Skip to main content

CNA, proces pierdut cu efecte importante! Instanţa anulează o parte din concursul de frecvenţe radio, din 2017. Şefa CNA: „Vom face recurs”

 
CNA, proces pierdut cu efecte importante! Instanţa anulează o parte din concursul de frecvenţe radio, din 2017. Şefa CNA: „Vom face recurs”

DECIZIE. Un proces cu efecte importante piedut de CNA. Curtea de Apel a decis anularea unei părţi din concursul de frecvenţe radio, ţinut de CNA în 2017. Decizia a venit în contextul în care Radio Clasic - care a participat dar nu a câştigat nicio frecvenţă - a contestat în instanţă respectivul concurs, invocând lipsa criteriilor CNA.

Publicitate

Dacă procesul se va termina cu această soluţie, staţiile care le operează se vor vedea într-o situaţie fără precedent pe piaţa de radio. Nu se ştie ce se va întâmpla cu posturile care se aud acum pe frecvenţele câştigate la respectivul concurs, dacă acesta rămâne anulat şi după recurs. CNA a declarat pentru Paginademedia.ro că va face recurs, dată fiind şi gravitatea efectelor.

Curtea de Apel a decis să admită „în parte” cererea celor de la Radio Clasic. Ce înseamnă acest lucru?

anulează concursul doar pentru frecvenţele la care Radio Clasic a aplicat. Este vorba despre 16 frecvenţe pentru care Radio Clasic a concurat la vremea respectivă:

  1. Alba Iulia (102.3, operată de Smart FM)
  2. Craiova (92.0, operată de Impuls)
  3. Suceava (95.3, operată de Radio ZU)
  4. Vatra Dornei (93.9, operată de Guerrilla)
  5. Baia Mare (104.2, City Radio)
  6. Braşov (91.9, Jazz Radio)
  7. Comăneşti (93.5, Trinitas)
  8. Hunedoara (88.9, Big FM)
  9. Iaşi (100.4, Itsy Bitsy)
  10. Iaşi (98.6, Romantic FM)
  11. Râmnicu Vâlcea (96.9, Eveniment FM)
  12. Râşnov (88.5, City Radio)
  13. Sebeş (90.1, Radio Star)
  14. Sibiu (98.3, Jazz Radio)
  15. Suceava (95.4, National FM)
  16. Topliţa (94.4, Maria Radio)

Motivul invocat: CNA nu are criterii clare de concurs

Radio Clasic a atacat în instanţă, de fapt, procedura de concurs. Practic, a cerut anularea concursului de frecvenţa radio, în urma căruia nu a primit nicio frecvenţă, invocând aspecte ce ţin mai mult de partea birocratică.

Motivul principal: nu există criterii clare şi obiective de departajare între staţii, după cum au declarat oficialii Radio Clasic pentru Paginademedia.ro.

Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate fi atacată. De altfel, Monica Gubernat (şefa CNA) a declarat, pentru Paginademedia.ro, că instituţia va face recurs.


Citeşte şi: Două posturi de radio au cerut anularea concursului de frecvenţe radio organizat de CNA. Ce decizie a luat Consiliul?


De ce a a apelat Radio Clasic la un proces?

Pe scurt, Radio Clasic nu a fost mulţumit de criteriile în baza cărora s-au acordat respectivele frecvenţe în 2017.

„Radio Clasic a solicitat instanţei să constate că CNA a ignorat în cadrul procedurii de concurs dispozitiile art 8 din Decizia 277/06.06.2013 cu raportare la dispozitiile art 10
lit din Legea 504/2002.

Decizia de acordare depinde de „strategia editoriala a participantului la concurs in raport cu strategia CNA de acoperire a teritoriului national cu servicii de programe audiovizuale, prevazuta de art 68 din legea audiovizualului” (Legea 504/2002).

Însa, in realitate aceasta strategie CNA de acoperire a teritoriului nationa, nu există”, spun oficialii Radio Clasic.

„CNA a recunoscut în instanţă că nu există strategia”

Contactat de Paginademedia.ro, Andrei Enescu (director Radio Clasic) a explicat de ce staţia radio a apelat la instanţă şi care au fost principalele nemulţumiri. Acesta a declarat, printre altele, că:

Trebuie să existe nişte criterii clare şi obiective de departajare între staţii, când acestea participă la un concursul de frecevenţe. Nu poţi să dai frecvenţe fără criterii clare.

CNA-ul a recunoscut, chiar în faţa instanţei, că nu există o strategie de acordare a frecvenţelor, adică baza legală pentru atribuirea frecvenţelor”, a spus acesta pentru Paginademedia.ro.

Acesta a explicat şi care este miza procesului:

„Având în vedere că în cinci ani vom trece la digital, nu stiu dacă mai e prioritară pentru noi frecvenţa FM, dar problema rămâne. Eu am urmărit, de la un punct, clarificarea legislativă de acordare a frecvenţelor”, a menţionat Enescu.

„Aştept să citesc motivarea. Vom face recurs”

De celaltă partea, Monica Gubernat (şefa CNA) a declarat că instituţia va face recurs. Tot pentru Paginademedia.ro, aceasta a mai spus:

Aştept să citesc motivarea deciziei. Este o decizie pe fond, aşa că vom face recurs. În schimb, nu ştiu ce vom face dacă se menţine decizia. Administrativ nu ştiu ce vom face. Le vom retrage frecvenţele celor care le-au câştigat prin concurs şi în care au investit bani? Lăsam oamenii fără frecvenţă? Nu ştiu ce vom face”, a punctat şefa CNA.

Decizia instanţei

Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Admite cererea. Anulează, în parte, Hotărârea CNA din 27.06.2017 în ceea ce priveşte rezultatul concursului pentru acordarea frecvenţelor pentru difuzarea unor servicii de programe de radiodifuziune, la care a participat reclamanta şi a actelor subsecvente acesteia.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la sediul CAB. Pronunţată azi, 24.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • VALERIA MĂȚĂUAN VALERIA MĂȚĂUAN
    Cum nu a respectat CNA proiectele editoriale prezentate la Concurs când, la Brașov și Sibiu a câștigat Jazz FM. Bunicel radioul pentru publicul lui, dar mai bine rămânea la Sibiu în locul actualului care numai radio nu se numeste când unul de dimineata canta peste muzica, o doamna la stiri citește din comunicatele de presa de pe alte site-uri și in weekend încă se mai practica top-urile. La Sebeș, haide ca e populația mica și "nu se simte". La Baia Mare aceeași problemă: un radio doar "pentru procente". Restul deja au intrat în procentele naționale. Si cu ce a vrut sa vina Radio Classic spre exemplu la Toplița? Pai dacă primeau o frecventa la o locație uitata de lume, tot asa se revoltau. I-am ascultat de curiozitate și pe dau dreptate celor de la CNA. Au început sa se diversifice radiourile în online și Slava Domnului că avem ce asculta. Radioul în FM a devenit "Radio Mașina".
  • ONe ONe
    Apropo de CNA:
    https://www.profit.ro/stiri/politic/proiect-reluat-cna-va-controla-youtube-si-alte-platforme-video-similare-si-va-putea-elimina-sau-bloca-clipuri-20080334
  • Hastaglanaiba Hastaglanaiba
    O mare porcărie! Ca post local de radio, nu te aștepți din partea unui radio precum Clasic, să vrea o licență locala. Surpriză! Vrea! Cine naiba l-ar asculta intr-un oras cu 30.000 de locuitori, nu stiu...Faci investiția, iei credite, angajezi oameni și vine unul ca Enescu sa iti explice ca nu e normal sa mai existe în Univers posturi locale...Ar trebui acordate licente doar rețelelor, sa se extinda, sa dam toti același *** de play lista făcut de unul care habar nu are de muzica și căruia i se pare ca doar ce se întâmplă în orașele mari conteaza. Mi-e scarba!
  • Simplu Simplu
    Macar scapam de city radio din baia mare. Nu au meritat sa castige.
  • Gabriel Cristea Gabriel Cristea
    Greseala se plateste cu functia.
  • Maximilian Luca Maximilian Luca
    Este dificilă luarea unei hotărîri, însă în acest caz, în mod excepțional ar trebui să fie alocată o frecvență suplimentară, spre exemplu Craiova - 102Mhz.

    Acum cheltuielile de emisie ale radioului acesta sunt minime, însă odată începută emisia terestră acestea vor crește. Pentru a primi licența ar trebui ca radioul să aibă o frecvență satelit și un buget pentru emisia terestră!

    .
  • jk jk
    Decat asa mai bine alte frecvente unde sa le foloseasca domnii.Da si CNA sa fie stricti asupra lor.
    Chiar,vreun concurs de frecvente ceva,cand?

Trimite un comentariu

sus