Skip to main content

Cum să transformi o ştire într-un Fake News. Libertatea: Publicaţiile au preluat greşit ştirea virală cu şoferul de TIR din Germania

 
 Foto: Poliţia Neuss via digi24.ro
Foto: Poliţia Neuss via digi24.ro

O ştire virală cu un şofer de TIR din Germania care i-a salvat viaţa unei femei a devenit un adevărat fake news în România. Motivul? Ştirea a fost preluată de pe Libertatea într-un mod greşit.

Publicitate

Context. Libertatea a publicat marţi de dimineaţă povestea unui şofer din tir din Germania, care a oprit pe contrasens şi a salvat o şoferiţă leşinată la volan, într-un BMW.

Ştirea a fost publicată marţi cu titlul: „Şofer de TIR erou în Germania, manevră de film cu camionul, a oprit un BMW care venea pe contrasens cu şoferiţa leşinată la volan” şi cita site-ul unei televiziuni regionale - Westdeutscher Rundfunk.

Povestea a devenit virală în online-ul din România, doar că alte site-uri au dat-o diferit. Digi24, Adevărul sau Româniatv.net au preluat ştirea şi au specificat că şoferul de tir era român (lucru care nu era menţionat în materialul de pe Libertatea).

Libertatea a luat legătura cu poliţia germană, care a confirmat că şoferul era german, nu român.

„Este fake news. Nu este român, este de la o firmă locală de transport şi este localnic, este german. Probabil cei care au preluat ştirea au susţinut asta pentru că avem mulţi români în zonă şi mulţi şoferi români de TIR care trec pe aici”, au spus reprezentanţii poliţiei germane pentru Libertatea.

Iată cum au titrat celelalte site-uri:

Digi24 - Un şofer român în Germania a oprit cu TIR-ul său de 30 de tone un BMW, după ce femeia de la volan îşi pierduse cunoştinţa

RomaniaTV.net - Şofer român de TIR, erou în Germania. A oprit cu propriul camion maşina unei şoferiţe care leşinase la volan: „Am vrut doar să ajut”

Adevarul.ro - Şofer român de TIR, erou în Germania: Cum a oprit un BMW care venea pe contrasens cu şoferiţa leşinată la volan

Europafm.ro -Un şofer român de TIR, erou în Germania

Click.ro - Şofer român de TIR, erou în Germania: A oprit un BMW de pe contrasens. La volan era o şoferiţă leşinată

GALERIE FOTO. Cum au relatat ştirea cu şoferul de TIR celelalte publicaţii

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    Libertatea a creat special confuzia pt senzational. Asa a inteles majoritatea celor care au citit stirea originala.
  • Radu Radu
    Libertatea nu a specificat in mod deliberat nationalitatea soferului. Absenta acestei informatii, in combinatie cu numele Stefan, a creat confuzia dorita de ziar. Ca ailalti au preluat porcaria fara o minima verificare e alta poveste. Aici apare spiritul de turma si se vede din nou ca nu fac altceva decat sa se fure unul pe altul. Presa romana a ajuns la cel mai de Jos nivel al existente sale.
  • Afi Afi
    Stefan (pronunțat tot cu șt) e mai nemțesc decât Ștefan.
  • Ionut Ionut
    Eu cred ca de vina pentru fake news este Libertatea ca au dat numele soferului STEFAN pare nume roamnesc nu?

Trimite un comentariu

sus