Skip to main content

Jurnalistă australiană, arestată în China. E acuzată de spionaj

 
Jurnalistă australiană, arestată în China. E acuzată de spionaj

China a arestat o prezetatoare australiană, sub acuzația de spionaj. Era angajată televiziunea de stat CGTN (canalul în limba engleză), din China, potrivit CNN.

Publicitate

Ministrul australian de externe a declarat că Cheng Lei a fost reținută în luna august și a fost arestată oficial la începutul acestei luni.

„Autoritățile chineze spun că doamna Cheng a fost arestată sub suspiciunea că a furnizat ilegal secrete de stat peste hotare”, a spus Marise Payne - ministrul australian de externe.

Jurnalista s-a alăturat postului din Beijing în 2012, după o perioadă de nouă ani în care a lucrat la CNBC. Ea a fost una dintre cele mai importante prezentatoare ale CGTN, fiind gazdă a emisiunii zilnice „Global Business”, notează CNN. 

La scurt timp după reținerea prezentatoarei, alți doi jurnaliști australieni care lucrau în China au fugit din țară, după ce autoritățile chineze au încercat să-i interogheze tot din motive ce țin de „securitatea națională”. Astfel, presa australiană a rămas fără jurnaliști care să lucreze în China pentru prima dată în aproape 50 de ani.

China a reținut peste 47 de junaliști, anul trecut

Toate aceste informații vin în contextul în care China este printre țările care au reținut cei mai mulți jurnaliști anul trecut, peste 47, potrivit unei analize The Guardian.

China ocupă locul 177 din 180, în topul ţărilor cu cea mai liberă presă, potrivit Indexului Mondial al Libertății Presei din 2020.

Prin comparație, România se află în top pe locul 48. Cea mai liberă presă este în Norvegia (primul loc), iar la polul opus, pe locul 180 este Coreea de Nord.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu