de prostie, de incompetenţă şi de oportunism, populat - cu excepţia Viitorului - doar cu conduceri şi acţionari şi chiar antrenori care merg de la o echipă la alta şi care nu pricep nimic din acest fenomen, că e păcat să nu râdem de toate astea.

Avem o caricatură de campionat în prima ligă, unde se trăieşte nu din management sportiv, nu din creşterea de jucători, nu din marketing sau din investiţii în scouting, nu din rezultate europene, ci din drepturile tv, adică din banii telespectatorilor.

Eu nu pricep, le-am spus şi acestor oameni care deţin drepturile, de ce se dau atât de mulţi bani. Uitaţi-vă la ţările din jurul nostru, sumele sunt foarte mici. Dacă iei prima ligă din România şi o duci în Croaţia, în trei etape se închid toate cluburile.

Producţia se mută la Ploieşti: Sperăm să finalizăm lucrarea astfel încât următorul sezon să-l filmăm acolo

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Sunteţi în proces de reorganizare, după pandemie. Emisiunea se va filma din Bucureşti sau deja aţi pornit studioul din Ploieşti?

Dragoş Pătraru: Ne-am reorganizat. Am redus din spaţiile pe care le aveam închiriate la Casa Presei, cu excepţia mea şi a lui Marius Ene, toţi ceilalţi lucrează de acasă. Am investit 75.000 de euro în echipamentele cu care va fi echipat studioul de la Ploieşti, pe care am decis, după mai multe tatonări, să-l ridicăm de la zero, chestiune care se întâmplă chiar în timp ce vorbim.

E vorba de o sală multifuncţională de sport, de care va fi lipită o sală de teatru. Ziua va fi platou de filmare, seara şi în weekend va fi sală de concerte, teatru, stand-up, iar cu profitul din toate aceste activităţi vom finanţa Academia de sport pe care ne-am propus să o facem.

Aş fi vrut ceva mult mai mare, cu multe săli, terenuri, dar după mai bine de un an de căutări şi discuţii am ajuns la concluzia că aproape toată lumea funcţionează greşit, punând problema la modul ăsta tembel (cum o făceam şi eu acum 20 de ani): eu cât câştig din asta, mie ce îmi iese, care e profitul din această activitate sportivă! Ori, decât să mă apuc să-i schimb pe oameni - n-au nicio vină că gândesc aşa cum le impune şi cu îi creşte societatea asta prost făcută, care ne vrea egoişti, consumatori, lipsiţi de empatie şi punând profitul mai presus de orice - am decis să facem noi, de la zero, cu puterile noastre, ce putem şi cât putem.

Dacă nu ne iese, aia e, nu vom regreta apoi că nici măcar nu am încercat.

Investiţia iniţială se ridică la peste 500.000 de euro, sperăm să finalizăm lucrarea astfel încât următorul sezon să-l filmăm acolo.

Încercăm şi varianta cu finanţare europeană, doar că acolo dai de mulţi funcţionari puşi mai degrabă să te încurce, decât să te ajute, vom vedea, aici este work in progress, ar putea merge în orice direcţie.

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Şcoala Naţiei în ce stadiu este?

Dragoş Pătraru: Şi acolo avansăm, cu paşi din ce în ce mai mari. Platforma e gata, colegele mele, Edith Gyenge şi Alexandra Anton, se ocupă de filmarea cursurilor cu profesori, vrem să realizăm cât mai repede pachetul Capacitate şi pachetul Bac, unde materiile să fie predate şi organizate astfel încât copiii să nu mai aibă nevoie de meditaţii pentru a trece cu notă maximă examenele.

Ne propunem să oferim educaţie de înaltă calitate accesibilă tuturor, de aceea totul va fi gratuit. E un proiect care creşte greu, pentru că e finanţat exclusiv din donaţiile telespectatorilor emisiunii Starea naţiei (care pot dona accesând butonul ”susţine”, de pe stareanatiei.ro) şi din ceea ce direcţionăm noi către Asociaţia Starea naţiei.

Am pus pe picioare şi Editura naţiei, pentru că vrem să punem şi noi umărul la această încercare pe care o fac mai multe edituri extraordinare din România, de a le aduce românilor, în limba lor, la preţuri accesibile, cărţile importante ale vremurilor noastre.

Le mulţumesc celor care s-au oferit voluntari, celor care deja ne ajută cu toate aceste proiecte, care, iată, chiar dacă se mişcă ceva mai lent decât ne-am dori, se fac.

Un exemplu este Cafeneaua naţiei, care s-a deschis deja la Ploieşti şi care cuprinde, sub acelaşi acoperiş, o cafenea cu cafea proaspăt prăjită, în cafenea, un restaurant vegetarian cu ceea ce ar trebui să însemne mâncarea pentru o viaţă sănătoasă, o bibliotecă care începe cu 500 de cărţi recomandate de mine şi se populează apoi cu recomandările clienţilor, plus un cămin cultural, care va fi gazda unor lansări de carte, expoziţii de artă, mici concerte, întâlniri ale cluburilor de lectură şi aşa mai departe.

La asta se adaugă o sală de spectacole cu 180 de locuri, aflată în apropiere, pe care am închiriat-o şi pe care o pregătim acum pentru primele evenimente şi pe care o vom pune la dispoziţie gratuit pentru repetiţii, în timpul zilei, trupelor independente de teatru (ne gândim chiar să formăm noi o trupă acolo), trupelor de muzică din oraş şi aşa mai departe.


Citeşte şi: OFICIAL. Consiliul Concurenţei a aprobat vânzarea Prima TV. Un singur pas mai e de făcut


Citeşte şi: VIDEO. Echipa lui Pătraru lansează o nouă emisiune. Online. Actorul Nicu Banea va fi la cârmă


Citeşte şi: VIDEO. Dragoş Pătraru şi echipa Starea Naţiei aduc noi proiecte video. Plus o ediţie specială Starea Naţiei duminica


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Călin Călin
    Super fain interviul. Și apropo, Adi, omul a evoluat foarte mult de când a fost la România TV, până acum, aducând producții faine și pe on-line. Îți recomand canalul lor de Youtube. În rest, mult succes domnule Pătraru. Abia aștept să revăd Starea Nației.
  • Adi Adi
    Tot glumele alea răsuflate cu care a păcălit toate televiziunile din Romania? E vreuna pe la care nu s-a plimbat?

Trimite un comentariu

sus