Skip to main content

SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat și cu amendă: „Te zăpăcește de cap. Abordarea e înșelătoare”

 
SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat și cu amendă: „Te zăpăcește de cap. Abordarea e înșelătoare”

„Te zăpăcește de cap. Abordarea e înșelătoare", spune un membru CNA. Este „Efectul Adela Lupșe", prezentatoarea energică și agitată care îi îndeamnă aproape isteric pe telespectatori să sune ca să câștige! Dar să sune odată! 

„Păcălelile TV” au ajuns din nou pe masa CNA. Emisiunea, în care realizatoarea Adela Lupșe încurajează telespectatorii să apeleze la un număr cu suprataxă, a primit și amendă. 

Publicitate

Postul Etno TV a fost sancționat „blând”, cu suma de 5.000 de lei, deși nu este pentru prima dată în care subiectul cu probleme este discutat de forul audiovizual. Au fost vizate emisiuni „Câștigați acum”, din 12 și 18 iulie. 

Principalul reproș adus a fost acela că emisiunea nu a fost refăcută, așa cum stabilise forul acum două luni. Reamintim că în iunie subiectul a fost intens dezbătut, iar la final s-a aplicat o somație și s-a luat o decizie clară: emisiunea trebuia refăcută! 

Atunci, după cum și Paginademedia.ro a relatat în repetate rânduri, s-a constatat că, deși Adela Lupșe spune „vreau să sune telefonul", telespectatorii care sună nu intră în direct! Apelând telefonul respectiv (un apel cu suprataxă), ei sunt, cumva, înscriși, iar un robot îi alege pe cei câțiva care intră în direct. Pe scurt: este un mecanism prin care se generează apeluri cu suprataxă, pentru că publicul nu este informat că nu intră direct în direct.

„Decizia noastră anterioară nu a fost respectată”, a spus Monica Gubernat (șefa CNA). 

„Să nu respecți o decizie, care a fost foarte blândă - somație, mi se pare urât”, a completat și Gabriel Tufeanu.

Răsvan Popescu, cel mai vechi membru CNA, a fost ceva mai indulgent:

„Uneori oamenii nu respectă deciziile și pentru că nu le înțeleg. Asta nu-i o speță ușoară, uite cât ne batem noi capul. Eu zic să rămânem la amenda minimă în faza asta (5.000 de lei). Poate n-au știut cum să aplice decizia și a ieșit tot prost, nu la fel de prost ca prima dată”, a spus acesta. 

Ramona Sorescu l-a contrazis:

„Noi am discutat cu reprezentatul postului această poveste. De când sunt eu în CNA (n.r. - decembrie 2018) am avut cel puțin trei discuții pe această speță. Nu poți spune că nu s-a discutat sau că e prima dată și că nu s-a înțeles despre ce e vorba”, a punctat ea. 

După ședința de ieri, când membrii CNA au vizonat pasaje din emisiune, s-a constatat că programul încală, din nou, legea. Concret, acum două luni stabiliseră câteva aspecte clare, care nu au fost respectate:

- emisiunea nu mai avea voie să suprataxeze oamenii care sună pentru a-i lăsa să participe la concursul interactiv

- în același timp, aveau obligația să-i anunțe că nu vor intra automat în direct, dacă sună

Abia atunci, după câteva ore de discuții, oamenii din forul audiovizual au aflat că, deși Adela Lupșe spune „vreau să sune telefonul", telespectatorii care sună nu intră în direct! Apelând telefonul respectiv (un apel cu suprataxă), ei sunt, cumva, înscriși, iar un robot îi alege pe cei câțiva care intră în direct.

Amenda de 5.000 de lei a venit la propunerea Monicăi Gubernat, șefa CNA. A fost votată de Nicolaie Bălasa, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Orsolya Borsos și Cristina Pocora. 

A mai fost o propunere de 10.000 de lei, din partea lui Gabriel Tufeanu. 

„Te zăpăcește de cap. Abordarea e înșelătoare”

Aceeași problemă, ca și acum două luni, s-a constatat și în ședința de ieri. A existat, din nou, o dezbatere pe marginea mecanismului din concurs. O parte din discuțiile avute de membrii CNA: 

Gabriel Tufeanu: „Doamna a spus foarte clar dacă suni acum ai garantat 600 de lei, eu ce înțeleg? Înțeleg că iau 600 de lei dacă sun. Se înțelege clar: suni la numărul ăla, ai răspuns corect și ai garantat 600 de lei. Garantat îți dă banii dacă tu suni și ai răspunsul corect? Dacă suni și îți răspunde o domnișoară care îți ia doar datele dispare garanția”, a explicat acesta.

Cristina Pocora: „Din punctul meu de vedere, faptul că noi discutăm atât, că lasă atât de multe variante de înțelegere și te zăpăcește de cap ridică un mare semn de întrebare. Trebuie intervenit. Chiar dacă există o explicație pentru genul acesta de abordare, e înșelătoare!”, a spus tranșant aceasta. 

Dorina Rusu a completat: „Dacă pe noi ne zăpăcește, îți dai seama cum îi zăpăcește pe oamenii care așteaptă să câștige ceva

Un concurent a sunat și a răspuns. Lupșe: Mangalia nu e oraș

Într-una dintre emisiunile reclamate s-a petrecut și un moment hilar. Un telespectator a sunat și a dat răspunsul corect la întrebarea de pe ecran - oraș cu trei AAA, iar reacția Adelei Lupșe a fost frapantă:

Adela Lupșe: Domnule, un oraș!

„Mangalia!”, a spus telespectatorul.

„Cred că Mangalia nu e un oraș. Eu m-am gândit la Baia de Arieș”, a răspuns Lupșe.

Cu privire la acestă reclamație, CNA a hotărât să o redirecționeze către ANPC. 

Mecanismul de până acum al emisiunii „Câștigați acum”

Oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) și cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscriși” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câștiga și alte premii.

Erau sunați ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.

Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă și nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună.  


Citește și: „Păcălelile TV" la CNA: "Exprimarea prezentatoarei este de așa natură să inducă neclaritate" - Radu Herjeu. Oamenii nu sună, sunt sunați


Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

Emisiunile interactive, cu probleme, au fost semnalate în mai multe rânduri și pe Paginademedia.ro. Cel mai recent a fost în luna martie, chiar în timpul Stării de Urgență.

Mesajul a fost adaptat situației de urgență: „Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! “E un salariu, pe o lună, în România! Vreți să vă arăt eu soluția? Mai ales că mulți dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină așa în buzunar? Stați acasă, pe unde umblați!”, urla prezentatoarea.

De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.


Citește și: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!


Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat. 

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91. 

După acea dată, apele s-au mai liniștit. Până acum. 

Ce spune legislația CNA

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu