Skip to main content

Jurnalistă australiană, arestată în China. E acuzată de spionaj

 
Jurnalistă australiană, arestată în China. E acuzată de spionaj

China a arestat o prezetatoare australiană, sub acuzaţia de spionaj. Era angajată televiziunea de stat CGTN (canalul în limba engleză), din China, potrivit CNN.

Publicitate

Ministrul australian de externe a declarat că Cheng Lei a fost reţinută în luna august şi a fost arestată oficial la începutul acestei luni.

„Autorităţile chineze spun că doamna Cheng a fost arestată sub suspiciunea că a furnizat ilegal secrete de stat peste hotare”, a spus Marise Payne - ministrul australian de externe.

Jurnalista s-a alăturat postului din Beijing în 2012, după o perioadă de nouă ani în care a lucrat la CNBC. Ea a fost una dintre cele mai importante prezentatoare ale CGTN, fiind gazdă a emisiunii zilnice „Global Business”, notează CNN.

La scurt timp după reţinerea prezentatoarei, alţi doi jurnalişti australieni care lucrau în China au fugit din ţară, după ce autorităţile chineze au încercat să-i interogheze tot din motive ce ţin de „securitatea naţională”. Astfel, presa australiană a rămas fără jurnalişti care să lucreze în China pentru prima dată în aproape 50 de ani.

China a reţinut peste 47 de junalişti, anul trecut

Toate aceste informaţii vin în contextul în care China este printre ţările care au reţinut cei mai mulţi jurnalişti anul trecut, peste 47, potrivit unei analize The Guardian.

China ocupă locul 177 din 180, în topul ţărilor cu cea mai liberă presă, potrivit Indexului Mondial al Libertăţii Presei din 2020.

Prin comparaţie, România se află în top pe locul 48. Cea mai liberă presă este în Norvegia (primul loc), iar la polul opus, pe locul 180 este Coreea de Nord.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus