Skip to main content

Cazul Libertatea - Patrick Andre de Hillerin, prietenul unui PSD-ist. "Am prieteni peste tot!" Influenţează sau nu credibilitatea?

 
Patrick Andre de Hillerin - Foto: Libertatea
Patrick Andre de Hillerin - Foto: Libertatea

Influenţează sau nu credibilitatea unui jurnalist faptul că este prieten cu un om politic? Este întrebarea care se pune după ce Libertatea a scris despre un colaborator al publicaţiei - Patrick Andre de Hillerin - care apare într-un filmuleţ cu un politician PSD (un film din 27 mai, acum apărut în spaţiul public). "Eu am prieteni la toate partidele. Suntem prieteni", a explicat Hillerin.

Publicitate

Paginademedia.ro a discutat atât cu Patrick Andre de Hillerin, cât şi cu conducerea Libertatea. Cum influenţează prietenia lui cu un om din PSD percepţia asupra credibilităţii materialelor pe care le scrie? Va continua să scrie la Libertatea?

Răspunsurile, în continuare. Mai întâi, faptele:

Libertatea publică joi un text cu titlul "L-am întrebat pe Patrick Andre de Hillerin de ce a ajutat viceprimarul PSD Tulcea la o transmisie live". Ce spune textul:

  • "O înregistrare aflată chiar pe contul oficial de Facebook al Andaluziei Luca, viceprimarul PSD de Tulcea, îl arată pe jurnalistul Patrick André de Hillerin cum apare de undeva din birou şi-l ajută pe politician, care nu se descurca tehnic, să încheie o conversaţie cu cetăţenii."
  • "În imaginile de pe Facebook, din spatele laptopului apare mai întâi o mână, care îi face face semn viceprimarului PSD Tulcea, Andaluzia Luca, să oprească transmisia de pe Facebook. Politicianul nu reuşeşte. Din spatele viceprimarului, în cadru apare ziaristul Patrick André de Hillerin, care pune stop live-ului."
  • "Întrebat de redacţie dacă stătea în spatele calculatorului în calitate de consultant al viceprimarul social-democrat, Patrick André de Hillerin, care semnează în Libertatea în calitate de contributor (invitat la secţiunea de opinii), a infirmat şi a precizat că s-a aflat în biroul viceprimarului, martor la discuţie şi ajutor pe finalul ei în calitate de prieten al Andaluziei Luca."
  • „Eu am prieteni la toate partidele. Andaluzia Luca este unul dintre aceştia. Suntem prieteni. M-a rugat s-o ajut cu o problemă tehnică, să facă nişte transmisii online.

Ce spun cei de la Libertatea? Dar Patrick Andre de Hillerin?

"Nicăieri în presa liberă nu se cere contributorilor o declaraţie de interese legate de prietenii pe care îi au, ci se pleacă, fireşte, de la premisa de bună credinţă şi faptul că au în vedere un interes public atunci când scriu", e răspunsul lui Dan Duca.

Cum influenţează prietenia lui cu un om din PSD percepţia asupra credibilităţii materialelor pe care le scrie? "Nu ştiu, cred că asta e o întrebare la care mai degrabă Patrick ar trebui să răspundă".

L-am întrebat pe Patrick Andre de Hillerin. Răspunsul lui:

"Credibilitatea mea, atâta câtă e, nu este dată de amiciţiile mele, ci de ceea ce am scris de-a lungul timpului, uneori înaintea vremii."

"Este ceva fundamental greşit a fi „un om din PSD”? Este mult mai onorabil să fii „un om din PNL”, „un on din USR”, „un om din PLUS” etc.? Că am prieteni peste tot", a mai spus Hillerin.

Răspunsurile celor doi, pe larg:

Dan Duca, redactor-şef Libertatea: PAH va continua să scrie la Libertatea

Paginademedia.ro: Cum influenţează prietenia lui cu un om din PSD percepţia asupra credibilităţii materialelor pe care le scrie? Legăturile de prietenie ale unui jurnalist cu politicieni nu afectează credibilitatea ziaristului respectiv?

Dan Duca: Nu ştiu, cred că asta e o întrebare la care mai degrabă Patrick ar trebui să răspundă. Şi nu mă eschivez, dar nu ştiu dacă PAH nu are prieteni şi în PNL, şi în USR-PLUS, şi în UDMR, şi în PMP (înţeleg că are), şi atunci întrebarea ar fi dacă credibilitatea materialelor lui şi a lui ca jurnalist nu ar fi influenţată de suma tuturor prieteniilor cu oameni din partide pe care le are sau nu.

Nicăieri în presa liberă nu se cere contributorilor o declaraţie de interese legate de prietenii pe care îi au, ci se pleacă, fireşte, de la premisa de bună credinţă şi faptul că au în vedere un interes public atunci când scriu.

Iar critica Puterii e un exerciţiu care ţine de libertatea de expresie şi de democraţie, indiferent de prieteniile şi antipatiile pe care le avem sau nu în zona politică.

Şi cred că am răspuns astfel la ambele întrebări.

Paginademedia.ro: Va continua PAH să scrie la Libertatea? Cum crezi că afectează ziarul menţinerea lui ca autor?

Dan Duca: Da, PAH va continua să scrie în Libertatea. Am aflat despre acest filmuleţ, nu ne-am făcut că plouă, am adus subiectul în faţa cititorilor noştri, am dat dovadă de transparenţă şi vom continua să facem asta. O să o facem de fiecare dată atunci când e nevoie de explicaţii publice.

Iar dacă vom constata vreodată că cineva se află în conflict de interese, reacţia va fi simplă, clară şi transparentă: vom vorbi clar despre asta. Dacă acel conflict este incompatibil cu statutul omului în paginile ziarului, ne vom despărţi.

Paginademedia.ro: Vor exista şi altfel de consecinţe?

Dan Duca: Nu. nu pe baza datelor pe care le avem azi.

Patrick Andre de Hillerin: Cred că am dreptul să am prieteni fără a avea, în acelaşi timp, un dosar de cadre legat de asta

Paginademedia.ro: Cum crezi că influenţează prietenia unui jurnalist percepţia asupra credibilităţii materialelor pe care le scrie?

PAH: Prietenia, prieteniile, amiciţiile, inamiciţiile. Orice influenţează, orice percepţie. Scriu în presa naţională de la 15 ani şi, cu sau fără voia mea, influenţez percepţii, opţiuni de vot încă de pe vremea în care eu însumi nu aveam drept de vot.

Credibilitatea mea, atâta câtă e, nu este dată de amiciţiile mele, ci de ceea ce am scris de-a lungul timpului, uneori înaintea vremii. Sunt foarte multe subiecte despre care eu am scris, multă vreme, singur, împotriva tendinţei generale, subiecte care, ulterior, au devenit mainstream.

Finanţarea bisericii de căre stat, achiziţiile militare nesăbuite, cedarea resurselor naţionale fără consultare pe măsură ar fi doar câteva exemple.

Paginademedia.ro: Vor privi la fel cititorii cele scrise de tine?

PAH: Dacă aş putea intra în mintea cititorilor, dacă aş putea spune cum privesc ei anumite lucruri… Habar n-am. Noi, la Academia Caţavencu, am crezut mereu că cititorii sunt la fel de inteligenţi ca noi. Deseori ma inteligenţi, de fapt. De aia, niciodată, eu nu le spun cititorilor cum să privească lucruri.

Deseori încerc să le arăt lucruri pe care ei nu le văd pentru că nu au timp să umble pe unde umblu eu, le prezint informaţii pe care nu le pot culege ei înşişi, nefiind meseria lor să facă asta.

Paginademedia.ro: În cazul de faţă,cum crezi că vor percepe cititorii prietenia ta cu un om din PSD?

PAH: Este ceva fundamental greşit a fi „un om din PSD”? Este mult mai onorabil să fii „un om din PNL”, „un on din USR”, „un om din PLUS” etc.? Că am prieteni peste tot.

Minoritar fiind eu însumi, am prieteni şi în partidele minorităţilor, de exemplu. Oare cum vor percepe cititorii chestia asta?

Paginademedia.ro: Ai discutat cu conducerea editorială Libertatea posibilitatea de a întrerupe colaborarea? Da/Nu, de ce.

PAH: Nu am avut vreo discuţie legată de vreo posibilitate. Sunt colaborator al Libertatea de doi ani şi ceva, nu mult.

Păcatul de a avea opinii proprii îmi este cunoscut, cred că a fost un criteriu, Am foarte puţine colaborări în afara Caţavencu/ Academia Caţavencu/ Caţavencii, aceasta fiind una dintre ele. Nu am nevoie să discut nimic de genul ăsta.

Colaborările funcţionează atâta vreme cât funcţionează. Când nu mai, nu e subiect de presă.

Paginademedia.ro: Care au fost motivele pentru care nu le-ai spus până acum celor de la Libertatea de această prietenie?

PAH: Cred, sper, că nu am înţeles bine această întrebare. Nu a fost - şi mi se pare normal - întrebat cine îmi sunt prietenii sau inamicii.

Cred că am dreptul să am prieteni fără a avea, în acelaşi timp, un dosar de cadre legat de asta. Dar cred că n-am înţeles eu întrebarea…

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • GHEORGHITA GHEORGHITA
    Cel mai bun presedinte Traian Basescu
  • Varanu' Varanu'
    PAH pupa in *** PSD-ul de ani de zile, indiferent ce ticalosii face, voi de abia acum vedeti?
  • DODO DODO
    se pare ca tehnica moderna ii panicheaza pe psd-ei Asta nu stia sa traga frina
    la discutii ! imi aduce aminte de mitingul psd cind se chinuiau sa aprinda luminitele de la telefoane Kakaia tehnica !
  • Danuta Danuta
    Era sa uit: je suis PAH. Probabil s-a supărat cineva acum pe el dupa ce a scris despre Iohanis. Chiar daca uneori cred ca ocolește cu buna știință o parte din politicieni, e nevoie de scriitura lui cu nerv in presa asta *** Aștept memoriile dupa ce se pensionează si nu mai are nevoie de bani in orașul ala in care nici bani nu prea sint:)
  • Danuta Danuta
    E amuzant ca apare asta acum desi e de notorietate prietenia lui PAH cu celebrul Palada sau alții din zona aia. Orientarea lui e vizibila pe Facebook de câțiva ani. Cred ca si Viorica, celebra doamna de care PAH nu a zis nimic, stie de el. El e un fel de Dana Budeanu mai grasa si cu ceva condei :) si evident stie tot si se pricepe la toate. Dar uneori scrie bine. Il urmăresc de ani de zile.
  • Gogu Gogu
    ***
  • geo geo
    Despre ziaristii - fara numar - apropiati de PNL si plus USR nu scrie nimeni nimic ?
  • ady Fun (fb Ady Cristian ) ady Fun (fb Ady Cristian )
    Incearca sa ingroape mortul acum, deja am vazuit cine este....
    Incearca sa o dreaga cu apa rece poate ne trece....
    Detasarea asta a lui si a celor din jurul lui, cu dreptul de a avea orice fel de prieten , este tendentios inteleasa de unii, pentru a-si justifica actiuniile si a isi apara imaginea cumva, Mai date .... tocmai tu in presa ai prieteni in politica , pai de ce ... nu ne-ai spus de la inceput , a trebuit sa te sifoneze cineva sa fi asa deschis cu publicul ? Daca chiar erai parolist, nu te ascundeai in umbra cand e vorba de astfel de prieteni, ori esti jurnalist ori ce esti..... sageata? ;)
  • Darth Werner Darth Werner
    Adică l-au descoperit că e prieten cu un pesedist şi încă nu l-au izgonit din sistemul solar? Incredibil! Halucinant! Neverosimil, dar uluitor!

    PAH, ai două variante mari şi late. Sau te lepezi de Satana şi te împrieteneşti doar cu Forţele Binelui, usereii şi pedeleii, sau îţi petreci restul zilelor în maşina pe care a lansat-o Elon Musk în spaţiul cosmic. Să nu te pună ăl cu coarne să alegi varianta B, că e decopatabilă şi în spaţiu e frig rău, dar rău de tot.
  • Horică Teodorescu Horică Teodorescu
    Hillerine, o cam dai în bară de la o vreme. Ba visezi că Sârbu, Anastasiu și Șucu sunt traficanți de droguri, ba îți împrumuți laptopul pe la PSD... Ești orice, bă băiatule, numai deontolog nu!
  • Dan Griga Dan Griga
    Omul asta nu a fost niciodată credibil. Lucra la Cațavencu. Ziar furajat de PSD

Trimite un comentariu

sus