Skip to main content

Cum să transformi o știre într-un Fake News. Libertatea: Publicațiile au preluat greșit știrea virală cu șoferul de TIR din Germania

 
Cum să transformi o știre într-un Fake News. Libertatea: Publicațiile au preluat greșit știrea virală cu șoferul de TIR din Germania
Foto: Poliția Neuss via digi24.ro

O știre virală cu un șofer de TIR din Germania care i-a salvat viața unei femei a devenit un adevărat fake news în România. Motivul? Știrea a fost preluată de pe Libertatea într-un mod greșit.

Context. Libertatea a publicat marți de dimineață povestea unui șofer din tir din Germania, care a oprit pe contrasens și a salvat o șoferiță leșinată la volan, într-un BMW.

Știrea a fost publicată marți cu titlul: „Șofer de TIR erou în Germania, manevră de film cu camionul, a oprit un BMW care venea pe contrasens cu șoferița leșinată la volan” și cita site-ul unei televiziuni regionale - Westdeutscher Rundfunk.

Publicitate

Povestea a devenit virală în online-ul din România, doar că alte site-uri au dat-o diferit. Digi24, Adevărul sau Româniatv.net au preluat știrea și au specificat că șoferul de tir era român (lucru care nu era menționat în materialul de pe Libertatea).

Libertatea a luat legătura cu poliția germană, care a confirmat că șoferul era german, nu român.

„Este fake news. Nu este român, este de la o firmă locală de transport și este localnic, este german. Probabil cei care au preluat știrea au susținut asta pentru că avem mulți români în zonă și mulți șoferi români de TIR care trec pe aici”, au spus reprezentanții poliției germane pentru Libertatea.

Iată cum au titrat celelalte site-uri:

Digi24 - Un șofer român în Germania a oprit cu TIR-ul său de 30 de tone un BMW, după ce femeia de la volan își pierduse cunoștința

RomaniaTV.net - Şofer român de TIR, erou în Germania. A oprit cu propriul camion maşina unei şoferiţe care leşinase la volan: „Am vrut doar să ajut”

Adevarul.ro - Şofer român de TIR, erou în Germania: Cum a oprit un BMW care venea pe contrasens cu şoferiţa leşinată la volan

Europafm.ro -Un șofer român de TIR, erou în Germania 

Click.roŞofer român de TIR, erou în Germania: A oprit un BMW de pe contrasens. La volan era o șoferiță leșinată

 

GALERIE FOTO. Cum au relatat știrea cu șoferul de TIR celelalte publicații

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Libertatea a creat special confuzia pt senzational. Asa a inteles majoritatea celor care au citit stirea originala.
  • Libertatea nu a specificat in mod deliberat nationalitatea soferului. Absenta acestei informatii, in combinatie cu numele Stefan, a creat confuzia dorita de ziar. Ca ailalti au preluat porcaria fara o minima verificare e alta poveste. Aici apare spiritul de turma si se vede din nou ca nu fac altceva decat sa se fure unul pe altul. Presa romana a ajuns la cel mai de Jos nivel al existente sale.
  • Eu cred ca de vina pentru fake news este Libertatea ca au dat numele soferului STEFAN pare nume roamnesc nu?

Trimite un comentariu