Skip to main content

OFICIAL. Consiliul Concurenţei a aprobat vânzarea Prima TV. Un singur pas mai e de făcut

 
prima tv
prima tv

OFICIAL. Mai e un singur pas până când Prima TV va avea un nou proprietar. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Clever Media Transilvania SRL preia postul de televiziune Prima TV de la Prima Broadcasting SRL, companie aflată în reorganizare, anunţă insituţia.

Publicitate

Cu spune Consiliul Concurenţei:

"Clever Media Transilvania SRL este o companie ce aparţine grupului deţinut de domnul Adrian Tomşa, care deţine mai multe investiţii în România printre care canalele TV Look (Look Plus şi Look Sport), AgroTV şi Profit.ro, dar şi paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica, Agrotv şi Profit.ro.

În urma analizei acestei concentrări economice, Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea propusă nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial."

Ce urmează?

După avizul Consiliului Concurenţei, mai este o singură etapă: acordul din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului. După aprobarea CNA, licenţa Prima TV va trece la noul proprietar.

Din informaţiile Paginademedia.ro, primele schimbări în grila Prima TV, dar şi trecerea la emisia HD, ar urma să se întâmple în această toamnă.

Paginademedia.ro a scris pe larg, de-a lungul timpului, despre "telenovela" vânzării postului Prima TV

Citeşte şi: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?

Preluarea Prima TV, o poveste lungă

După ce a fost la un pas de semnarea contractului anului trecut şi tranzacţia a picat, după ce creditorii au angajat şi o companie de audit PwC ca să găsească un cumpărător, după ce au avut o ofertă inclusiv de la oligarhul Vladimir Plahotniuc (tot fără finalitate), postul de televiziune şi-a găsit proprietarul.

În luna aprilie, contractul a fost parafat. Compania cu care Prima TV a agreat preluarea este aceeaşi cu care a fost la un pas să semneze anul trecut: Clever Media, deţinută de Adrian Tomşa. Anul trecut, Clever şi Prima TV au oprit discuţiile, după ce postul de televiziune a angajat compania de audit PriceWaterhouseCoopers să găsească un cumpărator.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Prima TV şi Clever Media (compania care deţine şi televiziunile Look) au reluat discuţiile la începutul acestui an, după ce oferta făcută de Vladimir Plahotniuc (prin compania Prime), nu a evoluat. În aprilie, Clever şi Prima TV au bătut palma.

Paginademedia.ro vă prezintă istoria tumultoasă a negocierilor pentru vânzarea Prima TV:

August 2018. Adrian Tomşa şi Cristian Burci (acţionarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomşa, urmând să se facă toţi paşii legali, staţia fiind în insovenţă. Înţelegerea venea după aproape un an de discuţii.

Ce urmărea Adrian Tomşa prin preluarea Prima TV, dar şi istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8 milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziţionarea tuturor activelor corporale şi necorporale aparţinând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul.

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat şi forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, discuţiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunţat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deţinută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentaţii şi creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Decembrie 2019. Ofertă surpriză pentru Prima TV. Compania Prime, deţinută de oligarhul Vladimir Plahotniuc, îşi arată interesul pentru postul de televiziune din România. Surse apropiate tranzacţiei declarau pentru Paginademedia.ro că oligarhul din Moldova a oferit pentru Prima TV, în jur de 20 de miliane de lie (puţin peste patru milioane de euro).

Oferta lui Plahotniuc nu evoluează însă în niciun fel.

Ianuarie-Februarie 2020. Prima TV reia discuţiile cu Clever, compania cu care fusese la un pas de finalizare.

Aprilie 2020. Prima TV şi Clever Media ajung la un acord final: creditorii aprobă contractul, iar contractul este semnat, înainte de Paşte. Urmează acordul de la Consiliul Concurenţei şi aprobarea transferului de licenţă de către CNA.

Citeşte şi: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?


Citeşte şi: EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă?


Citeşte şi: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomşa


Citeşte şi: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus